Connecteu-vos amb nosaltres

Canvi climàtic

Informe de l'Agència Europea de Medi Ambient: La lluita contra la contaminació i el canvi climàtic a Europa millorarà la salut i el benestar

publicat

on

Segons un major avaluació sobre salut i medi ambient publicat avui per l’Agència Europea del Medi Ambient (EEA), els entorns de mala qualitat contribueixen a una de cada vuit defuncions d’europeus. La contaminació acústica i atmosfèrica, els impactes del canvi climàtic com les ones de calor i l'exposició a productes químics perillosos causen mala salut a Europa. A més, la pandèmia COVID-19 proporciona un clar exemple dels complexos vincles entre el medi ambient, els nostres sistemes socials i la nostra salut, amb factors causants de la malaltia atribuïts a la contaminació ambiental derivada de l’activitat humana.

El comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevičius, va dir: “Hi ha un vincle clar entre l’estat del medi ambient i la salut de la nostra població. Tothom ha d’entendre que cuidant el nostre planeta no només estem salvant ecosistemes, sinó també vides, especialment les més vulnerables. La Unió Europea es dedica a aquest enfocament i, amb la nova Estratègia de Biodiversitat, el Pla d’acció d’economia circular i altres iniciatives futures, estem en el camí per construir una Europa més resistent i més sana per als ciutadans europeus i més enllà ”.

La comissària de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides, va dir: "COVID-19 ha estat un altre toc d’atenció, que ens fa ser conscients de la relació entre els nostres ecosistemes i la nostra salut i la necessitat d’afrontar els fets: la nostra forma de viure, consumir i produir és perjudicial per al clima i afecta negativament la nostra salut. Des de la nostra estratègia Farm to Fork per a una alimentació saludable i sostenible fins al futur pla europeu contra el càncer, hem pres un fort compromís per protegir la salut dels nostres ciutadans i del nostre planeta ".

L’informe subratlla que cal un enfocament integrat de les polítiques mediambientals i sanitàries per afrontar els riscos ambientals, protegir els més vulnerables i aprofitar plenament els beneficis que ofereix la natura en suport de la salut i el benestar. Trobareu més informació a el comunicat de premsa.

Canvi climàtic

Què és la neutralitat del carboni i com es pot aconseguir per a l'any 2050?

publicat

on

Segons l'acord de París, la UE s'ha compromès amb la neutralitat del carboni a la segona meitat del segle XXI. Què significa a la pràctica? El canvi climàtic ja afecta el món sencer, amb condicions meteorològiques extremes com la sequera, les onades de calor, pluja intensa, inundacions i les esllavissades de terres cada cop més freqüents, fins i tot a Europa. Altres conseqüències del canvi climàtic ràpid són l’augment del nivell del mar, l’acidificació dels oceans i la pèrdua de biodiversitat.

Per tal de limitar l’escalfament global a 1.5 graus centígrads, un llindar que el Grup Intergovernamental per al Canvi Climàtic (IPCC) suggereix que és segur, la neutralitat del carboni a mitjan segle XXI és essencial. Aquest objectiu també està establert al Acord de París signat per 195 països, inclosa la UE.

El novembre de 2019, la Comissió Europea va presentar el document Acord Verd Europeu, el seu pla insígnia que té com a objectiu que Europa sigui neutral per al clima el 2050.

Objectius de l'acord de París
  • Arribar al màxim mundial d’emissions de gasos d’efecte hivernacle el més aviat possible.
  • Fer reduccions ràpides.

Què és la neutralitat del carboni?

La neutralitat del carboni significa tenir un equilibri entre l’emissió de carboni i l’absorció de carboni de l’atmosfera als embornals de carboni. Eliminar l’òxid de carboni de l’atmosfera i emmagatzemar-lo es coneix com a segrest de carboni. Per aconseguir zero emissions netes, totes les emissions mundials de gasos d'efecte hivernacle hauran de ser compensades pel segrest de carboni.

L’aigüera de carboni és qualsevol sistema que absorbeix més carboni del que emet. Els principals embornals naturals de carboni són el sòl, els boscos i oceans. Segons les estimacions, els lavabos naturals s’eliminen entre 9.5 i 11 Gt de CO2 a l'any. S'han assolit les emissions mundials anuals de CO2 37.1 Gt en 2017.

Fins ara, cap embornal artificial de carboni és capaç d’eliminar el carboni de l’atmosfera a l’escala necessària per combatre l’escalfament global.

El carboni emmagatzemat en aigüeres naturals com els boscos s’allibera a l’atmosfera a causa d’incendis forestals, canvis d’ús del sòl o tala. Per això és essencial reduir les emissions de carboni per tal d’assolir la neutralitat climàtica.

Compensació de carboni

Una altra manera de reduir les emissions i perseguir la neutralitat del carboni és compensar les emissions produïdes en un sector reduint-les en un altre lloc. Això es pot fer mitjançant la inversió a energia renovable, eficiència energètica o altres tecnologies netes i baixes en carboni. Els de la UE sistema de comerç d’emissions (ETS) és un exemple d’un sistema de compensació de carboni.

Objectius de la UE

La Unió Europea està compromesa amb una política climàtica ambiciosa. En virtut del Tracte Verd, pretén convertir-se en un continent que elimini tantes emissions de CO2 com produeixi el 2050. Aquest objectiu esdevindrà legalment vinculant si el Parlament Europeu i el Consell adopten la nova llei climàtica. L'objectiu provisional de reducció d'emissions de la UE per al 2030 també s'actualitzaria de la reducció actual del 40% a una de més ambiciosa.

La comissió de medi ambient del Parlament va votar l'11 de setembre a favor de la neutralitat climàtica el 2050 i d'un objectiu de reducció d'emissions del 60% per al 2030 en comparació amb el nivell del 1990, més ambiciós que la proposta inicial de la Comissió del 50-55%. Els membres del comitè demanen que la Comissió estableixi un objectiu provisional addicional per al 2040 per garantir el progrés cap a l'objectiu final.

A més, els membres del comitè van demanar que tots els països de la UE esdevinguessin neutrals pel clima i van insistir que a partir del 2050 s’hauria d’eliminar de l’atmosfera més CO2 del que s’emet. A més, totes les subvencions directes o indirectes als combustibles fòssils s’han d’eliminar fins al 2025 com a molt tard.

El Parlament en el seu conjunt votarà la Llei del clima durant la sessió plenària del 5 al 8 d’octubre, després de la qual podrà iniciar negociacions amb el Consell.

Actualment, cinc països de la UE s’han fixat legalment l’objectiu de neutralitat climàtica: Suècia té com a objectiu assolir les emissions de zero nets el 2045 i Dinamarca, França, Alemanya i Hongria el 2050.

Obteniu més informació sobre com la UE ajuda a reduir les emissions de CO2

Seguir llegint

Canvi climàtic

Transició verda: les emissions mundials de CO2 continuen augmentant, però la UE atura la tendència mundial

publicat

on

El Joint Research Center de la Comissió ha publicat un nou estudi sobre CO fòssil2 emissions per a tots els països del món, reafirmant que la UE ha aconseguit desvincular el creixement econòmic de les emissions que canvien el clima. CO fòssil2 les emissions dels estats membres de la UE i el Regne Unit van baixar el 2019, mentre que a nivell mundial l’increment de CO2 les emissions van continuar el 2019, tot i que a un ritme una mica més lent.

Des de principis del segle XXI, les emissions mundials de gasos d’efecte hivernacle han crescut constantment. No obstant això, els estats membres de la UE i el Regne Unit van mantenir la tendència amb el seu CO2 les emissions procedents de la combustió de combustibles fòssils i els processos van caure un 3.8% el 2019, en comparació amb l'any anterior. Això significa el CO fòssil de la UE i el Regne Unit2 les emissions van estar un 25% per sota dels nivells de 1990, la reducció més gran entre les principals zones econòmiques emissores de tot el món. Des del 1990, també hi ha hagut una tendència decreixent en CO2 emissions per càpita i per intensitat de la producció monetària a tot Europa.

Aquestes reduccions s’han aconseguit gràcies a una combinació de polítiques de mitigació destinades a descarbonitzar el subministrament energètic, el sector industrial i el sector de la construcció, i es continuaran amb un esforç renovat sota el paraigua del Acord Verd Europeu. Aquests són els resultats de les darreres actualitzacions del Base de dades d’emissions per a la investigació atmosfèrica mundial (EDGAR), una eina única desenvolupada pel CCI per donar suport a l'avaluació de l'impacte polític i les negociacions climàtiques, que proporciona un punt de referència amb el qual es poden comparar les estimacions nacionals i globals. Hi ha més informació disponible a la premsa del JRC alliberar.

Seguir llegint

Canvi climàtic

# Clima canvia un risc econòmic més gran que el de Schnabel del #Coronavirus BCE

publicat

on

By

La pandèmia del coronavirus demostra en termes més clars per què els bancs centrals han de tenir un paper més important en la lluita contra el canvi climàtic, fins i tot si la qüestió al principi sembla que no té relació amb la política monetària, va dir Isabel Schnabel, membre del consell del Banc Central Europeu: escriu Balazs Koranyi i Frank Siebelt.

Inicialment, només una crisi sanitària, la pandèmia ha provocat onades de xoc econòmiques a tot el món, afectant totes les nacions i obligant els bancs centrals a proporcionar un suport sense precedents per donar suport a l’activitat econòmica. Amb el canvi climàtic que suposa un risc encara més gran, el BCE ha de mantenir aquesta qüestió al capdamunt de la seva agenda mentre revisa el seu marc polític, va dir Schnabel a Reuters en una entrevista.

"El canvi climàtic és probablement el repte més gran al que ens enfrontem, molt més gran que la pandèmia", va dir Schnabel. "Tot i que aquest xoc sanitari no té cap relació amb la política monetària, té, però, enormes implicacions per a la política monetària", va dir.

"El mateix passa amb el canvi climàtic i és per això que els bancs centrals no poden ignorar-lo". Mitjançant el seu braç supervisor, el BCE podria exigir als bancs que proporcionessin una avaluació del risc climàtic, que podria afectar el seu accés al finançament del banc central si aquesta avaluació té una implicació directa en les valoracions de les garanties, va dir Schnabel.

El banc central també hauria d’impulsar la Unió Europea per afegir un element ecològic al seu llarg retard en el projecte de constituir una unió de mercats de capitals, ja que un enfocament en finançament ecològic podria donar al bloc un avantatge competitiu, va argumentar. Schnabel, que en el passat ha expressat el seu escepticisme sobre la distinció de les compres de bons del BCE cap als bons verds, ha afegit que la seva opinió sobre el tema encara "s'està desenvolupant".

"Hi ha la visió que hauríem de seguir molt de prop la neutralitat del mercat", va dir. "I hi ha l'opinió alternativa que els mercats no estan fixant correctament els riscos climàtics, de manera que hi ha una distorsió del mercat i, per tant, la neutralitat del mercat pot no ser el punt de referència adequat".

Ja un dels majors compradors d’actius ecològics, el BCE té al voltant del 20% dels bons ecològics elegibles per a les seves compres, deixant poc marge per a més compres segons les seves normes actuals.

Seguir llegint
anunci

Facebook

Twitter

Tendències