Connecteu-vos amb nosaltres

Xina

#China: El canvi climàtic és alhora una càrrega i una oportunitat per al canvi econòmic

COMPARTIR:

publicat

on

climate_change_chimney_0La Xina i els Estats Units finalment van signar el seu compromís amb la governança climàtica global en vigílies de la cimera teatral del G20. Els dos majors emissors de gasos d'efecte hivernacle s'han adherit formalment a l'acord mundial sobre el clima de París, que es va aprovar el desembre passat. En prendre la iniciativa en aquest sentit, el president xinès, Xi Jinping, va dir que tots dos països han mostrat la seva "ambició i determinació per afrontar conjuntament un repte global". escriu Zhao Minghao, Global Times, People's Daily.

El canvi climàtic és una de les prioritats de l'agenda del G20, i aquest any marca un període crucial per aconseguir el primer acord global sobre el clima.

A la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic a París el novembre passat, els esforços conjunts entre la Xina i els Estats Units van portar a l'aprovació de l'acord de París, que s'ha convertit en el full de ruta del món per fer front al canvi climàtic després del 2020. L'acord només arribarà legalment després de ser ratificat per 55 països, les emissions de carboni dels quals representen el 55% del total mundial.

Impulsat per la Xina i els EUA, el G20 d'enguany emetrà un comunicat sobre el canvi climàtic, instant a tots els participants a implementar l'acord de París. Com a plataforma important per discutir qüestions econòmiques internacionals, el G20 juga un paper cada cop més important en el canvi climàtic.

La Xina ha canviat dràsticament el seu enfocament al canvi climàtic en els últims anys. En el passat, la Xina es mostrava reticent a reduir les emissions de carboni per por de tancar les fàbriques, la qual cosa augmentaria els seus preus d'exportació i faria malbé la seva impressionant taxa de creixement del PIB.

Tanmateix, la Xina s'ha adonat que optimitzar l'estructura del consum d'energia i millorar el desenvolupament baix en carboni és essencial per a la seva transformació econòmica. Les noves mesures per fer front al canvi climàtic no només poden suavitzar les pressions de la comunitat internacional, sinó també garantir el creixement sostenible de la Xina.

La Xina ha adoptat una estratègia progressiva per reduir les emissions de carboni i una nova llei sobre el canvi climàtic està pendent de ser promulgada. El 2014, el consum i la taxa d'emissió de diòxid de carboni de la Xina s'han reduït un 29.9% i un 33.8%, respectivament, en comparació amb el 2005.

anunci

La Xina s'ha convertit en el practicant més àvid de les noves energies i els recursos renovables. L'energia no fòssil de la Xina representa l'11.2% de l'energia total consumida el 2014, 4.4 punts percentuals més que el 2005. La Xina es compromet a reduir les emissions de diòxid de carboni entre un 60% i un 65% per al 2030, i el 2017, la Xina iniciarà un mercat nacional per al comerç d'emissions de carboni.

La Xina mostra un lideratge en la governança del clima. Pequín creu que la clau per fer front al canvi climàtic és reduir l'àrea de diferència entre els països en desenvolupament i els desenvolupats.

Com a país en desenvolupament més gran, la Xina insisteix que cada país ha d'assumir la seva deguda responsabilitat i que els països desenvolupats haurien d'oferir un suport més sòlid als països en desenvolupament. La Xina va donar exemple en iniciar el Fons de Cooperació Climàtica Sud-Sud de la Xina i invertint-hi 20 milions de iuans (2.99 milions de dòlars).

La cooperació de Pequín i Washington en el canvi climàtic ha impressionat el món i també es converteix en el més destacat de la seva relació bilateral. El 2013, en el marc del diàleg estratègic i econòmic, la Xina i els EUA van posar en marxa un grup de treball especial per al canvi climàtic.

El 2014 i el 2015, ambdós països van emetre declaracions conjuntes sobre el canvi climàtic, compromesos amb la resta del món sobre la seva determinació per reduir les emissions de carboni. Junts, la Xina i els Estats Units són responsables del 40% de les emissions mundials de carboni, de manera que la seva acció conjunta significa molt per a la governança global del clima.

L'agost de 2015, l'ONU va publicar una agenda 2030 per als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en lloc dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni publicats l'any 2000. El canvi climàtic ha ocupat una posició destacada a l'agenda. El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, va dir que som "l'última [generació] que pot acabar amb el canvi climàtic".

Com a president del G20, la Xina ha inclòs l'ODS a l'agenda de la cimera. La Xina espera que el món pugui mantenir el canvi climàtic en perspectiva si és més inclusiu i sostenible.

La Xina creu que el canvi climàtic no és un llast, sinó que pot ser una oportunitat per crear nous efectes econòmics.

L'autor és un investigador de l'Institut Charhar a Pequín i un investigador adjunt a l'Institut Chongyang d'Estudis Financers de la Universitat Renmin de la Xina.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències