Connecteu-vos amb nosaltres

medi ambient

Millora marcada de la qualitat de l'aire a Europa durant l'última dècada, menys morts relacionades amb la contaminació

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Una millor qualitat de l’aire ha provocat una reducció significativa de les morts prematures durant la darrera dècada a Europa. No obstant això, les darreres dades oficials de l'Agència Europea del Medi Ambient (EEE) mostren que gairebé tots els europeus encara pateixen contaminació atmosfèrica, cosa que provoca unes 400,000 morts prematures a tot el continent.

L'AEE 'Qualitat de l’aire a Europa - informe 2020'demostra que sis estats membres van superar el valor límit de la Unió Europea per a partícules fines (PM2.5) el 2018: Bulgària, Croàcia, Txèquia, Itàlia, Polònia i Romania. Només quatre països d’Europa - Estònia, Finlàndia, Islàndia i Irlanda - tenien concentracions de partícules fines que estaven per sota dels valors més estrictes de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’informe de l’EEE assenyala que encara hi ha una bretxa entre els límits legals de qualitat de l’aire de la UE i les directrius de l’OMS, un tema que la Comissió Europea tracta d’abordar amb una revisió de les normes de la UE segons el pla d’acció de contaminació zero.

La nova anàlisi de l’EEE es basa en les últimes novetats dades oficials de qualitat de l’aire de més de 4 estacions de control a tota Europa el 2018.

L'exposició a partícules fines va causar prop de 417,000 morts prematures a 41 països europeus el 2018, segons l'avaluació de l'EEE. Aproximadament 379,000 d'aquestes morts es van produir a la UE-28, on 54,000 i 19,000 morts prematures es van atribuir al diòxid de nitrogen (NO2) i a l'ozó a nivell del sòl (O3), respectivament. (Les tres xifres són estimacions separades i les xifres no s’han de sumar per evitar un doble recompte.)

Les polítiques de la UE, nacionals i locals i les retallades d'emissions en sectors clau han millorat la qualitat de l'aire a tot Europa, segons l'informe de l'EEE. Des del 2000, les emissions de contaminants atmosfèrics clau, inclosos els òxids de nitrogen (NOx), del transport han disminuït significativament, tot i la creixent demanda de mobilitat i l’increment associat de les emissions de gasos d’efecte hivernacle del sector. Les emissions contaminants del subministrament d'energia també han experimentat reduccions importants, mentre que els progressos en la reducció de les emissions dels edificis i de l'agricultura han estat lents.

Gràcies a una millor qualitat de l’aire, al voltant de 60,000 persones menys van morir prematurament a causa de la contaminació de partícules fines el 2018, en comparació amb el 2009. Pel que fa al diòxid de nitrogen, la reducció és encara més gran, ja que les morts prematures han disminuït al voltant del 54% durant l’última dècada. La continuació de la implementació de polítiques ambientals i climàtiques a tot Europa és un factor clau darrere de les millores.

“És una bona notícia que la qualitat de l'aire millora gràcies a les polítiques ambientals i climàtiques que hem estat implementant. Però no podem ignorar l’inconvenient: el nombre de morts prematures a Europa a causa de la contaminació atmosfèrica és encara massa alt. Amb el Tracte Verd Europeu ens hem fixat l’ambició de reduir a zero tot tipus de contaminació. Si volem tenir èxit i protegir plenament la salut i el medi ambient de les persones, hem de reduir encara més la contaminació de l’aire i alinear els nostres estàndards de qualitat de l’aire amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut. Ho analitzarem en el nostre proper pla d'acció ", va dir Virginijus Sinkevičius, comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca.

“Les dades de l'EEE demostren que invertir en una millor qualitat de l'aire és una inversió per a una millor salut i productivitat per a tots els europeus. Les polítiques i les accions que són coherents amb l’ambició de contaminació nul·la d’Europa condueixen a vides més llargues i saludables i a societats més resistents ”, va dir Hans Bruyninckx, director executiu de l’AEE.

anunci

La Comissió Europea ha publicat recentment un full de ruta per al pla d'acció de la UE cap a Ambició de contaminació zero, que forma part del Tracte Verd Europeu.

Qualitat de l'aire i COVID-19

L'informe de l'AEE també conté una visió general dels vincles entre la pandèmia COVID-19 i la qualitat de l'aire. Una avaluació més detallada de les dades provisionals de l’EEE per al 2020 i el modelatge de suport pel Servei de Monitorització Atmosfèrica de Copernicus (CAMS) confirma les avaluacions anteriors que mostren reduccions del 60% de certs contaminants atmosfèrics a molts països europeus on es van implementar mesures de bloqueig a la primavera del 2020 L’AEE encara no té estimacions dels possibles impactes positius sobre la salut de l’aire més net durant el 2020.

L'informe també assenyala que l'exposició a llarg termini a contaminants atmosfèrics provoca malalties cardiovasculars i respiratòries, que s'han identificat com a factors de risc de mort en pacients amb COVID-19. Tanmateix, la causalitat entre la contaminació atmosfèrica i la gravetat de les infeccions per COVID-19 no és clara i cal una investigació epidemiològica addicional.

Fons

El briefing de l'EEE, Avaluacions de riscos sanitaris de la contaminació atmosfèrica de l’EEA, proporciona una visió general de com l'AEE calcula les seves estimacions sobre els impactes sobre la salut d'una mala qualitat de l'aire.

Els impactes sobre la salut de l’exposició a la contaminació de l’aire són diversos, des de la inflamació dels pulmons fins a les morts prematures. L’Organització Mundial de la Salut està avaluant l’evidència científica creixent que relaciona la contaminació de l’aire amb diferents impactes sobre la salut per tal de proposar noves directrius.

En l'avaluació del risc per a la salut de l'EEE, la mortalitat es selecciona com a resultat quantificat per a la salut, ja que és l'evidència científica més sòlida. La mortalitat per l’exposició a llarg termini a la contaminació atmosfèrica s’estima utilitzant dues mètriques diferents: “morts prematures” i “anys de vida perduts”. Aquestes estimacions proporcionen una mesura de l’impacte general de la contaminació atmosfèrica en una població determinada i, per exemple, no es poden assignar xifres a individus específics que viuen en una ubicació geogràfica concreta.

Els impactes sobre la salut s’estimen per separat per als tres contaminants (PM2.5, NO2 i O3). Aquestes xifres no es poden sumar per determinar els impactes totals sobre la salut, ja que això pot comportar un doble recompte de persones que estan exposades a nivells elevats de més d’un contaminant.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències