Connecteu-vos amb nosaltres

medi ambient

La Comissió llança una consulta sobre el pla d’acció de contaminació zero

publicat

on

La Comissió ha llançat un consulta pública oberta sobre un pla d'acció de la UE "Cap a una ambició de contaminació zero per a l'aire, l'aigua i el sòl: construir un planeta més saludable per a persones més sanes". Un pilar fonamental del Acord Verd Europeu, Ambició per contaminació zero es basarà en iniciatives en el camp de l'energia, la indústria, la mobilitat, l'agricultura, la biodiversitat i el clima.

El comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevičius, va dir: “La contaminació ambiental no només afecta negativament la nostra salut, especialment dels ciutadans dels grups més vulnerables, sinó que també és un dels principals motors de la pèrdua de biodiversitat. Tan clarament, hi ha urgència per actuar. Amb el pla d’acció de contaminació zero volem crear un entorn de vida saludable per als europeus, contribuir a una recuperació resistent i impulsar la transició cap a una economia neta, circular i amb un clima neutre ”.

La consulta segueix la recent publicació del mapa de carreteres que esbossa els plans de la UE per aconseguir la contaminació zero mitjançant una millor prevenció, correcció, supervisió i notificació de la contaminació i ajuda a incorporar l'ambició en totes les polítiques i eines d'inversió. El pla d 'acció de contaminació zero serà el següent pas important per implementar l' ambició de contaminació zero després de la recent publicació del Estratègia química per a la sostenibilitat. La consulta sobre el Pla d’Acció de Contaminació Cero està oberta per rebre informació fins al 10 de febrer de 2021. Es tindrà en compte la retroalimentació per al desenvolupament i perfeccionament de la iniciativa. Hi ha més informació disponible aquí.

Canvi climàtic

La investigació mostra que el públic no està preocupat per la crisi climàtica

publicat

on

Les noves investigacions a Europa i els Estats Units demostren que una gran part del públic encara no accepta el urgència de la crisi climàtica i només una minoria creu que afectarà greument a ells i les seves famílies durant els pròxims quinze anys.
L'enquesta, que va ser encarregada per d | part i l'Open Society European Policy Institute, forma part d'un important nou estudi sobre consciència climàtica. Representa les actituds sobre l’existència, les causes i els impactes del canvi climàtic a Alemanya, França, Itàlia, Espanya, Suècia, Polònia, República Txeca, el Regne Unit i els Estats Units. També examina les actituds del públic davant una sèrie de polítiques que la UE i els governs nacionals podrien aprofitar per reduir els danys causats per les emissions originades per l’ésser humà.
L’informe constata que, tot i que una clara majoria dels enquestats europeus i americans són conscients que el clima s’escalfa i que és probable que tingui impactes negatius per a la humanitat, hi ha una comprensió pública distorsionada del consens científic tant a Europa com a Amèrica. Això, segons l'informe, ha creat una bretxa entre la consciència pública i les ciències del clima, deixant al públic subestimar la urgència de la crisi i no apreciant la magnitud de l'acció necessària. 
Tots, excepte una petita minoria, accepten que les activitats humanes tenen un paper en el canvi climàtic, amb més d’un 10% que es nega a creure-ho en qualsevol país enquestat.  
No obstant això, tot i que la negació directa és escassa, hi ha una confusió generalitzada sobre l’abast de la responsabilitat humana. Les grans minories, que oscil·len entre el 17% i el 44% dels països enquestats, encara creuen que el canvi climàtic és causat igualment pels humans i pels processos naturals. Això importa perquè aquells que accepten que el canvi climàtic és el resultat de l'acció humana té el doble de probabilitats de creure que provocarà conseqüències negatives a la seva pròpia vida.
 
Minories significatives creuen que els científics estan dividits per igual sobre les causes de l’escalfament global, inclosos dos terços dels votants a la República Txeca (67%) i gairebé la meitat al Regne Unit (46%). En realitat, el 97% dels científics del clima estan d'acord que els humans han causat l'escalfament global recent.
 
Una gran majoria de ciutadans europeus i nord-americans dels nou països enquestats coincideixen que el canvi climàtic requereix una resposta col·lectiva, ja sigui per mitigar el canvi climàtic o adaptar-se als seus reptes.  Les majories d’Espanya (80%), Itàlia (73%), Polònia (64%), França (60%), el Regne Unit (58%) i els EUA (57%), coincideixen amb la declaració que "Hauríem de fer tot el possible per aturar el canvi climàtic".
L'informe també constata que hi ha polarització en les línies polítiques dels partits sobre el canvi climàtic, tant a Europa com als EUA. Els de l’esquerra solen ser més conscients de l’existència, les causes i l’impacte del canvi climàtic i més a favor de l’acció que les persones de la dreta. Aquestes diferències són més importants que la variació demogràfica a la majoria de països. Per exemple, als Estats Units, els que s’identifiquen com a esquerres en la seva orientació política tenen gairebé tres vegades més probabilitats d’esperar un impacte negatiu sobre la seva pròpia vida (49%) en comparació amb els que s’identifiquen com a més a la dreta (17%). La polarització també es marca a Suècia, França, Itàlia i el Regne Unit. L'únic país on hi ha equilibri en tot l'espectre és la República Txeca.
 
La majoria està disposada a actuar sobre el canvi climàtic, però les accions que afavoreixen tendeixen a centrar-se en el consumidor més que no pas en esforços per crear canvis socials col·lectius.  La majoria dels enquestats de tots els països afirmen que ja han reduït el consum de plàstic (62%), els viatges en avió (61%) o els viatges en cotxe (55%).  La majoria també diu que ja té o té previst reduir el consum de carn, canviar a un proveïdor d’energia verda, votar per un partit pel seu programa de canvi climàtic o comprar aliments més ecològics i de producció local.
 
Tanmateix, és molt menys probable que les persones donin suport directament a la participació de la societat civil, ja que només les petites minories han donat a una organització ecologista (un 15% de l'enquesta), s'han adherit a una organització ecologista (un 8% de l'enquesta) o s'han unit a una protesta ambiental (9% a l'enquesta). Només una quarta part (25%) dels enquestats de l'enquesta afirma haver votat un partit polític a causa de les seves polítiques de canvi climàtic.
Només el 47% dels enquestats creu que, com a individus, tenen una responsabilitat molt alta en la lluita contra el canvi climàtic. Només al Regne Unit (66%), Alemanya (55%), els Estats Units (53%), Suècia (52%) i Espanya (50%) hi ha una majoria que sent ells mateixos un alt sentit de la responsabilitat.   En tots els països enquestats, és més probable que les persones pensin que el seu govern nacional té una alta responsabilitat en la lluita contra el canvi climàtic.   Això oscil·la entre el 77% dels enquestats a Alemanya i el Regne Unit fins al 69% als EUA, el 69% a Suècia i el 73% a Espanya.  A tots els països de la UE, els enquestats eren una mica més propensos a veure que la UE tenia una alta responsabilitat en la reducció del canvi climàtic que els governs nacionals. 
 
Les enquestes també constaten que la gent prefereix rebre incentius per actuar sobre el canvi climàtic en lloc de fer front a prohibicions o impostos sobre el carboni.  Una petita majoria està disposada a pagar uns impostos més per una major acció contra el canvi climàtic, a part de França, Itàlia i la República Txeca, però el percentatge disposat a pagar més d’una petita quantitat (una hora de salari al mes) es limita a més d'un quart: a Espanya i als EUA.  L’augment d’impostos a tots els vols o la introducció d’una taxa per als viatgers freqüents van obtenir un cert recolzament a tots els països enquestats (entre el 18% i el 36%, col·lectivament). Tot i que la política preferida per fer front a les emissions dels viatges aeris, amb un marge clar, era la millora de la infraestructura terrestre per a autobusos i trens.
Heather Grabbe, directora de l'Open Society European Policy Institute, va dir que "Molts cels ciutadans d’Europa i els Estats Units encara no s’adonen que el consens científic sobre la responsabilitat humana pel canvi climàtic és aclaparador. Tot i que el negacionisme absolut és rar, hi ha una falsa creença generalitzada, promoguda per interessos creats en contra de la reducció d’emissions, que els científics estan dividits sobre si els humans causen el canvi climàtic, quan en realitat el 97% dels científics ho saben.
 
"Aquest suau negacionisme importa perquè fa que el públic cregui que el canvi climàtic no afectarà gaire les seves vides durant les pròximes dècades i no s'adonen de la radicalitat que necessitem per canviar el nostre sistema econòmic i els nostres hàbits per evitar el col·lapse ecològic. les enquestes mostren que, com més persones estan convençudes que el canvi climàtic és el resultat de l'activitat humana, més exactament en calculen l'impacte i més volen actuar ".
Jan Eichhorn, director de recerca del departament i autor principal de l'estudi, va dir: "El públic a Europa i als Estats Units volen actuar com a resposta al canvi climàtic a través de tota la demografia. Els polítics han de mostrar lideratge per respondre a aquest desig a una manera ambiciosa que millora la comprensió de la gent sobre la gravetat de la crisi i l’impacte que tenen els éssers humans, ja que fins ara aquesta comprensió no està prou desenvolupada. Confiar en l’acció individual no és suficient. La gent veu que les organitzacions estatals i internacionals de la UE estan al seu càrrec. La gent està principalment oberta a convèncer-se de donar suport a una acció més extensa, però per aconseguir-ho és urgent que es continuï treballant els actors polítics i de la societat civil ".
 
RESULTATS:
 • Una gran majoria dels europeus i nord-americans creuen que s’està produint un canvi climàtic. En els nou països enquestats, una aclaparadora majoria dels enquestats afirmen que el clima probablement o definitivament està canviant, que va des del 83% als EUA fins al 95% a Alemanya.
 • La negació directa del canvi climàtic és escassa a tots els països enquestats. Els Estats Units i Suècia tenen el grup més nombrós de persones que dubten del canvi climàtic o estan convençuts que no s'està produint i, fins i tot aquí, només comprèn poc més del 10% dels enquestats.
 • No obstant aixòmés d'un terç (35%) dels enquestats als nou països atribueixen el canvi climàtic a un equilibri de processos naturals i humans - amb aquesta sensació més pronunciada a França (44%), la República Txeca (39%) i els EUA (38%). La visió de la pluralitat entre els enquestats és que és causada "principalment per l'activitat humana".
 • Un grup significatiu d’escèptics d’atribució «suau» creuen que, al contrari del consens científic, el canvi climàtic és causat igualment per les activitats humanes i els processos naturals: aquestes circumscripcions electorals oscil·len entre el 17% a Espanya i el 44% a França. Quan s’afegeixen als escèptics d’atribució “dura”, que no creuen que l’activitat humana contribueixi al canvi climàtic, aquests escèptics constitueixen la majoria a França, Polònia, la República Txeca i els Estats Units.
 • La majoria creu que el canvi climàtic tindrà conseqüències molt negatives per a la vida a la terra a Espanya (65%), Alemanya (64%), el Regne Unit (60%), Suècia (57%), la República Txeca (56%) i Itàlia ( 51%).  No obstant això, hi ha una minoria significativa d '"escèptics d'impacte" que creuen que les conseqüències negatives seran superades pel positiu, que va des del 17% a la República Txeca fins al 34% a França. També hi ha un grup al mig que no veu que l’escalfament global sigui inofensiu, però creu que les conseqüències negatives també seran compensades per les positives. Aquest "grup mitjà" oscil·la entre el 12% a Espanya i el 43% a França. 
 • La majoria de la gent no creu que les seves pròpies vides es vegin fortament afectades pel canvi climàtic en els propers quinze anys. Només a Itàlia, Alemanya i França, més d’una quarta part de la gent creu que la seva vida es veurà fortament pertorbada pel canvi climàtic el 2035 si no es prenen mesures addicionals. Tot i que la visió dominant és que n’hi haurà alguns canvien les seves vides, una minoria considerable creu que les seves vides no canviaran gens com a conseqüència d’un canvi climàtic incontrolat, amb el grup més gran de la República Txeca (26%) seguit de Suècia (19%), els EUA i Polònia ( 18%), Alemanya (16%) i el Regne Unit (15%).
 • L’edat marca les diferències en les opinions sobre el canvi climàtic, però només en alguns països. En general, les persones més joves solen tenir més probabilitats d’esperar impactes negatius del canvi climàtic sobre la seva vida per al 2035 si no es fa res per abordar els problemes. Aquesta tendència és particularment forta a Alemanya; on s’espera un impacte negatiu del 36% dels joves de 18 a 34 anys (en comparació amb el 30% dels de 55 a 74 anys), Itàlia; (46% de joves de 18 a 34 anys enfront del 33% de joves de 55 a 74 anys), Espanya; (El 43% dels joves de 18 a 34 anys en comparació amb el 32% dels joves de 55 a 74 anys) i el Regne Unit; (36% de joves de 18 a 34 anys en comparació amb el 22% de joves de 55 a 74 anys).
 • La imposició d’impostos més elevats als vols només es veu com la millor opció per reduir les emissions dels vols per part d’una minoria - que oscil·la entre el 18% a Espanya i el 30% als Estats Units i el 36% al Regne Unit. La prohibició total dels vols interns dins dels països és encara menys popular, ja que gaudeix del major suport a França (14%) i Alemanya (14%). La política més popular per reduir les emissions derivades dels viatges en avió és millorar les xarxes de trens i autobusos, escollida com la millor política per la majoria dels enquestats a Espanya, Itàlia i Polònia.
 • La majoria de la majoria de països estan disposats a convèncer els seus amics i familiars perquè es comportin de manera més respectuosa amb el clima - amb només un 11% a Itàlia i un 18% a Espanya que no estan disposats a fer-ho. Tanmateix, gairebé el 40% de la població de la República Txeca, França, els Estats Units i el Regne Unit no contemplaria aquesta idea.
 • Hi ha un ampli suport per canviar a una empresa d’energia verda per proporcionar energia domèstica. No obstant això, França i els Estats Units tenen grans minories (42% i 39% respectivament) que no considerarien el canvi a l'energia verda. Es compara amb només un 14% a Itàlia i un 20% a Espanya que no considerarien un canvi a l’energia verda.
 • La majoria d’Europa està disposada a reduir el consum de carn, però les xifres varien molt. Només una quarta part de les persones a Itàlia i Alemanya ho són no disposats a reduir el seu consum de carn, en comparació amb el 58% de les persones a la República Txeca, el 50% de les persones als EUA i al voltant del 40% a Espanya, el Regne Unit, Suècia i Polònia.

Seguir llegint

medi ambient

Millora marcada de la qualitat de l'aire a Europa durant l'última dècada, menys morts relacionades amb la contaminació

publicat

on

Una millor qualitat de l’aire ha provocat una reducció significativa de les morts prematures durant la darrera dècada a Europa. No obstant això, les darreres dades oficials de l'Agència Europea del Medi Ambient (EEE) mostren que gairebé tots els europeus encara pateixen contaminació atmosfèrica, cosa que provoca unes 400,000 morts prematures a tot el continent.

L'AEE 'Qualitat de l’aire a Europa - informe 2020'demostra que sis estats membres van superar el valor límit de la Unió Europea per a partícules fines (PM2.5) el 2018: Bulgària, Croàcia, Txèquia, Itàlia, Polònia i Romania. Només quatre països d’Europa - Estònia, Finlàndia, Islàndia i Irlanda - tenien concentracions de partícules fines que estaven per sota dels valors més estrictes de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’informe de l’EEE assenyala que encara hi ha una bretxa entre els límits legals de qualitat de l’aire de la UE i les directrius de l’OMS, un tema que la Comissió Europea tracta d’abordar amb una revisió de les normes de la UE segons el pla d’acció de contaminació zero.

La nova anàlisi de l’EEE es basa en les últimes novetats dades oficials de qualitat de l’aire de més de 4 estacions de control a tota Europa el 2018.

L'exposició a partícules fines va causar prop de 417,000 morts prematures a 41 països europeus el 2018, segons l'avaluació de l'EEE. Aproximadament 379,000 d'aquestes morts es van produir a la UE-28, on 54,000 i 19,000 morts prematures es van atribuir al diòxid de nitrogen (NO2) i a l'ozó a nivell del sòl (O3), respectivament. (Les tres xifres són estimacions separades i les xifres no s’han de sumar per evitar un doble recompte.)

Les polítiques de la UE, nacionals i locals i les retallades d'emissions en sectors clau han millorat la qualitat de l'aire a tot Europa, segons l'informe de l'EEE. Des del 2000, les emissions de contaminants atmosfèrics clau, inclosos els òxids de nitrogen (NOx), del transport han disminuït significativament, tot i la creixent demanda de mobilitat i l’increment associat de les emissions de gasos d’efecte hivernacle del sector. Les emissions contaminants del subministrament d'energia també han experimentat reduccions importants, mentre que els progressos en la reducció de les emissions dels edificis i de l'agricultura han estat lents.

Gràcies a una millor qualitat de l’aire, al voltant de 60,000 persones menys van morir prematurament a causa de la contaminació de partícules fines el 2018, en comparació amb el 2009. Pel que fa al diòxid de nitrogen, la reducció és encara més gran, ja que les morts prematures han disminuït al voltant del 54% durant l’última dècada. La continuació de la implementació de polítiques ambientals i climàtiques a tot Europa és un factor clau darrere de les millores.

“És una bona notícia que la qualitat de l'aire millora gràcies a les polítiques ambientals i climàtiques que hem estat implementant. Però no podem ignorar l’inconvenient: el nombre de morts prematures a Europa a causa de la contaminació atmosfèrica és encara massa alt. Amb el Tracte Verd Europeu ens hem fixat l’ambició de reduir a zero tot tipus de contaminació. Si volem tenir èxit i protegir plenament la salut i el medi ambient de les persones, hem de reduir encara més la contaminació de l’aire i alinear els nostres estàndards de qualitat de l’aire amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut. Ho analitzarem en el nostre proper pla d'acció ", va dir Virginijus Sinkevičius, comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca.

“Les dades de l'EEE demostren que invertir en una millor qualitat de l'aire és una inversió per a una millor salut i productivitat per a tots els europeus. Les polítiques i les accions que són coherents amb l’ambició de contaminació nul·la d’Europa condueixen a vides més llargues i saludables i a societats més resistents ”, va dir Hans Bruyninckx, director executiu de l’AEE.

La Comissió Europea ha publicat recentment un full de ruta per al pla d'acció de la UE cap a Ambició de contaminació zero, que forma part del Tracte Verd Europeu.

Qualitat de l'aire i COVID-19

L'informe de l'AEE també conté una visió general dels vincles entre la pandèmia COVID-19 i la qualitat de l'aire. Una avaluació més detallada de les dades provisionals de l’EEE per al 2020 i el modelatge de suport pel Servei de Monitorització Atmosfèrica de Copernicus (CAMS) confirma les avaluacions anteriors que mostren reduccions del 60% de certs contaminants atmosfèrics a molts països europeus on es van implementar mesures de bloqueig a la primavera del 2020 L’AEE encara no té estimacions dels possibles impactes positius sobre la salut de l’aire més net durant el 2020.

L'informe també assenyala que l'exposició a llarg termini a contaminants atmosfèrics provoca malalties cardiovasculars i respiratòries, que s'han identificat com a factors de risc de mort en pacients amb COVID-19. Tanmateix, la causalitat entre la contaminació atmosfèrica i la gravetat de les infeccions per COVID-19 no és clara i cal una investigació epidemiològica addicional.

Fons

El briefing de l'EEE, Avaluacions de riscos sanitaris de la contaminació atmosfèrica de l’EEA, proporciona una visió general de com l'AEE calcula les seves estimacions sobre els impactes sobre la salut d'una mala qualitat de l'aire.

Els impactes sobre la salut de l’exposició a la contaminació de l’aire són diversos, des de la inflamació dels pulmons fins a les morts prematures. L’Organització Mundial de la Salut està avaluant l’evidència científica creixent que relaciona la contaminació de l’aire amb diferents impactes sobre la salut per tal de proposar noves directrius.

En l'avaluació del risc per a la salut de l'EEE, la mortalitat es selecciona com a resultat quantificat per a la salut, ja que és l'evidència científica més sòlida. La mortalitat per l’exposició a llarg termini a la contaminació atmosfèrica s’estima utilitzant dues mètriques diferents: “morts prematures” i “anys de vida perduts”. Aquestes estimacions proporcionen una mesura de l’impacte general de la contaminació atmosfèrica en una població determinada i, per exemple, no es poden assignar xifres a individus específics que viuen en una ubicació geogràfica concreta.

Els impactes sobre la salut s’estimen per separat per als tres contaminants (PM2.5, NO2 i O3). Aquestes xifres no es poden sumar per determinar els impactes totals sobre la salut, ja que això pot comportar un doble recompte de persones que estan exposades a nivells elevats de més d’un contaminant.

 

Seguir llegint

medi ambient

Impulsar les energies renovables en alta mar per a una Europa neutral del clima

publicat

on

Per ajudar a assolir l'objectiu de la UE de neutralitat climàtica el 2050, la Comissió Europea presenta avui l'Estratègia de la UE sobre energies renovables offshore. L'estratègia proposa augmentar la capacitat eòlica marina d'Europa del seu nivell actual de 12 GW a almenys 60 GW el 2030 i a 300 GW el 2050. La Comissió té l'objectiu de complementar-ho amb 40 GW d'energia oceànica i altres tecnologies emergents com el vent flotant i solar el 2050.

Aquest ambiciós creixement es basarà en el gran potencial de totes les conques marines europees i en la posició de lideratge mundial de les empreses de la UE en el sector. Crearà noves oportunitats per a la indústria, generarà llocs de treball ecològics a tot el continent i enfortirà el lideratge mundial de la UE en tecnologies energètiques marines. També garantirà la protecció del nostre entorn, la biodiversitat i la pesca.

El vicepresident executiu de l'Acord Verd Europeu, Frans Timmermans, va dir: "L'estratègia d'avui demostra la urgència i l'oportunitat d'augmentar la nostra inversió en energies renovables offshore. Amb la nostra àmplia conca marítima i el lideratge industrial, la Unió Europea té tot el que necessita per afrontar el repte. Ja les energies renovables en alta mar són una veritable història d’èxit europea. El nostre objectiu és convertir-ho en una oportunitat encara més gran d’energia neta, llocs de treball d’alta qualitat, creixement sostenible i competitivitat internacional ”.

El comissari d'Energia, Kadri Simson, va dir: "Europa és líder mundial en energies renovables en alta mar i pot convertir-se en una font d'energia per al seu desenvolupament global. Hem d’accelerar el nostre joc aprofitant tot el potencial del vent en alta mar i avançant en altres tecnologies, com ara les onades, les marees i les flotants solars. Aquesta estratègia estableix una direcció clara i estableix un marc estable, fonamental per a les autoritats públiques, els inversors i els desenvolupadors d’aquest sector. Hem d’impulsar la producció nacional de la UE per assolir els nostres objectius climàtics, alimentar la creixent demanda elèctrica i donar suport a l’economia en la seva recuperació post-COVID ”.

El comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevičius, va dir: "L'estratègia d'avui descriu com podem desenvolupar energies renovables en alta mar en combinació amb altres activitats humanes, com ara la pesca, l'aqüicultura o el transport marítim, i en harmonia amb la natura. Les propostes també ens permetran protegir la biodiversitat i abordar les possibles conseqüències socioeconòmiques per als sectors que depenen de la bona salut dels ecosistemes marins, promovent així una convivència sòlida dins de l'espai marítim ".

Per promoure l’ampliació de la capacitat energètica offshore, la Comissió fomentarà la cooperació transfronterera entre els estats membres en matèria de planificació i desplegament a llarg termini. Per a això caldrà integrar els objectius de desenvolupament d’energies renovables marines en els Plans Espacials Marítims Nacionals que els estats costaners hauran de presentar a la Comissió abans del març de 2021. La Comissió també proposarà un marc en virtut del Reglament TEN-E revisat per a la planificació de xarxes marines a llarg termini. , en què participen els reguladors i els estats membres de cada conca marina.

La Comissió estima que serà necessària una inversió de prop de 800 milions d'euros d'aquí al 2050 per assolir els seus objectius proposats. Per ajudar a generar i desencadenar aquesta inversió, la Comissió:

 • Proporcionar un marc legal clar i solidari. Amb aquesta finalitat, la Comissió també ha aclarit avui les normes del mercat elèctric en un document de treball del personal adjunt i avaluarà si calen normes més específiques i específiques. La Comissió s'assegurarà que les revisions de les directrius sobre ajuts estatals sobre protecció de l'energia i del medi ambient i de la Directiva sobre energies renovables facilitaran el desplegament rendible d'energia offshore renovable.
 • Ajudeu a mobilitzar tots els fons rellevants per donar suport al desenvolupament del sector. La Comissió anima els estats membres a utilitzar el mecanisme de recuperació i resiliència i a treballar juntament amb el Banc Europeu d’Inversions i altres institucions financeres per donar suport a les inversions en energia offshore mitjançant InvestEU. Es mobilitzaran fons Horizon Europe per donar suport a la investigació i el desenvolupament, especialment en tecnologies menys madures.
 • Garantir una cadena de subministrament reforçada. L'estratègia subratlla la necessitat de millorar la capacitat de fabricació i la infraestructura portuària i augmentar la mà d'obra qualificada adequadament per mantenir taxes d'instal·lació més altes. La Comissió té previst establir una plataforma dedicada a les energies renovables offshore dins del Fòrum Industrial d'Energia Neta per reunir tots els actors i abordar el desenvolupament de la cadena de subministrament.

Les energies renovables marines són un mercat global que creix ràpidament, sobretot a Àsia i als Estats Units, i proporciona oportunitats per a la indústria de la UE a tot el món. A través de la seva diplomàcia del Tracte Verd, la política comercial i els diàlegs energètics de la UE amb els països socis, la Comissió donarà suport a l’adopció mundial d’aquestes tecnologies.

Per analitzar i controlar els impactes ambientals, socials i econòmics de les energies renovables marines en el medi marí i les activitats econòmiques que en depenen, la Comissió consultarà regularment una comunitat d’experts de les autoritats públiques, els grups d'interès i els científics. Avui, la Comissió també ha adoptat un nou document d'orientació sobre el desenvolupament de l'energia eòlica i la legislació de la UE sobre natura.

Fons

L’eòlica marina produeix electricitat neta que competeix i, de vegades, és més barata que la tecnologia existent basada en combustibles fòssils. Les indústries europees estan desenvolupant ràpidament altres tecnologies per aprofitar el poder dels nostres mars per produir electricitat verda. Des de l’energia eòlica marina flotant, fins a tecnologies d’energia oceànica com ara les onades i les marees, les instal·lacions fotovoltaiques flotants i l’ús d’algues per produir biocombustibles, les empreses i els laboratoris europeus es troben actualment al capdavant.

L’Estratègia d’energia renovable offshore estableix l’ambició de desplegament més alta per als aerogeneradors offshore (tant de fons fix com flotant), on l’activitat comercial està molt avançada. En aquests sectors, Europa ja ha adquirit una experiència tecnològica, científica i industrial inigualable i ja existeix una forta capacitat a tota la cadena de subministrament, des de la fabricació fins a la instal·lació.

Tot i que l’estratègia subratlla les oportunitats a totes les conques marines de la UE (el mar del Nord, el mar Bàltic, el mar Negre, el Mediterrani i l’Atlàntic) i per a determinades comunitats costaneres i insulars, els beneficis d’aquestes tecnologies no es limiten a les costes regions. L’estratègia posa de manifest una àmplia gamma d’àrees interiors on la fabricació i la investigació ja donen suport al desenvolupament d’energia marina.

Més informació

Estratègia d’energia renovable offshore

Document de treball del personal sobre l'Estratègia d'energia renovable offshore

Memòria (Q&A) sobre l'Estratègia d'Energia Renovable Offshore

Fitxa tècnica sobre l'Estratègia d'energia renovable offshore

Fitxa tècnica sobre energies renovables offshore i tecnologies clau

Pàgina web d’Offshore Renewable Energy Strategy

 

Seguir llegint
anunci

Facebook

Twitter

Tendències