Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

Residus: #recycling Boost, va tallar el dipòsit en abocadors i frenar el malbaratament d'aliments, diuen els eurodiputats

COMPARTIR:

publicat

on

gestió de residus-còpia 610x310La proporció de residus a reciclar s'hauria d'elevar al 70% l'any 2030, des del 44% actual, mentre que l'abocament, que té un gran impacte ambiental, s'hauria de limitar al 5%, van dir dimarts els eurodiputats de la Comissió de Medi Ambient, quan van modificar l'esborrany. Legislació de la UE sobre el "paquet de residus". També defensen una reducció del 50% del malbaratament alimentari per al 2030. 

Les estadístiques del 2014 suggereixen que el 44% de tots els residus municipals a la UE es recicla o composta. Això es compara amb només el 31% el 2004, i per al 2020 els estats membres de la UE haurien de reciclar o compostar més del 50% dels residus.

“El comitè ENVI ha demostrat que creu en la transició cap a una economia circular. Vam decidir restaurar els ambiciosos objectius de reciclatge i abocador d'acord amb el que la Comissió havia proposat inicialment el 2014, va dir la diputada líder Simona Bonafè (S&D, IT).

“Ja no hi haurà la possibilitat que els Estats membres amb les taxes de reciclatge més baixes tinguin una excepció general. Podran sol·licitar una derogació, però estarà subjecta a condicions específiques”, ha afegit.

L'any 2030, almenys el 70% en pes dels anomenats residus municipals (de llars i empreses) s'hauria de reciclar o preparar per a la seva reutilització (és a dir, revisar, netejar o reparar), diuen els eurodiputats. La Comissió Europea va proposar un 65%.

Pel que fa als materials d'embalatge, com ara paper i cartró, plàstics, vidre, metall i fusta, els eurodiputats proposen un objectiu del 70% per al 2030, amb objectius provisionals per al 2025 per a cada material.

L'avantprojecte de llei limita la proporció de residus municipals que s'abocaran al 10% l'any 2030. Els eurodiputats proposen endurir-la al 5%, tot i que amb una possible pròrroga de cinc anys, en determinades condicions, per als estats membres que abocaren més del 65% dels seus abocadors. residus municipals el 2013. Països de la UE com Xipre, Croàcia, Grècia, Letònia, Malta i Romania encara aboquen més de tres quartes parts dels seus residus municipals.

anunci

El malbaratament alimentari a la UE s'estima en uns 89 milions de tones, o 180 kg per habitant i any. Els eurodiputats defensen un objectiu de la UE de reducció del malbaratament alimentari del 30% el 2025 i el 50% el 2030, en comparació amb el 2014. També proposen un objectiu similar per a les deixalles marines.

Les quatre propostes del paquet seran sotmeses a votació pel ple de la Cambra a la sessió plenària del 13 al 16 de març a Estrasburg.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències