Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

#Esdeveniments climàtics: les ciutats es transicionen cap a una economia circular

COMPARTIR:

publicat

on

Reduir la pressió sobre els recursos naturals és una necessitat ambiental urgent, tal com es va destacar a la conferència sobre el clima de Bonn. Les autoritats municipals tenen una carta clau en aquesta lluita i lideren els esforços sobre el terreny per fer la transició cap a una economia més respectuosa amb el clima. La conferència EUROCITIES, que va reunir 100 polítics i 400 experts urbans a Ljubljana aquesta setmana, es va centrar en el paper de les ciutats en el lideratge d'aquesta lluita mitjançant la transició cap a una economia circular.

Abdeluheb Choho, president del Fòrum de Medi Ambient d'EUROCITIES i tinent d'alcalde d'Amsterdam, va dir: "Construir una economia sostenible és vital per als nostres esforços per garantir el futur de les nostres ciutats i millorar la qualitat de vida de les persones. Crear les condicions adequades per a una economia circular és un camp de batalla clau en la lluita per la neutralitat de carboni. Proporcionarà avantatges competitius nous i sostenibles per a Europa i estimularà la creació d'ocupació. El lideratge de la UE pot ajudar a establir les condicions adequades a nivell de ciutat eliminant les barreres per accelerar l'economia circular".

Les ciutats poden donar forma als debats polítics, establir polítiques i crear les condicions adequades a nivell local per impulsar la innovació i desbloquejar el potencial d'aquesta transició. A través de la contractació del sector públic, com a proveïdors de serveis i com a gestors de residus, les ciutats estan ben ubicades per oferir-los en les condicions adequades.

Els Premis EUROCITIES 2017 van compartir exemples de bones pràctiques de com les ciutats ho fan mitjançant projectes d'economia circular. Les tres obres guanyadores de la Regió de Brussel·les Capital, Göteborg i Munic, d'una llista de nou, són models que es poden replicar. Les ciutats estan compromeses a compartir experiències i aprendre les unes de les altres per construir conjuntament capacitat i esdevenir ciutats circulars. Es recullen més exemples dels esforços de les ciutats per assolir els objectius d'economia circular a la nova publicació d'EUROCITIES "Full Circle: ciutats i economia circular".

En declaracions a la conferència EUROCITIES, Zoran Janković, alcalde de Ljubljana, va dir: "El missatge de les ciutats és clar: treballeu amb nosaltres per accelerar la transició cap a un model econòmic circular. Com a nivell de govern més proper als ciutadans, les ciutats poden garantir que les oportunitats circulars generin beneficis per als ciutadans, sense deixar ningú enrere. L'economia circular és un dels elements clau per garantir la supervivència del planeta".

Per maximitzar els beneficis potencials d'una economia circular, les ciutats necessiten el lideratge de la UE per recolzar els esforços a nivell de ciutat mitjançant l'establiment d'un marc propici. Concretament, EUROCITIES demana als responsables polítics de la UE que:
* Reforçar el suport per a l'aprenentatge mutu i la creació de capacitats entre ciutats de tota la UE.
* Estimular i promoure models de negoci sostenibles mitjançant un marc de la UE que tingui en compte tota la cadena de valor.
* Impulsar la inversió en llocs de treball i habilitats per crear una força de treball preparada per adoptar l'economia circular a Europa.
* Facilitar la creació d'un mercat de matèria primera secundària, desenvolupant unes condicions de joc equitatives entre el material verge i la reutilització del material tractat Reforçar el desenvolupament d'estàndards i indicadors sobre l'economia circular per mesurar l'impacte del procés de transició.

EUROCITIES és la xarxa de les principals ciutats europees, amb més de 140 membres, que representen més de 130 milions de persones, facilitant experiències d'aprenentatge entre ciutats i representen els interessos de les ciutats davant la Unió Europea.

anunci

La conferència EUROCITIES se centra cada any en un tema diferent. Més informació sobre EUROCITIES 2017 és disponible aquí.

Els premis EUROCITIES mostren els èxits destacats de les nostres ciutats membres en l'oferta d'activitats o pràctiques locals que milloren la qualitat de vida dels ciutadans. La temàtica dels premis canvia cada any d'acord amb la conferència EUROCITIES. Els nou finalistes del 2017 van ser: Almere, Anvers, Brighton & Hove, Regió de Brussel·les Capital (amb dues entrades), Göteborg, Lille Metropole Europeenne, Munic i Tampere.

Els premis es presenten en tres categories: cooperació, innovació i participació. Més informació és disponible aquí.

nova publicació d'EUROCITIES, Full Circle: ciutats i economia circular, és disponible aquí.

Més informació sobre la posició política d'EUROCITIES sobre l'economia circular disponible aquí.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències