Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

Tots a bord per a una nova macroregió Adriàtic i Jònic: Comissió porta països més junts

COMPARTIR:

publicat

on

visual_1_0La Comissió Europea ha llançat avui (18 de juny) oficialment una nova estratègia de la UE per a la regió adriàtica i jònica en forma de comunicació i un pla d’acció per ajudar els seus 70 milions de residents a obtenir el benefici d’una cooperació més estreta en àrees com ara com promoure l’economia marítima, preservar el medi marí, completar enllaços de transport i energia i fomentar el turisme sostenible.

L'estratègia també proporcionarà una valuosa oportunitat perquè els possibles membres i candidats de la UE treballin al costat dels membres de la UE, en particular contribuint a la integració dels Balcans occidentals a la Unió Europea.

Aquesta és la primera "estratègia macroregional" de la UE amb una proporció tan gran de països no membres de la UE (Albània, Bòsnia i Hercegovina, Montenegro i Sèrbia) que cooperen amb els membres de la UE (Croàcia, Grècia, Itàlia i Eslovènia). L'estratègia gira principalment al voltant de les oportunitats de l'economia marítima: el "creixement blau", el transport terrestre i marítim, la connectivitat energètica, la protecció del medi ambient i el turisme sostenible, sectors que han de jugar un paper crucial en la creació de llocs de treball i l'impuls del creixement econòmic al regió. El punt de partida per a això és el Estratègia marítima per al mar Adriàtic i Jònic, adoptada per la Comissió el 30 de novembre de 2012 i ara incorporada a l'estratègia.

El comissari de política regional, Johannes Hahn, va dir: “Treballar junts per afrontar reptes comuns i promoure el potencial compartit té molt sentit. L'Adriàtic Jònic serà la tercera estratègia macroregional d'Europa. Els països implicats haurien d'aprendre lliçons de les estratègies del mar Bàltic i del Danubi, és a dir, la importància de centrar-se en unes quantes prioritats amb un fort lideratge polític, si es vol tenir un impacte real. En una regió que ha vist alguns dels conflictes més greus d'Europa recentment, l'Estratègia Jònica Adriàtica, amb la seva cooperació entre la UE i els països veïns no comunitaris, també podria tenir un paper important per ajudar a la integració dels Balcans Occidentals a la Unió Europea. ”

Maria Damanaki, comissària d'Afers Marítims i Pesca, va dir: "Els reptes marítims als quals ens enfrontem a la regió de l'Adriàtic i Jònic no són exclusius de cap país: des de la sobrepesca fins a la contaminació, la congestió del trànsit, les connexions de transport i el turisme estacional: l'única manera que té sentit d'abordar aquests problemes és la manera unida i coherent. . Atès que moltes d'aquestes àrees tenen potencial de creixement, el pla d'acció per a l'Adriàtic Jònic pot ajudar a impulsar la regió per sortir de la crisi i tornar la seva economia al bon camí".

Un parell de països –un estat membre de la UE i un país no pertanyent a la UE– van coordinar el desenvolupament de cada element del pla d’acció:

  • Grècia i Montenegro sobre 'Blue Growth;

    anunci
  • Itàlia i Sèrbia sobre "Connexió de la regió" (xarxes de transport i energia);

  • Eslovènia i Bòsnia i Hercegovina sobre 'Qualitat ambiental; i;

  • Croàcia i Albània sobre "Turisme Sostenible".

A més, el desenvolupament de capacitats, així com la investigació, la innovació i la petita i mitjana empresa són aspectes transversals. La mitigació i l'adaptació al canvi climàtic, així com la gestió del risc de desastres, són principis horitzontals rellevants per als quatre pilars.

Fons

El Consell Europeu de desembre 13-14 2012 va sol·licitar a la Comissió que presentés una estratègia de la UE per a la regió adriàtica i jònica abans de finals de 2014, basant-se en les experiències de la Danubi i Mar Bàltic Regions. La recentment llançada Estratègia té en compte els resultats de les consultes públiques en línia amb els grups d'interès realitzades entre el setembre del 2013 i el gener del 2014, així com els debats del tancament Conferència de les parts interessades a Atenes els dies 6 i 7 de febrer de 2014. Avui es transmet al Consell i s’espera que els líders de la UE al Consell Europeu, sota la Presidència italiana, aprovin l’estratègia a finals d’aquest any.

In l’informe d’avaluació del 2013, la Comissió va destacar que les noves estratègies macroregionals s'haurien de centrar en un nombre limitat d'objectius ben definits i que aquests objectius s'haurien d'aplicar mitjançant un pla d'acció clar.

A Informe del 2014 sobre la governança d’estratègies macrorregionals ha fet recomanacions per enfortir el lideratge polític i la propietat dels països i les parts interessades.

L’Estratègia EUSAIR no comptarà amb finançament extra de la UE, però hauria de mobilitzar i alinear el finançament existent de la UE i el nacional, a més d’atraure inversions privades. En particular, els Fons Estructurals i d'Inversions Europeus (ESIF) i l'instrument de preadhesió (IPA) contribuiran a la implementació de l'estratègia.

Exemples de projectes indicatius a desenvolupar sota cada pilar:

1) Creixement blau

2) Connexió de la regió

  • Actualització del sistema d’informació del trànsit a l’Adriàtic (ADRIREP).

  • Millorar l’accessibilitat de les zones costaneres i illes veïnes.

  • Eliminació de barreres per a inversions transfrontereres en xarxes energètiques.

3) Qualitat ambiental

4) Turisme sostenible

  • Facilitar l’accés al finançament de les empreses de nova creació turística.

Més informació

Comunicació i pla d'acció sobre l'estratègia de la UE per a la regió adriàtica i jònica
Cap a una estratègia de la UE per a la regió adriàtica i jònica
Estratègies macro-regionals de la UE

Estudi sobre la cooperació a la conca del mar Jònic adriàtic
Fulletó sobre el creixement blau (dades per país i conca marítima)
Twitter: @EU_Regional@JHahnEU - @MariaDamanakiEU
#EUSAIR

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències