Connecteu-vos amb nosaltres

Canvi climàtic

UE es prepara per 2030 amb més reduccions d'emissions

COMPARTIR:

publicat

on

103341110La Comissió Europea, assistida avui per l'Agència Europea del Medi Ambient (28 d'octubre), publica el seu informe anual de progrés avaluant el progrés de l'acció climàtica. Segons les últimes estimacions, les emissions de gasos d'efecte hivernacle de la UE a 2013 van disminuir en 1.8% en comparació amb 2012 i van arribar als nivells més baixos des de 1990. Així, doncs, no només la UE està ben encaminada a assolir l’objectiu 2020, sinó que també està ben encaminada a aconseguir-la.

The Progress Report also for the first time provides data on the use of fiscal revenues from auctioning allowances in the EU Emission Trading System (ETS). This new source of revenues for member states amounted to €3.6 billion in 2013. From this, around €3bn will be used for climate and energy related purposes – significantly more than the 50% level recommended in the EU ETS Directive.

El comissari de l'acció sobre el clima, Connie Hedegaard, va dir: “Delivering on 2020 climate goals shows that Europe is ready to step up its act. And better, still: it shows that the EU is delivering substantial cuts. The policies work. Therefore, the EU leaders last week decided to continue the ambition and reach at least 40% by 2030. This will require significant investments. That’s why it is encouraging that Member States have decided to use most of their current ETS revenues to invest in climate and energy and continue the transformation to a low-carbon economy.”

These revenues complement the funds from the EU’s NER 300 programme which is devoting €2.1bn to support 39 large-scale demonstration projects for low carbon technologies around Europe.

Fons

L'informe de progrés de Kyoto i de la UE 2020 és un informe anual de la Comissió al Parlament Europeu i al Consell. Es basa en les dades comunicades pels estats membres en el marc de la regulació del mecanisme de seguiment. L'informe proporciona informació sobre els progressos realitzats per la Unió Europea i els seus estats membres en relació amb els objectius d'emissions de gasos d'efecte hivernacle. La disminució de les emissions de 1.8% a 2013 en comparació amb 2012 implica que les emissions totals de la UE són al voltant de 19% per sota de 19901.

Atès que la subhasta de 2013 és el mètode predeterminat per assignar les dietes dins de la UE-ETS. Els ingressos de les subhastes provenen dels estats membres. La Directiva EU-ETS estipula que almenys la meitat dels ingressos de la subhasta de drets s'haurien d'utilitzar per combatre el canvi climàtic a la UE o en altres països.

anunci

Most countries have used these investments in fields like energy efficiency, renewables or sustainable transport. For instance, France, the Czech Republic and Lithuania use all their auctioning revenues in projects to improve the energy efficiency of buildings. Bulgaria, Portugal and Spain use most of their revenues to develop renewable energy. Poland uses most of its revenues that are dedicated to climate change in support of energy efficiency and renewable energy. In Germany, most of the revenues are directed to a specific climate and energy fund, which supports a wide range of projects including research and sustainable transport. The UK focuses in particular on energy efficiency, renewables, research and financial assistance to low-income households in relation to energy expenses. The reported amounts represent only a proportion of total climate and energy-related spending in member states’ budgets.

Per més informació, feu clic aquí.

EEE

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències