Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

#ECA: els auditors examinen l'estratègia de la UE per lluitar contra la desertificació

COMPARTIR:

publicat

on

El Tribunal de Comptes Europeu (ECA) realitza una auditoria sobre el marc estratègic de la UE per combatre la desertificació, on les terres fèrtils prèviament es tornen cada vegada més seques i improductives. L'auditoria examinarà si el risc de desertificació a la UE s'aborda amb eficàcia i eficàcia. 

La desertificació està definida per la Convenció de les Nacions Unides de Lluita contra la Desertificació (UNCCD) com "degradació de la terra en zones àrides, semiàrides i subhúmedes seques derivades de diversos factors, incloent variacions climàtiques i activitats humanes".

La desertificació és un resultat, però també una causa, del canvi climàtic. També resulta de pràctiques insostenibles de gestió del sòl. Augmenta el canvi climàtic, ja que la terra desertificada perd la seva capacitat d'emmagatzemar carboni, de manera que es poden absorbir volums més baixos de gasos d'efecte hivernacle.

"La desertificació pot conduir a la disminució de la producció d'aliments, la infertilitat del sòl i la disminució de la capacitat natural de recuperació i capacitat de conservació del carboni", va dir Phil Wynn Owen, responsable de l'auditoria de la ECA. "Aquests al seu torn poden provocar la pobresa, els problemes de salut agreujats a causa de la pols del vent i la disminució de la biodiversitat. Pot provocar pèrdues de mitjans de subsistència, que poden fer que les persones afectades emigrin ".

L'erosió del sòl, combinada amb l'escassetat d'aigua i les temperatures més elevades que augmenten l'evaporació, augmenta encara més el risc de desertificació. La situació és molt greu en gran part d'Espanya, el sud de Portugal, el sud d'Itàlia, el sud-est de Grècia, Xipre i les zones de Bulgària i Romania que limiten amb el mar Negre. La investigació indica que fins a 44% d'Espanya, 33% de Portugal i gairebé 20% de Grècia i Itàlia tenen un alt risc d'erosió del sòl.

A Xipre, segons el seu programa d’acció nacional per combatre la desertificació, el 57% del territori es troba en una situació crítica pel que fa al risc de desertificació. El finançament de la UE per a projectes de desertificació prové de diverses fonts, com el Fons Europeu Agrícola per al Desenvolupament Rural, el Programa LIFE i els programes de recerca de la UE.

Fins ara, tretze estats membres de la UE s’han declarat davant la UNCCD afectats per la desertificació. Els auditors en visiten cinc: Romania, Xipre, Itàlia, Espanya i Portugal. Es preveu que l’informe d’auditoria es publiqui a finals de 2018. També es preveu que es publiqui una auditoria relacionada sobre la gestió del risc d’inundació a la UE a finals d’aquest any.

anunci

Els tretze estats membres fins ara declarats a la UNCCD com afectats per la desertificació són Bulgària, Croàcia, Xipre, Grècia, Hongria, Itàlia, Letònia, Malta, Portugal, Romania, Eslovàquia, Eslovènia i Espanya.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències