Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

Impulsar les energies renovables en alta mar per a una Europa neutral del clima

COMPARTIR:

publicat

on

Per ajudar a assolir l'objectiu de la UE de neutralitat climàtica el 2050, la Comissió Europea presenta avui l'Estratègia de la UE sobre energies renovables offshore. L'estratègia proposa augmentar la capacitat eòlica marina d'Europa del seu nivell actual de 12 GW a almenys 60 GW el 2030 i a 300 GW el 2050. La Comissió té l'objectiu de complementar-ho amb 40 GW d'energia oceànica i altres tecnologies emergents com el vent flotant i solar el 2050.

Aquest ambiciós creixement es basarà en el gran potencial de totes les conques marines europees i en la posició de lideratge mundial de les empreses de la UE en el sector. Crearà noves oportunitats per a la indústria, generarà llocs de treball ecològics a tot el continent i enfortirà el lideratge mundial de la UE en tecnologies energètiques marines. També garantirà la protecció del nostre entorn, la biodiversitat i la pesca.

El vicepresident executiu de l'Acord Verd Europeu, Frans Timmermans, va dir: "L'estratègia d'avui demostra la urgència i l'oportunitat d'augmentar la nostra inversió en energies renovables offshore. Amb la nostra àmplia conca marítima i el lideratge industrial, la Unió Europea té tot el que necessita per afrontar el repte. Ja les energies renovables en alta mar són una veritable història d’èxit europea. El nostre objectiu és convertir-ho en una oportunitat encara més gran d’energia neta, llocs de treball d’alta qualitat, creixement sostenible i competitivitat internacional ”.

El comissari d'Energia, Kadri Simson, va dir: "Europa és líder mundial en energies renovables en alta mar i pot convertir-se en una font d'energia per al seu desenvolupament global. Hem d’accelerar el nostre joc aprofitant tot el potencial del vent en alta mar i avançant en altres tecnologies, com ara les onades, les marees i les flotants solars. Aquesta estratègia estableix una direcció clara i estableix un marc estable, fonamental per a les autoritats públiques, els inversors i els desenvolupadors d’aquest sector. Hem d’impulsar la producció nacional de la UE per assolir els nostres objectius climàtics, alimentar la creixent demanda elèctrica i donar suport a l’economia en la seva recuperació post-COVID ”.

El comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevičius, va dir: "L'estratègia d'avui descriu com podem desenvolupar energies renovables en alta mar en combinació amb altres activitats humanes, com ara la pesca, l'aqüicultura o el transport marítim, i en harmonia amb la natura. Les propostes també ens permetran protegir la biodiversitat i abordar les possibles conseqüències socioeconòmiques per als sectors que depenen de la bona salut dels ecosistemes marins, promovent així una convivència sòlida dins de l'espai marítim ".

Per promoure l’ampliació de la capacitat energètica offshore, la Comissió fomentarà la cooperació transfronterera entre els estats membres en matèria de planificació i desplegament a llarg termini. Per a això caldrà integrar els objectius de desenvolupament d’energies renovables marines en els Plans Espacials Marítims Nacionals que els estats costaners hauran de presentar a la Comissió abans del març de 2021. La Comissió també proposarà un marc en virtut del Reglament TEN-E revisat per a la planificació de xarxes marines a llarg termini. , en què participen els reguladors i els estats membres de cada conca marina.

La Comissió estima que serà necessària una inversió de prop de 800 milions d'euros d'aquí al 2050 per assolir els seus objectius proposats. Per ajudar a generar i desencadenar aquesta inversió, la Comissió:

  • Proporcionar un marc legal clar i solidari. Amb aquesta finalitat, la Comissió també ha aclarit avui les normes del mercat elèctric en un document de treball del personal adjunt i avaluarà si calen normes més específiques i específiques. La Comissió s'assegurarà que les revisions de les directrius sobre ajuts estatals sobre protecció de l'energia i del medi ambient i de la Directiva sobre energies renovables facilitaran el desplegament rendible d'energia offshore renovable.
  • Ajudeu a mobilitzar tots els fons rellevants per donar suport al desenvolupament del sector. La Comissió anima els estats membres a utilitzar el mecanisme de recuperació i resiliència i a treballar juntament amb el Banc Europeu d’Inversions i altres institucions financeres per donar suport a les inversions en energia offshore mitjançant InvestEU. Es mobilitzaran fons Horizon Europe per donar suport a la investigació i el desenvolupament, especialment en tecnologies menys madures.
  • Garantir una cadena de subministrament reforçada. L'estratègia subratlla la necessitat de millorar la capacitat de fabricació i la infraestructura portuària i augmentar la mà d'obra qualificada adequadament per mantenir taxes d'instal·lació més altes. La Comissió té previst establir una plataforma dedicada a les energies renovables offshore dins del Fòrum Industrial d'Energia Neta per reunir tots els actors i abordar el desenvolupament de la cadena de subministrament.

Les energies renovables marines són un mercat global que creix ràpidament, sobretot a Àsia i als Estats Units, i proporciona oportunitats per a la indústria de la UE a tot el món. A través de la seva diplomàcia del Tracte Verd, la política comercial i els diàlegs energètics de la UE amb els països socis, la Comissió donarà suport a l’adopció mundial d’aquestes tecnologies.

anunci

Per analitzar i controlar els impactes ambientals, socials i econòmics de les energies renovables marines en el medi marí i les activitats econòmiques que en depenen, la Comissió consultarà regularment una comunitat d’experts de les autoritats públiques, els grups d'interès i els científics. Avui, la Comissió també ha adoptat un nou document d'orientació sobre el desenvolupament de l'energia eòlica i la legislació de la UE sobre natura.

Fons

L’eòlica marina produeix electricitat neta que competeix i, de vegades, és més barata que la tecnologia existent basada en combustibles fòssils. Les indústries europees estan desenvolupant ràpidament altres tecnologies per aprofitar el poder dels nostres mars per produir electricitat verda. Des de l’energia eòlica marina flotant, fins a tecnologies d’energia oceànica com ara les onades i les marees, les instal·lacions fotovoltaiques flotants i l’ús d’algues per produir biocombustibles, les empreses i els laboratoris europeus es troben actualment al capdavant.

L’Estratègia d’energia renovable offshore estableix l’ambició de desplegament més alta per als aerogeneradors offshore (tant de fons fix com flotant), on l’activitat comercial està molt avançada. En aquests sectors, Europa ja ha adquirit una experiència tecnològica, científica i industrial inigualable i ja existeix una forta capacitat a tota la cadena de subministrament, des de la fabricació fins a la instal·lació.

Tot i que l’estratègia subratlla les oportunitats a totes les conques marines de la UE (el mar del Nord, el mar Bàltic, el mar Negre, el Mediterrani i l’Atlàntic) i per a determinades comunitats costaneres i insulars, els beneficis d’aquestes tecnologies no es limiten a les costes regions. L’estratègia posa de manifest una àmplia gamma d’àrees interiors on la fabricació i la investigació ja donen suport al desenvolupament d’energia marina.

Més informació

Estratègia d’energia renovable offshore

Document de treball del personal sobre l'Estratègia d'energia renovable offshore

Memòria (Q&A) sobre l'Estratègia d'Energia Renovable Offshore

Fitxa tècnica sobre l'Estratègia d'energia renovable offshore

Fitxa tècnica sobre energies renovables offshore i tecnologies clau

Pàgina web d’Offshore Renewable Energy Strategy

 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències