És hora que el públic es desperti a la realitat de #LivestockFarming, diu l'antic diputat

| Juny 18, 2019

Normes de seguretat alimentària a Europa, i en particular al Regne Unit, es troben entre els més alts del món, i no obstant això, la confiança dels consumidors i la confiança en el sistema alimentari mai no ha estat tan sota, escriu George Lyon, antic eurodiputat.

Malgrat la gran disponibilitat d'aliments barats i nutritius, les idees errònies sobre temes com el benestar animal i l'ús d'antibiòtics estan provocant expectatives poc saludables i poc realistes dels productors d'aliments.

El sector ramader està perdent la batalla per la seva imatge pública, ja que els consumidors són bombardejats per reclamacions salvatges sobre els danys que els sistemes agrícoles moderns estan causant i el suggeriment que si només tornéssim el rellotge a una edat daurada, tot aniria bé.

Sembla que hem oblidat que, abans del desenvolupament postbèl·lic dels sistemes agrícoles moderns, ens enfrontem regularment a escassetat d’aliments, preus elevats i aliments de mala qualitat.

És un testimoni dels sistemes moderns que, malgrat la duplicació de la població mundial, la proporció d’ingressos gastats en aliments al Regne Unit més de la meitat en els últims anys 60.

I hem aconseguit aquest objectiu tot complint algunes de les polítiques més rigoroses de salut de la UE del món.

Ara hem de fer més per ajudar els consumidors a entendre la realitat de la ramaderia i la seva importància per a la salut pública i la nutrició.

En primer lloc, hem d’afrontar l’equivocació de que els cultius intensius a gran escala de compromisos sobre el benestar animal.

Com qualsevol agricultor us ho dirà, el benestar animal arriba al capdavant de la seva agenda, especialment a les granges més grans, per la senzilla raó que sense animals feliços i cuidats no es pot guanyar la vida de la ramaderia.

En segon lloc, l’ús d’antibiòtics en l’agricultura animal s’ha confós massa sovint amb la causa principal de la resistència antimicrobiana i les magnituds quan el major impulsor de la resistència als medicaments continua sent l’ús d’antibiòtics a medicina humana.

Mentre que els agricultors i els veterinaris tenen un paper clar en assegurar-se que els antibiòtics s’utilitzen de manera responsable, la UE prohibeix que s’utilitzin com a promotors del creixement en animals i que limita el seu ús a les necessitats mèdiques, que al seu torn són essencials per al benestar animal.

I hi ha controls estrictes sobre els períodes de retirada per evitar que els residus de medicaments per a animals entrin a la cadena alimentària.

Tant el sector de la salut animal com la indústria ramadera també duen a terme iniciatives per promoure l’ús responsable d’antibiòtics, que mereixen una major atenció.

Finalment, el debat i l’escrutini sobre l’impacte ambiental del sector ramader sovint es desdibuixen per generalitzacions.

Davant de la creixent demanda de menjar d'origen animal, molts productors europeus són pioners ramaderia de precisió que els permeti oferir el subministrament necessari, al mateix temps que minimitzin el seu impacte ambiental.

Aquest enfocament fa que l'agricultura animal sigui més sostenible permetent als agricultors i veterinaris identificar problemes de salut abans i regular amb més precisió l'aliment i l'aigua i administrar la medicina si cal.

També ofereix exemples de bones pràctiques per a altres regions on la productivitat o la sostenibilitat són baixes.

Mentre que els sistemes de producció ramadera no són iguals, Europa lidera el desenvolupament d’una agricultura més sostenible, que manté la promesa d’ajudar a altres països a sortir cap a pràctiques cada vegada més sostenibles.

Per als consumidors, hi ha un abisme entre les seves percepcions del sistema alimentari i la realitat dels sistemes agrícoles moderns.

És vital, per tant, que la indústria agropecuària augmenti el seu joc i busqui tancar aquesta bretxa de coneixement, sinó que arriscaríem a tirar endavant els enormes beneficis que l’agricultura moderna ofereix als nostres consumidors.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , ,

categoria: Una primera pàgina, agricultura, Benestar dels animals, sector lacti, Economia, medi ambient, EU

Els comentaris estan tancats.