Connecteu-vos amb nosaltres

Xina

#G20 És l'oportunitat de la Xina per donar l'exemple

COMPARTIR:

publicat

on

-Kellogg Per davant amb el canvi climàtic-política-de-General-Mills-diu-OxfamLa reunió del G20 de les 20 nacions més poderoses del món a Hangzhou arriba en un moment crític per a la humanitat. Les preocupacions ambientals, polítiques i econòmiques desafien els líders mundials, que exigeixen solucions holístiques però difícils de trobar, escriu Jeremy Garlick a Global Times, People's Daily.

L'escalfament global i el canvi climàtic estan alterant la faç del planeta. Les temperatures augmenten any rere any. El nivell del mar està augmentant a mesura que es fonen les casquetes de gel, submergint les illes del Pacífic. Els esdeveniments meteorològics extrems són cada cop més freqüents. La seguretat alimentària i hídrica està amenaçada.

Al mateix temps, el radicalisme i l'extremisme semblen estar en augment. L'Estat Islàmic i els moviments polítics d'extrema dreta s'han implantat a l'Orient Mitjà, Àfrica i Europa.

Mentrestant, l'economia global sembla fràgil. El creixement s'està alentint, les nacions estan cada cop més endeutades, les institucions financeres i els mercats són vulnerables. Hi ha un risc considerable que el sistema capitalista global s'esquerde si les nacions no prenen mesures concertades per evitar aquest perill.

No obstant això, aquesta cimera del G20 arriba en un moment en què el lideratge global sembla disputat o mancat.

Les disputes sobre la crisi dels refugiats i la sortida del Regne Unit de la Unió Europea han revelat que Europa en realitat no és una unió adequada. Als Estats Units, l'interminable procés electoral fins ara ha resultat amarg i divisor.

A Àsia, les disputes territorials mostren fins on han d'arribar les nacions per establir relacions de confiança i seguretat.

anunci

Només aconseguir que els líders se centren en els problemes i els discuteixin amb el cap clar serà un repte. La majoria estan preocupats per qüestions locals, rivalitats regionals o guanyar eleccions. No obstant això, hi ha un o dos signes encoratjadors.

Per exemple, la nova primera ministra britànica, Theresa May, sembla que ha ofert una branca d'olivera al president rus Vladimir Putin. Només acceptar reunir-se per xatejar a Hangzhou és un pas en la direcció correcta.

Això és igual de bé. Proposar-se a l'ostracisme de la nació més gran del món difícilment seria una acció sàvia per part de ningú. Aquest és especialment el cas quan els problemes del món actual exigeixen l'atenció de tothom.

Al capdavant ha d'estar la qüestió insoluble de com conciliar el creixement econòmic amb la reducció de l'impacte sobre el medi ambient. En poques paraules, els líders han de pensar detingudament com és possible augmentar constantment la producció de fabricació en una economia global dirigida pels consumidors alhora que es protegeix el medi natural.

Per exemple, és difícil veure com es poden assolir els objectius de la Conferència sobre el Clima de París de 2015 (o COP21) mentre continua la dependència del consum. Els cotxes continuen sortint de les línies de producció a un ritme cada cop més ràpid, els fabricants d'acer estan abocant els excedents als mercats a preus rebaixats i les botigues estan plenes de béns que s'exhorta als clients a comprar encara que no els necessitin. Tota aquesta activitat requereix cada cop més quantitats de combustibles fòssils, que omplen l'atmosfera de contaminació i gasos d'efecte hivernacle.

Per descomptat, això no és gens fàcil, sobretot quan les perspectives d'acord i d'acció concertada semblen tan llunyanes.

Tot i així, Hangzhou ofereix una oportunitat perquè la Xina demostri lideratge reunint les nacions sota una sola agenda: netejar el planeta alhora que estimula un nou creixement econòmic.

No cal dir que hi ha obstacles per a aquest objectiu: desconfiança entre nacions, agendes geopolítiques i geoeconòmiques diferents, etc.

No obstant això, la Xina ja ha demostrat, en iniciar amb els EUA un moviment per implementar la COP21 a la primera oportunitat, que es pren seriosament la política ecològica.

De manera crucial, la Xina també ha començat a complir els objectius per reduir la seva petjada de carboni nacional. L'ús màxim de carbó es va assolir el 2014. Lenta però constantment, l'ús de carbó com a percentatge del consum total d'energia de la Xina s'està reduint.

Això demostra que la Xina, entenent la urgència, està disposada a fer un canvi. També demostra que la Xina pot arribar a ser un líder amb l'exemple.

Al mateix temps, la Xina està desenvolupant tecnologies d'energies renovables. A més, només la Xina, per la seva gran població i la seva indústria desenvolupada, pot aconseguir les economies d'escala necessàries per reduir els costos de l'energia verda i també rendibilitzar aquestes energies.

El desenvolupament de noves indústries també hauria de crear nous llocs de treball que beneficiaran econòmicament els països i reduiran els incentius perquè els joves es tornin a la política extremista.

Per tant, el G20 presenta una oportunitat històrica perquè la Xina demostri que pot començar a trobar maneres de superar els obstacles a la cooperació i conduir el món cap a un futur més verd alhora que reestimula l'economia.

L'any passat va ser el més calorós de la història. Es preveu que aquest any serà encara més calorós. Ja és hora que els líders s'ajuntin per fer alguna cosa per canviar els hàbits de la indústria i la inversió que s'han consolidat des del segle XIX. Per què aquest procés de canvi no hauria de començar a Hangzhou 19?

L'autor és professor de relacions internacionals al  Jan Masaryk Centre d'Estudis Internacionals, Universitat d'Economia de Praga.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències