Connecteu-vos amb nosaltres

economia circular

El nou estudi descobreix que els plans climàtics i energètics estan en contradicció amb els objectius de la UE per a l '"economia circular i les reduccions d’emissions"

COMPARTIR:

publicat

on

Cinc països d'Europa central i oriental planifiquen una varietat de mètodes d'incineració de residus als seus plans nacionals d'energia i clima (NECP), posant en perill la seva capacitat per complir els objectius europeus obligatoris destinats a millorar les taxes de reciclatge, fomentar una economia circular i reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle a el sector, troba un nou informe de CEE Bankwatch Network.
Els NECP de Bulgària, Hongria, Letònia, Polònia i Eslovàquia inclouen grans incineradores amb recuperació energètica, la conversió de centrals de calor i electricitat combinades a co-incineració de residus amb carbó o biomassa o la coincineració de residus en forns de ciment i energia gairebé obsoleta. plantes. No obstant això, els plans no tenen polítiques sòlides i creïbles destinades a trobar alternatives per oferir sistemes de calefacció i gestió de residus més nets, malgrat les recomanacions de la Comissió en el seu semestre europeu i el procediment d'alerta primerenca [1].
Com que la crema de residus genera quantitats importants d'emissions de gasos d'efecte hivernacle, i la recuperació energètica de la incineració fa temps que s'ha demostrat que aconsegueix un estalvi de gasos d'efecte hivernacle considerablement menor que el reciclatge, les mesures de gestió de recursos dels NECP perden oportunitats importants per a la despesa respectuosa amb el clima.
A Bulgària, la taxa de reducció d'emissions dels residus es va alentir quan el país va començar la incineració i es reduirà encara més si es construeixen més incineradores tal com estava previst al NECP. Polònia i Hongria s'enfronten a una situació similar, on les inversions en incineració alentiran les taxes de reciclatge i, per tant, s'espera que les emissions de gasos d'efecte hivernacle en el sector dels residus augmentin: a Polònia, aquestes emissions es triplicaran el 2030.
L'estudi també identifica riscos significatius que les mesures de transformació de residus en energia excloguin el finançament dels sistemes de reciclatge, com a Bulgària, on s'espera que la incineradora de Sofia, de 189 milions d'euros, consumeixi més d'una quarta part dels fons de la UE per a la gestió de residus. , i a Polònia, on la incineradora de Gdansk representa al voltant de la meitat dels fons totals de la UE disponibles fins ara per al sector.
Izabela Zygmunt, activista de Bankwatch de Polish Green Network, va dir: "Una economia circular és bona per al clima i per a les economies, però els plans energètics i climàtics proposats als nostres països frenaran el progrés per aconseguir-ho. Aquests NECP hemorràgiarien diners en tecnologies més cares i insostenibles que bloquegen solucions de gestió de residus incompatibles amb els objectius de la UE".
Raphael Hanoteaux, responsable de polítiques de la UE de Bankwatch, va dir: "Tant la Comissió com el Parlament van proposar la prohibició d'inversions per a la incineració de residus als Fons de Cohesió de la UE posteriors al 2020. Però aquests Estats membres van en la direcció equivocada, tot i que les solucions més assequibles i respectuoses amb el clima són elegibles per als futurs fons de la UE. Aquestes inversions insostenibles són una tendència perillosa que va en contra de l'Acord de París i de l'objectiu de zero net per al 2050".
Més informació
CEE Bankwatch Network és avui la xarxa més gran de grups ecologistes de base als països de l'Europa central i oriental i una força líder en la prevenció d'inversions públiques dubtoses que perjudiquen el planeta i el benestar de les persones en aquesta regió i més enllà. Més informació sobre nosaltres aquí.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències