Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Economia circular: cal un "canvi sistèmic" per abordar l'escassetat de recursos

COMPARTIR:

publicat

on

wasteplasticObjectius vinculants de reducció de residus, legislació renovada d’ecodisseny i mesures per trencar el vincle entre el creixement i l’ús dels recursos naturals són les principals demandes establertes en una resolució aprovada dimecres (17 de juny) pels eurodiputats del medi ambient que demanen a la Comissió que presentar una nova legislació a finals de 2015.

"És un pas vital per a la UE utilitzar els recursos de manera més eficient i reduir la nostra dependència de recursos i també per estalviar costos materials. L’ecodisseny intel·ligent de productes també té en compte la reparació, la reutilització i el reciclatge de productes ”, va dir líder MEP Sirpa Pietikäinen, després que la seva resolució fos adoptada per la comissió de medi ambient per 56 vots a favor, cinc i cinc abstencions.

"Com que Europa depèn més dels recursos importats que qualsevol altra regió del món, avançar cap a una economia circular és un escenari econòmic i ecològic en el qual tots guanys", va afegir.

La resolució fa un seguiment de les comunicacions de la Comissió sobre un paquet d'economia circular, presentades conjuntament amb una proposta legislativa sobre residus que es va retirar un parell de mesos després.

Cap a zero residus

El comitè de medi ambient demana a la Comissió que presenti una nova proposta amb els punts següents a finals del 2015:

 • Mesures de prevenció de residus;
 • objectius vinculants de reducció de residus per als residus municipals, comercials i industrials que s’assoliran el 2025;
 • aplicació del principi de "pagar segons llances";
 • els objectius de reciclatge i preparació per a la seva reutilització s’elevaran a un 70% com a mínim dels residus sòlids municipals i el 80% dels residus d’envasos el 2030
 • la incineració es limitarà estrictament el 2020 a residus no reciclables i no biodegradables, i;
 • una reducció gradual i vinculant de tots els residus d'abocadors.

Ecodisseny

anunci

Els eurodiputats demanen a la Comissió que promogui un enfocament orientat al cicle de vida cap a la política de productes i l'ecodisseny, amb un ambiciós programa de treball. Volen revisar la legislació sobre disseny ecològic a finals de 2016, ampliant-ne l’abast i abastant tots els grups de productes. Exigeixen definicions dels requisits per a criteris com la durabilitat, la reparabilitat, la reutilització i la reciclabilitat. També volen que la Comissió elabori mesures per eliminar l’obsolescència planificada.

Canvi sistèmic

Per fer front al problema dels recursos escassos, cal reduir l'extracció i l'ús dels recursos i trencar el vincle entre el creixement i l'ús dels recursos naturals. El comitè diu que per canviar a l’ús sostenible dels recursos el 2050, la política de la UE ha d’exigir:

 • Una reducció, en termes absoluts, del consum de recursos a nivells sostenibles;
 • aplicació estricta de la jerarquia de residus;
 • implementació d'un ús en cascada de recursos;
 • un major ús de les energies renovables,
 • eliminació gradual de substàncies tòxiques i;
 • Millores en la qualitat dels serveis ecosistèmics.

La Comissió també hauria de proposar indicadors d’eficiència dels recursos, mesurant el consum de recursos, incloses les importacions i exportacions, i el seu ús hauria de ser obligatori a partir del 2018, diu el comitè. Demana un objectiu vinculant per augmentar l’eficiència dels recursos a nivell de la UE un 30% respecte als nivells de 2014, el 2030, així com objectius individuals per a cada estat membre.

Fons

L’economia mundial utilitza l’equivalent a recursos de mig planeta i mitjà per produir producció global i absorbir residus i les estimacions situen aquesta xifra en el valor de recursos de dos planetes per a la dècada del 2030, diuen els eurodiputats. Europa depèn més dels recursos importats que qualsevol altra regió del món i molts recursos s’esgotaran en un termini relativament curt, afegeixen.

Els eurodiputats subratllen que la millora de l’ús dels recursos podria suposar un estalvi net substancial per a les empreses, les autoritats públiques i els consumidors de la UE, estimat en 600 milions d’euros, o el 8% de la facturació anual, alhora que reduiria les emissions anuals de gasos d’efecte hivernacle d’un 2 a un 4%. Destaquen que un augment del 30% en la productivitat dels recursos el 2030 podria augmentar el PIB gairebé l’1% i crear 2 milions de llocs de treball sostenibles addicionals.

Propers passos

El ple votarà l'informe a la sessió del 6 al 9 de juliol, a Estrasburg.

Més informació

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències