Connecteu-vos amb nosaltres

Biodiversitat

iniciativa de la UE per protegir la biodiversitat i lluitar contra el crim de la fauna

COMPARTIR:

publicat

on

biodiversitatAmb motiu del Dia Internacional de la Diversitat Biològica avui (22 de maig), la Comissió llança una nova iniciativa important per aturar la pèrdua de biodiversitat i eradicar la pobresa als països en desenvolupament.

La iniciativa insígnia de la UE Biodiversity for Life (B4Life) està dissenyada per ajudar els països més pobres a protegir els ecosistemes, combatre la delinqüència contra la vida salvatge i desenvolupar economies verdes. B4Life es finançarà inicialment amb el programa temàtic de béns i reptes públics mundials de la UE (GPGC), així com amb dotacions regionals i nacionals de cooperació al desenvolupament, amb un pressupost estimat de fins a 800 milions d'euros per al període 2014-2020.

D'acord amb l'Agenda de Canvi de la UE (el seu model polític per orientar els seus recursos allà on són més necessaris i poden ser els més efectius), B4Life se centrarà en els països menys desenvolupats i els països que contenen "punts calents de biodiversitat", els llocs on els ecosistemes i els seus serveis són els més rics però també els més amenaçats.

El comissari de desenvolupament, Andris Piebalgs, va dir: "Ja hem acordat amb els nostres socis de la UE que el desenvolupament no és sostenible si danya el medi ambient, la biodiversitat o els recursos naturals. B4Life proporcionarà ara els mitjans per intensificar els nostres esforços per donar suport als mitjans de subsistència aturant la pèrdua de biodiversitat i lluitant contra la delinqüència contra la vida salvatge".

La biodiversitat i el desenvolupament estan estretament lligats i es reforcen mútuament: els ecosistemes sans sostenen el desenvolupament mentre que el desenvolupament afecta els hàbitats. Considerar la conservació i la restauració dels ecosistemes com una oportunitat per generar creixement, crear llocs de treball i reduir la pobresa mitjançant una economia verda contribueix a l'agenda de desenvolupament de la UE.

S'espera que la iniciativa atragui finançament addicional d'altres socis de desenvolupament, inclosos els estats membres de la UE.

B4Life operarà en tres àrees prioritàries:

anunci

• Foment del bon govern dels recursos naturals. Això ajudarà a lluitar contra la corrupció; millorar la transparència mitjançant la implicació dels sectors públic i privat, la societat civil i el món acadèmic en associacions; donar suport al desenvolupament d'estratègies nacionals de biodiversitat i ajudar a millorar la normativa per protegir la biodiversitat i la gestió de les àrees protegides.

• Garantir ecosistemes saludables per a la seguretat alimentària. Aquesta prioritat promourà pràctiques agrícoles sostenibles i el desenvolupament de productes respectuosos amb el medi ambient; ajudar a restaurar les zones degradades; donar suport a l'elaboració de plans de gestió del territori i plans de gestió costaners basats en la comunitat, incloses les àrees marines protegides.

• Desenvolupar solucions basades en la natura cap a una economia verda. Això hauria d'aprofitar el finançament i estimular models de negoci com els mercats de productes ecològics i l'ecoturisme; promoure col·laboracions publicoprivades per a la gestió sostenible dels recursos naturals; ajudar a desenvolupar esquemes de pagament per serveis ecosistèmics per a petits propietaris: oferir incentius per gestionar les seves terres per augmentar la qualitat i la quantitat dels hàbitats clau; i garantir l'accés al repartiment de beneficis per als indígenes i les comunitats locals.

Lluita contra el crim contra la fauna

A més de les tres àrees prioritàries, B4Life inclourà una especial 'Wildlife Crisis Window' (WCW), dedicada a combatre l'augment del comerç il·legal d'espècies en perill d'extinció, especialment a Àfrica. A més de les espècies amenaçadores, la caça furtiva i el tràfic de vida salvatge perjudiquen la seguretat local i nacional. Les proves recents mostren que les milícies rebels i possiblement grups terroristes estan ara involucrats en la caça furtiva d'elefants i rinoceront com a mitjà per finançar les seves accions.

La WCW abordarà la caça furtiva i el tràfic a tots els nivells: a nivell local assegurant la gestió de les àrees protegides prioritàries; a nivell nacional reforçant l'estat de dret abordant la corrupció i millorant la investigació; a nivell regional fomentant xarxes anticriminals i la creació d'espais protegits transfronterers, i millorant el seguiment de les espècies; i internacionalment donant suport a organitzacions especialitzades en la lluita contra la delinqüència contra la fauna salvatge, el comerç il·legal i el contraban.

Fons

La UE és el que més contribueix al finançament de la biodiversitat als països en desenvolupament.

Només la Comissió Europea va aportar 1.3 milions d'euros a projectes relacionats amb la biodiversitat i la biodiversitat del 2002 al 2012. Aquesta contribució va ajudar a salvaguardar els ecosistemes més rics i amenaçats del planeta.

Pel que fa al finançament de la Comissió Europea del 2002 al 2012, aproximadament un terç de la contribució va proporcionar suport als països en desenvolupament per gestionar àrees protegides, per exemple, per mantenir les poblacions d'elefants i frenar la caça furtiva. Una part important també es va destinar a la gestió forestal sostenible, incloent esforços per combatre la tala il·legal i prevenir la desforestació.

Les iniciatives insígnies d'EuropeAid són grans programes de desenvolupament multidisciplinaris dissenyats per abordar els principals problemes globals i maximitzar els impactes mitjançant l'establiment d'un objectiu clar i objectius reconeixibles.

Més informació

Nova iniciativa de la UE per protegir la biodiversitat i lluitar contra la delinqüència contra la fauna salvatge, preguntes i respostes: MEMO / 14 / 373
Lloc web de la DG Desenvolupament i Cooperació – EuropeAid
Dia internacional de la diversitat biològica

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències