Connecteu-vos amb nosaltres

Biodiversitat

La bioeconomia europea: Fer que el concepte d'una realitat

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

85enuPHrLa Comissió Europea ha llançat el programa lloc web pilot de l’Observatori Europeu de Bioeconomia, que marca les darreres proves dels progressos cap a la realització de l’Estratègia Europea de Bioeconomia. L’Observatori és el primer intent de reunir i presentar en un lloc dades vitals sobre el desenvolupament de la bioeconomia. Serà un recurs crític per als responsables polítics, empresaris i altres parts interessades que dissenyin les polítiques i les inversions a nivell nacional i regional. El lloc web pilot es posa en marxa a conferència important a Torí, organitzat per la Presidència italiana de la UE, que té com a objectiu canviar l’enfocament des del desenvolupament del concepte de bioeconomia fins a la seva realització pràctica sobre el terreny. Una bioeconomia innovadora és vital per a la reindustrialització d’Europa i podria produir 1.6 milions de nous llocs de treball el 2020 i 90.000 el 2030 només als sectors químic marítim i biològic. El Comitè Europeu de Bioeconomia i el Comitè Permanent de Recerca Agrària es publicaran nous informes a la conferència, amb les darreres reflexions sobre com aprofitar el potencial de la bioeconomia europea.

Quins progressos s’han fet en la implementació de l’Estratègia Europea de Bioeconomia?

Adoptat per la Comissió Europea el 2012, el Estratègia Europea de Bioeconomia pretén obrir el camí cap a una economia més innovadora, eficient en recursos i competitiva, que conciliï la seguretat alimentària amb l’ús sostenible de recursos biològics renovables amb finalitats industrials i energètiques. L’estratègia es basa en tres pilars: inversions en recerca, innovació i competències; reforç de la interacció política i la participació dels grups d'interès; i la millora dels mercats i la competitivitat en bioeconomia.

anunci
 1. Recerca, innovació i habilitats: Hi ha més de 4 milions d'euros disponibles per donar suport a la investigació i la innovació relacionades amb la bioeconomia a Horizon 2020, més del doble del pressupost disponible en el setè programa marc anterior. Els resultats de la primera convocatòria de propostes del repte social 7 d’Horitzó 2 - "Seguretat alimentària, agricultura sostenible, investigació marina i marítima i bioeconomia" - es publicaran al novembre. Incloïa oportunitats de sol·licitar finançament per a la investigació i la innovació sobre seguretat alimentària sostenible, sobre el creixement blau (desbloquejant el potencial dels mars i els oceans) i sobre la creació d’una bioeconomia innovadora, sostenible i inclusiva.

 1. Interacció política i implicació dels grups d'interès: A principis del 2013 la Comissió Europea va iniciar un projecte de tres anys per establir l’Observatori de la Bioeconomia per tal d’avaluar regularment el progrés i l’impacte de la bioeconomia. Avui a la Conferència de Bioeconomia de les parts interessades a Torí, organitzada pel govern italià i cofinançada per la Comissió Europea, a versió pilot del lloc web de l’Observatori de la Bioeconomia,, que inclou un primer conjunt de dades sobre la bioeconomia, s'està llançant. El lloc web, dissenyat i gestionat pel servei científic intern de la Comissió, el Joint Research Center, es desenvoluparà amb el pas del temps proporcionant als responsables polítics i als grups d'interès dades de referència i anàlisis per al desenvolupament de polítiques i les inversions en bioeconomia. La Comissió també ha establert el Comitè Europeu de Bioeconomia per donar suport a les interaccions entre diferents àmbits, sectors i grups d'interès de la bioeconomia. El tauler es va crear amb 30 membres representant empreses i productors, responsables polítics, la comunitat científica i la societat civil. Amb motiu de la Conferència de les parts interessades en bioeconomia, a Torí, es publica el grup emet papers sobre subministrament de biomassa i creació de mercats a la bioeconomia.

 1. Mercats i competitivitat: El Iniciativa tecnològica conjunta d’indústries basades en bio és una associació publicoprivada Public-Private Partnership (PPP) entre la UE i el Bio-based Industries Consortium (BIC). S’invertirà un total de 3.7 milions d’euros en innovacions basades en la biologia durant el 2014-2020. La contribució de la UE (Horitzó 2020) serà de 975 milions d’euros, mentre que el Consorci d’Indústries amb base biològica aportarà 2730 milions d’euros (dels quals 1755 milions d’euros es dedicaran a activitats addicionals com ara projectes insígnia). Com a indústria emergent, serà important utilitzar aquest PPP per apalancar mercats de capitals i fons públics i privats addicionals (per exemple, sinergies amb els fons estructurals de la UE) per completar els compromisos públics i privats existents. Es dedica a realitzar el potencial de bioeconomia europea, convertint residus i residus biològics en productes quotidians més ecològics mitjançant tecnologies innovadores i biorefineries. Hauria de donar com a resultat almenys 10 noves cadenes de valor basades en bio i 5 biorefineries avançades. La primera convocatòria de propostes de la Bio-based Industries Joint Technology Initiative es va publicar el juliol de 2014, amb data límit el 15 d’octubre. Més informació: | full de dades

  anunci

Com és bona la bioeconomia per a Europa?

 1. Les indústries biològiques i alimentàries innovadores són vitals per a la reindustrialització d’Europa i la indústria de les begudes i els aliments ja és el sector industrial més gran de la UE. La investigació i la innovació es poden aprofitar per crear un nou paradigma industrial eficient en recursos basat en la simbiosi industrial i la col·laboració entre les indústries tradicionals, sovint transcendint les distincions tradicionals entre serveis i fabricació.

 1. La bioeconomia també és una font important de nous llocs de treball, especialment a nivell local i regional, i a les zones rurals i costaneres. S’ha estimat que la producció de productes químics basats en bio podria representar el 30% de tota la producció de productes químics europeus per al 2030, per sobre del 2% del 2005, que proporcionaria 90.000 nous llocs de treball. Basada en una línia de costa 7 vegades més llarga que la dels EUA, l’economia marítima de la UE podria proporcionar 1.6 milions de nous llocs de treball el 2020.

 1. La bioenergia i l'energia marina seran una part integral de la futura seguretat energètica d'Europa. La substitució de les matèries primeres fòssils per recursos biològics renovables és un component indispensable d’una política de canvi climàtic de futur.

 1. El canvi climàtic, el clima extrem, la creixent població mundial, l’accés reduït a nutrients crítics com els fosfats, són només alguns dels factors que podrien augmentar significativament el risc d’una interrupció important del subministrament d’aliments. Els reptes de la seguretat alimentària són globals i la UE té un paper important a l'hora de fer-los front.

On ha marcat la diferència la bioeconomia?

La bioeconomia comprèn la producció de recursos biològics renovables i la seva conversió en aliments, pinsos, productes basats en bio i bioenergia. Inclou l’agricultura, la silvicultura, la pesca, l’alimentació i la producció de pasta de paper i paper, a més d’indústries químiques, biotecnològiques i energètiques.

Exemples de bioeconomia basada en la innovació en acció:

 1. Biorefineries polivalents innovadores per al creixement regional a Europa: El EUROBIOREF El projecte, finançat en el marc del setè programa marc de recerca de la UE (7PM), és un exemple del que es podria emprendre a una escala més completa en virtut del nou BBI JTI. Treballant amb una contribució de 23 milions d’euros a la UE, EUROBIOREF va demostrar escenaris de biorefineria que: manegen per separat diferents tipus de biomassa, com ara plantes petrolieres, lignocel·lulòsics (per exemple, herbes, salzes) i residus agrícoles i forestals; processar-los de diferents maneres (química, bioquímica, termoquímica); i produir múltiples productes basats en bio d'alt valor afegit (per exemple, productes químics, biopolímers i biocombustibles d'aviació). A més, els escenaris desenvolupats són modulars i flexibles, de manera que es poden instal·lar parts de biorefineries en diverses ubicacions com una unitat a gran o petita escala segons les condicions regionals. El projecte va acabar a principis del 2013.

 1. Reduir l’impacte ambiental dels envasos alimentaris: Els materials d’embalatge poden consumir matèries primeres precioses i sovint són difícils d’eliminar. Finançat per la Unió Europea (UE) SUCCIPACK El projecte va demostrar formes d’utilitzar un nou material per a la indústria de l’envasament d’aliments: el sucinat de polibutilè amb base biològica (PBS) que s’espera que redueixi significativament l’impacte ambiental. Les organitzacions de recerca que participen en el projecte estan treballant amb grans agents industrials i 10 petites i mitjanes empreses per garantir que la indústria alimentària i d’envasos adopti de manera efectiva els resultats del projecte.

 1. L’esquema de cria que promet un futur per a la tonyina: L’alta demanda i els alts preus amenacen de portar la tonyina vermella a l’extinció. Fins ara, els científics no eren capaços de criar aletes blaves en captivitat. Tot i això, una iniciativa europea ha anunciat un avenç que podria posar la tonyina en el camí de la recuperació. Un projecte anomenat SELFDOTT (L’aqüicultura autosostenida i la domesticació de tonyina vermella) ha aconseguit criar l’aleta vermella atlàntica en gàbies flotants sense l’ús d’hormones. Encara trigarà a desenvolupar la tonyina de conreu: el peix necessita una dècada o més per madurar. Però si té èxit, podria representar un pas vital en els esforços mundials per reconstruir Bluefin.

 1. Cultivar herbes per salvar el planeta: En un moment de canvi climàtic, quan els recursos de combustible estan sota pressió i les terres s’enfronten a possibles riscos d’erosió, l’herba humil sembla un salvador improbable. El projecte de recerca europeu OPTIMA està ajudant a cultivar herbes perennes d’alt rendiment que podrien afrontar aquests possibles reptes, oferint una sèrie de valuosos beneficis ambientals i econòmics. L’objectiu del projecte de desenvolupar nous mercats de biocombustibles i productes ecològics ha impulsat noves idees sobre la collita d’herba i la creació de nous bioproductes vegetals. S'espera que el projecte condueixi a noves fonts d'ingressos i ocupació a les zones rurals i noves opcions per utilitzar terres marginals.

Biodiversitat

La investigació de BIOSWITCH analitza les perspectives del consumidor irlandès i holandès de productes basats en bio

publicat

on

BIOSWITCH, un projecte europeu que busca sensibilitzar els propietaris de marques i animar-los a utilitzar ingredients basats en bios en lloc de ingredients fòssils en els seus productes, ha dut a terme investigacions per comprendre el comportament dels consumidors i les perspectives dels productes basats en bio. L’estudi va consistir en una enquesta quantitativa entre els consumidors d’entre 18 i 75 anys d’edat a Irlanda i els Països Baixos per obtenir una comprensió de les perspectives dels consumidors en relació amb els productes basats en bio. Tots els resultats es van analitzar, comparar i compilar en un document revisat per parells que es pot consultar en aquest enllaç.

"Tenir una millor comprensió de la percepció dels consumidors sobre productes basats en biosomia és fonamental per ajudar a impulsar la transformació d'una indústria basada en fòssils a una indústria basada en bio, donar suport a la transició d'Europa a una economia baixa en carboni i ajudar a assolir els objectius clau de sostenibilitat. ”, Va dir James Gaffey, codirector del Grup de Recerca Circular en Bioeconomia de la Universitat Tecnològica de Munster. Algunes de les principals conclusions de l’estudi indiquen que els consumidors d’ambdós països tenen una perspectiva relativament positiva pel que fa als productes de base biològica, amb els consumidors irlandesos, i especialment les dones irlandeses, que mostren una posició una mica més positiva.

A més, els consumidors irlandesos també tenen una percepció una mica més positiva que la seva elecció pot ser beneficiosa per al medi ambient i, en general, estan més disposats a pagar un extra pels productes de base biològica. Els consumidors dels dos països van indicar el preu com un factor clau que influeix en la compra de productes de base biològica i al voltant de la meitat dels entrevistats no estan disposats a pagar més pels productes de base biològica. De la mateixa manera, és probable que els consumidors d’ambdós països comprin productes de base biològica de les mateixes categories de productes, sent els principals productes d’embalatge, productes d’un sol ús i productes de neteja, higiene i sanitaris.

anunci

És molt probable que es pagui una prima verda per a categories com ara productes d’un sol ús, cosmètics i cura personal. Els consumidors d’ambdós països van designar la sostenibilitat mediambiental com un factor important a l’hora d’escollir entre productes; no obstant això, termes com biodegradables i compostables tenen més pes que el terme bio-basat entre els consumidors, cosa que indica que cal fer més feina per millorar el coneixement i la comprensió dels productes basats en bioconsumidors. Malgrat això, la indicació general de la preferència del consumidor per productes basats en biològics sobre els productes fòssils era clara, ja que el 93% dels enquestats irlandesos i el 81% dels holandesos van dir que preferirien comprar productes basats en bio
Aquest projecte ha rebut finançament de l’empresa conjunta Bio Based Industries (JU) en el marc del programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea en virtut de l’acord de subvenció núm. 887727. en lloc de productes basats en fòssils. Gairebé la meitat d’ells fins i tot estaven disposats a pagar una mica més per les alternatives basades en la bio.

"Va ser fantàstic notar actituds positives entre els consumidors envers els productes de base biològica", va dir John Vos, consultor sènior i gerent de projectes europeus de BTG Biomass Technology Group. "Esperem que els resultats d'aquest estudi serveixin de base per a una exploració posterior d'aquest tema i estimulin el mercat de productes basats en la biologia abordant les incerteses sobre la demanda dels consumidors a Irlanda i els Països Baixos".

Quant a BIOSWITCH

anunci

BIOSWITCH és una iniciativa finançada per l’empresa conjunta d’indústries basades en bio (BBI JU) en el marc del programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea amb un pressupost total d’1 milió d’euros. El projecte està coordinat per l’entitat finlandesa CLIC Innovation i format per un consorci multidisciplinari format per vuit socis de sis països diferents. Els perfils dels socis inclouen quatre clústers industrials: CLIC Innovation, Corporación Tecnológica de Andalucía, Flanders 'FOOD i Food & Bio Cluster Denmark; dues organitzacions tecnològiques i de recerca: l'Institut Tecnològic de Munster i el Centre d'Investigació Tècnica VTT de Finlàndia; i dues pimes: BTG Biomass Technology Group i Sustainable Innovations.

Seguir llegint

Biodiversitat

Audiència pública sobre el vincle entre la pèrdua de biodiversitat i les pandèmies com COVID-19 

publicat

on

Avui (2030 de gener) se celebrarà l'audiència del Parlament sobre "Afrontar la sisena extinció massiva i augmentar el risc de pandèmia: quin paper té per a l'Estratègia de la UE sobre biodiversitat per al 14".

Organitzada pel Comitè de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària, l’audiència abordarà la pèrdua de biodiversitat i fins a quin punt això augmenta el risc de pandèmies a causa del canvi en l’ús del sòl, el canvi climàtic i el comerç de fauna salvatge. Es debatrà sobre el paper que podria tenir l’Estratègia de biodiversitat de la UE per al 2030 en la lluita contra la pèrdua de biodiversitat i en l’increment del compromís de la UE i el global amb la biodiversitat.

La plataforma intergovernamental sobre serveis de biodiversitat i ecosistemes, la secretària executiva, la Dra. Anne Larigauderie, i el director executiu de l'Agència Europea de Medi Ambient, el Dr. Hans Bruyninckx, obriran l'audiència pública.

El programa detallat està disponible aquí.

Podeu seguir l’audiència en directe aquí a partir de les 9h d'avui.

anunci

Estratègia de la UE sobre biodiversitat per al 2030

Dijous a la tarda, els membres debatran l’esborrany d’informe del ponent César Luena (S&D, ES) que respon al Estratègia de biodiversitat de la Comissió per al 2030 i acull amb satisfacció el nivell d’ambició de l’estratègia. L'esborrany de l'informe subratlla que s'han de tractar tots els principals motors directes del canvi de natura i expressa la seva preocupació per la degradació del sòl, l'impacte del canvi climàtic i la disminució del nombre de pol·linitzadors. També aborda les qüestions del finançament, la transversalitat i el marc de governança per a la biodiversitat, demana un programa Erasmus ecològic centrat en la restauració i la conservació i posa l'accent en la necessitat d'accions internacionals, inclosa la governança dels oceans.

Podeu seguir la reunió del comitè en directe aquí a partir de les 13h15.

Més informació 

anunci
Seguir llegint

Biodiversitat

One Planet Summit: el president von der Leyen demana un acord ambiciós, global i que canviï els jocs sobre la biodiversitat

publicat

on

L'11 de gener, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va participar a la "Cimera d'un planeta" per a la biodiversitat, mitjançant videoconferència. En la seva intervenció, la presidenta von der Leyen va destacar que "el 2021 serà l'any en què el món lliurarà una nova fulla per al nostre planeta" a la COP15 per a la natura a Kunming, el maig d'aquest any. Va demanar un compromís "ambiciós, global i acord a l'estil de París "que canviarà el joc" que es redactarà a la COP15, ja que es tracta no només del desenvolupament sostenible, sinó també de la igualtat, la seguretat i la qualitat de vida. El president va reiterar la voluntat d'Europa de mostrar el camí i portar tants socis com El president von der Leyen també va parlar sobre el vincle entre la pèrdua de biodiversitat i COVID-19: "Si no actuem urgentment per protegir la nostra naturalesa, és possible que ja estiguem al principi d'una època de pandèmies. Però podem fer-hi alguna cosa. Necessita una acció global concertada i un desenvolupament local sostenible. I de la mateixa manera que cooperem per al nostre "Un planeta", hem de treballar junts per obtenir la nostra "Una salut". "

En declaracions a la cimera organitzada per França, les Nacions Unides i el Banc Mundial, Ursula von der Leyen va exposar com la Comissió treballa per preservar la biodiversitat: "Això demostra que donar un nou full a la natura es redueix a l'acció local i global. ambició. És per això que, amb el Tracte Verd Europeu, intensifiquem la nostra pròpia acció i ambició, tant a nivell local com global. I la nova política agrícola comuna més ecològica ens ajudarà a protegir els mitjans de subsistència i la seguretat alimentària, mentre protegim la nostra naturalesa i el nostre clima ". Finalment, va recordar als participants el "deure d'Europa de garantir que el nostre mercat únic no condueixi la deforestació a les comunitats locals d'altres parts del món".

Mireu el discurs aquí, llegiu-lo completament aquí. Obteniu més informació sobre la tasca de la Comissió per protegir la biodiversitat del nostre planeta aquí.

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències