Connecteu-vos amb nosaltres

medi ambient

Impulsar les energies renovables en alta mar per a una Europa neutral del clima

publicat

on

Per ajudar a assolir l'objectiu de la UE de neutralitat climàtica el 2050, la Comissió Europea presenta avui l'Estratègia de la UE sobre energies renovables offshore. L'estratègia proposa augmentar la capacitat eòlica marina d'Europa del seu nivell actual de 12 GW a almenys 60 GW el 2030 i a 300 GW el 2050. La Comissió té l'objectiu de complementar-ho amb 40 GW d'energia oceànica i altres tecnologies emergents com el vent flotant i solar el 2050.

Aquest ambiciós creixement es basarà en el gran potencial de totes les conques marines europees i en la posició de lideratge mundial de les empreses de la UE en el sector. Crearà noves oportunitats per a la indústria, generarà llocs de treball ecològics a tot el continent i enfortirà el lideratge mundial de la UE en tecnologies energètiques marines. També garantirà la protecció del nostre entorn, la biodiversitat i la pesca.

El vicepresident executiu de l'Acord Verd Europeu, Frans Timmermans, va dir: "L'estratègia d'avui demostra la urgència i l'oportunitat d'augmentar la nostra inversió en energies renovables offshore. Amb la nostra àmplia conca marítima i el lideratge industrial, la Unió Europea té tot el que necessita per afrontar el repte. Ja les energies renovables en alta mar són una veritable història d’èxit europea. El nostre objectiu és convertir-ho en una oportunitat encara més gran d’energia neta, llocs de treball d’alta qualitat, creixement sostenible i competitivitat internacional ”.

El comissari d'Energia, Kadri Simson, va dir: "Europa és líder mundial en energies renovables en alta mar i pot convertir-se en una font d'energia per al seu desenvolupament global. Hem d’accelerar el nostre joc aprofitant tot el potencial del vent en alta mar i avançant en altres tecnologies, com ara les onades, les marees i les flotants solars. Aquesta estratègia estableix una direcció clara i estableix un marc estable, fonamental per a les autoritats públiques, els inversors i els desenvolupadors d’aquest sector. Hem d’impulsar la producció nacional de la UE per assolir els nostres objectius climàtics, alimentar la creixent demanda elèctrica i donar suport a l’economia en la seva recuperació post-COVID ”.

El comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevičius, va dir: "L'estratègia d'avui descriu com podem desenvolupar energies renovables en alta mar en combinació amb altres activitats humanes, com ara la pesca, l'aqüicultura o el transport marítim, i en harmonia amb la natura. Les propostes també ens permetran protegir la biodiversitat i abordar les possibles conseqüències socioeconòmiques per als sectors que depenen de la bona salut dels ecosistemes marins, promovent així una convivència sòlida dins de l'espai marítim ".

Per promoure l’ampliació de la capacitat energètica offshore, la Comissió fomentarà la cooperació transfronterera entre els estats membres en matèria de planificació i desplegament a llarg termini. Per a això caldrà integrar els objectius de desenvolupament d’energies renovables marines en els Plans Espacials Marítims Nacionals que els estats costaners hauran de presentar a la Comissió abans del març de 2021. La Comissió també proposarà un marc en virtut del Reglament TEN-E revisat per a la planificació de xarxes marines a llarg termini. , en què participen els reguladors i els estats membres de cada conca marina.

La Comissió estima que serà necessària una inversió de prop de 800 milions d'euros d'aquí al 2050 per assolir els seus objectius proposats. Per ajudar a generar i desencadenar aquesta inversió, la Comissió:

  • Proporcionar un marc legal clar i solidari. Amb aquesta finalitat, la Comissió també ha aclarit avui les normes del mercat elèctric en un document de treball del personal adjunt i avaluarà si calen normes més específiques i específiques. La Comissió s'assegurarà que les revisions de les directrius sobre ajuts estatals sobre protecció de l'energia i del medi ambient i de la Directiva sobre energies renovables facilitaran el desplegament rendible d'energia offshore renovable.
  • Ajudeu a mobilitzar tots els fons rellevants per donar suport al desenvolupament del sector. La Comissió anima els estats membres a utilitzar el mecanisme de recuperació i resiliència i a treballar juntament amb el Banc Europeu d’Inversions i altres institucions financeres per donar suport a les inversions en energia offshore mitjançant InvestEU. Es mobilitzaran fons Horizon Europe per donar suport a la investigació i el desenvolupament, especialment en tecnologies menys madures.
  • Garantir una cadena de subministrament reforçada. L'estratègia subratlla la necessitat de millorar la capacitat de fabricació i la infraestructura portuària i augmentar la mà d'obra qualificada adequadament per mantenir taxes d'instal·lació més altes. La Comissió té previst establir una plataforma dedicada a les energies renovables offshore dins del Fòrum Industrial d'Energia Neta per reunir tots els actors i abordar el desenvolupament de la cadena de subministrament.

Les energies renovables marines són un mercat global que creix ràpidament, sobretot a Àsia i als Estats Units, i proporciona oportunitats per a la indústria de la UE a tot el món. A través de la seva diplomàcia del Tracte Verd, la política comercial i els diàlegs energètics de la UE amb els països socis, la Comissió donarà suport a l’adopció mundial d’aquestes tecnologies.

Per analitzar i controlar els impactes ambientals, socials i econòmics de les energies renovables marines en el medi marí i les activitats econòmiques que en depenen, la Comissió consultarà regularment una comunitat d’experts de les autoritats públiques, els grups d'interès i els científics. Avui, la Comissió també ha adoptat un nou document d'orientació sobre el desenvolupament de l'energia eòlica i la legislació de la UE sobre natura.

Fons

L’eòlica marina produeix electricitat neta que competeix i, de vegades, és més barata que la tecnologia existent basada en combustibles fòssils. Les indústries europees estan desenvolupant ràpidament altres tecnologies per aprofitar el poder dels nostres mars per produir electricitat verda. Des de l’energia eòlica marina flotant, fins a tecnologies d’energia oceànica com ara les onades i les marees, les instal·lacions fotovoltaiques flotants i l’ús d’algues per produir biocombustibles, les empreses i els laboratoris europeus es troben actualment al capdavant.

L’Estratègia d’energia renovable offshore estableix l’ambició de desplegament més alta per als aerogeneradors offshore (tant de fons fix com flotant), on l’activitat comercial està molt avançada. En aquests sectors, Europa ja ha adquirit una experiència tecnològica, científica i industrial inigualable i ja existeix una forta capacitat a tota la cadena de subministrament, des de la fabricació fins a la instal·lació.

Tot i que l’estratègia subratlla les oportunitats a totes les conques marines de la UE (el mar del Nord, el mar Bàltic, el mar Negre, el Mediterrani i l’Atlàntic) i per a determinades comunitats costaneres i insulars, els beneficis d’aquestes tecnologies no es limiten a les costes regions. L’estratègia posa de manifest una àmplia gamma d’àrees interiors on la fabricació i la investigació ja donen suport al desenvolupament d’energia marina.

Més informació

Estratègia d’energia renovable offshore

Document de treball del personal sobre l'Estratègia d'energia renovable offshore

Memòria (Q&A) sobre l'Estratègia d'Energia Renovable Offshore

Fitxa tècnica sobre l'Estratègia d'energia renovable offshore

Fitxa tècnica sobre energies renovables offshore i tecnologies clau

Pàgina web d’Offshore Renewable Energy Strategy

 

Canvi climàtic

El BCE crea un centre de canvi climàtic

publicat

on

El Banc Central Europeu (BCE) ha decidit crear un centre de canvi climàtic per reunir el treball sobre qüestions climàtiques a diferents parts del banc. Aquesta decisió reflecteix la creixent importància del canvi climàtic per a l'economia i la política del BCE, així com la necessitat d'un enfocament més estructurat per a la planificació i coordinació estratègica.La nova unitat, que estarà formada per una desena de personal que treballa amb equips existents a tot el banc, informarà la presidenta del BCE, Christine Lagarde (a la foto), que supervisa la tasca del BCE sobre el canvi climàtic i les finances sostenibles. "El canvi climàtic afecta totes les nostres àrees de política", va dir Lagarde. "El centre del canvi climàtic proporciona l'estructura que necessitem per abordar el tema amb la urgència i la determinació que es mereix".El centre del canvi climàtic configurarà i dirigirà l'agenda climàtica del BCE internament i externament, basant-se en l'experiència de tots els equips que ja treballen en temes relacionats amb el clima. Les seves activitats s’organitzaran en fluxos de treball, que van des de la política monetària fins a funcions prudencials, i estaran recolzades per personal amb experiència en dades i canvi climàtic. El centre del canvi climàtic començarà la seva tasca a principis del 2021.

La nova estructura es revisarà al cap de tres anys, ja que l'objectiu és incorporar en última instància les consideracions climàtiques al negoci habitual del BCE.

  • Els cinc corrents de treball del centre de canvi climàtic se centren en: 1) l'estabilitat financera i la política prudencial; 2) anàlisi macroeconòmica i política monetària; 3) operacions i risc del mercat financer; 4) Política i regulació financera de la UE; i 5) sostenibilitat corporativa.

Seguir llegint

medi ambient

El Regne Unit i França poden liderar la mobilització de la inversió en protecció dels boscos tropicals

publicat

on

La manca de finançament adequat ha estat durant molt de temps un dels majors reptes de les solucions climàtiques naturals. Actualment, les principals fonts d’ingressos dels boscos, ecosistemes marins o aiguamolls provenen de l’extracció o la destrucció. Hem de canviar l’economia subjacent per fer que els ecosistemes naturals valguin més la vida que els morts. Si no ho fem, la destrucció de la natura continuarà al seu ritme, contribuint al canvi climàtic irreversible, a la pèrdua de biodiversitat i a devastar les vides i els mitjans de subsistència de les persones locals i indígenes. escriu el director executiu emergent Eron Bloomgarden.

La bona notícia és que el 2021 té un inici prometedor. A principis d’aquest mes a la cimera One Planet, compromisos financers significatius estaven fets per a la natura. El principal dels compromisos va ser el compromís del primer ministre britànic, Boris Johnson, de gastar almenys 3 milions de lliures esterlines en finançament internacional del clima en natura i biodiversitat durant els propers cinc anys. Abans d’aquest anunci, 50 països es comprometen a protegir almenys el 30% de les seves terres i oceans.

Aquesta és una notícia benvinguda. No hi ha solució a les crisis climàtiques ni de biodiversitat sense acabar amb la desforestació. Els boscos representen aproximadament un terç de les possibles reduccions d’emissions necessàries per assolir els objectius fixats a l’Acord de París. Contenen 250 milions de tones de carboni, un terç del pressupost restant de carboni del món per mantenir la temperatura a 1.5 graus centígrads per sobre de l’era preindustrial. Absorbeixen aproximadament el 30% de les emissions mundials, contenen el 50% de la biodiversitat terrestre restant del món i donen suport a la subsistència de més de mil milions de persones que en depenen. Dit d’una altra manera, acabar amb la desforestació tropical (en paral·lel a la descarbonització de l’economia) és essencial si volem seguir el camí a 1.5 graus i preservar la nostra biodiversitat essencial.

La qüestió és com comprometre aquest finançament d’una manera que condueixi a acabar amb la deforestació, definitivament.

Per a això, cal protegir els boscos tropicals a països o estats sencers, treballant amb governs i responsables polítics, que amb la combinació adequada de finançament públic i privat, es poden comprometre a reduir la desforestació a gran escala.

Aquesta no és una idea nova i es basa en les lliçons apreses durant les darreres dues dècades. El més important és que els programes a gran escala no es materialitzaran en absència d’un augment massiu dels nivells de suport públic i privat. Fins i tot el suport al finançament per centenars de milions de dòlars no sempre és suficient per donar confiança als països que els programes de protecció forestal a gran escala mereixen la inversió inicial en capital monetari i polític.

L’escala de finançament necessària supera amb escreix el que realment es pot aconseguir amb els fluxos d’ajuda governamental o el finançament per a la conservació; també s’ha de mobilitzar el capital del sector privat.

La millor manera d’aconseguir-ho és mitjançant l’ús de mercats internacionals per a crèdits de carboni i capitalització de la creixent demanda del sector privat de compensacions d’alta qualitat i d’impacte mentre competeixen cap als objectius d’emissions netes de zero. D’acord amb aquest sistema, els governs reben pagaments per les reduccions d’emissions que aconsegueixen evitant la pèrdua i / o degradació dels boscos.

La clau és que governs donants com el Regne Unit, França i Canadà ajudin a construir la infraestructura per valorar adequadament la natura, inclòs el suport a la conservació i la protecció, així com a l’establiment i l’ampliació de mercats de carboni voluntaris i de compliment que inclouen l’acreditació de crèdits forestals.

En aquest darrer punt, seguint el lideratge de Noruega, poden utilitzar part del seu finançament compromès per establir un preu mínim per als crèdits generats per programes a gran escala. Aquest enfocament deixa les portes obertes perquè els compradors privats puguin pagar un preu més alt a la llum de la demanda creixent d’aquests crèdits, alhora que dóna tranquil·litat als governs dels països forestals que hi hagi un comprador garantit passi el que passi.

Ens trobem en un punt d’inflexió on es poden mobilitzar nous programes significatius de protecció forestal gràcies a un augment quàntic de les finances públiques i privades. Els governs donants estan en condicions d’assegurar ara cofinançament de milers de milions de dòlars americans d’una sèrie d’actors privats per donar suport als programes nacionals de protecció forestal que generin crèdits de carboni. Canalitzar fons públics i de missió addicionals catalitzarà la inversió privada i seria transformador en l’acceleració del desenvolupament d’aquest mercat crític, que beneficiaria la recuperació verda, la solvència dels països forestals i el benestar del planeta i de la humanitat.

Seguir llegint

medi ambient

Diplomàcia climàtica: el vicepresident Timmermans i el vicepresident HR / VP Borrell donen la benvinguda al retorn dels Estats Units a l'Acord de París i col·laboren amb l'enviat presidencial per al clima John Kerry

publicat

on

Després de la investidura del president Biden, la UE es compromet immediatament amb la nova administració dels EUA per fer front a la crisi climàtica. El 21 de gener, en una videoconferència bilateral, el vicepresident executiu del Tracte Verd, Frans Timmermans, discutirà la preparació de la cimera sobre el clima de la COP26 amb l'enviat presidencial especial dels Estats Units per al clima, John Kerry. El vicepresident executiu Timmermans i l’alt representant / vicepresident Josep Borrell van emetre un Declaració conjunta, acollint amb satisfacció la decisió del president Biden dels Estats Units de tornar a unir-se a l'Acord de París: "Estem desitjant tenir els Estats Units de nou al nostre costat per liderar els esforços mundials per combatre la crisi climàtica. La crisi climàtica és el repte decisiu del nostre temps i només es pot afrontar combinant totes les nostres forces. L’acció climàtica és la nostra responsabilitat global col·lectiva. La COP26 a Glasgow aquest novembre serà un moment crucial per augmentar l’ambició mundial i utilitzarem les properes reunions del G7 i del G20 per aconseguir-ho. Estem convençuts que si tots els països s’uneixen a una carrera global cap a zero emissions, guanyarà tot el planeta ”.

La UE va presentar un nou Contribució determinada a nivell nacional a la secretaria de la CMNUCC el desembre de 2020, com a part de la seva implementació de l'Acord de París. La UE s’ha compromès amb una reducció neta del 55% de les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle per al 2030, en comparació amb els nivells de 1990, com a pas per assolir la neutralitat climàtica el 2050. La declaració conjunta està disponible en línia aquí.

Seguir llegint
anunci

Twitter

Facebook

Tendències