Connecteu-vos amb nosaltres

Comitè de les Regions (CDR)

Paquet clima-energia 2030: el CdR insta la UE a optar per un "trio guanyador" d'objectius vinculants i ambiciosos

COMPARTIR:

publicat

on

 katzeubrusselsparis2
De cara a la decisió del Consell Europeu, el Comitè de les Regions (CoR) adverteix que el Objectius energètics i climàtics del 2030 proposats per la Comissió Europea no són prou ambiciosos. Per tal que la transició energètica de la UE tingui èxit i pugui fer front al canvi climàtic amb eficàcia, el CdR demana l'adopció d'un "trio guanyador" d'objectius, ambiciosos i vinculants. Liderats per Annabelle Jaeger (FR / PSE), membre del Consell Regional de Provença-Alps-Costa Blava, els membres del CdR consideren que aquests objectius haurien d’orientar Europa cap a la neutralitat del carboni a mitjan segle.

Reunió el 8 d'octubre a la sessió plenària del CdR, adoptats per una àmplia majoria dels alcaldes i presidents de les regions europees Annabelle Jaeger reportar Un marc polític per al clima i l’energia en el període comprès entre 2020 i 2030. La qüestió és encara més sensible, ja que les últimes dades científiques ens indiquen que el canvi climàtic empitjora i que la Conferència Mundial del Clima (COP21) tindrà lloc a París a finals del 2015.

El CdR demana a la UE que vagi més enllà en els seus objectius i que persegueixi:

  • Una reducció del 50% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle en comparació amb els nivells de 1990 (en oposició a un objectiu del 40% proposat per la Comissió Europea);
  • una quota del 40% de les energies renovables, basada en els objectius nacionals (a diferència de l'objectiu proposat d'almenys el 27%), i;
  • una reducció del 40% en el consum d’energia primària en comparació amb el 2005 aconseguida mitjançant guanys d’eficiència, també en funció dels objectius nacionals (a diferència de l’objectiu proposat del 30%).

Segons el ponent Jaeger: "Aquests tres objectius són necessaris per donar-nos la possibilitat d'evitar un augment catastròfic de la temperatura de més de 2 ° C i assolir l'objectiu a llarg termini de la UE d'una reducció del 80-95% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle. és el fort senyal polític que les autoritats locals i regionals esperen d'Europa. Amb la força d'aquests objectius declarats, la UE hauria d'estar preparada per negociar un acord global sobre el clima amb vista a la Conferència Mundial sobre el Clima del 2015 ".

A llarg termini, el CdR també voldria que la UE demostrés una major ambició perseguint l'objectiu de produir prop de zero emissions netes a mitjan segle.

L'informe subratlla el paper fonamental de les ciutats i les regions en l'elaboració i implementació de polítiques sobre el canvi climàtic, el desenvolupament de les energies renovables i l'eficiència energètica: "Més del 70% de les mesures de reducció i fins al 90% de les mesures d'adaptació al canvi climàtic les duen a terme les autoritats locals" , explica el ponent. "A causa de la seva proximitat a les persones, les autoritats locals i regionals poden ajudar a sensibilitzar sobre els beneficis econòmics i socials de les mesures de transició energètica, d'aquí la importància d'implicar-les en el procés", va afegir.

Els membres del CdR també recomanen que el paquet energia-clima del 2030 estigui sustentat en major mesura per les iniciatives de la UE a nivell local, com ara el Pacte dels Alcaldes - a través del qual més de 5600 regions i ciutats europees s'han compromès, de forma voluntària, a reduir el CO2 les emissions en més d’un 20% el 2020 i recomana estendre aquesta iniciativa fins al 2030.

anunci

Més informació

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències