Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

Canviar la marea als oceans i mars d'Europa

COMPARTIR:

publicat

on

89679063Un nou informe publicat avui (20 de febrer) dibuixa una imatge preocupant dels mars d'Europa. L'anàlisi de la Comissió, que es presentarà a la conferència Healthy Oceans – Productive Ecosystems (HOPE) a Brussel·les del 3 al 4 de març, mostra un medi marí que requerirà esforços urgents per assolir un bon estat el 2020.

El comissari de Medi Ambient, Janez Potočnik, va dir: "El missatge és clar: els mars i els oceans d'Europa no estan en bon estat. Però depenem d'aquests mars, i hem de trobar un equilibri. Això significa trobar maneres d'aprofitar el seu potencial econòmic sense augmentar la pressió sobre un entorn ja fràgil, creant creixement i llocs de treball segurs a llarg termini".

L'informe, juntament amb l'Agència Europea del Medi Ambient Missatges marins també publicat avui, ofereix la primera visió general completa de l'estat dels mars de la UE. Els estats membres han informat sobre l'estat de les seves aigües marines, sobre el que consideren un bon estat ambiental i sobre els objectius que s'han establert per aconseguir un bon estat. Les conclusions de l'informe van acompanyades de recomanacions per a les quatre regions marines i per als estats membres individuals. L'informe mostra que:

  • Gràcies als amplis informes dels estats membres, ara sabem molt més sobre els nostres mars i oceans, quins són els problemes i què podem fer per millorar la situació.
  • La majoria dels indicadors estan en vermell, amb el 88 % de les poblacions de peixos amenaçades al Mediterrani i al mar Negre, per exemple. Però la sostenibilitat de les captures està millorant, encara que lentament.
  • Calen més esforços per assolir l'objectiu de la UE per al 2020 de mars europeus sans i productius.
  • Els esforços per millorar la situació es veuen obstaculitzats per la falta de coordinació entre els estats membres: un bon estat es podria aconseguir més fàcilment –i més barat– si els estats membres reforcessin la seva cooperació.

Propers passos

Aquestes troballes, i el camí a seguir, es discutiran els dies 3 i 4 de març a la HOPE (Oceans saludables - Ecosistemes productius) conferència, que reunirà el govern, les ONG, el món acadèmic i altres parts interessades que treballen amb o en relació amb el medi marí europeu, a Brussel·les. La conferència s'està retransmet per internet.

Fons

L'informe publicat avui arriba sis anys després de l'aprovació de la Directiva marc de l'estratègia marina. La Directiva pretén garantir un bon estat ambiental de les aigües marines de la UE per a l'any 2020 i protegir la base de recursos dels quals depenen les activitats econòmiques i socials relacionades amb el mar. La Directiva adopta un enfocament ecosistèmic per gestionar totes les activitats humanes que tenen un impacte en el medi marí, integrant els conceptes de protecció del medi ambient i ús sostenible.

anunci

Segons la directiva, els estats membres desenvolupen estratègies per a les seves aigües marines per portar-les a un bon estat ambiental. Aquestes estratègies s'han de mantenir actualitzades i revisar-se cada sis anys.

Més informació

L'informe de la Comissió Europea, que conté recomanacions per a cada regió marina i cada estat membre costaner, està disponible, juntament amb una vista prèvia del futur informe de l'Agència Europea del Medi Ambient sobre l'estat del medi marí i una anàlisi en profunditat dels informes dels estats membres.
Detalls de la conferència HOPE i com registrar-se o veure-ho a través del webstream.
Informe de l'Agència Europea del Medi Ambient sobre l'estat dels mars europeus
Feu clic aquí per a més informació.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències