Connecteu-vos amb nosaltres

medi ambient

Millora marcada de la qualitat de l'aire a Europa durant l'última dècada, menys morts relacionades amb la contaminació

publicat

on

Una millor qualitat de l’aire ha provocat una reducció significativa de les morts prematures durant la darrera dècada a Europa. No obstant això, les darreres dades oficials de l'Agència Europea del Medi Ambient (EEE) mostren que gairebé tots els europeus encara pateixen contaminació atmosfèrica, cosa que provoca unes 400,000 morts prematures a tot el continent.

L'AEE 'Qualitat de l’aire a Europa - informe 2020'demostra que sis estats membres van superar el valor límit de la Unió Europea per a partícules fines (PM2.5) el 2018: Bulgària, Croàcia, Txèquia, Itàlia, Polònia i Romania. Només quatre països d’Europa - Estònia, Finlàndia, Islàndia i Irlanda - tenien concentracions de partícules fines que estaven per sota dels valors més estrictes de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’informe de l’EEE assenyala que encara hi ha una bretxa entre els límits legals de qualitat de l’aire de la UE i les directrius de l’OMS, un tema que la Comissió Europea tracta d’abordar amb una revisió de les normes de la UE segons el pla d’acció de contaminació zero.

La nova anàlisi de l’EEE es basa en les últimes novetats dades oficials de qualitat de l’aire de més de 4 estacions de control a tota Europa el 2018.

L'exposició a partícules fines va causar prop de 417,000 morts prematures a 41 països europeus el 2018, segons l'avaluació de l'EEE. Aproximadament 379,000 d'aquestes morts es van produir a la UE-28, on 54,000 i 19,000 morts prematures es van atribuir al diòxid de nitrogen (NO2) i a l'ozó a nivell del sòl (O3), respectivament. (Les tres xifres són estimacions separades i les xifres no s’han de sumar per evitar un doble recompte.)

Les polítiques de la UE, nacionals i locals i les retallades d'emissions en sectors clau han millorat la qualitat de l'aire a tot Europa, segons l'informe de l'EEE. Des del 2000, les emissions de contaminants atmosfèrics clau, inclosos els òxids de nitrogen (NOx), del transport han disminuït significativament, tot i la creixent demanda de mobilitat i l’increment associat de les emissions de gasos d’efecte hivernacle del sector. Les emissions contaminants del subministrament d'energia també han experimentat reduccions importants, mentre que els progressos en la reducció de les emissions dels edificis i de l'agricultura han estat lents.

Gràcies a una millor qualitat de l’aire, al voltant de 60,000 persones menys van morir prematurament a causa de la contaminació de partícules fines el 2018, en comparació amb el 2009. Pel que fa al diòxid de nitrogen, la reducció és encara més gran, ja que les morts prematures han disminuït al voltant del 54% durant l’última dècada. La continuació de la implementació de polítiques ambientals i climàtiques a tot Europa és un factor clau darrere de les millores.

“És una bona notícia que la qualitat de l'aire millora gràcies a les polítiques ambientals i climàtiques que hem estat implementant. Però no podem ignorar l’inconvenient: el nombre de morts prematures a Europa a causa de la contaminació atmosfèrica és encara massa alt. Amb el Tracte Verd Europeu ens hem fixat l’ambició de reduir a zero tot tipus de contaminació. Si volem tenir èxit i protegir plenament la salut i el medi ambient de les persones, hem de reduir encara més la contaminació de l’aire i alinear els nostres estàndards de qualitat de l’aire amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut. Ho analitzarem en el nostre proper pla d'acció ", va dir Virginijus Sinkevičius, comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca.

“Les dades de l'EEE demostren que invertir en una millor qualitat de l'aire és una inversió per a una millor salut i productivitat per a tots els europeus. Les polítiques i les accions que són coherents amb l’ambició de contaminació nul·la d’Europa condueixen a vides més llargues i saludables i a societats més resistents ”, va dir Hans Bruyninckx, director executiu de l’AEE.

La Comissió Europea ha publicat recentment un full de ruta per al pla d'acció de la UE cap a Ambició de contaminació zero, que forma part del Tracte Verd Europeu.

Qualitat de l'aire i COVID-19

L'informe de l'AEE també conté una visió general dels vincles entre la pandèmia COVID-19 i la qualitat de l'aire. Una avaluació més detallada de les dades provisionals de l’EEE per al 2020 i el modelatge de suport pel Servei de Monitorització Atmosfèrica de Copernicus (CAMS) confirma les avaluacions anteriors que mostren reduccions del 60% de certs contaminants atmosfèrics a molts països europeus on es van implementar mesures de bloqueig a la primavera del 2020 L’AEE encara no té estimacions dels possibles impactes positius sobre la salut de l’aire més net durant el 2020.

L'informe també assenyala que l'exposició a llarg termini a contaminants atmosfèrics provoca malalties cardiovasculars i respiratòries, que s'han identificat com a factors de risc de mort en pacients amb COVID-19. Tanmateix, la causalitat entre la contaminació atmosfèrica i la gravetat de les infeccions per COVID-19 no és clara i cal una investigació epidemiològica addicional.

Fons

El briefing de l'EEE, Avaluacions de riscos sanitaris de la contaminació atmosfèrica de l’EEA, proporciona una visió general de com l'AEE calcula les seves estimacions sobre els impactes sobre la salut d'una mala qualitat de l'aire.

Els impactes sobre la salut de l’exposició a la contaminació de l’aire són diversos, des de la inflamació dels pulmons fins a les morts prematures. L’Organització Mundial de la Salut està avaluant l’evidència científica creixent que relaciona la contaminació de l’aire amb diferents impactes sobre la salut per tal de proposar noves directrius.

En l'avaluació del risc per a la salut de l'EEE, la mortalitat es selecciona com a resultat quantificat per a la salut, ja que és l'evidència científica més sòlida. La mortalitat per l’exposició a llarg termini a la contaminació atmosfèrica s’estima utilitzant dues mètriques diferents: “morts prematures” i “anys de vida perduts”. Aquestes estimacions proporcionen una mesura de l’impacte general de la contaminació atmosfèrica en una població determinada i, per exemple, no es poden assignar xifres a individus específics que viuen en una ubicació geogràfica concreta.

Els impactes sobre la salut s’estimen per separat per als tres contaminants (PM2.5, NO2 i O3). Aquestes xifres no es poden sumar per determinar els impactes totals sobre la salut, ja que això pot comportar un doble recompte de persones que estan exposades a nivells elevats de més d’un contaminant.

 

medi ambient

La Comissió llança Green Consumption Pledge, la primera empresa es compromet a accions concretes cap a una major sostenibilitat

publicat

on

On 25 January, the European Commission launched its new Green Consumption Pledge, the first initiative delivered under the Nova Agenda del Consumidor. The Green Consumption Pledge is part of the Pacte climàtic europeu which is an EU-wide initiative inviting people, communities and organisations to participate in climate action and build a greener Europe.  With their signatures, companies promise to accelerate their contribution to a green transition. The pledges have been developed in a joint effort between the Commission and companies. Their aim is to accelerate the contribution of businesses to a sustainable economic recovery and to build consumer trust in the environmental performance of companies and products. Colruyt Group, Decatló, LEGO Grup, L'Oreal Renewd are the first pioneering enterprises that are participating in this pilot project. The functioning of the Green Consumption Pledges will be assessed in a year from now, before next steps are taken.

Justice Commissioner Didier Reynders said: “Empowering consumers to make green choices – that is what we set out to do last autumn, when we published the New Consumer Agenda. For informed choices, consumers need more transparency on the carbon footprint and sustainability of products. This is what today's initiative is about. I therefore warmly welcome the five companies to the Green Pledge and I applaud them on their commitment to go beyond what is required by law. I look forward to working with many more companies, so we can boost further sustainable consumption in the EU.”

The Green Consumption Pledge is based on a set of five core pledges. To join it, companies commit to ambitious actions to improve their environmental impact and to help consumers make more sustainable purchases. They have to take concrete measures in at least three of the five pledge areas and they need to prove their progress with data that they then make public. Each pledging company will work with the Commission in complete transparency to ensure that the progress is reliable and verifiable. The five core pledge areas are the following:

  1. Calculate the carbon footprint of the company, including its supply chain, using the calculation metodologia or environmental management scheme developed by the Commission, and establish proper due diligence processes towards achieving footprint reductions in line with the goals of the Acord de París.
  2. Calculate the carbon footprint of selected flagship products of the company, using the methodology developed by the Commission, and to achieve certain footprint reductions for the selected products and disclose the progress to the general public.
  3. Increase the sale of sustainable products or services within the total sales of the company or its selected business part.
  4. Commit part of the corporate public relations expenditure to the promotion of sustainable practices in line the Commission's implementation of the Acord Verd Europeu policies and actions.
  5. Ensure information provided to consumers in relation to the company and product carbon footprints is easy to access, accurate and clear, and maintain this information up-to-date following any reductions or increases of the footprints.

El Green Consumption Pledge initiative focuses on non-food products and it is complementary to the Code of Conduct that is launched tomorrow, 26 January, as part of the Farm to Fork strategy. The Code of Conduct will bring together stakeholders from the food system to make commitments for responsible business and marketing practices.

Propers passos

Any company from the non-food sectors as well as companies in the retail sector selling both food and non-food products interested in joining the Green Pledge can contact the European Commission before the end of March 2021.

This initial pilot phase of the Green Consumption Pledge will be completed by January 2022. Before next steps will be taken, an evaluation of the functioning of the Pledge will be conducted in consultation with the participating companies, relevant consumer organisations and other stakeholders.

Fons

The green transition is one of the key priorities of the Nova Agenda del Consumidor, aiming to ensure that sustainable products are available to consumers on the EU market and that consumers have better information to be able to make informed choices. Taking into account the key role that industry and trade operators play upstream, it is essential to complement legislative proposals with voluntary, non-regulatory initiatives addressed to pioneers in the industry that are keen to support the green transition. The Green Pledge is one of the non-regulatory initiatives of the New Consumer Agenda.

The Green Consumption Pledge is one of several initiatives the Commission undertakes in order to empower consumers to make more sustainable choices. Another initiative is the legislative proposal on substantiating green claims which the Commission will adopt later in 2021. This initiative will require companies to substantiate claims they make about the environmental footprint of their products and services by using standard methods for quantifying them. The aim is to make the claims reliable, comparable and verifiable across the EU – avoiding ‘greenwashing' (companies giving a false impression of their environmental impact). This should help commercial buyers and investors make more sustainable decisions and increase consumer confidence in green labels and information.

El Pacte climàtic europeu, adopted on 9 December 2020, aims to help spread scientifically sound information about climate action and provide practical advice for everyday life choices. It will support local initiatives and encourage climate action pledges by individuals or collectives, helping to mobilize support and participation.

Més informació

Green Consumption Pledge

Green consumption pledge by Colruyt Group

Green consumption pledge by Decathlon

Green consumption pledge by LEGO Group

Green consumption pledge by L'Oréal

Green consumption pledge by Renewd

Event: Launch of pilot phase of the green pledge initiative

New Consumer Agenda: strengthening consumer resilience for sustainable recovery

Consumer strategy

Estratègia Farm to Fork

Contact DG Justice and Consumers

Seguir llegint

Canvi climàtic

El BCE crea un centre de canvi climàtic

publicat

on

El Banc Central Europeu (BCE) ha decidit crear un centre de canvi climàtic per reunir el treball sobre qüestions climàtiques a diferents parts del banc. Aquesta decisió reflecteix la creixent importància del canvi climàtic per a l'economia i la política del BCE, així com la necessitat d'un enfocament més estructurat per a la planificació i coordinació estratègica.La nova unitat, que estarà formada per una desena de personal que treballa amb equips existents a tot el banc, informarà la presidenta del BCE, Christine Lagarde (a la foto), que supervisa la tasca del BCE sobre el canvi climàtic i les finances sostenibles. "El canvi climàtic afecta totes les nostres àrees de política", va dir Lagarde. "El centre del canvi climàtic proporciona l'estructura que necessitem per abordar el tema amb la urgència i la determinació que es mereix".El centre del canvi climàtic configurarà i dirigirà l'agenda climàtica del BCE internament i externament, basant-se en l'experiència de tots els equips que ja treballen en temes relacionats amb el clima. Les seves activitats s’organitzaran en fluxos de treball, que van des de la política monetària fins a funcions prudencials, i estaran recolzades per personal amb experiència en dades i canvi climàtic. El centre del canvi climàtic començarà la seva tasca a principis del 2021.

La nova estructura es revisarà al cap de tres anys, ja que l'objectiu és incorporar en última instància les consideracions climàtiques al negoci habitual del BCE.

  • Els cinc corrents de treball del centre de canvi climàtic se centren en: 1) l'estabilitat financera i la política prudencial; 2) anàlisi macroeconòmica i política monetària; 3) operacions i risc del mercat financer; 4) Política i regulació financera de la UE; i 5) sostenibilitat corporativa.

Seguir llegint

medi ambient

El Regne Unit i França poden liderar la mobilització de la inversió en protecció dels boscos tropicals

publicat

on

La manca de finançament adequat ha estat durant molt de temps un dels majors reptes de les solucions climàtiques naturals. Actualment, les principals fonts d’ingressos dels boscos, ecosistemes marins o aiguamolls provenen de l’extracció o la destrucció. Hem de canviar l’economia subjacent per fer que els ecosistemes naturals valguin més la vida que els morts. Si no ho fem, la destrucció de la natura continuarà al seu ritme, contribuint al canvi climàtic irreversible, a la pèrdua de biodiversitat i a devastar les vides i els mitjans de subsistència de les persones locals i indígenes. escriu el director executiu emergent Eron Bloomgarden.

La bona notícia és que el 2021 té un inici prometedor. A principis d’aquest mes a la cimera One Planet, compromisos financers significatius estaven fets per a la natura. El principal dels compromisos va ser el compromís del primer ministre britànic, Boris Johnson, de gastar almenys 3 milions de lliures esterlines en finançament internacional del clima en natura i biodiversitat durant els propers cinc anys. Abans d’aquest anunci, 50 països es comprometen a protegir almenys el 30% de les seves terres i oceans.

Aquesta és una notícia benvinguda. No hi ha solució a les crisis climàtiques ni de biodiversitat sense acabar amb la desforestació. Els boscos representen aproximadament un terç de les possibles reduccions d’emissions necessàries per assolir els objectius fixats a l’Acord de París. Contenen 250 milions de tones de carboni, un terç del pressupost restant de carboni del món per mantenir la temperatura a 1.5 graus centígrads per sobre de l’era preindustrial. Absorbeixen aproximadament el 30% de les emissions mundials, contenen el 50% de la biodiversitat terrestre restant del món i donen suport a la subsistència de més de mil milions de persones que en depenen. Dit d’una altra manera, acabar amb la desforestació tropical (en paral·lel a la descarbonització de l’economia) és essencial si volem seguir el camí a 1.5 graus i preservar la nostra biodiversitat essencial.

La qüestió és com comprometre aquest finançament d’una manera que condueixi a acabar amb la deforestació, definitivament.

Per a això, cal protegir els boscos tropicals a països o estats sencers, treballant amb governs i responsables polítics, que amb la combinació adequada de finançament públic i privat, es poden comprometre a reduir la desforestació a gran escala.

Aquesta no és una idea nova i es basa en les lliçons apreses durant les darreres dues dècades. El més important és que els programes a gran escala no es materialitzaran en absència d’un augment massiu dels nivells de suport públic i privat. Fins i tot el suport al finançament per centenars de milions de dòlars no sempre és suficient per donar confiança als països que els programes de protecció forestal a gran escala mereixen la inversió inicial en capital monetari i polític.

L’escala de finançament necessària supera amb escreix el que realment es pot aconseguir amb els fluxos d’ajuda governamental o el finançament per a la conservació; també s’ha de mobilitzar el capital del sector privat.

La millor manera d’aconseguir-ho és mitjançant l’ús de mercats internacionals per a crèdits de carboni i capitalització de la creixent demanda del sector privat de compensacions d’alta qualitat i d’impacte mentre competeixen cap als objectius d’emissions netes de zero. D’acord amb aquest sistema, els governs reben pagaments per les reduccions d’emissions que aconsegueixen evitant la pèrdua i / o degradació dels boscos.

La clau és que governs donants com el Regne Unit, França i Canadà ajudin a construir la infraestructura per valorar adequadament la natura, inclòs el suport a la conservació i la protecció, així com a l’establiment i l’ampliació de mercats de carboni voluntaris i de compliment que inclouen l’acreditació de crèdits forestals.

En aquest darrer punt, seguint el lideratge de Noruega, poden utilitzar part del seu finançament compromès per establir un preu mínim per als crèdits generats per programes a gran escala. Aquest enfocament deixa les portes obertes perquè els compradors privats puguin pagar un preu més alt a la llum de la demanda creixent d’aquests crèdits, alhora que dóna tranquil·litat als governs dels països forestals que hi hagi un comprador garantit passi el que passi.

Ens trobem en un punt d’inflexió on es poden mobilitzar nous programes significatius de protecció forestal gràcies a un augment quàntic de les finances públiques i privades. Els governs donants estan en condicions d’assegurar ara cofinançament de milers de milions de dòlars americans d’una sèrie d’actors privats per donar suport als programes nacionals de protecció forestal que generin crèdits de carboni. Canalitzar fons públics i de missió addicionals catalitzarà la inversió privada i seria transformador en l’acceleració del desenvolupament d’aquest mercat crític, que beneficiaria la recuperació verda, la solvència dels països forestals i el benestar del planeta i de la humanitat.

Seguir llegint
anunci

Twitter

Facebook

Tendències