Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

La qualitat de l'aigua excel·lent en la majoria de les zones de bany d'Europa

COMPARTIR:

publicat

on

web-bany-getty-cL'aigua de les platges, rius i llacs d'Europa era generalment d'alta qualitat el 2013, amb més del 95% d'aquests llocs que complien els requisits mínims. Les dades mostren que el litoral té un comportament lleugerament millor que el d'aigües de bany interiors

Tots els llocs de bany a Xipre i Luxemburg es van considerar "excel·lents". Aquests països van ser seguits per Malta (99% excel·lent), Croàcia (95%) i Grècia (93%). A l’altre extrem de l’escala, els estats membres amb la proporció més alta de llocs amb estatus “pobres” eren Estònia (6%), Països Baixos (5%), Bèlgica (4%), França (3%), Espanya ( 3%) i Irlanda (3%).

El anual informe de qualitat de l’aigua de bany de l'Agència Europea de Medi Ambient (EEA) fa un seguiment de la qualitat de l'aigua a 22 llocs de bany a tota la UE, Suïssa i, per primera vegada, Albània. Al costat de l'informe, l'EEE ha publicat un document el mapa interactiu mostrant el rendiment de cada lloc de bany el 2013.

Comissari de Medi Ambient, Janez Potocnik, va dir: "És bo que la qualitat de les aigües de bany europees segueixi sent d'un nivell elevat. Però no ens podem permetre complaure amb un recurs tan valuós com l'aigua. Hem de continuar garantint que la nostra aigua de bany i potable, així com els nostres ecosistemes aquàtics estan totalment protegits. "

El director executiu de l'AEE, Hans Bruyninckx, va dir: "L'aigua de bany d'Europa ha millorat en les darreres dues dècades: ja no aboquem quantitats tan elevades de clavegueram directament a les masses d'aigua. El desafiament actual prové de càrregues de contaminació a curt termini durant les pluges intenses i les inundacions. Això pot desbordar els sistemes d'aigües residuals i rentar els bacteris fecals de les terres de conreu als rius i mars. "

Les autoritats locals supervisen les mostres a les platges locals, recollint mostres a la primavera i durant tota la temporada de bany. Les aigües de bany es poden classificar com a “excel·lents”, “bones”, “suficients” o “pobres”. Les qualificacions es basen en els nivells de dos tipus de bacteris que indiquen la contaminació de les aigües residuals o del bestiar. Aquests bacteris poden causar malalties (vòmits i diarrea) per ingestió.

Els índexs d’aigua de bany no consideren les escombraries, la contaminació i altres aspectes que perjudiquen el medi natural. Tot i que la majoria dels llocs de bany són prou nets per protegir la salut humana, molts dels ecosistemes de les masses d’aigua d’Europa es troben en un estat preocupant. Això és evident als mars d’Europa - a avaluació recent va trobar que els ecosistemes marins d'Europa estan amenaçats pel canvi climàtic, la contaminació, la sobrepesca i l'acidificació. Moltes d’aquestes pressions augmentaran.

anunci

Aigua de bany: troballes clau

  • Tot i que més del 95% dels llocs de bany complien els requisits mínims, el 83% complia el nivell "excel·lent" més estricte. Només el 2% eren pobres.

  • La proporció de llocs que van passar els requisits mínims el 2013 va ser aproximadament la mateixa que el 2012. Tot i això, la proporció de llocs "excel·lents" va augmentar del 79% el 2012 al 83% el 2013.

  • A les platges costaneres, la qualitat de l’aigua va ser lleugerament millor, amb un 85% dels llocs classificats com a excel·lents. Totes les platges costaneres d'Eslovènia i Xipre es van classificar com a excel·lents.

  • A l'interior, la qualitat de l'aigua de bany sembla haver estat lleugerament inferior a la mitjana. Luxemburg va ser l'únic país que va rebre "excel·lent" per tots els seus llocs de bany a l'interior, amb Dinamarca molt a prop, amb un 94% d'excel·lència. Alemanya va aconseguir una qualitat excel·lent en el 92% de gairebé 2 llocs de bany interior.

Més informació

Lloc d’aigües de bany de l’Agència Europea de Medi Ambient
Lloc d’aigües de bany de la Comissió Europea

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències