Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

Les noves normes de la UE per posar fre als enviaments il·legals de residus

COMPARTIR:

publicat

on

so09_e-residusLa comissió de medi ambient del Parlament Europeu ha confirmat avui (20 de març) un acord legislatiu assolit amb els governs de la UE que revisa les normes de la UE sobre els enviaments de residus. Els Verds van acollir amb satisfacció la votació de la legislació, que està sent presidida pel parlament pel diputat europeu verd Bart Staes, el ponent del parlament. Les noves normes reforçaran el control dels enviaments de residus.

Després de la votació, Staes said:"L'elevat nombre d'enviaments de residus il·legals a tercers països i els escàndols recurrents sobre l'abocament de residus perillosos als països en desenvolupament han subratllat la necessitat d'endurir les normes de la UE sobre els enviaments de residus. L'objectiu general i comú europeu hauria de ser evitar els enviaments il·legals de residus i els danys que causen la salut humana i el medi ambient. Hem de garantir el compliment efectiu de les prohibicions de la UE d’exportació de residus perillosos.

"Aquestes noves normes són un important pas endavant cap a aquest objectiu. Els estats membres de la UE han estat arrossegant la seva aplicació a les normes de la UE sobre els enviaments de residus, amb una mitjana del 25% dels enviaments de residus que infringeixen aquestes normes. A causa de la insistència del Parlament Europeu, la nova llei garantirà que els estats membres estiguin obligats a fer plans d'inspecció exhaustius i significatius per comprovar els enviaments de residus, amb un nombre mínim adequat de controls físics d'acord amb el risc d'enviaments il·legals de residus. El Parlament també es va assegurar que els plans d'inspecció siguin accessibles a el públic.

"També es reforçarà l'aplicació, amb més competències per a les autoritats implicades en inspeccions per comprovar els enviaments. Finalment, es reforçarà significativament la cooperació entre els estats membres. Aquest acord no només ajudarà a prevenir les conseqüències potencialment devastadores dels enviaments de residus il·legals a la ciutadania salut i el medi ambient, també és en el millor interès dels operadors legals de residus. En un moment en què els costos de producció augmenten, els residus haurien de ser considerats com un recurs valuós i s’hauria de prioritzar el reciclatge en un esforç per promoure una economia europea més sostenible esperem que ara la legislació s’adopti ràpidament, de manera que pugui entrar en vigor sense demora ".

La legislació haurà de ser finalment confirmada pel Parlament Europeu en la seva sessió plenària d’abril.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències