Connecteu-vos amb nosaltres

Bèlgica

Primer president del 80è aniversari del #Kazakhstan Nursultan Nazarbayev i el seu paper en les relacions internacionals

publicat

on

Aigul Kuspan, l'ambaixador de Kazakhstan al Regne de Bèlgica i cap de missió de la República de Kazakhstan a la Unió Europea, estudia la vida i els èxits del primer president de Kazakhstan, Nursultan Nazarbayev.

Aigul Kuspan, l'ambaixador de Kazakhstan

Ambaixador Kuspan

El 6 de juliol de 2020 es va celebrar el 80è aniversari del primer president de la República de Kazakhstan - Elbasy Nursultan Nazarbayev. L’ascens del meu país des de només un tros de la Unió Soviètica a un soci de confiança en les relacions internacionals (incloses la UE i Bèlgica) és una història d’un èxit de lideratge pel qual s’hauria de concedir el primer president. Va haver de construir un país, establir un exèrcit, la nostra pròpia policia, la nostra vida interna, des de les carreteres fins a la constitució. Elbasy va haver de canviar d’opinió els kazakhs a 180 graus, de règim totalitari a democràcia, de propietat estatal a propietat privada.


Kazakhstan en relacions internacionals

El primer president del Kazakhstan Nursultan Nazarbayev va prendre una decisió històrica el 1991 de renunciar al quart arsenal nuclear més gran del món, permetent al Kazakhstan i a tota la regió de l'Àsia central deixar lliures d'armes nuclears. Degut al seu fort desig de fer del món un lloc tranquil per a tots nosaltres, se’l reconeix com un destacat estadista al Kazakhstan i a tot el món.

La diplomàcia proactiva es va convertir en una de les eines clau per garantir la sobirania i la seguretat del Kazakhstan i la promoció constant dels interessos nacionals del país. A partir dels principis de la cooperació i el pragmatisme multivectorals, Nursultan Nazarbayev va establir relacions constructives amb els nostres veïns més propers, la Xina, Rússia, els països d'Àsia Central i la resta del món.

Des d’una perspectiva europea i internacional, el patrimoni del primer president és igual d’impressionant: Nursultan Nazarbayev s’ha dedicat a la seva vida a contribuir a la pau, l’estabilitat i el diàleg regional i internacional. Amb els seus homòlegs europeus, ha establert les bases de l’acord de col·laboració i cooperació millorada UE-Kazakhstan (EPCA). Va iniciar nombrosos processos d’integració i diàleg internacional, entre els quals s’inclouen les converses de la pau d’Astana sobre Síria, la resolució de l’Assemblea General de les Nacions Unides que demana un Dia Internacional contra les Proves Nuclears, la Conferència sobre les mesures d’interacció i la creació de confiança a Àsia (CICA), l’Organització de Cooperació de Xangai ( SCO) i el Consell de Cooperació d’Estats de parla turc (Consell Turkic).

Nursultan Nazarbayev al Consell de Seguretat de les Nacions Unides, 2018

La presidència de Kazakhstan a l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) el 2010 i al Consell de Seguretat de l’ONU al gener del 2018 (que constitueixen l’agenda dels problemes de seguretat per a tot el món) ha demostrat l’èxit i la viabilitat del camí escollit per Nursultan Nazarbayev en l'àmbit internacional.

Cimera de l'OSCE a Nur-Sultan, 2010

Relacions Kazakhstan-UE

El Kazakhstan és un soci important i de confiança per a la Unió Europea. Amb els seus homòlegs europeus, el primer president ha assentat les bases de la fita Acord de col·laboració i cooperació millorada UE-Kazakhstan (EPCA), que va entrar en vigor l’1 de març de 2020. L’acord marca el començament d’una nova etapa de les relacions Kazakh-Europea. i ofereix àmplies oportunitats per crear una cooperació a gran escala a llarg termini. Confio que la implementació efectiva de l’Acord ens permetrà diversificar el comerç, ampliar els vincles econòmics, atreure inversions i noves tecnologies. La importància de la cooperació també es reflecteix en la relació comercial i d’inversions. La UE és el principal soci comercial de Kazakhstan, que representa el 40% del comerç exterior. És també el principal inversor estranger del meu país, que representa el 48% de la inversió directa total bruta (bruta) estrangera.

Nursultan Nazarbayev i Donald Tusk

Relacions bilaterals entre Bèlgica i Kazakhstan

Al ser acreditat com a ambaixador del Regne de Bèlgica, estic satisfet que la relació entre Kazakhstan i Bèlgica s'hagi consolidat contínuament des de la independència del meu país. El 31 de desembre de 1991, el Regne de Bèlgica va reconèixer oficialment la sobirania estatal de la República de Kazakhstan. La fundació de les relacions bilaterals va començar per una visita oficial del president Nazarbayev a Bèlgica el 1993, on es va reunir amb el rei Boudewijn I i el primer ministre Jean-Luc Dehaene.

Nursultan Nazarbayev va visitar Brussel·les vuit vegades, més recentment el 2018. Han tingut lloc intercanvis culturals entre Bèlgica i Kazakhstan més enllà de visites d’alt nivell. El 2017 els nostres països van celebrar el seu 25è aniversari de la relació bilateral. També hi ha hagut diverses visites d’alt nivell des de la part belga a Kazakhstan. Primera visita el primer ministre el primer ministre Jean-Luc Dehaene el 1998, així com dues visites del príncep coronenc i del rei de Bèlgica Philippe el 2002, 2009 i 2010. Les relacions interparlamentàries es desenvolupen positivament com a eina eficaç per enfortir el diàleg polític.

Reunió amb el rei Felip

Una forta relació diplomàtica s'ha desenvolupat contínuament recolzant una relació comercial mutuament beneficiosa. Els intercanvis econòmics entre Bèlgica i Kazakhstan també han tingut un augment substancial des del 1992 amb àrees prioritàries de cooperació en els sectors energètics, sanitaris, agrícoles, entre els ports marítims i les noves tecnologies. El 2019, la quantitat d’intercanvis comercials va augmentar fins a superar els 636 milions d’euros. A l'1 de maig de 2020, 75 empreses amb actius belgues estaven registrats a Kazakhstan. El volum de les inversions belgues a l’economia kazakh ha arribat als 7.2 mil milions d’euros durant el període del 2005 al 2019.

 Recepció oficial al Palau Egmont

El llegat del primer president

El primer president Nursultan Nazarbayev ha dirigit el meu país des del 1990 fins al 2019. A principis dels anys 1990, Elbasy va guiar el país durant la crisi financera que va afectar tota la zona post-soviètica. Els primers reptes esperaven quan el primer president hagués de fer front a la crisi de l'Àsia oriental de 1997 i la crisi financera russa de 1998 que afectà el desenvolupament del nostre país. Com a resposta, Elbasy va implementar una sèrie de reformes econòmiques per assegurar el creixement necessari de l’economia. Durant aquest temps, Nursultan Nazarbayev va supervisar la privatització de la indústria del petroli i va portar la inversió necessària d’Europa, Estats Units, Xina i altres països.

A causa de circumstàncies històriques, Kazakhstan es va convertir en un país ètnicament divers. El primer president va assegurar la igualtat de drets de totes les persones al Kazakhstan, independentment de les afiliacions ètniques i religioses com a principi rector de la política estatal. Aquesta ha estat una de les reformes capdavanteres que han portat a la continuïtat de l'estabilitat política i la pau en la política domèstica. Al llarg de més reformes econòmiques i modernització, el benestar social al país ha augmentat i ha sorgit una classe mitjana creixent. El que és més important, traslladar la capital d’Almaty a Nur-Sultan com a nou centre administratiu i polític del Kazakhstan, ha comportat un nou desenvolupament econòmic de tot el país.

Un dels reptes més importants que va esmentar Nursultan Nazarbayev per al país va ser l'estratègia del Kazakhstan del 2050. L’objectiu d’aquest programa és promoure el Kazakhstan en un dels 30 països més desenvolupats del món. Ha llançat la següent fase de modernització de l'economia i la societat civil de Kazakhstan. Aquest programa ha suposat la implementació de cinc reformes institucionals, així com el Pla de 100 passos concrets de la Nació per modernitzar l'economia i les institucions estatals. La capacitat del primer president per desenvolupar relacions diplomàtiques internacionals i constructives ha estat un factor líder del desenvolupament del país i ha comportat un flux de milions de milions d’euros d’inversions a Kazakhstan. Mentrestant, el meu país s'ha unit a les 50 millors economies competitives del món.

Un dels elements destacats del llegat del primer president va ser la seva decisió de no perseguir un estat nuclear. Aquesta promesa es va recolzar en tancar el lloc de proves nuclears més gran del món a Semipalatinsk, així com un abandonament complet del programa d'armes nuclears del Kazakhstan. Elbasy va ser també un dels líders que van promoure els processos d’integració a Euràsia. Aquesta integració va conduir a la Unió Econòmica Euràsia, que s'ha convertit en una gran associació de països membres assegurant fluxos lliures de mercaderies, serveis, mà d'obra i capital i ha beneficiat el Kazakhstan i els seus veïns.

El 2015, el primer president Nursultan Nazarbayev va anunciar que les eleccions serien les seves últimes i que "un cop aconseguides les reformes institucionals i la diversificació econòmica; el país hauria de passar per una reforma constitucional que comporti la transferència de poder del president al parlament i al govern."

Abandonant la seva posició el 2019, substituïda ràpidament per Kassym-Jomart Tokayev, el nou lideratge continuà operant en l'esperit de desenvolupament econòmic i cooperació internacional constructiu del primer president.

Com esmentava el president Tokayev en el seu recent article: “Sens dubte, només un polític real, savi i amb visió de futur, pot triar el seu propi camí, estant entre dues parts del món: Europa i Àsia, dues civilitzacions: occidental i oriental, dos sistemes - totalitària i democràtica. Amb tots aquests components, Elbasy va ser capaç de formar un nou tipus d’estat que combina tradicions asiàtiques i innovacions occidentals. Avui, tot el món coneix el nostre país com un estat transparent amant de la pau, que participa activament en els processos d’integració ".

Visita a Bèlgica per a la 12a cimera de l’ASEM, 2018

Bèlgica

La Comissió aprova mesures belgues de 23 milions d'euros per donar suport a la producció de productes rellevants per al coronavirus

publicat

on

La Comissió Europea ha aprovat dues mesures belgues, per un total de 23 milions d'euros, per donar suport a la producció de productes rellevants per al brot de coronavirus a la regió de Valònia. Ambdues mesures van ser aprovades en virtut de l'ajut estatal Marc temporal. El primer esquema (SA.60414), amb un pressupost estimat de 20 milions d’euros, estarà obert a les empreses que produeixin productes rellevants per al coronavirus i que estiguin actius en tots els sectors, excepte l’agricultura, la pesca i l’aqüicultura i els sectors financers. Segons l’esquema, el suport públic es concretarà en subvencions directes que cobreixin fins al 50% dels costos de la inversió.

La segona mesura (SA.60198) consisteix en una ajuda a la inversió de 3.5 milions d’euros, en forma de subvenció directa, a la Universitat de Lieja, que té com a objectiu donar suport a la producció per part de la institució d’eines de diagnòstic relacionades amb el coronavirus i les matèries primeres necessàries . La subvenció directa cobrirà el 80% dels costos d’inversió. La Comissió va trobar que les mesures s'ajusten a les condicions del marc temporal.

En particular, (i) l'ajut només cobrirà fins al 80% dels costos d'inversió elegibles necessaris per crear capacitats de producció per fabricar productes rellevants per al coronavirus; (ii) només seran elegibles els projectes d'inversió que es van iniciar a partir de l'1 de febrer de 2020 i (iii) els projectes d'inversió elegibles s'han de finalitzar en el termini de sis mesos després de la concessió de l'ajut a la inversió. La Comissió va concloure que les dues mesures són necessàries, adequades i proporcionades per combatre la crisi de la salut pública, d’acord amb l’article 107 (3) (c) del TFUE i les condicions establertes al marc temporal.

Sobre aquesta base, la Comissió va aprovar les mesures d'acord amb les normes d'ajuda estatal de la UE. Es pot trobar més informació sobre el Marc temporal i altres accions de la Comissió per abordar l'impacte econòmic de la pandèmia de coronavirus. aquí. La versió no confidencial de les decisions es posarà a disposició amb els números de cas SA.60198 i SA.60414 de la secció Registre d'ajudes estatals al lloc web de competència de la Comissió.

Seguir llegint

Bèlgica

Es descobreix la història de la Royal British Legion Brussels

publicat

on

Sabíeu que uns 6,000 militars britànics es van casar amb dones belgues i es van establir aquí després de la Segona Guerra Mundial? O aquell amant divorciat de la princesa Margaret, Peter Townsend, es va embarcar a Brussel·les per evitar un escàndol? Si aquestes coses són noves per a vosaltres, la fascinant nova investigació de l'expatriat britànic amb seu a Bèlgica, Dennis Abbott, serà al vostre carrer, escriu Martin Banks.

En el que era una cosa de treball d’amor, Dennis, un dels principals periodistes (a la imatge, a continuació, de quan va servir de reservista a l’Operació TELIC Iraq el 2003, on va estar adscrit a la 7a Brigada Blindada i a la 19a Brigada Mecanitzada) va aprofundir en la rica i variada història de la Royal British Legion per ajudar a marcar els 100 RBLth aniversari a finals d’aquest any.

El resultat és una meravellosa crònica de la caritat que, des de fa molts anys, ha fet un treball inestimable per atendre homes i dones, veterans i les seves famílies.

L’impuls del projecte va ser una sol·licitud de la seu de la Legió Britànica Reial per a que sucursals celebressin el 100è aniversari de la RBL el 2021 explicant la seva història.

La mateixa sucursal de Brussel·les del RBL té 99 anys el 2021.

La història va trigar poc més de quatre mesos a Dennis a investigar i escriure i, com reconeix fàcilment, "no va ser tan fàcil".

Va dir: "El butlletí de la sucursal de Brussel·les (conegut com The Wipers Times) era una rica font d’informació però es remunta només al 2008.

"Hi ha minuts de reunions del comitè del 1985 al 1995 però amb moltes llacunes".

Una de les seves millors fonts d'informació, fins al 1970, era el diari belga Le Soir.

"Vaig poder buscar a través dels arxius digitals de la Biblioteca Nacional de Bèlgica (KBR) històries sobre la branca".

Dennis és anteriorment periodista a El Sol The Daily Mirror al Regne Unit i antic editor de european Voice a Brussel·les.

Durant les seves investigacions, va descobrir moltes entranyes d'informació sobre esdeveniments relacionats amb la RBL.

Per exemple, el futur Eduard VIII (que es va convertir en duc de Windsor després de la seva abdicació) i el mariscal de camp de la Primera Guerra Mundial, Earl Haig (que va ajudar a fundar la legió britànica), van venir a visitar la sucursal de Brussel·les el 1.

Dennis també diu que els fans de la Corona Les sèries de Netflix poden descobrir, a través de la història de RBL, què va esdevenir l’amant divorciat de la princesa Margaret, el capità del grup Peter Townsend, després que fos embarcat sense ceremònies a Brussel·les per evitar un escàndol al començament del regnat de la reina Isabel II.

Els lectors també poden conèixer els agents secrets que van fer de Brussel·les la seva base després de la Segona Guerra Mundial, sobretot el tinent coronel George Starr DSO MC i el capità Norman Dewhurst MC.

Dennis va dir: “Els anys 1950 van ser, sens dubte, el període més glamurós de la història de la branca amb estrenes de cinema, concerts i danses.

“Però la història tracta sobretot de soldats ordinaris de la Segona Guerra Mundial que es van establir a Brussel·les després de casar-se amb noies belgues. El Daily Express calculava que hi havia 6,000 matrimonis d’aquest tipus després de la Segona Guerra Mundial!

Va dir: "Peter Townsend va escriure una sèrie d'articles per a Le Soir sobre una gira mundial en solitari de 18 mesos que va emprendre al seu Land-Rover després de retirar-se de la RAF. Suposo que va ser la seva manera d’afrontar la seva ruptura amb la princesa Margarida. Va ser la primera persona que va anar a veure després de tornar a Brussel·les.

“Al final es va casar amb una hereva belga de 19 anys que tenia una semblança sorprenent amb Margaret. La història inclou imatges de vídeo d'ells anunciant el seu compromís ".

Aquesta setmana, per exemple, va conèixer Claire Whitfield, de 94 anys, una de les 6,000 noies belgues que es van casar amb militars britànics.

Claire, de 18 anys, va conèixer el seu futur marit el sargent de vol RAF Stanley Whitfield el setembre de 1944 després de l'alliberament de Brussel·les. "Va ser amor a primera vista", va recordar. Stanley la portava sovint ballant al 21 Club i al RAF Club (a la foto, foto principal). Es van casar a Brussel·les.

La història s’ha presentat aquesta setmana a la seu nacional de la Royal British Legion a Londres com a part del seu arxiu centenari.

La història completa de RBL compilada per Dennis és disponible aquí.

Seguir llegint

Bèlgica

Les infeccions diàries de coronavirus a Bèlgica continuen disminuint

publicat

on

Segons les darreres xifres publicades per l’institut de salut pública Sciensano, les noves infeccions de coronavirus a la mitjana diària de Bèlgica continuen baixant. escriu Jason Spinks, del Brussels Times.

Entre el 21 i el 27 de desembre, una mitjana de 1,789.9 persones noves van donar positiu al dia durant la setmana passada, la qual cosa suposa una disminució del 29% en comparació amb la setmana anterior.

El nombre total de casos confirmats a Bèlgica des del començament de la pandèmia és de 644,242. El total reflecteix totes les persones a Bèlgica que s’han infectat i inclou casos actius confirmats, així com pacients que s’han recuperat o han mort després del virus.

Durant les dues darreres setmanes, es van confirmar 262.8 infeccions per cada 100,000 habitants, la qual cosa suposa una disminució del 6% en comparació amb les dues setmanes anteriors.

Entre el 24 i el 30 de desembre es va ingressar a l’hospital una mitjana de 154.3 pacients, un 15% menys que la setmana anterior.

En total, actualment hi ha ingressats 2,338 pacients amb coronavirus, o 85 menys que ahir. De tots els pacients, 496 estan en cures intensives, és a dir, 14 menys que ahir. Un total de 264 pacients porten un ventilador, 10 menys que ahir.

Del 21 al 27 de desembre, es van produir una mitjana de 74 defuncions diàries, cosa que va suposar una disminució del 20.7% en comparació amb la setmana anterior.

Actualment, el nombre total de morts al país des del començament de la pandèmia és de 19,441.

Des de l'inici de la pandèmia, s'han realitzat un total de 6,900,875 proves. D’aquestes proves, es van prendre una mitjana de 29,512.9 al dia durant la setmana passada, amb una taxa de positivitat del 7.1%. Això vol dir que una de cada catorze persones que es fan proves reben un resultat positiu.

El percentatge va baixar un 0.5%, juntament amb una disminució del 24% en les proves.

La taxa de reproducció, finalment, es manté en 0.92, el que significa que una persona infectada amb coronavirus infecta menys d’una altra persona de mitjana.

Seguir llegint
anunci

Twitter

Facebook

Tendències