Connecteu-vos amb nosaltres

Cigarrets

Els francesos lideren per exemple el reciclatge #cigarette

COMPARTIR:

publicat

on

Després d'haver endurit la seva posició a casa, França lidera les propostes per frenar els impactes ambientals adversos de la indústria del tabac a tota la UE, situant els productors al centre del debat europeu.

 

La setmana passada, Younous Omarjee, eurodiputat francès del partit La France Insoumise (França Unbowed), va publicar un informe que conté 10 suggeriments per reduir la influència del lobby del tabac a la UE. L'informe, titulat 'El Llibre Negre de la indústria del tabac a Europa', exposa la influència que exerceixen els principals tabacs sobre la Comissió de la UE i suggereix que el lobby de la indústria l'ha resguardat de les seves responsabilitats com a contaminador del medi ambient.

 

Les propostes d'Omarjee es donen com a conseqüència d'un enduriment de la posició del govern francès sobre la qüestió a nivell nacional: a l'abril, el primer ministre Edouard Philippe va anunciar plans per obligar la indústria del tabac a participar en la neteja de burilles de cigarrets a tot el país. Però, com dedueix l'informe, el poder i la influència del gran tabac a la Comissió de la UE ha servit per evitar que el sentit comú, iniciatives nacionals d'aquest tipus vegin la llum a l'àmbit europeu més ampli.

 

anunci

Amb les eleccions al Parlament Europeu a l'horitzó i la qüestió que s'adquireix a nivell nacional, les propostes que surten de França estan donant als eurodiputats, associacions antitabac com ara Smoke Free Partnership (SFP) o la Xarxa Europea per a la Prevenció del Tabaquisme (ENSP). ) l'impuls necessari per situar la contaminació pel tabac al centre de la política mediambiental de la UE. Fer-ho permetria comprovar el poder dels lobbies a la Comissió i assenyalaria una victòria crucial sobre el poder empresarial de l'ecologista europeu.

 

Les xifres del tabac fan por: cada any es fumen més de 6,000 mil milions de cigarrets a tot el món. I una gran proporció de burilles de cigarrets es llança, d'una manera o altra, a l'entorn natural. Els culs no són només contaminació visual, sinó que embruten els nostres carrers, els nostres parcs, els nostres rius, els nostres boscos, les nostres muntanyes i les nostres platges. Cada culata constitueix una mini bomba viral que conté unes 4,000 substàncies químiques i triga uns 12 anys a degradar-se i desaparèixer. Una sola culata pot contaminar 500 litres d'aigua o 1 m3 de neu. Per aquest motiu, els funcionaris públics locals i nacionals s'han esforçat en les darreres dècades per identificar solucions per a la seva eliminació.

 

Una solució potencial vista en altres indústries és el "principi contaminador-pagador", que té com a objectiu que les empreses siguin responsables de les seves responsabilitats socials. Ho fa obligant-los a trobar solucions alternatives o a pagar multes per contaminar el medi ambient en què existeixen. En tots els sectors, els diners sovint han demostrat ser la palanca més important i eficaç per fomentar la responsabilitat social corporativa.

 

Al juny, amb aquesta finalitat, el primer ministre francès Philippe va encarregar a Brune Poirson, secretària d'estat del ministre de Transició Ecològica i Inclusiva, que convoqués els fabricants de tabac per parlar de la seva participació en el reciclatge de burilles de cigarrets. Porson havia expressat anteriorment fortes crítiques a la indústria: "és intolerable que els contribuents paguin per desfer el nostre entorn dels residus dels seus productes [dels fabricants de tabac]".

El contraargument és difícil d'afirmar: els contribuents francesos, la majoria dels quals no fumadors, haurien de pagar per la recollida, el processament i l'eliminació de les burilles de cigarrets. I si aquesta defensa és difícil de fer a França, segurament el mateix passa amb els contribuents alemanys, grecs, suecs o romanesos. En la mesura que això sigui cert, seria lògic que la Comissió Europea recomanés propostes com la de Philippe al Parlament Europeu per a la seva discussió i implementació a nivell de la UE. El seu fracàs, suggereix l'informe d'Omarjee, té més que poc a veure amb la proximitat de la Comissió amb el lobby del tabac.

 

Malgrat el silenci de la Comissió, l'eurodiputat romanès Cristian Busoi ha implicat un grup d'ONG de salut pública en els debats sobre una nova reforma general de la política del tabac a nivell de la UE mitjançant la proposta d'una nova directiva sobre productes del tabac. El tema de la contaminació per burilles de cigarret figura entre set temes centrals que requereixen una modernització de les polítiques.

 

Amb les eleccions al Parlament Europeu que s'aproximen, els eurodiputats, les associacions antitabac i les associacions ecologistes podrien fer pitjor que proposar noves iniciatives d'aquest tipus en el cicle electoral. El 2016, el Parlament va bloquejar amb èxit la renovació d'un Acord de Cooperació entre la Comissió i Philip Morris International. Com a exemple de la influència i la legitimitat del parlament, aquesta victòria s'ha de capitalitzar -com a representant sobirà dels parlaments nacionals a nivell europeu, el parlament ha de servir com a principal control i equilibri del poder de la Comissió- i del seu poder. vestíbuls.

 

És evident que, a nivell nacional, la indústria del tabac aviat haurà de tenir en compte el tema de la contaminació dels seus productes. Això és especialment cert a França, on després de les pujades dels preus dels cigarrets i dels impostos pagats pels venedors de tabac, l'Associació per a una nova política antitabac ha proposat recentment una "contribució mediambiental a les burilles de cigarrets a costa exclusiva dels fabricants de tabac". Demanar a les tabaqueres que paguin 0.15 cèntims per cigarret o 3 cèntims per paquet venut suposaria 75 milions d'euros cada any. Aquests són diners que es podrien gastar directament en el reciclatge de burilles de cigarrets.

 

El debat ha donat lloc a iniciatives complementàries arreu del país, com ara la ciutat d'Estrasburg –seu oficial del Parlament Europeu– on recentment s'ha prohibit fumar als parcs de la ciutat per aquest motiu. Fins i tot el sector privat vol una part de les accions: MéGo, una empresa fundada l'any passat per un empresari a Bretanya, recull i recicla les burilles de les empreses d'arreu i de baix del país.

 

Després de l'adopció de l'embalatge natural i de la decisió d'augmentar progressivament els preus dels cigarrets fins als 10 euros el 2020 sota l'impuls del president Emmanuel Macron, França es prepara per implementar mesures severes per obligar les empreses tabaqueres a assumir el cost de la neteja del medi ambient. Esperem que l'exemple es segueixi a nivell europeu, i possiblement més enllà, si la UE arriba a ser considerada com a exemple en aquest sentit.

 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències