Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

Economia circular: els eurodiputats demanen un "canvi sistèmic" per abordar l'escassetat de recursos

COMPARTIR:

publicat

on

Centre de reciclatge d'equips informàtics. Gàbies i palets de monitors d’ordinador vells que esperen ser reciclats en un centre de reciclatge. Fotografiat a Fourchambault, França.

La UE ha d’utilitzar els recursos naturals de manera més eficient: un augment del 30% de la productivitat dels recursos el 2030 podria augmentar el seu PIB gairebé l’1% i crear 2 milions de llocs de treball sostenibles addicionals, van dir els eurodiputats en una resolució. Però, per aconseguir aquest creixement, necessiten objectius vinculants de reducció de residus, lleis d’ecodisseny renovades i mesures per separar el creixement de l’ús de recursos, afegeixen, demanant a la Comissió Europea que presenti legislació a finals del 2015.

“Es tracta d’un canvi de paradigma, un canvi sistèmic al qual ens enfrontem, així com una enorme oportunitat de negoci oculta. Només es pot crear ajudant a emergir un nou ecosistema empresarial ”, va dir el diputat en cap Sirpa Pietikäinen, després que la seva resolució es va aprovar per 394 vots a favor, 197 i 82 abstencions.

“Però per aconseguir això, necessitem accions legislatives, informatives, econòmiques i cooperatives. En primer lloc, necessitem un conjunt d’indicadors i objectius. Necessitem una revisió de la legislació existent, ja que no incorpora el valor dels serveis ecosistèmics. Necessitem una ampliació de l’abast de la directiva d’ecodisseny, una renovació de la directiva de residus i un enfocament especial en determinades àrees com els edificis sostenibles ”, va afegir.

La resolució respon a les comunicacions de la Comissió sobre un paquet d '"economia circular", presentades el 3 de juliol de 2014, conjuntament amb una proposta legislativa sobre residus que es va retirar un parell de mesos després.

Cap a zero residus

Els nous objectius vinculants de reducció de residus podrien generar fins a 180,000 llocs de treball, segons diuen els eurodiputats. Demanen a la Comissió que proposi aquests objectius a finals del 2015, així com una reducció gradual de tots els residus d'abocadors.

anunci

Els eurodiputats també demanen a la Comissió que promogui la creació als Estats membres de convenis que permetin al sector minorista d'aliments distribuir aliments sense vendre a associacions benèfiques.

Ecodisseny: duren els productes i eliminen l’obsolescència planificada

Els eurodiputats insten la Comissió a promoure un enfocament del cicle de vida de la política de productes i l'ecodisseny, amb un "ambiciós programa de treball". Això hauria d'incloure la revisió de la legislació sobre disseny ecològic a finals de 2016, amb l'objectiu d'ampliar-ne l'abast i cobrir tots els grups de productes. També demanen a la Comissió que defineixi requisits per a criteris com la durabilitat, la reparabilitat, la reutilització i la reciclabilitat i que estableixi mesures per eliminar l’obsolescència planificada.

Canvi sistèmic per separar el creixement i l’ús dels recursos naturals

Per afrontar el problema dels recursos escassos, s’ha de reduir l’extracció i l’ús de recursos i s’ha de trencar el vincle entre el creixement i l’ús dels recursos naturals, afirmen els eurodiputats.

Afegeixen que per fer sostenible l’ús dels recursos el 2050, la política de la UE ha d’exigir una reducció del consum de recursos a nivells sostenibles, un major ús de les energies renovables i l’eliminació progressiva de substàncies tòxiques.

Els indicadors d’eficiència dels recursos, que mesuren el consum de recursos, incloses les importacions i exportacions, i el seu ús haurien de ser obligatoris a partir del 2018, diu el text. Els eurodiputats demanen un objectiu d’increment de l’eficiència dels recursos a tota la UE d’un 30% per al 2030 (a partir dels nivells de 2014), així com objectius individuals per a cada estat membre.

Fons

L’economia mundial utilitza l’equivalent a recursos de mig planeta i mitjà per produir producció global i absorbir residus i les estimacions situen aquesta xifra en el valor de recursos de dos planetes per a la dècada del 2030, diuen els eurodiputats. Europa depèn més dels recursos importats que qualsevol altra regió del món i molts recursos s’esgotaran en un termini relativament curt, afegeixen.

La millora de l’ús dels recursos podria suposar un estalvi net substancial per a les empreses, les autoritats públiques i els consumidors de la UE, estimat en 600 milions d’euros, o un 8% de la facturació anual, alhora que es reduirien les emissions anuals de gasos d’efecte hivernacle en un 2-4%. Un augment del 30% en la productivitat dels recursos el 2030 podria augmentar el PIB gairebé l’1% i crear 2 milions de llocs de treball sostenibles addicionals, diu el text.

Dades

Un augment del 30% de la productivitat dels recursos el 2030 podria augmentar el PIB gairebé l’1% i crear 2 milions de llocs de treball sostenibles addicionals

L'economia mundial utilitza l'equivalent a recursos d'un planeta i mig per produir producció global i absorbir residus.

Europa depèn més dels recursos importats que qualsevol altra regió del món.

Més informació

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències