Connecteu-vos amb nosaltres

medi ambient

Assolir els objectius de l'Acord de París

col·laborador convidat

publicat

on

“Per impulsar el canvi sistèmic cap a una veritable circularitat, la regulació i l'acció han de basar-se en la ciència i els fets. Assolir els objectius de l’Acord de París i assolir la neutralitat del carboni per al 2050 requereix una revisió de la manera d’utilitzar l’energia i els recursos naturals i de com som capaços de crear una economia circular avui en dia, com a empreses, com a governs, com a persones ” escriu el productor finlandès d’envasos alimentaris Huhtamaki, president i director general Charles Héaulmé.

“Això no passarà per si sol. La innovació, la inversió i el compromís polític són claus per fer realitat l’economia circular. També hem de fomentar una nova cultura de la cooperació, on les millors solucions siguin les principals.

Charles Héaulmé, president i conseller delegat del productor finlandès d’envasos alimentaris Huhtamaki

Charles Héaulmé, president i conseller delegat del productor finlandès d’envasos alimentaris Huhtamaki

Per a la indústria, el disseny per a la circularitat continua sent un repte seriós, especialment quan existeixen llacunes estructurals, com ara la manca d’infraestructures comunes. Això és particularment cert per al sector de l’envasament i fer front a aquestes llacunes ha de començar amb el reconeixement de la necessitat d’una transició sistèmica d’un enfocament lineal a un circular, on els productes no només són reciclables sinó que en realitat són reciclats. Com que aquest canvi de paradigma afecta tots els sectors i els àmbits de les polítiques, hem d’unir esforços per desenvolupar i proporcionar les solucions més efectives juntes, a Europa i a nivell mundial.

No és una tasca fàcil. Per tenir èxit, hem d’assegurar-nos que el que fem es basa en la ciència i els fets. Un bon exemple és la qüestió dels residus plàstics, que és un greu problema ambiental a tot el món. El plàstic és crucial per a tants productes i aplicacions essencials, com ara en medicina, però la seva longevitat comporta desafiaments en l’etapa d’eliminació de residus. Com a resultat, veiem com molts governs aborden la situació aplicant prohibicions ràpides per a determinats productes d’un sol ús que contenen plàstic.

Però, en realitat, el plàstic és crucial per al nostre món quan s’utilitza de la manera correcta: el que estem tractant són els fracassos molt visibles en la gestió al final de la vida útil dels productes fabricats amb plàstic. Es tractaria millor mitjançant un esforç combinat d’innovació material i una gestió eficient del final de la vida útil. Per tant, en lloc de concentrar-nos en la vida útil d’un producte, hauríem d’estar més atents a què estan fets aquests productes i a com es poden reciclar i reutilitzar els materials. Tampoc no hem de tenir por de reconèixer que el que funciona en un país o regió del món pot no funcionar immediatament en un altre. Hi ha diferències entre països que reflecteixen la mida, la densitat de població, les infraestructures reals i els nivells de desenvolupament econòmic.

Aquest enfocament en els materials és, creiem fermament, una part crucial de l’equació per al canvi sistèmic. Per a les empreses, la innovació és la clau per desbloquejar les solucions sostenibles i competitives necessàries per crear una economia circular per als materials que s’utilitzen per fabricar envasos, reduir la nostra petjada de carboni i garantir l’eficiència dels recursos.

Tot i que hem de ser audaços en la nostra visió i establir objectius clars cap a on volem anar, també hem de recordar que molta innovació és incremental i que la innovació pertorbadora requereix sovint temps i inversions importants. Quan busquem les solucions més ambicioses i viables pel medi ambient, hem de tenir en compte tot el cicle de vida dels productes i crear models de negoci circulars que garanteixin un ús òptim dels nostres recursos globals mantenint un alt nivell de satisfacció del client.

Al principi, veiem quatre elements clau per impulsar el canvi necessari:

Una revolució de les infraestructures
Hem d’entendre on hi ha mancances en la infraestructura actual de cada país relacionades amb la circularitat, com ara l’etiquetatge i recollida de residus, i la gestió del final de la vida útil, i després introduir polítiques i mecanismes per solucionar aquestes mancances i proporcionar sistemes de gestió i reciclatge de residus que compleixin necessitats del 21st  segle. Els càrrecs per materials poden resultar ser bons incentius, però també hauríem de considerar una major responsabilitat del productor i noves formes de propietat dels materials.

Potenciar la innovació transformadora

Hem de garantir que les polítiques recolzin la innovació continuada i la sostenibilitat competitiva creant un marc que ofereixi incentius per a la innovació que ens ajudin a aconseguir el Tracte Verd. En lloc de triar els guanyadors, els responsables polítics haurien d’establir indicacions clares per augmentar l’eficiència i reduir el carboni. En utilitzar Life Cycle Thinking per avaluar l’impacte real de les propostes legislatives i legislatives, els responsables polítics també poden ajudar a integrar el disseny de polítiques centrades en els resultats.

Incentivar els consumidors al canvi

Els models de negoci circulars haurien d’incentivar els consumidors a reutilitzar, reparar i reciclar, per exemple, assegurant que fer-ho els ofereix productes i serveis de millor qualitat. A més, l’educació i la inspiració són eines poderoses que els responsables polítics i les empreses haurien d’utilitzar per acabar amb les escombraries i la contaminació.

Elaboració de polítiques dirigides per la ciència

En garantir que els fets i les proves són la base del comportament, la presa de decisions i la regulació del consumidor, és molt més probable que obtinguem els millors resultats ambientals. Creiem fermament que cal una regulació fonamentada en evidències i fets científics, que doni suport i estimuli la innovació

Si volem tenir èxit, hem de ser pragmàtics i treballar junts, agnòstics de tecnologia, material o sector. Cap organització ho pot fer sola. Hem de treballar els uns amb els altres a través de la cadena de valor i mirar quines accions es requereixen a cada regió o país per permetre un ús eficient del material i garantir que les solucions al final de la vida no només siguin assolibles, sinó el que és més important, que siguin sostenibles. Hauríem de crear condicions generals perquè floreixin les empreses circulars, de manera que mirar innecessàriament cada indústria i crear regles per sector (ja sigui per a embalatges, peces de vehicles o electrònica, per exemple) sigui innecessari.

La qüestió no es tracta d’un ús individual o d’un ús múltiple, sinó de matèries primeres. Per fer un canvi realment sistèmic, hem de mantenir la mirada en el panorama general. Hem de basar-nos en la ciència i l'experiència d'aquells que, treballant junts, poden marcar la diferència.

Ara és el moment del canvi. La indústria i els responsables polítics s’han d’ajuntar per construir les plataformes que permetin treballar tant en cadena de valor com en cadena de valor; i que estan lligats a ells mateixos a les organitzacions i mecanismes establerts pels responsables polítics. Mitjançant l’ús de la ciència, la innovació i la inversió en una associació publicoprivada, podem oferir les millors solucions a les persones i al planeta a partir d’avui.

Charles Héaulmé
President i conseller delegat
Huhtamaki

Dinamarca

La Comissió aprova el suport danès per al projecte de parcs eòlics marins de Thor

Corresponsal Reporter de la UE

publicat

on

La Comissió Europea ha aprovat, d'acord amb les normes d'ajuts estatals de la UE, el suport danès al projecte del parc eòlic offshore de Thor, que estarà situat a la part danesa del mar del Nord. La mesura ajudarà Dinamarca a augmentar la seva quota d’electricitat produïda a partir de fonts d’energia renovables i a reduir les emissions de CO₂, d’acord amb el Acord Verd Europeu, sense distorsionar indegudament la competència al mercat únic.

La vicepresidenta executiva, Margrethe Vestager, encarregada de la política de competència, va dir: “Aquesta mesura danesa és un molt bon exemple de com els estats membres poden incentivar les empreses perquè participin i inverteixin en projectes d’energia verda, d’acord amb les normes d’ajuts estatals de la UE . El projecte del parc eòlic marí de Thor contribuirà a assolir els ambiciosos objectius energètics i climàtics de la UE establerts en el Tracte Verd, sense distorsionar indegudament la competència al mercat únic ".

Dinamarca va notificar a la Comissió una mesura d'ajuda, amb un pressupost màxim total de 6.5 milions de DKK (aproximadament 870 milions d'euros), per donar suport al disseny, construcció i operació del nou projecte de parc eòlic offshore de Thor. El projecte, que tindrà una capacitat eòlica marina de 800 Megawatts (MW) a un màxim de 1000 MW, inclourà el propi parc eòlic, la subestació marina i la connexió a la xarxa des de la subestació marina fins al punt de connexió de la primera subestació terrestre.

L’ajut s’atorgarà mitjançant una licitació competitiva i es concretarà en una prima de doble contracte per diferència de la durada de 20 anys. La prima es pagarà per sobre del preu de mercat de l’electricitat produïda.

La Comissió va valorar la mesura segons les regles de la UE sobre ajuts estatals, en particular la Directiva Directrius 2014 sobre les ajudes estatals per a la protecció del medi ambient i energia.

La Comissió va considerar que l'ajuda és necessària i té un efecte incentiu, ja que el projecte eòlic marí de Thor no tindria lloc en absència del suport públic. A més, l'ajut és proporcional i es limita al mínim necessari, ja que el nivell d'ajut es fixarà mitjançant una subhasta competitiva. Finalment, la Comissió va trobar que els efectes positius de la mesura, en particular els efectes ambientals positius, superen els possibles efectes negatius en termes de distorsions a la competència, en particular, ja que es durà a terme la selecció del beneficiari i l'adjudicació de l'ajut. mitjançant un procés de licitació competitiva.

Sobre aquesta base, la Comissió va concloure que la mesura s’ajusta a les normes d’ajuts estatals de la UE, ja que fomentarà el desenvolupament de la producció d’energia renovable a partir de tecnologies eòliques marines a Dinamarca i reduirà les emissions de gasos d’efecte hivernacle, d’acord amb el Acord Verd Europeu, i sense distorsionar indegudament la competència.

Fons

2014 de la Comissió Directrius sobre ajuts estatals per a la protecció del medi ambient i l'energia permetre als estats membres donar suport a projectes com el parc eòlic offshore Thor. Aquestes normes tenen com a objectiu ajudar els estats membres a assolir els ambiciosos objectius energètics i climàtics de la UE al mínim cost possible per als contribuents i sense distorsions indegudes de la competència al mercat únic.

El Directiva d'Energia Renovable va establir un objectiu vinculant d’energia renovable vinculant a tota la UE del 32% el 2030. El projecte contribueix a assolir aquest objectiu.

la recent Estratègia Offshore de la UE identifica la importància de l’eòlica marina com a part del Green Deal.

La versió no confidencial de la decisió es posarà a disposició amb els números de cas SA.57858 a Registre d'ajudes estatals sobre la Comissió Competència lloc web un cop resoltes les qüestions de confidencialitat. Les noves publicacions de decisions d’ajuda d’Estat a Internet i al Diari Oficial figuren a la llista State Aid Weekly e-News.

Seguir llegint

EU

La Comissió i el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient acorden reforçar la cooperació per fer front a les crisis climàtiques, de biodiversitat i de contaminació

Corresponsal Reporter de la UE

publicat

on

La Comissió Europea representada pel comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca Virginijus Sinkevičius i el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) representat pel seu director executiu, Inger Andersen, van acordar una cooperació millorada entre les dues institucions per al període 2021-2025. Un focus més fort en la promoció de l’economia circular, la protecció de la biodiversitat i la lluita contra la contaminació són el nucli del nou acord per a una major cooperació. El comissari Sinkevičius va dir: "Acull amb satisfacció aquesta nova fase de cooperació amb el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient que ens ajudarà a aplicar el Tracte Verd Europeu i assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible, però també a formar una aliança forta abans de les cimeres crucials, que són que tindrà lloc més endavant l’any ”.

En una sessió virtual, comissari Sinkevičius i el director executiu Andersen van signar un nou annex a un ja existent des del 2014 Memoràndum d’enteniment (MoU). La signatura d’aquest document és molt oportuna. Té lloc després de la cinquena reunió de l'Assemblea de Medi Ambient de l'ONU la setmana passada i del llançament de l'Aliança Global sobre Economia Circular i Eficiència de Recursos (GACERE), mentre que la comunitat mundial busca donar resposta a la pandèmia COVID-19 i al clima, recursos i biodiversitat urgents emergències. Els socis van subratllar la necessitat de mobilitzar totes les àrees de la societat per aconseguir una transició digital-verda cap a un futur sostenible. Més informació a comunicat de premsa.

Seguir llegint

agricultura

CAP: s’ha de despertar un nou informe sobre frau, corrupció i ús indegut dels fons agrícoles de la UE

Corresponsal Reporter de la UE

publicat

on

Els eurodiputats que treballen en la protecció del pressupost de la UE del grup Verds / EPT acaben de publicar un nou informe: "On van els diners de la UE?", que analitza el mal ús dels fons agrícoles europeus a l'Europa central i oriental. L'informe analitza la feblesa sistèmica dels fons agrícoles de la UE i descriu en termes clars, com els fons de la UE contribueixen al frau i la corrupció i minen l'estat de dret en cinc Països de la UE: Bulgària, Txèquia, Hongria, Eslovàquia i Romania.
 
L'informe descriu casos actualitzats, inclosos: reclamacions i pagaments fraudulents de subvencions agrícoles de la UE Eslovàquia; els conflictes d'interessos al voltant de l'empresa Agrofert del primer ministre txec a Txèquia; i la ingerència estatal del govern Fidesz a Hongria. Aquest informe surt quan les institucions de la UE estan en procés de negociació de la política agrícola comuna per als anys 2021-27.
L'eurodiputat de Viola von Cramon, membre de la Comissió de Control Pressupostari dels Verds / EPT, comenta: "L'evidència demostra que els fons agrícoles de la UE alimenten el frau, la corrupció i l'augment dels homes de negocis rics. Tot i les nombroses investigacions, escàndols i protestes, la Comissió sembla fent els ulls grossos a l'abús desenfrenat dels diners dels contribuents i els estats membres estan fent poc per abordar problemes sistemàtics. La política agrícola comuna simplement no funciona. Proporciona incentius equivocats per a l'ús de la terra, que perjudica el medi ambient i perjudica els locals. L’acumulació massiva de terres a costa del bé comú no és un model sostenible i, certament, no s’hauria de finançar amb el pressupost de la UE.
 
"No podem continuar permetent una situació en què els fons de la UE causin aquest dany en tants països. La Comissió ha d'actuar, no pot enterrar el cap a la sorra. Necessitem transparència sobre com i on acaben els diners de la UE, la divulgació de els propietaris finals de grans empreses agrícoles i la fi dels conflictes d’interessos. La PAC s’ha de reformar només perquè funcioni per a les persones i el planeta i sigui, en última instància, responsable davant dels ciutadans de la UE. En les negociacions entorn de la nova PAC, l’equip del Parlament ha de defensar-se ferma darrere de la limitació i la transparència obligatòries ".

Mikuláš Peksa, eurodiputat del Partit Pirata i membre de la Comissió de Control Pressupostari dels Verds / EPT, va dir: "Hem vist al meu propi país com els fons agrícoles de la UE enriqueixen tota una classe de persones fins al primer ministre. Hi ha una manca sistemàtica de transparència a la PAC, durant i després del procés de distribució. Les agències nacionals de pagament del CEE no utilitzen criteris clars i objectius a l’hora de seleccionar els beneficiaris i no publiquen tota la informació rellevant sobre on van els diners. Quan es revelen algunes dades, sovint se suprimeixen després del període obligatori de dos anys, cosa que fa que sigui gairebé impossible controlar-les.
 
“La transparència, la rendició de comptes i un control adequat són essencials per construir un sistema agrícola que funcioni per a tothom, en lloc d'enriquir alguns. Malauradament, les dades sobre els beneficiaris de subvencions es troben repartides en centenars de registres, la majoria no interoperables amb les eines de detecció de fraus de la Comissió. No només és gairebé impossible per a la Comissió identificar casos de corrupció, sinó que sovint desconeix qui són els beneficiaris finals i quants diners reben. En les negociacions en curs per al nou període de la PAC, no podem permetre que els estats membres continuïn operant amb aquesta manca de transparència i supervisió de la UE ".

L’informe està disponible en línia aquí.

Seguir llegint

Twitter

Facebook

Tendències