Connecteu-vos amb nosaltres

medi ambient

Tots a bord per a una nova macroregió Adriàtic i Jònic: Comissió porta països més junts

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

visual_1_0La Comissió Europea ha llançat avui (18 de juny) oficialment una nova estratègia de la UE per a la regió adriàtica i jònica en forma de comunicació i un pla d’acció per ajudar els seus 70 milions de residents a obtenir el benefici d’una cooperació més estreta en àrees com ara com promoure l’economia marítima, preservar el medi marí, completar enllaços de transport i energia i fomentar el turisme sostenible.

L'estratègia també proporcionarà una valuosa oportunitat perquè els possibles membres i candidats de la UE treballin al costat dels membres de la UE, en particular contribuint a la integració dels Balcans occidentals a la Unió Europea.

Aquesta és la primera "estratègia macroregional" de la UE amb una proporció tan gran de països extracomunitaris (Albània, Bòsnia i Hercegovina, Montenegro i Sèrbia) que cooperen amb els membres de la UE (Croàcia, Grècia, Itàlia i Eslovènia). L’estratègia gira principalment al voltant de les oportunitats de l’economia marítima: “creixement blau”, transport terrestre-mar, connectivitat energètica, protecció del medi ambient i turisme sostenible, sectors que hauran de jugar un paper crucial en la creació d’ocupació i l’impuls del creixement econòmic regió. El punt de partida per a això és el Estratègia marítima per al mar Adriàtic i Jònic, adoptada per la Comissió el 30 de novembre de 2012 i ara incorporada a l'estratègia.

anunci

El comissari de política regional, Johannes Hahn, va dir: "Treballar junts per afrontar reptes comuns i promoure un potencial compartit té molt sentit. L'Adriàtic Jònic serà la tercera estratègia macroregional d'Europa. Els països implicats haurien d'aprendre lliçons de les estratègies del mar Bàltic i del Danubi, és a dir, la importància de centrar-se en algunes prioritats amb un fort lideratge polític, si vol tenir un impacte real. En una regió que ha viscut alguns dels conflictes recents més greus d’Europa, l’Estratègia jònica adriàtica, amb la seva cooperació entre els països veïns de la UE i els països no pertanyents a la UE, també podria tenir un paper important participa en la integració dels Balcans occidentals a la Unió Europea ".

Maria Damanaki, comissària d'Afers Marítims i Pesca, va dir: "Els reptes marítims als quals ens enfrontem a la Regió Adriàtica i Jònica no són exclusius de cap país: des de la sobrepesca fins a la contaminació, la congestió del trànsit, les connexions de transport i el turisme estacional: l'única manera que té sentit abordar aquests problemes és la manera unida i coherent Com que hi ha un potencial de creixement en moltes d’aquestes àrees, el pla d’acció per a l’Adriàtic jònic pot ajudar a impulsar la regió cap a la crisi i a tornar a posar en marxa la seva economia ”.

Un parell de països –un estat membre de la UE i un país no pertanyent a la UE– van coordinar el desenvolupament de cada element del pla d’acció:

anunci
  • Grècia i Montenegro sobre 'Blue Growth;

  • Itàlia i Sèrbia sobre "Connectar la regió" (xarxes de transport i energia);

  • Eslovènia i Bòsnia i Hercegovina sobre "Qualitat ambiental, i;

  • Croàcia i Albània sobre "Turisme sostenible".

A més, el desenvolupament de capacitats, així com la investigació, la innovació i la petita i mitjana empresa són aspectes transversals. La mitigació i l'adaptació al canvi climàtic, així com la gestió del risc de desastres, són principis horitzontals rellevants per als quatre pilars.

Fons

L' Consell Europeu de desembre 13-14 2012 va sol·licitar a la Comissió que presentés una estratègia de la UE per a la regió adriàtica i jònica abans de finals de 2014, basant-se en les experiències de la Danubi Mar Bàltic Regions. La recentment llançada Estratègia té en compte els resultats de les consultes públiques en línia amb els grups d'interès realitzades entre el setembre del 2013 i el gener del 2014, així com els debats del tancament Conferència de les parts interessades a Atenes els dies 6 i 7 de febrer de 2014. Avui es transmet al Consell i s’espera que els líders de la UE al Consell Europeu, sota la Presidència italiana, aprovin l’estratègia a finals d’aquest any.

