Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Avançant cap a una economia baixa en carboni: la UE "hauria d'enviar senyals forts i clars als mercats"

COMPARTIR:

publicat

on

green_carsSi la Unió Europea ha d'aconseguir el seu objectiu de posar en pràctica la seva economia en un camí amb poc carboni, ha d'accelerar el procés, el Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE) va afirmar en el seu dictamen d'iniciativa que es va adoptar el març de 25.

Aquesta transformació haurà d'incloure una gran expansió en la generació d'energia renovable i la reducció progressiva inicial considerable de carbó. el progrés més ràpid es pot aconseguir a través d'una combinació d'un marc regulador clar, eficient i instruments basats en el mercat, com els impostos ambientals.

Els instruments basats en el mercat tenen com a objectiu fixar un preu per a les activitats econòmiques contaminants del medi ambient, d’acord amb el principi de “qui contamina paga”, per tal de revelar l’autèntic cost de producció i consum i premiar l’eficiència dels recursos i el comportament sostenible. La reforma fiscal ambiental està apartant la fiscalitat de la mà d’obra cap a l’ús de recursos.

Com a resultat, pot corregir falles del mercat, millorar l’eficiència econòmica, ajudar a desenvolupar noves indústries que proporcionin llocs de treball sostenibles i locals i crear un entorn clar i previsible per a inversions ecoinnovadores. "De moment, l'ús d'instruments basats en el mercat a la UE no és prou coherent i coherent. Els estats membres no exploten plenament les oportunitats que pot oferir la transició cap a una economia baixa en carboni en termes d’innovació i modernització de la indústria europea i d’impuls de l’ocupació ”, va dir Martin Siecker, ponent de l’opinió del CESE sobre instruments basats en el mercat cap a un recurs -economia eficient i baixa en carboni a la UE.

"El preu de l'energia s'ha convertit en un tema sensible a causa de la crisi econòmica i financera actual i es percep com una càrrega de recuperació més que no pas com a part de la solució. No obstant això, això és lluny de la veritat: utilitzar instruments basats en el mercat per avançar en la transició cap a una una economia eficient en recursos i baixa en carboni no només crearà una economia més ecològica, sinó que també donarà suport a la recuperació econòmica ", va concloure Lutz Ribbe, co-relator de l'opinió del CESE.

Actualment, Europa importa gas i petroli per valor de més de 500 milions d’euros, en part de regions políticament inestables. La substitució de les importacions de combustible per energia baixa en carboni generada a la UE augmentaria la resistència de l’economia europea i ajudaria a mantenir les cadenes de valor a Europa. La reforma fiscal ambiental hauria de convertir-se en una part integral i permanent del semestre europeu, centrant-se en l’adopció de preus de carboni adequats a la UE, a un nivell globalment acordat. S’ha de fer especial èmfasi en l’estimulació de l’eficiència energètica.

Estat membre de la cooperació
El Comitè considera inacceptable que injustificables activitats perjudicials per al medi ambient segueixen sent subsidiats a la UE, tant a través dels pressupostos públics ia través dels costos externs, els quals no estan inclosos en el preu dels productes. Aquesta pràctica distorsiona la igualtat de condicions per a la producció d'energia en permetre que les fonts d'energia perjudicials, com ara fòssils i fonts d'origen nuclear, per rebre més subvencions que les energies netes.

anunci

Inversions del sector privat 
La participació del sector privat en el canvi cap a un model més sostenible de producció i consum d'energia és crucial, el Comitè sosté. Això es pot aconseguir a través de la creació dels fons i instruments financers innovadors, així com a través de la transformació ecològica de les normes bancàries per tal de moure el finançament privat lluny de convencional a les inversions resistents al clima de baix carboni i.

 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències