Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

Oceana tem àrees marines protegides actuals a Europa no van a aconseguir la conservació de béns

COMPARTIR:

publicat

on

homepage_hero_oceana_10-28-14_0Avui (1 d’octubre), l’Agència Europea del Medi Ambient (EEE) ha publicat el seu document Zones marines protegides als mars d’Europa informe, que mostra que només el 5.9% de la superfície marina de la UE està protegida, ni tan sols prop del 10% que els governs s’han compromès a protegir. Oceana acull amb satisfacció el llançament d’aquesta investigació, la primera avaluació de tota la xarxa d’àrees marines protegides (AMP) de la UE, i fa una crida als estats membres per solucionar les principals mancances que impedeixen que aquesta xarxa sigui eficaç: poques zones (sobretot a la costa) aigües), massa petites i mal gestionades.

Un acompanyament comunicació política publicada per la Comissió Europea també posa èmfasi en la insuficiència de la xarxa i posa en relleu les àrees crítiques on es necessiten urgentment esforços: la conca mediterrània oriental i el mar Adriàtic, el golf de Biscaia i la costa ibèrica i Macaronesia.

“Nou de cada deu llocs Natura 2000 són més petits que la mida mínima recomanada científicament de 100 km2 i molts són "parcs de paper" sense protecció real. Si els estats membres de la UE només inverteixen a mitja voluntat en la conservació marina, no podran oferir els beneficis ecològics i econòmics que pot proporcionar una xarxa d’AMP ben dissenyada i ben gestionada ”, va dir Lasse Gustavsson, directora executiva d’Oceana a Europa. "Només els ecosistemes saludables i resistents ens poden ajudar a fer front a amenaces com el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat".

Alarmant manca de cohesió

L'informe de l'EEE mostra que la xarxa de la UE manca greument de coherència. Per exemple, la majoria d’AMP són prop de la costa o costaneres, mentre que la protecció de les zones marines manca notablement, deixant una àmplia gamma d’hàbitats i espècies d’aigües profundes sense protecció i comprometent les interconnexions ambientals entre les zones costaneres i les costes. Per exemple, al mar Bàltic i a l'oceà Atlàntic nord-est, els països han protegit més del 15% de les seves aigües costaneres, però menys del 4% de les zones marines.

Moltes AMP europees només són "parcs de paper"

Oceana lamenta profundament la manca de consideració de la gestió de les MPA dins de l'avaluació de l'EEE, que limita seriosament la fiabilitat de qualsevol conclusió sobre l'eficàcia de la xarxa. La informació sobre les mesures de gestió a les AMP és notòriament escassa, en bona part perquè sovint falten aquestes mesures, sobretot en relació amb la pesca dins dels límits de les AMP. Molts AMP de la UE són, per tant, simples "parcs de paper", que no ofereixen una protecció real contra activitats humanes potencialment perjudicials.

anunci

"La Comissió Europea ha d'aturar la seva política de capçalera sobre la gestió de llocs marins i començar a abordar seriosament la manca generalitzada i continuada de gestió de les AMP europees. Els estats membres que no compleixin els requisits per a una protecció significativa haurien de respondre legalment de la seva negligència ", afegeix Gustavsson.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències