Connecteu-vos amb nosaltres

medi ambient

La Comissió demana idees sobre noves missions de la UE per fer front al canvi climàtic, combatre el càncer, construir ciutats verdes i fer més saludables els oceans i els sòls

publicat

on

La Comissió va obrir un crida a les idees buscant comentaris i suggeriments dels ciutadans sobre com adaptar-se al canvi climàtic, combatre el càncer, construir ciutats intel·ligents i neutres per al clima i garantir oceans, sòls i aliments sans. Les idees recollides s’alimentaran en el disseny del nou Missions sota Horizon Europe, una novetat en el proper programa marc de recerca i innovació de la UE. En part inspirades per la missió Apollo 11 de posar un home a la lluna, les missions europees de recerca i innovació tenen com a objectiu oferir solucions a alguns dels majors desafiaments que afronta el nostre món.

Contribueixen així als objectius del Acord Verd Europeu i El pla europeu contra el càncer, Així com la Objectius de Desenvolupament Sostenible. Hi ha cinc àrees de missió definides. Cada missió representa una cartera d'accions a través de disciplines i sectors dins d'un determinat període de temps i pressupost.

La comissària d’Innovació, Investigació, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel, va dir: “Com a part del futur programa Horizon Europe, les missions ajudaran a definir objectius clars i a trobar solucions a alguns dels reptes més urgents que afronta el nostre món, al seu torn augmentant l’eficàcia de finançament de la investigació i la innovació. Per a això, necessitem que els ciutadans expressin les seves opinions, facin propostes i participin en el seu disseny i implementació. Junts, farem Europa més sana, més ecològica i més resistent ".

La Comissió participa els europeus en el disseny i la creació de missions que satisfacin les seves expectatives i necessitats: al juny, les juntes de missió, una àmplia barreja d’experts independents, van presentar primeres propostes per a missions de la UE i durant tot l'estiu, esdeveniments en línia va tenir lloc a tot Europa per escoltar les prioritats de la gent. Els resultats de la darrera convocatòria d’idees es presentaran a la xarxa Jornades Europees de Recerca i Innovació (22-24 de setembre de 2020). Les missions seleccionades s’anunciaran a finals del 2020 i es llançaran el 2021. Hi ha més informació disponible aquí.

Canvi climàtic

Què és la neutralitat del carboni i com es pot aconseguir per a l'any 2050?

publicat

on

Segons l'acord de París, la UE s'ha compromès amb la neutralitat del carboni a la segona meitat del segle XXI. Què significa a la pràctica? El canvi climàtic ja afecta el món sencer, amb condicions meteorològiques extremes com la sequera, les onades de calor, pluja intensa, inundacions i les esllavissades de terres cada cop més freqüents, fins i tot a Europa. Altres conseqüències del canvi climàtic ràpid són l’augment del nivell del mar, l’acidificació dels oceans i la pèrdua de biodiversitat.

Per tal de limitar l’escalfament global a 1.5 graus centígrads, un llindar que el Grup Intergovernamental per al Canvi Climàtic (IPCC) suggereix que és segur, la neutralitat del carboni a mitjan segle XXI és essencial. Aquest objectiu també està establert al Acord de París signat per 195 països, inclosa la UE.

El novembre de 2019, la Comissió Europea va presentar el document Acord Verd Europeu, el seu pla insígnia que té com a objectiu que Europa sigui neutral per al clima el 2050.

Objectius de l'acord de París
  • Arribar al màxim mundial d’emissions de gasos d’efecte hivernacle el més aviat possible.
  • Fer reduccions ràpides.

Què és la neutralitat del carboni?

La neutralitat del carboni significa tenir un equilibri entre l’emissió de carboni i l’absorció de carboni de l’atmosfera als embornals de carboni. Eliminar l’òxid de carboni de l’atmosfera i emmagatzemar-lo es coneix com a segrest de carboni. Per aconseguir zero emissions netes, totes les emissions mundials de gasos d'efecte hivernacle hauran de ser compensades pel segrest de carboni.

L’aigüera de carboni és qualsevol sistema que absorbeix més carboni del que emet. Els principals embornals naturals de carboni són el sòl, els boscos i oceans. Segons les estimacions, els lavabos naturals s’eliminen entre 9.5 i 11 Gt de CO2 a l'any. S'han assolit les emissions mundials anuals de CO2 37.1 Gt en 2017.

Fins ara, cap embornal artificial de carboni és capaç d’eliminar el carboni de l’atmosfera a l’escala necessària per combatre l’escalfament global.

El carboni emmagatzemat en aigüeres naturals com els boscos s’allibera a l’atmosfera a causa d’incendis forestals, canvis d’ús del sòl o tala. Per això és essencial reduir les emissions de carboni per tal d’assolir la neutralitat climàtica.

Compensació de carboni

Una altra manera de reduir les emissions i perseguir la neutralitat del carboni és compensar les emissions produïdes en un sector reduint-les en un altre lloc. Això es pot fer mitjançant la inversió a energia renovable, eficiència energètica o altres tecnologies netes i baixes en carboni. Els de la UE sistema de comerç d’emissions (ETS) és un exemple d’un sistema de compensació de carboni.

Objectius de la UE

La Unió Europea està compromesa amb una política climàtica ambiciosa. En virtut del Tracte Verd, pretén convertir-se en un continent que elimini tantes emissions de CO2 com produeixi el 2050. Aquest objectiu esdevindrà legalment vinculant si el Parlament Europeu i el Consell adopten la nova llei climàtica. L'objectiu provisional de reducció d'emissions de la UE per al 2030 també s'actualitzaria de la reducció actual del 40% a una de més ambiciosa.

La comissió de medi ambient del Parlament va votar l'11 de setembre a favor de la neutralitat climàtica el 2050 i d'un objectiu de reducció d'emissions del 60% per al 2030 en comparació amb el nivell del 1990, més ambiciós que la proposta inicial de la Comissió del 50-55%. Els membres del comitè demanen que la Comissió estableixi un objectiu provisional addicional per al 2040 per garantir el progrés cap a l'objectiu final.

A més, els membres del comitè van demanar que tots els països de la UE esdevinguessin neutrals pel clima i van insistir que a partir del 2050 s’hauria d’eliminar de l’atmosfera més CO2 del que s’emet. A més, totes les subvencions directes o indirectes als combustibles fòssils s’han d’eliminar fins al 2025 com a molt tard.

El Parlament en el seu conjunt votarà la Llei del clima durant la sessió plenària del 5 al 8 d’octubre, després de la qual podrà iniciar negociacions amb el Consell.

Actualment, cinc països de la UE s’han fixat legalment l’objectiu de neutralitat climàtica: Suècia té com a objectiu assolir les emissions de zero nets el 2045 i Dinamarca, França, Alemanya i Hongria el 2050.

Obteniu més informació sobre com la UE ajuda a reduir les emissions de CO2

Seguir llegint

medi ambient

Tracte Verd Europeu: nou mecanisme de finançament per impulsar les energies renovables

publicat

on

La Comissió Europea ha publicat les normes per a una nova Mecanisme de finançament de les energies renovables de la UE, a aplicar des del començament del 2021. Aquest mecanisme facilitarà que els estats membres puguin treballar junts per finançar i desplegar projectes d’energies renovables, ja sigui com a país amfitrió o com a país col·laborador. L 'energia generada comptarà per assolir els objectius d' energia renovable de tots els països participants i s'introduirà en el Acord Verd Europeu ambició d’arribar a la neutralitat del carboni el 2050.

El comissari d'Energia, Kadri Simson, va dir: "Per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle a Europa almenys en un 55% el 2030, hem d'augmentar significativament la quota d'energia renovable. Aquest mecanisme proporciona una eina addicional per facilitar la inversió en projectes d’energia neta. Fomentarà la cooperació entre els estats membres i donarà un impuls pràctic als nostres esforços de recuperació verda en els propers anys. Pot ajudar a estimular les economies europees aconseguint projectes a gran escala i donant suport a les pimes locals i creant llocs de treball ".

Com es preveu en virtut del Reglament de Governança de la Unió Energètica, aquest mecanisme serà gestionat per la Comissió, que reunirà inversors i desenvolupadors de projectes mitjançant licitacions públiques regulars. Permet als "estats membres que contribueixen" pagar contribucions financeres voluntàries al sistema, que s'utilitzarà per a projectes d'energia renovable en estats membres interessats ("estats membres d'acollida"). Hi ha més informació disponible aquí (inclòs un enllaç al reglament d'aplicació), en aquest document full de dades i en la Mecanisme de finançament de les energies renovables pàgina web.

Seguir llegint

medi ambient

Convocatòria European Green Deal: inversió de 1 milions d’euros per impulsar la transició verda i digital

publicat

on

La Comissió Europea ha decidit llançar una convocatòria de 1 milions d’euros per a projectes de recerca i innovació que responguin a la crisi climàtica i ajudin a protegir els ecosistemes i la biodiversitat únics d’Europa. Finançat per Horizon 2020 Trucada Europea de Tracte Verd, que s’obrirà demà per al registre, estimularà la recuperació d’Europa de la crisi del coronavirus convertint els reptes verds en oportunitats d’innovació.

La comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel, va dir: “La convocatòria del Tracte Verd Europeu de 1 milions d’euros és l’última i més gran convocatòria de l’horitzó 2020. Amb la innovació al cor, aquesta inversió accelerarà una transició justa i sostenible cap a una Europa neutral per al clima per al 2050. Com que no volem que ningú es quedi enrere en aquesta transformació sistèmica, demanem accions específiques per implicar els ciutadans de maneres noves i millorar la rellevància i l'impacte social ".

Aquesta trucada de Green Deal difereix en aspectes importants de l'anterior Trucades Horizon 2020. Atesa la urgència dels reptes que aborda, pretén obtenir resultats clars i discernibles a curt i mitjà termini, però amb una perspectiva de canvi a llarg termini. Hi ha menys accions més grans i visibles, però més específiques, amb un enfocament en l’escalabilitat ràpida, la difusió i la captació.

S'espera que els projectes finançats en virtut d'aquesta convocatòria produeixin resultats amb beneficis tangibles en deu àrees: vuit àrees temàtiques que reflecteixen els fluxos de treball clau de Acord Verd Europeu i dues àrees horitzontals –enfortir el coneixement i apoderar els ciutadans– que ofereixen una perspectiva a llarg termini per aconseguir les transformacions establertes en el Tracte Verd Europeu. Hi ha més informació disponible el comunicat de premsa i en això full de dades.

Seguir llegint
anunci

Facebook

Twitter

Tendències