In l’informe d’avaluació del 2013, la Comissió va destacar que les noves estratègies macroregionals s'haurien de centrar en un nombre limitat d'objectius ben definits i que aquests objectius s'haurien d'aplicar mitjançant un pla d'acció clar.

A Informe del 2014 sobre la governança d’estratègies macrorregionals ha fet recomanacions per enfortir el lideratge polític i la propietat dels països i les parts interessades.

L’Estratègia EUSAIR no comptarà amb finançament extra de la UE, però hauria de mobilitzar i alinear el finançament existent de la UE i el nacional, a més d’atraure inversions privades. En particular, els Fons Estructurals i d'Inversions Europeus (ESIF) i l'instrument de preadhesió (IPA) contribuiran a la implementació de l'estratègia.

Exemples de projectes indicatius a desenvolupar sota cada pilar:

1) Creixement blau

2) Connexió de la regió

  • Actualització del sistema d’informació del trànsit a l’Adriàtic (ADRIREP).

  • Millorar l’accessibilitat de les zones costaneres i illes veïnes.

  • Eliminació de barreres per a inversions transfrontereres en xarxes energètiques.

3) Qualitat ambiental

  • Intercanvi de bones pràctiques entre les autoritats de gestió a través del Xarxa d'àrees protegides de l'Adriàtic - AdriaPAN.

  • Sobre la base de la CleanSea projecte, en desenvolupament mesures de gestió rendibles i opcions polítiques per mantenir els mars europeus nets, sans i productius.

4) Turisme sostenible

  • Facilitar l’accés al finançament de les empreses de nova creació turística.

Més informació

Comunicació i pla d'acció sobre l'estratègia de la UE per a la regió adriàtica i jònica
Cap a una estratègia de la UE per a la regió adriàtica i jònica
Estratègies macro-regionals de la UE

Estudi sobre la cooperació a la conca del mar Jònic adriàtic
Fulletó sobre el creixement blau (dades per país i conca marítima)
Twitter: @EU_Regional@JHahnEU - @MariaDamanakiEU
#EUSAIR

medi ambient

El forat d'ozó de l'hemisferi sud supera la mida de l'Antàrtida

publicat

on

El Servei de Seguiment de l'Atmosfera de Copernicus vigila de prop la regió antàrtica per controlar el desenvolupament del forat d'ozó d'aquest any sobre el pol sud, que ara ha arribat a una extensió més gran que l'Antàrtida. Després d’un inici bastant estàndard, el forat d’ozó del 2021 ha crescut considerablement la setmana passada i ara és més gran del 75% dels forats d’ozó en aquesta etapa de la temporada des del 1979.

Científics de la Servei de vigilància de l’atmosfera Copernicus (CAMS) han estat vigilant de prop el desenvolupament del forat d'ozó antàrtic d'aquest any. A la Dia internacional per a la preservació de la capa d’ozó (16 de setembre) CAMS rep una primera actualització de l'estat del forat estratosfèric que apareix cada any durant la primavera austral i de la capa d'ozó que protegeix la Terra de les propietats nocives dels rajos solars. CAMS està implementat pel Centre Europeu de Previsions Meteorològiques de Mitjà Abast en nom de la Comissió Europea amb finançament de la UE.

Vincent-Henri Peuch, director del Servei de Seguiment de l'Atmosfera de Copèrnic, va dir: "Aquest any, el forat d'ozó s'ha desenvolupat com s'esperava al començament de la temporada. Sembla bastant similar a l'any passat, que tampoc no va ser realment excepcional al setembre, però es va convertir en un dels forats d'ozó més duradors del nostre registre de dades més endavant de la temporada. Ara les nostres previsions mostren que el forat d'aquest any ha evolucionat fins a convertir-se en un forat força més gran de l'habitual. El vòrtex és força estable i les temperatures estratosfèriques són fins i tot inferiors a les de l’any passat. Estem veient un forat d’ozó força gran i potencialment també profund ”.

Seguiment operatiu de CAMS de la capa d'ozó utilitza el modelatge per ordinador en combinació amb observacions per satèl·lit d’una manera similar a les previsions meteorològiques per tal de proporcionar una imatge tridimensional completa de l’estat del forat d’ozó. Per a això, CAMS combina eficaçment diferents informació disponible. Una part de l’anàlisi consisteix en observacions de la columna total d’ozó a partir de mesures a la part visible de l’espectre solar ultraviolat. Aquestes observacions són de molt alta qualitat, però no estan disponibles a la regió que encara es troba a la nit polar. S'inclou un conjunt diferent d'observacions, que proporcionen informació crucial sobre l'estructura vertical de la capa d'ozó, però té una cobertura horitzontal limitada. Combinant cinc fonts diferents i reunint-les mitjançant el seu sofisticat model numèric, CAMS pot proporcionar una imatge detallada de la distribució de l’ozó amb una columna total, un perfil i una dinàmica consistents. Més informació a la nota de premsa adjunta.

CAMS_Newsflash_Ozone Day_15092021_BEEN.docx
 
Copèrnic és un component del programa espacial de la Unió Europea, amb finançament de la UE, i és el seu programa insígnia d’observació de la Terra, que opera a través de sis serveis temàtics: atmosfera, marí, terrestre, canvi climàtic, seguretat i emergències. Ofereix dades i serveis operatius de lliure accés que proporcionen als usuaris informació fiable i actualitzada relacionada amb el nostre planeta i el seu entorn. El programa està coordinat i gestionat per la Comissió Europea i implementat en col·laboració amb els estats membres, l'Agència Espacial Europea (ESA), l'Organització Europea per a l'Explotació de Satèl·lits Meteorològics (EUMETSAT), el Centre Europeu de Previsió Meteorològica de Mitjà Abast ( ECMWF), agències de la UE i Mercator Océan, entre d’altres. ECMWF opera dos serveis del programa d’observació de la Terra Copernicus de la UE: el Servei de Monitorització de l’Atmosfera de Copernicus (CAMS) i el Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S). També contribueixen al Servei de Gestió d'Emergències de Copèrnic (CEMS), que és implementat pel Consell Comú d'Investigació de la UE (CCI). El Centre Europeu de Previsions Meteorològiques de Mitjà Abast (ECMWF) és una organització intergovernamental independent amb el suport de 34 estats. És un institut d’investigació i un servei operatiu 24/7, que produeix i difon prediccions numèriques del temps als seus estats membres. Aquestes dades estan totalment disponibles per als serveis meteorològics nacionals dels estats membres. La instal·lació de superordinadors (i l'arxiu de dades associats) a ECMWF és una de les més grans del seu tipus a Europa i els estats membres poden utilitzar el 25% de la seva capacitat per als seus propis propòsits. ECMWF està ampliant la seva ubicació als seus estats membres per a algunes activitats. A més d’un QG al Regne Unit i del Computing Center a Itàlia, a partir de l’estiu de 2021 es trobaran noves oficines centrades en activitats realitzades en col·laboració amb la UE, com Copernicus, a Bonn, Alemanya.

Seguir llegint

Canvi climàtic

Eleccions alemanyes: els vaguistes de la fam volen una acció més gran contra el canvi climàtic

publicat

on

Un grup de joves es troba a la tercera setmana de vaga de fam a Berlín, afirmant que els partits polítics alemanys no aborden adequadament el canvi climàtic abans de les eleccions generals d’aquest mes, escriu Jenny Hill, Canvi climàtic.

Els manifestants, de 18 a 27 anys, han promès continuar la vaga de fam fins que els tres principals candidats que competeixen per substituir Angela Merkel acceptin conèixer-los.

Entre les petites tendes i les pancartes pintades a mà, hi ha un ambient moderat a prop de la cancelleria alemanya de Berlín.

anunci

Els sis joves que porten més de quinze dies en vaga de fam diuen que se senten febles.

Als seus 27 anys, Jacob Heinze és el més gran dels manifestants aquí (els organitzadors diuen que altres quatre persones s'han unit a la vaga de fam fora del camp). Parla lentament, lluitant clarament per concentrar-se, però va dir a la BBC que, tot i que té por de les conseqüències de la seva "vaga de fam indefinida", la seva por al canvi climàtic és més gran.

"Ja els vaig dir als meus pares i amics que hi havia la possibilitat de no tornar-los a veure", va dir.

anunci

"Ho faig perquè els nostres governs no aconsegueixen salvar la jove generació d'un futur que està més enllà de la imaginació. El que és horrible. Ens enfrontarem a la guerra pel que fa a recursos com aigua, menjar i terra i això ja és una realitat per a molta gent al món ".

Amb menys de dues setmanes per a les eleccions generals d’Alemanya, Jacob i els seus companys de manifestació exigeixen que els tres principals candidats a substituir Angela Merkel com a cancellera alemanya vinguin a parlar amb ells.

Vagants de fam per la política climàtica a Berlín, 2021

El canvi climàtic és, sens dubte, el principal tema electoral aquí. Els polítics alemanys han estat influenciats per les protestes massives al carrer dels joves activistes del canvi climàtic dels darrers anys, però les inundacions mortals d’aquest estiu a l’oest del país també han centrat la preocupació pública.

Tot i això, asseguren els vaguistes de fam, cap dels principals partits polítics, inclòs el partit Verd, no proposa mesures adequades per abordar el problema.

"Cap dels seus programes no té en compte els fets científics reals fins ara, especialment el perill de punts d'inflexió (canvis climàtics irreversibles importants) i el fet que estem molt a prop d'arribar-hi", diu la portaveu Hannah Luebbert.

Ella diu que els manifestants volen que Alemanya institueixi l'anomenada assemblea ciutadana (un grup de persones escollides per reflectir totes les parts de la societat) per trobar solucions.

"La crisi climàtica també és una crisi política i potser una crisi de la nostra democràcia, perquè la creació de les eleccions cada quatre anys i la gran influència dels grups de pressió i dels interessos econòmics als nostres parlaments sovint condueixen al fet que els interessos econòmics són més importants que la nostra civilització, la nostra supervivència ", diu la senyora Luebbert.

"Aquestes assemblees ciutadanes no estan influenciades per grups de pressió i no són els polítics els que tenen por de no ser reelegits, només són les persones que utilitzen la seva racionalitat".

Una vista d’un campament d’activistes climàtics a prop de l’edifici del Reichstag el 12 de setembre de 2021 a Berlín, Alemanya.
Els vaguistes de la fam diuen que cap dels candidats fa prou per prevenir una catàstrofe climàtica

Els vaguistes de fam asseguren que només una de les candidatures a la cancellera –Annalena Baerbock, del partit Verd–, ha respost, però que els ha parlat per telèfon en lloc de satisfer la seva demanda de conversa pública. Els ha apel·lat perquè posin fi a la vaga de fam.

Però el grup, que atrau cada vegada més publicitat, ha promès continuar, tot i que reconeixen l’angoixa de les seves famílies i amics.

Tot i així, diu Jacob, la seva mare el recolza.

"Té por. Té molta por, però entén per què faig aquests passos. Plora cada dia i truca cada dia i em pregunta si no és millor parar? I sempre arribem al punt que diem que no, cal continuar ", va dir.

"És realment necessari despertar la gent a tot el món".

Seguir llegint

Inundació

Una persona encara desapareguda després de les inundacions al sud de França

publicat

on

By

Vent, calamarsa i pluja bufen a Rodilhan, Gard, França, el 14 de setembre de 2021, en aquesta captura de pantalla obtinguda d’un vídeo a les xarxes socials. @ YLONA91 / a través de REUTERS

Segons el ministre de l'Interior, Gerald Darmanin, que va visitar la zona, una persona encara va ser desapareguda dimarts (14 de setembre) després que les pluges torrencials van afectar la regió del Gard, al sud de França. escriu Dominique Vidalon i Benoit Van Overstraeten, Reuters.

S'han trobat altres persones que havien estat denunciats desapareguts, segons van informar les autoritats locals.

"Prop de 60 pobles han estat parcialment afectats", va dir Darmanin a BFM TV.

anunci

"La situació meteorològica ha millorat des de mitja tarda, però tornarà a empitjorar durant la nit", va dir el prefecte de la regió en un comunicat, que va afegir que les escoles de la zona es tancarien el dimecres (15 de setembre).

anunci
Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències