Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

despesa de la UE en matèria d'energia renovable necessita millores per augmentar la seva contribució als objectius de política, diuen els auditors de la UE

COMPARTIR:

publicat

on

camp solar-cc-Windwärts-Energ2011Un informe publicat avui pel Tribunal de Comptes Europeu (ECA) revela que calen millores si el finançament de la UE vol fer la màxima contribució possible a l'assoliment de l'objectiu d'energies renovables per al 2020. Els auditors de la UE van examinar si els fons en aquest període s'havien assignat a projectes de generació d'energia renovable ben prioritzats, rendibles i madurs amb objectius racionals i fins a quin punt aquests fons havien aconseguit bons resultats contribuint a l'objectiu de la UE 2020 per a l'energia procedent de fonts renovables.

"Els estats membres de la UE s'han establert objectius ambiciosos en matèria d'energia renovable que només es poden recolzar de manera significativa amb els diners de la UE si es milloren la gestió dels programes de despesa., "declarar Sr. Ladislav Balko, membre del TCE responsable de l'informe"La Comissió també ha d'assegurar-se que els programes finançats als Estats membres siguin rendibles".

L'ECA va comprovar que els projectes auditats van obtenir resultats tal com estava previst, i la majoria d'ells estaven prou madurs i preparats per a la seva implementació quan van ser seleccionats. No hi ha hagut sobrecosts ni retards significatius en els projectes, i les capacitats de generació d'energies renovables es van instal·lar tal com estava previst i en funcionament. No obstant això, els resultats de la producció d'energia no sempre es van aconseguir o no es van mesurar correctament. La relació qualitat-preu global del suport dels fons de la política de cohesió als projectes de generació d'energia renovable ha estat limitada per ajudar a assolir l'objectiu d'energia renovable de la UE 2020, perquè: la rendibilitat no ha estat el principi rector en la planificació i implementació dels projectes de generació d'energia renovable; i els fons de la política de cohesió tenien un valor afegit limitat a la UE.

El Consell de la Unió Europea ha establert un objectiu vinculant de la UE del 20% d'energies renovables en el consum brut d'energia final per a l'any 2020, basat en el Full de Ruta d'Energies Renovables de la Comissió, que estableix un camí per incorporar les energies renovables a les polítiques i mercats energètics de la UE.

Els fons de la política de cohesió de la UE van destinar aproximadament 4.7 milions d'euros a energies renovables el 2007-2013.

Al llarg de l'any es publiquen informes especials del Tribunal de Comptes Europeu (TCE) que presenten els resultats d'auditories seleccionades d'àmbits pressupostaris o temes de gestió específics de la UE. Aquest informe especial (núm. 6/2014) titulat "Suport dels fons de la política de cohesió a la generació d'energia renovable - ha aconseguit bons resultats?” va avaluar si s'havien assolit bons resultats amb les dues fonts de finançament més importants entre els programes de despesa de la UE per a la promoció de les energies renovables: el Fons Europeu de Desenvolupament Regional i el Fons de Cohesió (fons de la política de cohesió).

L'ECA va comprovar que els projectes auditats van obtenir resultats tal com estava previst. La majoria d'ells estaven prou madurs i preparats per a la implementació quan es van seleccionar. No hi ha hagut sobrecosts ni retards significatius en els projectes, i les capacitats de generació d'energies renovables es van instal·lar tal com estava previst i en funcionament. No obstant això, els resultats de la producció d'energia no sempre es van aconseguir o no es van mesurar correctament. La relació qualitat-preu global del suport dels fons de la política de cohesió als projectes de generació d'energia renovable ha estat limitada per ajudar a assolir l'objectiu d'energia renovable de la UE 2020, perquè: la rendibilitat no ha estat el principi rector en la planificació i implementació dels projectes de generació d'energia renovable; i els fons de la política de cohesió tenien un valor afegit limitat a la UE.

anunci

Els auditors de la UE recomanen que:

  • La Comissió vetlla perquè els futurs programes d'energies renovables cofinançats per la política de cohesió es guiïn pel principi de rendibilitat, inclosa l'evitació del pes mort. Els programes s'han de basar en una avaluació adequada de les necessitats, la priorització de les tecnologies més rendibles (tot i que no es discrimin entre els sectors d'energies renovables) i la contribució òptima a l'objectiu 2020 d'energies renovables de la UE. Cal establir objectius adequats de generació d'energia renovable en relació amb el pressupost, així com criteris de selecció de projectes centrats en la rendibilitat dels resultats de la generació d'energia (evitant la sobrecompensació dels projectes);

  • La Comissió promou l'establiment per part dels Estats membres d'un marc regulador estable i previsible per a les energies renovables en general, juntament amb procediments més suaus per a la integració de l'electricitat procedent d'energies renovables a les xarxes de la xarxa; i

  • Els Estats membres haurien d'establir i aplicar, d'acord amb les orientacions de la Comissió, criteris mínims de rendibilitat que s'adaptin a les circumstàncies dels projectes. També haurien de millorar el valor afegit dels fons de la política de cohesió millorant la implementació de projectes d'energies renovables, així com el seguiment i l'avaluació i mitjançant la creació d'un estoc de dades mesurades sobre els costos de generació d'energia en tots els sectors rellevants de les energies renovables.

Una breu entrevista en vídeo amb el membre de l'ECA responsable de l'informe i amb el líder de l'equip d'auditoria està disponible a: https://www.youtube.com/user/EUAuditorsECA

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències