Connecteu-vos amb nosaltres

Benestar dels animals

Defensor del Poble Europeu demana una major obertura de l'Agència Europea de Substàncies Químiques sobre l'experimentació amb animals

COMPARTIR:

publicat

on

proves de conill-animalsEn una decisió important per a l'obertura, el Defensor del Poble Europeu ha emès un projecte de recomanació que l'Agència Europea de Productes Químics (ECHA) a Hèlsinki reveli tots els documents de base a les seves decisions per ordenar proves específiques amb animals. La sol·licitud la va fer el BUAV.

Segons REACH, la legislació de productes químics de la UE, les empreses han d’obtenir el permís de l’ECHA abans de realitzar proves en animals sobre productes químics venuts en quantitats determinades. A 2012, ECHA va acceptar propostes per a la prova animal de tres productes químics per avaluar si podrien danyar la capacitat de reproducció de les persones. El BUAV estava preocupat pel fet que les decisions anessin contràries a les regles de REACH i, per tant, es va demanar que vegessin els documents de fons.

L'ECHA va rebutjar la sol·licitud, argumentant que la divulgació de documents de fons perjudicaria la seva presa de decisions i conduiria a un cabildeo injust dels representants dels estats membres. És probable que els representants s’autocensuressin si sabessin que els esborranys de decisions i les propostes d’esmenes es poguessin fer públiques. Alliberar material complicat també podria enganyar el públic. El BUAV va rebutjar que era un insult a la integritat científica dels responsables de la presa de decisions suggerir que donessin qualsevol cosa que no fos la seva opinió honesta i, en tot cas, no tindria sentit pressionar els decisors després de prendre una decisió.

En el seu projecte de recomanació, la Defensor del Poble Europeu, Emily O'Reilly, ha rebutjat rotundament els arguments de l'ECHA. Negar la informació pública simplement perquè no l'entenen podria semblar "prevalent i paternalista". Les institucions de la UE publiquen documents complicats diàriament, i l'ECHA sempre podria publicar explicacions quan revelés documents. O'Reilly també va dir que era "completament legítim" que les ONG i altres persones intentessin influir en l'ECHA amb arguments científics, i això podria conduir a una millor presa de decisions.

L’ECHA ha de decidir ara si accepta el projecte de recomanació.

La doctora Katy Taylor, cap de ciència de la BUAV, va dir: "Donem la benvinguda a l'enfocament de l'ombudsman. La BUAV fa temps que està preocupada perquè l'ECHA no compleix les seves obligacions de garantir que les proves amb animals segons REACH només es facin com a últim recurs. Obrir el procés de presa de decisions és clau per garantir que ho faci".

El projecte de recomanació del Defensor del Poble pot ser trobat aquí.

anunci

El BUAV va sol·licitar tres projectes de decisions de l’ECHA, comentaris sobre els mateixos per les empreses que registraven els productes químics, les propostes dels Estats membres per modificar els projectes de decisió i les cartes de presentació de les decisions finals. La sol·licitud es va fer sota la legislació de la UE sobre llibertat d’informació, Reglament 1049 / 2001.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències