Connecteu-vos amb nosaltres

medi ambient

La Comissió llança un Centre de Coneixement per revertir la pèrdua de biodiversitat i protegir els ecosistemes europeus

publicat

on

En el marc de la Setmana verda de la UE, la Comissió Europea llança una nova Centre de coneixement de la biodiversitat: una finestreta única per obtenir proves basades en la ciència per restaurar i protegir els ecosistemes naturals que ens proporcionen aliments, medicaments, materials, recreació i benestar. El Centre de coneixement posarà a la vostra disposició els coneixements més recents sobre biodiversitat per reforçar l’impacte de les polítiques de la UE.

També ajudarà a controlar la implementació del fitxer Estratègia de la UE sobre biodiversitat per al 2030, que pretén posar la biodiversitat europea en un camí cap a la recuperació a finals de la dècada. El comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevičius, va dir: “Només es fa el que es mesura. Si volem complir amb l’estratègia de la UE sobre biodiversitat, hem de connectar millor tots els punts i, per això, necessitem dades sòlides. Ja sigui sobre l’estat dels pol·linitzadors, l’impacte ambiental dels pesticides, el valor de la natura per a les empreses o el fonament econòmic de les solucions basades en la natura. També hem d’utilitzar al màxim la transformació digital, l’observació de la Terra i la ciència ciutadana. El nou centre de coneixement reunirà tot això, millorant la forma en què generem i gestionem el coneixement de la biodiversitat, per al seu ús en totes les àrees polítiques. "

La comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel, responsable del Joint Research Center, va afegir: “La ciència té un paper crucial a jugar en la conservació de la nostra biodiversitat. Liderat pels nostres propis científics del Joint Research Center, el nou Centre de Coneixement per a la Biodiversitat ajudarà la comunitat investigadora europea i mundial i els responsables polítics a recollir i donar sentit a la gran varietat d’informació disponible, racionalitzant-la en polítiques eficaces que protegeixin els ecosistemes i els serveis que ofereixen als ciutadans europeus ".

A més, ha arribat la primera avaluació de l’ecosistema a tota la UE, que constata que existeixen una gran quantitat de dades sobre biodiversitat que podrien ajudar a prendre les mesures adequades per alleujar les pressions sobre els nostres ecosistemes, però bona part d’aquestes romanen inutilitzades. L’avaluació demostra que cada vegada depenem més dels nostres ecosistemes, que continuen sent ells mateixos sotmesos a una pressió elevada pels impactes del canvi climàtic i les activitats humanes. El Centre de Coneixement per a la Biodiversitat abordarà directament els reptes descoberts per l'avaluació. Hi ha més informació disponible aquí.

economia circular

Per què els països i les regions haurien de buscar un enfocament circular per reconstruir i transformar les seves economies?

publicat

on

El 2050, el món consumirà recursos equivalents a tres planetes terrestres. Amb un consum cada vegada més insostenible de recursos finits, cal fer una acció ràpida i deliberada per respondre a aquest repte. I, tanmateix, el 2019, vam enviar menys d’una dècima (a només un 8.6%) de tot el material produït de nou al cicle, per ser reutilitzat i reciclat. Això suposa un descens de l'1% respecte a 9.1% a 2018, demostrar que el progrés no és exponencial, escriu Cliona Howie i Laura Nolan.

Un camí de desenvolupament de l’economia circular a Europa podria resultar en un Reducció del 32% del consum de material primari el 2030 i del 53% el 2050. Llavors, què impedeix l'acció audaç per assolir aquests objectius?

El març de 2020 la UE va llançar un nou pla d’acció d’Economia Circular en resposta a fer Europa "més neta i competitiva", amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen declarant que una “economia circular ens farà menys dependents i augmentarà la nostra capacitat de resistència. Això no només és bo per al nostre entorn, sinó que redueix la dependència escurçant i diversificant les cadenes de subministrament ". Al setembre, von der Leyen va proposar augmentar els objectius de reducció d’emissions en més d’un terç en el camí cap a la UE que esdevingui neutral en carboni el 2050.

Simultàniament, els governs regionals i nacionals lluiten contra els impactes de la pandèmia Covid-19 per ajudar a reconstruir les seves economies, crear i salvar llocs de treball. Una transició de l’economia circular és clau per a aquesta reconstrucció, tot assolint els objectius d’emissions nets de zero establerts per l’Acord de París i el recent acord verd de la UE per garantir que la nostra economia estableixi un camí sostenible per al nostre futur.

Aposta per una economia circular per assegurar llocs de treball i finançament

Una economia circular pot crear noves oportunitats econòmiques, garantir que les indústries estalvien materials i generen valor addicional a partir de productes i serveis. Del 2012 al 2018 el nombre de llocs de treball vinculats a l’economia circular a la UE va créixer un 5%. Es podria crear una transició circular a escala europea 700,000 nous llocs de treball el 2030 i augmentar el PIB de la UE un 0.5% addicional.

Una economia circular pot impulsar les inversions, aconseguir nous finançaments i accelerar-se plans de recuperació després de la pandèmia. Les regions que acceptin l’economia circular ho podran fer finançament de la collita dels instruments de finançament de recuperació i resiliència de la UE de nova generació de la Unió Europea, inclosos el Pla Europeu d’Inversions d’Acord Verd, InvestEU i fons de suport al pla d’acció d’economia circular. El Fons Europeu de Desenvolupament Regional complementarà el finançament privat per a la innovació per aportar noves solucions al mercat. El suport polític i econòmic de la Unió Europea i els seus estats membres per desenvolupar polítiques locals a favor d’una economia circular afavoreix el desenvolupament d’estratègies i eines de cooperació nacionals i regionals, com ara Eslovènia i la Balcans occidentals països.

Avançar cap a la innovació de sistemes per accelerar la transició

Avui podem veure moltes grans iniciatives individuals a ciutats i regions de tota Europa. Però "els enfocaments convencionals no seran suficients", va assenyalar la Comissió el desembre passat quan va publicar el Tracte Verd Europeu propostes. Comissari de Medi Ambient Virginijus Sinkevičius va dir que "serà necessari un canvi més sistèmic per anar més enllà de la simple gestió de residus i aconseguir una autèntica transició cap a una economia circular".

Tot i que els projectes d’innovació existents afegeixen valor a la transició cap a una economia circular, el repte que encara ens enfrontem és el necessiten treballar a través de moltes disciplines i cadenes de valor simultàniament. Aquest enfocament transversal requereix una coordinació sofisticada i formal. La transició cap a una economia circular ha de ser sistèmica i integrada en totes les parts de la societat per ser realment transformadora.

No hi ha plantilla, però sí una metodologia

La gent és ràpida en mirar un problema i trobar una solució immediata. Les solucions a reptes individuals milloraran progressivament l’estat actual, però no ens ajudaran a assolir els nostres ambiciosos objectius tenint en compte el panorama general. A més, wEl barret pot funcionar en una ciutat o regió i pot no funcionar en un altre mercat. "Les plantilles i els plans sobre com canviar les ciutats per convertir-se en circulars són una forma lineal de pensar", va explicar Ladeja Godina Košir, directora de Canvi circular, president de la plataforma europea de grups d'interès d'economia circular. “Hem d'aprendre els uns dels altres i entendre el que ha funcionat. També ens hem d’atrevir a veure com cada ciutat és única per desenvolupar models d’economia circular per a cada ciutat ”.

Necessitem mecanismes que ens puguin ajudar a aprendre dels altres, però també a atendre entorns únics i necessitats en constant evolució. A EIT Climate-KIC, el procés que fem servir per fer-ho s’anomena Demostració profunda. És una eina de disseny de sistemes que converteix els territoris i les cadenes de valor en laboratoris vius per a l’economia circular i la innovació, preparats per a una implementació basada en accions a gran escala.

Demostracions profundes: una metodologia transferible

Eslovènia és un exemple entre molts països compromesos amb la transició circular a gran escala, que treballa amb EIT Climate-KIC per desenvolupar i lliurar un pilot demostratiu que abordarà tota la transformació de la cadena de valor aprofitant la política, l’educació, les finances, l’emprenedoria i el compromís de la comunitat. Els elements d’aquestes experiències es poden reproduir en altres llocs de proves europeus: actualment estem treballant per desenvolupar un enfocament de transició de l’economia circular amb països com Itàlia, Bulgària i Irlanda, regions com Cantàbria a Espanya i ciutats com Milà i Lovaina, demostrant que hi ha les economies poden emprendre i adoptar transicions a gran escala.

La posada en marxa de solucions circulars sistèmiques requereix que les parts interessades treballin juntes a nivell de la UE, estatal, regional i local. EIT Climate-KIC és aprofitar l’aprenentatge col·lectiu a través de problemes i reptes complexos, incloent la realització de múltiples tallers amb actors de la indústria, l'administració, les ONG, els sectors públic i privat, i la investigació i el món acadèmic.

No deixar ningú enrere

Els principals beneficiaris d’una transició sostenible i baixa en carboni són les comunitats locals, la indústria i les empreses, així com altres parts interessades diferents sectors i cadenes de valor. És fonamental concedir la propietat d’aquesta transformació i dels seus plans d’acció a tots els ciutadans, sense els quals no es produirà una transició efectiva. Això inclou membres de la comunitat, funcionaris públics, acadèmics, empresaris, estudiants i responsables polítics.

Aquesta integració de tots els actors de tantes seccions de la nostra societat garanteix que els marcs d'interfície receptiva i fluida s'incorporin a l'enfocament de la cartera. Tot i així, avui els marcs polítics i fiscals estan dissenyats per a una economia lineal. Treballant amb l’administració pública i la Comissió Europea per promoure el diàleg entre múltiples parts interessades, EIT Climate-KIC aprofita les accions en diversos nivells de governança i sectors: si necessitem canviar tot el sistema, treballar només amb un ministeri no el tallarà. En el nostre treball en curs, hem vist que molts departaments de les regions eren seriosos i decidits a treballar junts. Però quan els responsables de la presa de decisions es reuneixen al voltant de la taula per desempaquetar un problema complex com l’economia circular, no és estrany adonar-se que no hi ha hagut prou temps per tenir les converses adequades per coordinar els programes que abasten diverses línies pressupostàries interdepartamentals o ministerials. Dins de les nostres demostracions profundes de transició de l’economia circular, el laboratori de polítiques de transició treballa en diversos organismes governamentals per remodelar i reformular noves polítiques que integrin la circularitat en un nou marc normatiu.

ACl’economia ircular pot conduir a societats sostenibles i inclusives

Implicar totes les comunitats i grups d'interès diferents, a més de proporcionar espais on qualsevol persona pugui aprendre, desenvolupar i mantenir habilitats rellevants, permet als ciutadans participar i participar en les transicions, garantint que la realitat diversa de la població d'una regió es mantingui en el focus.

Si en aquest moment de trastorns socials sense precedents, les regions europees aprofiten aquesta oportunitat per construir programes d’economia circular més inclusius i competitius, els beneficis agregats parlaran per si sols. Significa passar de solucions tecnològiques individuals a una cartera d’activitats més àmplia que estimularà noves habilitats i crearà llocs de treball, assolirà zero emissions i millorarà l’accés a una millor qualitat de vida. Vol dir treballar junts, de manera justa i transparent. Significa identificar i després canviar les polítiques que impedeixen la innovació sistèmica. Mitjançant el suport de Deep Demonstrations, EIT Climate-KIC està integrant aprenentatges, ajudant a compartir aquests aprenentatges i basant-se en les millors pràctiques i l’adaptació local per crear societats sostenibles i inclusives en altres mercats, regions i ciutats.

La recompensa amplificaria tot el que una regió s’ha proposat d’aconseguir: assolir emissions de carboni netes, permetre que les regions siguin competitives i no deixin ningú enrere.

Cliona Howie treballa com a consultora mediambiental des de fa més de 20 anys, donant suport tant al sector públic com al privat en àmbits com la conservació, l'eficiència dels recursos, l'ecologia industrial i la simbiosi. A EIT Climate-KIC, és la líder del desenvolupament i la transició de l’economia circular.

Laura Nolan és una experta en implicació de les parts interessades amb experiència en la realització de programes en els camps del canvi climàtic, les energies renovables i el desenvolupament sostenible. A EIT Climate-KIC lidera el desenvolupament de programes d’economia circular i gestiona projectes europeus com H2020 CICERONE.

Per obtenir més informació contacti amb nosaltres [protegit per correu electrònic]

Seguir llegint

Canvi climàtic

La investigació mostra que el públic no està preocupat per la crisi climàtica

publicat

on

Les noves investigacions a Europa i els Estats Units demostren que una gran part del públic encara no accepta el urgència de la crisi climàtica i només una minoria creu que afectarà greument a ells i les seves famílies durant els pròxims quinze anys.
L'enquesta, que va ser encarregada per d | part i l'Open Society European Policy Institute, forma part d'un important nou estudi sobre consciència climàtica. Representa les actituds sobre l’existència, les causes i els impactes del canvi climàtic a Alemanya, França, Itàlia, Espanya, Suècia, Polònia, República Txeca, el Regne Unit i els Estats Units. També examina les actituds del públic davant una sèrie de polítiques que la UE i els governs nacionals podrien aprofitar per reduir els danys causats per les emissions originades per l’ésser humà.
L’informe constata que, tot i que una clara majoria dels enquestats europeus i americans són conscients que el clima s’escalfa i que és probable que tingui impactes negatius per a la humanitat, hi ha una comprensió pública distorsionada del consens científic tant a Europa com a Amèrica. Això, segons l'informe, ha creat una bretxa entre la consciència pública i les ciències del clima, deixant al públic subestimar la urgència de la crisi i no apreciant la magnitud de l'acció necessària. 
Tots, excepte una petita minoria, accepten que les activitats humanes tenen un paper en el canvi climàtic, amb més d’un 10% que es nega a creure-ho en qualsevol país enquestat.  
No obstant això, tot i que la negació directa és escassa, hi ha una confusió generalitzada sobre l’abast de la responsabilitat humana. Les grans minories, que oscil·len entre el 17% i el 44% dels països enquestats, encara creuen que el canvi climàtic és causat igualment pels humans i pels processos naturals. Això importa perquè aquells que accepten que el canvi climàtic és el resultat de l'acció humana té el doble de probabilitats de creure que provocarà conseqüències negatives a la seva pròpia vida.
 
Minories significatives creuen que els científics estan dividits per igual sobre les causes de l’escalfament global, inclosos dos terços dels votants a la República Txeca (67%) i gairebé la meitat al Regne Unit (46%). En realitat, el 97% dels científics del clima estan d'acord que els humans han causat l'escalfament global recent.
 
Una gran majoria de ciutadans europeus i nord-americans dels nou països enquestats coincideixen que el canvi climàtic requereix una resposta col·lectiva, ja sigui per mitigar el canvi climàtic o adaptar-se als seus reptes.  Les majories d’Espanya (80%), Itàlia (73%), Polònia (64%), França (60%), el Regne Unit (58%) i els EUA (57%), coincideixen amb la declaració que "Hauríem de fer tot el possible per aturar el canvi climàtic".
L'informe també constata que hi ha polarització en les línies polítiques dels partits sobre el canvi climàtic, tant a Europa com als EUA. Els de l’esquerra solen ser més conscients de l’existència, les causes i l’impacte del canvi climàtic i més a favor de l’acció que les persones de la dreta. Aquestes diferències són més importants que la variació demogràfica a la majoria de països. Per exemple, als Estats Units, els que s’identifiquen com a esquerres en la seva orientació política tenen gairebé tres vegades més probabilitats d’esperar un impacte negatiu sobre la seva pròpia vida (49%) en comparació amb els que s’identifiquen com a més a la dreta (17%). La polarització també es marca a Suècia, França, Itàlia i el Regne Unit. L'únic país on hi ha equilibri en tot l'espectre és la República Txeca.
 
La majoria està disposada a actuar sobre el canvi climàtic, però les accions que afavoreixen tendeixen a centrar-se en el consumidor més que no pas en esforços per crear canvis socials col·lectius.  La majoria dels enquestats de tots els països afirmen que ja han reduït el consum de plàstic (62%), els viatges en avió (61%) o els viatges en cotxe (55%).  La majoria també diu que ja té o té previst reduir el consum de carn, canviar a un proveïdor d’energia verda, votar per un partit pel seu programa de canvi climàtic o comprar aliments més ecològics i de producció local.
 
Tanmateix, és molt menys probable que les persones donin suport directament a la participació de la societat civil, ja que només les petites minories han donat a una organització ecologista (un 15% de l'enquesta), s'han adherit a una organització ecologista (un 8% de l'enquesta) o s'han unit a una protesta ambiental (9% a l'enquesta). Només una quarta part (25%) dels enquestats de l'enquesta afirma haver votat un partit polític a causa de les seves polítiques de canvi climàtic.
Només el 47% dels enquestats creu que, com a individus, tenen una responsabilitat molt alta en la lluita contra el canvi climàtic. Només al Regne Unit (66%), Alemanya (55%), els Estats Units (53%), Suècia (52%) i Espanya (50%) hi ha una majoria que sent ells mateixos un alt sentit de la responsabilitat.   En tots els països enquestats, és més probable que les persones pensin que el seu govern nacional té una alta responsabilitat en la lluita contra el canvi climàtic.   Això oscil·la entre el 77% dels enquestats a Alemanya i el Regne Unit fins al 69% als EUA, el 69% a Suècia i el 73% a Espanya.  A tots els països de la UE, els enquestats eren una mica més propensos a veure que la UE tenia una alta responsabilitat en la reducció del canvi climàtic que els governs nacionals. 
 
Les enquestes també constaten que la gent prefereix rebre incentius per actuar sobre el canvi climàtic en lloc de fer front a prohibicions o impostos sobre el carboni.  Una petita majoria està disposada a pagar uns impostos més per una major acció contra el canvi climàtic, a part de França, Itàlia i la República Txeca, però el percentatge disposat a pagar més d’una petita quantitat (una hora de salari al mes) es limita a més d'un quart: a Espanya i als EUA.  L’augment d’impostos a tots els vols o la introducció d’una taxa per als viatgers freqüents van obtenir un cert recolzament a tots els països enquestats (entre el 18% i el 36%, col·lectivament). Tot i que la política preferida per fer front a les emissions dels viatges aeris, amb un marge clar, era la millora de la infraestructura terrestre per a autobusos i trens.
Heather Grabbe, directora de l'Open Society European Policy Institute, va dir que "Molts cels ciutadans d’Europa i els Estats Units encara no s’adonen que el consens científic sobre la responsabilitat humana pel canvi climàtic és aclaparador. Tot i que el negacionisme absolut és rar, hi ha una falsa creença generalitzada, promoguda per interessos creats en contra de la reducció d’emissions, que els científics estan dividits sobre si els humans causen el canvi climàtic, quan en realitat el 97% dels científics ho saben.
 
"Aquest suau negacionisme importa perquè fa que el públic cregui que el canvi climàtic no afectarà gaire les seves vides durant les pròximes dècades i no s'adonen de la radicalitat que necessitem per canviar el nostre sistema econòmic i els nostres hàbits per evitar el col·lapse ecològic. les enquestes mostren que, com més persones estan convençudes que el canvi climàtic és el resultat de l'activitat humana, més exactament en calculen l'impacte i més volen actuar ".
Jan Eichhorn, director de recerca del departament i autor principal de l'estudi, va dir: "El públic a Europa i als Estats Units volen actuar com a resposta al canvi climàtic a través de tota la demografia. Els polítics han de mostrar lideratge per respondre a aquest desig a una manera ambiciosa que millora la comprensió de la gent sobre la gravetat de la crisi i l’impacte que tenen els éssers humans, ja que fins ara aquesta comprensió no està prou desenvolupada. Confiar en l’acció individual no és suficient. La gent veu que les organitzacions estatals i internacionals de la UE estan al seu càrrec. La gent està principalment oberta a convèncer-se de donar suport a una acció més extensa, però per aconseguir-ho és urgent que es continuï treballant els actors polítics i de la societat civil ".
 
RESULTATS:
 • Una gran majoria dels europeus i nord-americans creuen que s’està produint un canvi climàtic. En els nou països enquestats, una aclaparadora majoria dels enquestats afirmen que el clima probablement o definitivament està canviant, que va des del 83% als EUA fins al 95% a Alemanya.
 • La negació directa del canvi climàtic és escassa a tots els països enquestats. Els Estats Units i Suècia tenen el grup més nombrós de persones que dubten del canvi climàtic o estan convençuts que no s'està produint i, fins i tot aquí, només comprèn poc més del 10% dels enquestats.
 • No obstant aixòmés d'un terç (35%) dels enquestats als nou països atribueixen el canvi climàtic a un equilibri de processos naturals i humans - amb aquesta sensació més pronunciada a França (44%), la República Txeca (39%) i els EUA (38%). La visió de la pluralitat entre els enquestats és que és causada "principalment per l'activitat humana".
 • Un grup significatiu d’escèptics d’atribució «suau» creuen que, al contrari del consens científic, el canvi climàtic és causat igualment per les activitats humanes i els processos naturals: aquestes circumscripcions electorals oscil·len entre el 17% a Espanya i el 44% a França. Quan s’afegeixen als escèptics d’atribució “dura”, que no creuen que l’activitat humana contribueixi al canvi climàtic, aquests escèptics constitueixen la majoria a França, Polònia, la República Txeca i els Estats Units.
 • La majoria creu que el canvi climàtic tindrà conseqüències molt negatives per a la vida a la terra a Espanya (65%), Alemanya (64%), el Regne Unit (60%), Suècia (57%), la República Txeca (56%) i Itàlia ( 51%).  No obstant això, hi ha una minoria significativa d '"escèptics d'impacte" que creuen que les conseqüències negatives seran superades pel positiu, que va des del 17% a la República Txeca fins al 34% a França. També hi ha un grup al mig que no veu que l’escalfament global sigui inofensiu, però creu que les conseqüències negatives també seran compensades per les positives. Aquest "grup mitjà" oscil·la entre el 12% a Espanya i el 43% a França. 
 • La majoria de la gent no creu que les seves pròpies vides es vegin fortament afectades pel canvi climàtic en els propers quinze anys. Només a Itàlia, Alemanya i França, més d’una quarta part de la gent creu que la seva vida es veurà fortament pertorbada pel canvi climàtic el 2035 si no es prenen mesures addicionals. Tot i que la visió dominant és que n’hi haurà alguns canvien les seves vides, una minoria considerable creu que les seves vides no canviaran gens com a conseqüència d’un canvi climàtic incontrolat, amb el grup més gran de la República Txeca (26%) seguit de Suècia (19%), els EUA i Polònia ( 18%), Alemanya (16%) i el Regne Unit (15%).
 • L’edat marca les diferències en les opinions sobre el canvi climàtic, però només en alguns països. En general, les persones més joves solen tenir més probabilitats d’esperar impactes negatius del canvi climàtic sobre la seva vida per al 2035 si no es fa res per abordar els problemes. Aquesta tendència és particularment forta a Alemanya; on s’espera un impacte negatiu del 36% dels joves de 18 a 34 anys (en comparació amb el 30% dels de 55 a 74 anys), Itàlia; (46% de joves de 18 a 34 anys enfront del 33% de joves de 55 a 74 anys), Espanya; (El 43% dels joves de 18 a 34 anys en comparació amb el 32% dels joves de 55 a 74 anys) i el Regne Unit; (36% de joves de 18 a 34 anys en comparació amb el 22% de joves de 55 a 74 anys).
 • La imposició d’impostos més elevats als vols només es veu com la millor opció per reduir les emissions dels vols per part d’una minoria - que oscil·la entre el 18% a Espanya i el 30% als Estats Units i el 36% al Regne Unit. La prohibició total dels vols interns dins dels països és encara menys popular, ja que gaudeix del major suport a França (14%) i Alemanya (14%). La política més popular per reduir les emissions derivades dels viatges en avió és millorar les xarxes de trens i autobusos, escollida com la millor política per la majoria dels enquestats a Espanya, Itàlia i Polònia.
 • La majoria de la majoria de països estan disposats a convèncer els seus amics i familiars perquè es comportin de manera més respectuosa amb el clima - amb només un 11% a Itàlia i un 18% a Espanya que no estan disposats a fer-ho. Tanmateix, gairebé el 40% de la població de la República Txeca, França, els Estats Units i el Regne Unit no contemplaria aquesta idea.
 • Hi ha un ampli suport per canviar a una empresa d’energia verda per proporcionar energia domèstica. No obstant això, França i els Estats Units tenen grans minories (42% i 39% respectivament) que no considerarien el canvi a l'energia verda. Es compara amb només un 14% a Itàlia i un 20% a Espanya que no considerarien un canvi a l’energia verda.
 • La majoria d’Europa està disposada a reduir el consum de carn, però les xifres varien molt. Només una quarta part de les persones a Itàlia i Alemanya ho són no disposats a reduir el seu consum de carn, en comparació amb el 58% de les persones a la República Txeca, el 50% de les persones als EUA i al voltant del 40% a Espanya, el Regne Unit, Suècia i Polònia.

Seguir llegint

medi ambient

Millora marcada de la qualitat de l'aire a Europa durant l'última dècada, menys morts relacionades amb la contaminació

publicat

on

Una millor qualitat de l’aire ha provocat una reducció significativa de les morts prematures durant la darrera dècada a Europa. No obstant això, les darreres dades oficials de l'Agència Europea del Medi Ambient (EEE) mostren que gairebé tots els europeus encara pateixen contaminació atmosfèrica, cosa que provoca unes 400,000 morts prematures a tot el continent.

L'AEE 'Qualitat de l’aire a Europa - informe 2020'demostra que sis estats membres van superar el valor límit de la Unió Europea per a partícules fines (PM2.5) el 2018: Bulgària, Croàcia, Txèquia, Itàlia, Polònia i Romania. Només quatre països d’Europa - Estònia, Finlàndia, Islàndia i Irlanda - tenien concentracions de partícules fines que estaven per sota dels valors més estrictes de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’informe de l’EEE assenyala que encara hi ha una bretxa entre els límits legals de qualitat de l’aire de la UE i les directrius de l’OMS, un tema que la Comissió Europea tracta d’abordar amb una revisió de les normes de la UE segons el pla d’acció de contaminació zero.

La nova anàlisi de l’EEE es basa en les últimes novetats dades oficials de qualitat de l’aire de més de 4 estacions de control a tota Europa el 2018.

L'exposició a partícules fines va causar prop de 417,000 morts prematures a 41 països europeus el 2018, segons l'avaluació de l'EEE. Aproximadament 379,000 d'aquestes morts es van produir a la UE-28, on 54,000 i 19,000 morts prematures es van atribuir al diòxid de nitrogen (NO2) i a l'ozó a nivell del sòl (O3), respectivament. (Les tres xifres són estimacions separades i les xifres no s’han de sumar per evitar un doble recompte.)

Les polítiques de la UE, nacionals i locals i les retallades d'emissions en sectors clau han millorat la qualitat de l'aire a tot Europa, segons l'informe de l'EEE. Des del 2000, les emissions de contaminants atmosfèrics clau, inclosos els òxids de nitrogen (NOx), del transport han disminuït significativament, tot i la creixent demanda de mobilitat i l’increment associat de les emissions de gasos d’efecte hivernacle del sector. Les emissions contaminants del subministrament d'energia també han experimentat reduccions importants, mentre que els progressos en la reducció de les emissions dels edificis i de l'agricultura han estat lents.

Gràcies a una millor qualitat de l’aire, al voltant de 60,000 persones menys van morir prematurament a causa de la contaminació de partícules fines el 2018, en comparació amb el 2009. Pel que fa al diòxid de nitrogen, la reducció és encara més gran, ja que les morts prematures han disminuït al voltant del 54% durant l’última dècada. La continuació de la implementació de polítiques ambientals i climàtiques a tot Europa és un factor clau darrere de les millores.

“És una bona notícia que la qualitat de l'aire millora gràcies a les polítiques ambientals i climàtiques que hem estat implementant. Però no podem ignorar l’inconvenient: el nombre de morts prematures a Europa a causa de la contaminació atmosfèrica és encara massa alt. Amb el Tracte Verd Europeu ens hem fixat l’ambició de reduir a zero tot tipus de contaminació. Si volem tenir èxit i protegir plenament la salut i el medi ambient de les persones, hem de reduir encara més la contaminació de l’aire i alinear els nostres estàndards de qualitat de l’aire amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut. Ho analitzarem en el nostre proper pla d'acció ", va dir Virginijus Sinkevičius, comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca.

“Les dades de l'EEE demostren que invertir en una millor qualitat de l'aire és una inversió per a una millor salut i productivitat per a tots els europeus. Les polítiques i les accions que són coherents amb l’ambició de contaminació nul·la d’Europa condueixen a vides més llargues i saludables i a societats més resistents ”, va dir Hans Bruyninckx, director executiu de l’AEE.

La Comissió Europea ha publicat recentment un full de ruta per al pla d'acció de la UE cap a Ambició de contaminació zero, que forma part del Tracte Verd Europeu.

Qualitat de l'aire i COVID-19

L'informe de l'AEE també conté una visió general dels vincles entre la pandèmia COVID-19 i la qualitat de l'aire. Una avaluació més detallada de les dades provisionals de l’EEE per al 2020 i el modelatge de suport pel Servei de Monitorització Atmosfèrica de Copernicus (CAMS) confirma les avaluacions anteriors que mostren reduccions del 60% de certs contaminants atmosfèrics a molts països europeus on es van implementar mesures de bloqueig a la primavera del 2020 L’AEE encara no té estimacions dels possibles impactes positius sobre la salut de l’aire més net durant el 2020.

L'informe també assenyala que l'exposició a llarg termini a contaminants atmosfèrics provoca malalties cardiovasculars i respiratòries, que s'han identificat com a factors de risc de mort en pacients amb COVID-19. Tanmateix, la causalitat entre la contaminació atmosfèrica i la gravetat de les infeccions per COVID-19 no és clara i cal una investigació epidemiològica addicional.

Fons

El briefing de l'EEE, Avaluacions de riscos sanitaris de la contaminació atmosfèrica de l’EEA, proporciona una visió general de com l'AEE calcula les seves estimacions sobre els impactes sobre la salut d'una mala qualitat de l'aire.

Els impactes sobre la salut de l’exposició a la contaminació de l’aire són diversos, des de la inflamació dels pulmons fins a les morts prematures. L’Organització Mundial de la Salut està avaluant l’evidència científica creixent que relaciona la contaminació de l’aire amb diferents impactes sobre la salut per tal de proposar noves directrius.

En l'avaluació del risc per a la salut de l'EEE, la mortalitat es selecciona com a resultat quantificat per a la salut, ja que és l'evidència científica més sòlida. La mortalitat per l’exposició a llarg termini a la contaminació atmosfèrica s’estima utilitzant dues mètriques diferents: “morts prematures” i “anys de vida perduts”. Aquestes estimacions proporcionen una mesura de l’impacte general de la contaminació atmosfèrica en una població determinada i, per exemple, no es poden assignar xifres a individus específics que viuen en una ubicació geogràfica concreta.

Els impactes sobre la salut s’estimen per separat per als tres contaminants (PM2.5, NO2 i O3). Aquestes xifres no es poden sumar per determinar els impactes totals sobre la salut, ja que això pot comportar un doble recompte de persones que estan exposades a nivells elevats de més d’un contaminant.

 

Seguir llegint
anunci

Facebook

Twitter

Tendències