Connecteu-vos amb nosaltres

Canvi climàtic

OIM: El canvi climàtic podria robar món de cultures úniques

COMPARTIR:

publicat

on

dia-mundial-del-medi ambient-imatges-fotos-0322134701L'efecte més profund de l'augment del nivell del mar podria ser la desaparició de cultures antigues i el desplaçament dels petits estats insulars en desenvolupament, va advertir el Organització Internacional per a les Migracions (OIM) on Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny).

L'augment del nivell del mar, els esdeveniments meteorològics extrems, la inestabilitat i un clima econòmic incert s'estan combinant per alimentar un èxode en curs dels Petits Estats Illes en Desenvolupament, o SIDS, il·lustrant en temps real que el clima, la migració i el desenvolupament estan inextricablement lligats.

El 2104 és l'any dels Petits Estats Insulars en Desenvolupament, que ofereix a la comunitat mundial una oportunitat única de capitalitzar una sèrie de processos internacionals d'alt nivell sobre migració i desenvolupament. Primer hi ha una conferència dels SIDS a Samoa al setembre, després la Conferència Mundial sobre la Reducció del Risc de Desastres i la Conferència sobre el Clima, respectivament, al Japó i França el 2015 i la Cimera Humanitària Mundial a Turquia el 2016.

Ja s'han dut a terme discussions avançades en el context de l'Agenda per al Desenvolupament de les Nacions Unides després del 2015, centrades en els desplaçaments forçats, els impactes humans del canvi climàtic i els desastres naturals, les remeses dels migrants i la mobilitat laboral.

"Vivim en una era de migració massiva sense precedents", va dir el director general de l'OIM, William Lacy Swing. "Això és inevitable a causa de la demografia i altres factors com el canvi climàtic. La migració també és necessària per al desenvolupament i el creixement, i és desitjable si està ben governada, especialment als petits estats insulars en desenvolupament que pateixen més que la majoria de fugida de cervells".

Els petits estats insulars en desenvolupament emeten menys de l'un per cent de les emissions globals totals de gasos d'efecte hivernacle, però els seus líders estan prenent la iniciativa en la recerca d'un nou acord legal sobre el clima el 2015. Molts estan a l'avantguarda en la preparació i prevenció de desastres o participen en projectes innovadors. enfocaments sobre les energies renovables.

Ara es reconeix generalment que algunes illes podrien enfrontar-se a la desaparició física en el futur. Això significa que s'hauran de trobar nous habitatges a altres illes o en altres llocs per a les poblacions afectades, la qual cosa suposa un repte únic per als drets humans. Kiribati ja ha comprat terres agrícoles a Fiji, i més governs pensaran en una línia similar.

anunci

Ja s'han produït deslocalitzacions transfrontereres a petita escala i es tem que la reubicació permanent, si no es planifica i gestiona, pugui comportar la desaparició de cultures i tradicions úniques, inclosa la pèrdua de la identitat cultural entre els habitants.

L'OIM s'alinea amb el pensament del PNUMA, el Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) i l'Organització Meteorològica Mundial per afavorir una planificació proactiva primerenca, ja que el reassentament de comunitats senceres podria resultar pertorbador social, cultural i econòmicament.

En assenyalar que aquest any tornarà a sorgir l'efecte El Nino de l'escalfament de l'oceà, l'OIM crida l'atenció sobre la constatació del cinquè informe d'avaluació de l'IPCC que el canvi climàtic al llarg del segle XXI ha augmentat el desplaçament de persones i que el risc de desplaçament augmenta "quan les poblacions que no disposen de recursos per a la migració planificada experimenten una major exposició a esdeveniments meteorològics extrems, tant a les zones rurals com urbanes, especialment als països en desenvolupament amb ingressos baixos”.

Dia Mundial del Medi Ambient: la lluita sense parar del Parlament contra el canvi climàtic

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències