Connecteu-vos amb nosaltres

Canvi climàtic

El desenvolupament sostenible: Un globalitzat, sinó també una agenda europea

COMPARTIR:

publicat

on

-Gestió Ambiental del sistemaEl primer pas es realitza - en els caps de setembre 2015 dels governs i els estats d'acord a l'Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible com a via per aconseguir societats més inclusives, pròsperes i sostenibles. Això marca una evolució en tant la maduresa i l'ambició de la comunitat internacional per impulsar nous models de prosperitat més verd i més inclusiva per a tothom. Ara és el moment de traduir els objectius de desenvolupament sostenible a les polítiques públiques 17 comuns i individuals coll el món. The Economic and Social Committee (EESC) and the United Nations Environment Programme will work together in order to ensure that civil society is fully involved into the SDG’s implementation.

In order to initiate and facilitate an open dialogue platform, the EESC, UNEP and the European Environmental Bureau (EEB) jointly organised on 12 and 13 November in Brussels a two-day conference on ‘Sustainable Development Goals – Implementation in Europe’ and preparations for the second session of the United Nations Environment Assembly (UNEA2) in 2016.

El missatge dels participants més-que-220 que representen una àmplia gamma de parts interessades va ser molt clar: No fer res no funcionarà, perquè l'agenda 2030 és també una agenda per Europa i gran part ha de ser fet per tal de complir amb la 17 ODS. Els ciutadans han d'estar informats, escoltats, involucrats i inclòs en totes les mesures necessàries, perquè al final són els ciutadans els que transformen els objectius a la realitat. Estratègies i accions han de ser fixat ara.

“The European Union together with all other regions in the world must embrace the 2030 Agenda and see it as a unique opportunity to drastically reduce inequalities, eradicate poverty, reduce or erase the carbon footprint while at the same time generate growth and create new jobs. This will need common efforts – even more – it will need a new form of governance with a driving role for civil society. This change is only possible amb the people,” was the plea of EESC President Georges Dassis en el seu discurs d'obertura.

“The stake is high and it will not be an easy task to align, synchronize and accelerate efforts of 7 billion, soon to be 10 billion people towards a low or zero carbon economy. But every challenge is also an opportunity. This is a tremendous opportunity for economic transformation, but also of geopolitical consensus building,” said Achim Steiner, executive director of UNEP in his video message.

The Commission’s announcement of an initiative on “Next steps for a sustainable European future” that would be released in 2016 created a lot of expectations among economic, social and environmental stakeholders present at this conference. They clearly stated that the EU must fully adhere to the 2030 Agenda.

“It is the Commission’s and the Council’s duty to put forward urgently a road map for a European 2030 strategy with a detailed action plan that makes states and governments accountable. The EESC and civil society in general are ready to assist at all levels of its area of influence,” urged Brenda king, the EESC’s SDO-president.

anunci

Ella va demanar la creació d'un europeu fòrum de la societat civil incloent representants de les empreses, els sindicats, els agricultors i les ONG que se centren en el desenvolupament, social, medi ambient i protecció del consumidor com un mitjà per donar a la societat civil una veu i un paper definit en la configuració dels fulls de ruta per a l'aplicació i en el seguiment dels avenços. La conferència va ser un començament prometedor per a aquesta tasca comuna per a una transformació radical de les nostres economies, societats i maneres de pensar.

Major Groups and stakeholders (MGS) across Europe also deliberated on the preparations for the second session of the United Nations Environment Assembly (UNEA-2) that will be held under the theme of ‘Delivering on the Environmental Dimension for the Post-2015 Development Agenda’ in May 2016. The MGS and their networks present at the meeting shared views and put forward a set of recommendations on the topic of the UNEA ministerial policy review on ‘Healthy environment- Healthy people’, and the Symposium on ‘Mobilizing resources for sustainable investments’.

They also reflected on how UNEA can support the review framework of the post-2015 agenda. Jan Dusik, UNEP Regional Director for Europe and former environment minister of the Czech Republic underlined the important role of UNEA in the implementation of the SDGs and stressed UNEP’s efforts to open its doors for more stakeholder engagement. He called on major groups and stakeholders to make use of the recently launched online tool called myUNEA.org to actively participate and contribute to the e-discussions with a view to bringing diverse ideas and actors in the lead up to UNEA2.

Més en els discursos, propostes i documents d'antecedents es poden trobar a la pàgina web de l'CESSAMENT.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències