Connecteu-vos amb nosaltres

economia circular

El Parlament pretén una economia neutra en carboni, sostenible, lliure de tòxics i totalment circular

Corresponsal Reporter de la UE

publicat

on

Els eurodiputats reclamen objectius obligatoris per al 2030 per a l'ús i la petjada de consum de materials © AdobeStock_Fotoschlick  

El Parlament va adoptar recomanacions polítiques exhaustives per aconseguir una economia sense carboni, sostenible, lliure de tòxics i totalment circular abans del 2050. L’informe, aprovat avui (10 de febrer) amb 574 vots a favor, 22 en contra i 95 abstencions, és una resposta a la Comissió Pla d'Acció d'Economia Circular. Els objectius vinculants de 2030 són necessaris per a l'ús de materials i la nostra petjada de consum, que cobreixin tot el cicle de vida de cada categoria de productes introduïts al mercat de la UE, subratllen els diputats. També demanen a la Comissió que proposi objectius vinculants específics de producte i / o sectorial per al contingut reciclat.

El Parlament insta la Comissió a presentar una nova legislació el 2021, ampliant l'abast de la Directiva d’ecodisseny per incloure productes no relacionats amb l’energia. Això hauria d’establir normes específiques de producte, de manera que els productes introduïts al mercat de la UE funcionin bé, siguin duradors, reutilitzables, es puguin reparar fàcilment, no siguin tòxics, es puguin actualitzar i reciclar, contenir contingut reciclat i ser recursos i energia. eficient. Es detallen altres recomanacions clau aquí.

El ponent Jan Huitema (Renew Europe, NL) va dir: “La transició a una economia circular és una oportunitat econòmica per a Europa que hauríem d’abraçar. Europa no és un continent ric en recursos, però tenim les habilitats, l'experiència i la capacitat per innovar i desenvolupar les tecnologies necessàries per tancar bucles i construir una societat lliure de residus. Això crearà llocs de treball i creixement econòmic i ens acostarà a assolir els nostres objectius climàtics: és un benefici per a tots ”. Veure declaració en vídeo.

En el debat plenari, els eurodiputats també van subratllar que l'assoliment dels objectius del Tracte Verd només serà possible si la UE passa a un model d'economia circular i que aquest canvi crearà nous llocs de treball i oportunitats de negoci. La legislació existent sobre residus s’ha d’aplicar més a fons i calen mesures addicionals per a sectors i productes clau, com ara els tèxtils, els plàstics, l’envasament i l’electrònica, van afegir els eurodiputats. Mireu la gravació completa del debat aquí.

Context

El març de 2020, la Comissió va adoptar un nou “Pla d'Acció d'Economia Circular per una Europa més neta i competitiva ”. A debat al Comitè de Medi Ambient va tenir lloc a l'octubre de 2020 i l'informe es va adoptar el 27 de gener de 2021.

Fins al 80% de l’impacte ambiental dels productes es determina a la fase de disseny. S'espera que el consum mundial de materials es dobli en els propers quaranta anys, mentre que es preveu que la quantitat de residus generats cada any augmenti un 70% el 2050. La meitat de les emissions totals de gasos d'efecte hivernacle i més del 90% de la pèrdua de biodiversitat i l'aigua l'estrès, prové de l'extracció i processament de recursos.

economia circular

Com vol la UE aconseguir una economia circular el 2050  

Corresponsal Reporter de la UE

publicat

on

Informeu-vos sobre el pla d’acció d’economia circular de la UE i quines mesures addicionals volen els diputats per reduir els residus i fer els productes més sostenibles. Si continuem explotant els recursos com ho fem ara, el 2050 ho faríem necessiten els recursos de tres terress. Els recursos finits i les qüestions climàtiques requereixen passar d’una societat “que s’elimini” a una economia neutra en carboni, sostenible pel medi ambient, lliure de tòxics i completament circular per al 2050.

La crisi actual va posar de manifest les debilitats de les cadenes de recursos i de valor PIME indústria. Una economia circular reduirà les emissions de CO2, alhora que estimularà el creixement econòmic i crearà oportunitats laborals.

Llegiu més sobre la definició i beneficis de l’economia circular.

El pla d’acció d’economia circular de la UE

En línia amb les de la UE Objectiu de neutralitat climàtica 2050 under the Deal Green, la Comissió Europea va proposar una nova Pla d'Acció d'Economia Circular al març de 2020, centrat en la prevenció i gestió de residus i orientat a impulsar el creixement, la competitivitat i el lideratge mundial de la UE en aquest camp.

El 27 de gener, la comissió de medi ambient del Parlament va donar suport al pla i va demanar-ne la realització objectius obligatoris del 2030 per a l'ús i el consum de materials. Els eurodiputats votaran l'informe durant la sessió plenària de febrer.

Passant a productes sostenibles

Per aconseguir un mercat de la UE de productes sostenibles, neutres pel clima i eficients en recursos, la Comissió proposa ampliar el Ecodisseny Directive a productes no relacionats amb l’energia. Els eurodiputats volen que les noves normes s’estableixin el 2021.

Els eurodiputats també recolzen iniciatives per lluitar contra l’obsolescència planificada, millorar la durabilitat i reparabilitat dels productes i enfortir els drets dels consumidors amb el dret a la reparació. Insisteixen que els consumidors tenen el dret a rebre una informació adequada sobre l’impacte ambiental dels productes i serveis que compren i van demanar a la Comissió que faci propostes per combatre l’anomenat rentat de verds, quan les empreses es presenten com a més respectuoses amb el medi ambient del que realment són.

Circular els sectors crucials

La circularitat i la sostenibilitat s’han d’incorporar en totes les etapes d’una cadena de valor per aconseguir una economia totalment circular: des del disseny fins a la producció i fins al consumidor. El pla d'acció de la Comissió estableix set àrees clau essencials per aconseguir una economia circular: els plàstics; tèxtils; residus electrònics; aliments, aigua i nutrients; envasos; bateries i vehicles; edificis i construcció.
plàstica

Els eurodiputats donen suport al Estratègia europea per als plàstics en una economia circulary, que eliminaria gradualment l'ús de microplàstics.

Llegiu més sobre la Estratègia de la UE per reduir els residus de plàstic.

Tèxtils

Tèxtils utilitzeu molta matèria primera i aigua, amb menys d’un 1% reciclat. Els eurodiputats volen noves mesures contra la pèrdua de microfibra i uns estàndards més estrictes sobre l’ús de l’aigua.

descobrir com afecta la producció tèxtil i els residus al medi ambient.

Electrònica i TIC

Els residus electrònics i elèctrics, o e-waste, són el flux de residus que més creix a la UE i menys del 40% es recicla. Els eurodiputats volen que la UE promogui una vida més llarga del producte mitjançant la reutilització i la reparabilitat.

Apreneu-ne alguns Fets i xifres sobre els residus electrònics.

Aliments, aigua i nutrients

Es calcula que un 20% dels aliments es perden o malgasten a la UE. Els eurodiputats insten a reduir a la meitat el malbaratament alimentari el 2030 en virtut del Estratègia Farm-Fork.

Embalatge

Els residus d’envasos a Europa van assolir un rècord històric el 2017. Les noves normes pretenen garantir que tots els envasos del mercat de la UE siguin econòmicament reutilitzables o reciclables el 2030.

Bateries i vehicles

Els eurodiputats estan estudiant propostes que requereixen la producció i materials d'all bateries al mercat de la UE per tenir una petjada de carboni baixa i respectar els drets humans, les normes socials i ecològiques.

Construcció i edificis

Comptes de construcció més del 35% del total de residus de la UE. Els eurodiputats volen augmentar la vida útil dels edificis, establir objectius de reducció de la petjada de carboni dels materials i establir requisits mínims d’eficiència energètica i de recursos.

Gestió i enviament de residus

La UE genera més de 2.5 milions de tones de residus a l'any, principalment de les llars. Els eurodiputats insten els països de la UE a augmentar el reciclatge d’alta qualitat, a apartar-se dels abocadors i a minimitzar la incineració.

Esbrina sobre les estadístiques d'abocador i reciclatge a la UE.

Seguir llegint

economia circular

L’impacte de la producció tèxtil i els residus en el medi ambient

Corresponsal Reporter de la UE

publicat

on

La roba, el calçat i els teixits per a la llar són responsables de la contaminació de l’aigua, de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i dels abocadors. Obteniu més informació a la infografia. La moda ràpida –la provisió constant de nous estils a preus molt baixos– ha provocat un gran augment de la quantitat de roba produïda i llençada.

Per fer front a l 'impacte sobre el medi ambient, la UE vol accelerar el sistema avançar cap a una economia circular.

Al març de 2020, el La Comissió Europea va adoptar un nou pla d’acció d’economia circular, que inclou una estratègia de la UE per als tèxtils, que té com a objectiu estimular la innovació i impulsar la reutilització dins del sector. El Parlament està votat un informe d’iniciativa pròpia sobre el pla d’acció d’economia circular a principis del 2021.

Els principis de circularitat s’han d’implementar en totes les etapes d’una cadena de valor per aconseguir que l’economia circular sigui un èxit. Des del disseny fins a la producció, fins al consumidor.

Jan Huitema (Renew Europe, Països Baixos), lencapçala el diputat europeu en el pla d’acció d’economia circular.
infografia amb fets i xifres sobre l’impacte ambiental dels tèxtils Dades i xifres sobre l’impacte ambiental dels tèxtils  

Ús de l'aigua

Es necessita molta aigua per produir tèxtils, a més de terres per cultivar cotó i altres fibres. S'estima que s'utilitzava la indústria tèxtil i de la confecció mundial 79 milions de metres cúbics d’aigua el 2015, mentre que les necessitats de tota l'economia de la UE ascendien a 266 milions de metres cúbics el 2017. Per fer una sola samarreta de cotó, Es necessiten 2,700 litres d’aigua dolça segons les estimacions, suficient per satisfer les necessitats de consum d'alcohol d'una persona durant 2.5 anys.

Infografia amb fets i xifres sobre l’impacte ambiental dels tèxtilsDades i xifres sobre l’impacte ambiental dels tèxtils  

La contaminació de l'aigua

Es calcula que la producció tèxtil és responsable d’un 20% de la contaminació mundial de les aigües netes derivades dels productes de tintura i acabat.

Alliberaments sintètics de rentat un estimat 0.5 milions de tones de microfibres a l'oceà l'any.

El blanqueig de roba sintètica té en compte El 35% dels microplàstics primaris alliberats al medi ambient. Una sola càrrega de roba de roba de polièster pot descarregar 700,000 fibres microplàstiques que poden acabar a la cadena alimentària.

Infografia amb fets i xifres sobre l’impacte ambiental dels tèxtils     

Emissions de gasos d'efecte hivernacle

S'estima que la indústria de la moda és responsable del 10% de les emissions mundials de carboni, més d'un vols internacionals i enviament marítim combinat.

Segons l'Agència Europea del Medi Ambient, les compres tèxtils a la UE el 2017 van generar aproximadament 654 kg d’emissions de CO2 per persona.

Residus tèxtils a les deixalleries

La forma en què la gent es desfà de la roba no desitjada també ha canviat, ja que es llencen articles en lloc de donar-los.

Des de 1996, la quantitat de roba comprada a la UE per persona ha augmentat un 40% després d’una forta caiguda dels preus, cosa que ha reduït la vida útil de la roba. Els europeus utilitzen prop de 26 quilos de tèxtils i en descarten uns 11 quilos cada any. La roba usada es pot exportar fora de la UE, però en la seva majoria (87%) és incinerada o abocadora.

A nivell mundial, menys de l’1% de la roba es recicla com a roba, en part a causa d’una tecnologia inadequada.

Abordar els residus tèxtils a la UE

La nova estratègia té com a objectiu abordar la moda ràpida i proporcionar pautes per assolir alts nivells de recollida separada de residus tèxtils.

Sota el directiva de residus aprovada pel Parlament el 2018, els països de la UE estaran obligats a recollir tèxtils per separat el 2025. La nova estratègia de la Comissió també inclou mesures per donar suport als processos de producció i material circular, combatre la presència de productes químics perillosos i ajudar els consumidors a triar tèxtils sostenibles.

La UE té un Etiqueta ecològica de la UE que els productors que respectin els criteris ecològics es puguin aplicar als articles, garantint un ús limitat de substàncies nocives i una reducció de la contaminació de l’aigua i de l’aire.

La UE també ha introduït algunes mesures per mitigar l'impacte dels residus tèxtils sobre el medi ambient. Fons Horizon 2020 RESINTEXI, un projecte que utilitza el reciclatge de productes químics, que podria proporcionar un model de negoci d’economia circular per a la indústria tèxtil.

Un model de producció tèxtil més sostenible també pot potenciar l’economia. "Europa es troba en una crisi econòmica i sanitària sense precedents, que revela la fragilitat de les nostres cadenes de subministrament mundials", va dir el diputat principal Huitema. "L'estimulació de nous models de negoci innovadors crearà al seu torn un nou creixement econòmic i les oportunitats laborals que Europa haurà de recuperar".

Més informació sobre els residus a la UE

Seguir llegint

economia circular

Residus electrònics a la UE: dades i xifres  

Corresponsal Reporter de la UE

publicat

on

Els residus electrònics són el flux de residus que més creixen a la UE i es recicla menys del 40%. Els dispositius electrònics i els equips elèctrics defineixen la vida moderna. Des de rentadores i aspiradores fins a telèfons intel·ligents i ordinadors, és difícil imaginar la vida sense ells. Però els residus que generen s'han convertit en un obstacle per als esforços de la UE per reduir la seva petjada ecològica. Llegiu-ne més per esbrinar com la UE s’enfronta als residus electrònics en el seu pas cap a un altre economia circular.

Què són els residus electrònics?

Els residus electrònics i elèctrics, o e-waste, cobreixen diversos productes que es llencen després de l’ús.

Els electrodomèstics grans, com ara rentadores i estufes elèctriques, són els més recollits, que representen més de la meitat de tots els residus electrònics recollits.

Tot seguit, hi ha equips informàtics i de telecomunicacions (ordinadors portàtils, impressores), equips de consum i plaques fotovoltaiques (càmeres de vídeo, làmpades fluorescents) i petits electrodomèstics (aspiradores, torradores).

La resta de categories, com les eines elèctriques i els dispositius mèdics, representen juntes només el 7.2% dels residus electrònics recollits.

Infografia sobre residus electrònics i elèctrics a la UE Infografia que mostra el percentatge de residus electrònics per tipus d’aparell a la UE  

Taxa de reciclatge de residus electrònics a la UE

Menys del 40% de tots els residus electrònics de la UE es reciclen, la resta no està classificada. Les pràctiques de reciclatge varien segons els països de la UE. El 2017, Croàcia va reciclar el 81% de tots els residus electrònics i elèctrics, mentre que a Malta la xifra era del 21%.

Infografia sobre la taxa de reciclatge de residus electrònics a la UE Infografia que mostra les taxes de reciclatge de residus electrònics per país de la UE  

Per què hem de reciclar els residus electrònics i elèctrics?

Els equips electrònics i elèctrics rebutjats contenen materials potencialment nocius que contaminen el medi ambient i augmenten els riscos per a les persones implicades en el reciclatge de residus electrònics. Per contrarestar aquest problema, la UE ha aprovat legislació per evitar l'ús de certs productes químics, com el plom.

Molts minerals rars que es necessiten en la tecnologia moderna provenen de països que no respecten els drets humans. Els eurodiputats han adoptat per evitar involuntàriament donar suport als conflictes armats i als abusos dels drets humans normes que obliguen els importadors europeus de minerals de terres rares per fer controls de fons als seus proveïdors.

Què fa la UE per reduir els residus electrònics?

El març de 2020, la Comissió Europea va presentar una nova pla d’acció d’economia circular que té com a una de les seves prioritats la reducció de residus electrònics i elèctrics. La proposta defineix específicament objectius immediats com crear el "dret a reparar" i millorar la reutilització en general, la introducció d'un carregador comú i l'establiment d'un sistema de recompenses per fomentar el reciclatge de productes electrònics.

La posició del Parlament

El Parlament ha de votar un informe d’iniciativa pròpia sobre el pla d’acció d’economia circular al febrer de 2021.

El membre holandès de Renew Europe, Jan Huitema, eurodiputat principal en aquesta qüestió, va dir que era important abordar el pla d’acció de la Comissió de manera “holística”: “Cal aplicar els principis de circularitat en totes les etapes d’una cadena de valor per aconseguir que l’economia circular sigui un èxit. ”

Va dir que s'hauria de prestar especial atenció al sector dels residus electrònics, ja que el reciclatge es queda per darrere de la producció. "El 2017, el món va generar 44.7 milions de tones mètriques de residus electrònics i només el 20% es va reciclar correctament".

Huitema també diu que el pla d'acció podria ajudar a la recuperació econòmica. “L’estimulació de nous models de negoci innovadors crearà al seu torn el nou creixement econòmic i les oportunitats laborals que Europa haurà de recuperar.

Llegiu més sobre l’economia circular i els residus

Per saber més 

Seguir llegint

Twitter

Facebook

Tendències