Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

L'Observatori Internacional d'Emissions de Metà es va posar en marxa per impulsar l'acció contra el potent gas que escalfa el clima

COMPARTIR:

publicat

on

Per donar suport a més progressos en el compliment de l'Acord de París, el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) amb el suport de la Unió Europea ha llançat avui un nou Observatori per impulsar l'acció global per reduir les emissions de metà.

El Observatori Internacional d'Emissions de Metà (IMEO) es va llançar a la cimera del G20, la vigília del COP26 Conferència de les Nacions Unides sobre el Clima a Glasgow. IMEO portarà els informes globals sobre les emissions de metà a un nivell completament diferent, assegurant la transparència pública sobre les emissions antropogèniques de metà. IMEO es centrarà inicialment en les emissions de metà del sector dels combustibles fòssils, i després s'expandirà a altres sectors emissors importants com l'agricultura i els residus.  

El metà és un potent gas d'efecte hivernacle responsable d'almenys una quarta part de l'escalfament global actual. El recentment publicat Avaluació global del metà del PNUMA-Coalició per al clima i l'aire net (CCAC). afirma que les reduccions de costos nets zero o baixes podrien gairebé reduir a la meitat les emissions antropogèniques de metà, mentre que les mesures provades podrien reduir 0.28 graus centígrads de l'augment previst de la temperatura mitjana del planeta per al 2050.

IMEO proporcionarà els mitjans per prioritzar les accions i fer el seguiment dels compromisos assumits pels actors estatals en el territori Compromís global de metà - Un esforç liderat pels Estats Units i la UE per part de més de trenta països per reduir les emissions de metà en un 30% l'any 2030.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va dir: "El metà és un dels gasos més perillosos per al nostre clima. Hem de reduir urgentment les emissions de metà per mantenir els nostres objectius climàtics a l'abast. Una millor vigilància per satèl·lit és essencial i la UE està orgullosa de donar suport a la creació de l'Observatori Internacional d'Emissions de Metà".

Metà: més de 80 vegades més potent que el CO2

Per seguir el camí cap a l'objectiu de l'Acord de París de limitar el canvi climàtic a 1.5 °C, el món necessita gairebé reduir a la meitat les emissions de gasos d'efecte hivernacle l'any 2030. La Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) assenyala que si el món vol assolir l'objectiu de temperatura d'1.5 °C, s'han d'aconseguir reduccions profundes d'emissions de metà durant la propera dècada.

anunci

"Tal com va destacar l'IPCC, si el món es pren seriosament a l'hora d'evitar els pitjors efectes del canvi climàtic, hem de reduir les emissions de metà de la indústria dels combustibles fòssils. Però això no és una targeta sense sortir de la presó: les reduccions de metà han d'anar acompanyades d'accions per descarbonitzar el sistema energètic per limitar l'escalfament a 1.5 °C, tal com es demana a l'Acord de París", va dir el director executiu del PNUMA. Inger Andersen.

El metà alliberat directament a l'atmosfera és més de 80 vegades més potent que el CO2 en un horitzó temporal de 20 anys. Tanmateix, com que la vida útil atmosfèrica del metà és relativament curta, 10 a 12 anys – Les accions per reduir les emissions de metà poden produir la reducció més immediata de la taxa d'escalfament, alhora que ofereixen beneficis en la qualitat de l'aire.

El comissari d'Energia, Kadri Simson, va dir: "El metà ha representat aproximadament el 30% de l'escalfament global des de l'època preindustrial, i avui les seves emissions augmenten més ràpidament que en qualsevol altre moment des que es va iniciar el manteniment de registres a la dècada de 1980. Els sistemes existents no ens permeten determinar amb prou precisió on es produeixen aquestes emissions a tot el món i en quins volums. Un cop estiguin disponibles dades millors, els països poden prendre mesures ràpides i ben orientades. A la UE, ja proposarem una legislació pionera per reduir les emissions de metà aquest any. Això inclou la detecció i reparació obligatòries de fuites i la limitació de la ventilació i la torsió".

La indústria dels combustibles fòssils és responsable un terç de les emissions antropogèniques i és el sector amb més potencial de reduccions. El metà residual, el component principal del gas natural, és una valuosa font d'energia que es podria utilitzar per alimentar centrals elèctriques o llars.

IMEO: una entitat global independent i de confiança

L'Observatori produirà un conjunt de dades públiques globals d'emissions de metà verificades empíricament, començant pel sector dels combustibles fòssils, amb un nivell creixent de granularitat i precisió mitjançant la integració de dades principalment de quatre corrents: informes de la Associació de petroli i gas metà 2.0 (OGMP 2.0), empreses de petroli i gas, dades de mesura directa d'estudis científics, dades de teledetecció i inventaris nacionals. Això permetrà a IMEO implicar empreses i governs de tot el món perquè utilitzin aquestes dades per orientar accions estratègiques de mitigació i donar suport a les opcions polítiques basades en la ciència.

Les dades recollides mitjançant OGMP 2.0, llançades el novembre de 2020 en el marc del CCAC, són fonamentals per a aquest esforç. OGMP 2.0, llançat el novembre de 2020 en el marc del CCAC, és l'únic marc d'informes complet basat en mesuraments per al sector del petroli i el gas, i les seves 74 empreses membres representen molts dels operadors més grans del món en tota la cadena de valor i representen més del 30% de tota la producció de petroli i gas.

IMEO: Primer Informe Anual

En un informe publicat coincidint amb el llançament, IMEO va exposar la seva teoria del canvi. Al cor d'aquesta teoria hi ha la necessitat d'una entitat independent i de confiança per integrar aquestes múltiples fonts de dades heterogènies en un conjunt de dades coherent i rellevant per a les polítiques. L'informe també inclou l'anàlisi dels primers informes presentats pels membres de l'empresa de l'OGMP 2.0. Durant aquest primer any, la majoria de les empreses van fer esforços significatius en la presentació d'informes i van esbossar objectius de reducció ambiciosos per al 2025. De les 55 empreses que estableixen objectius, 30 compleixen o superen els objectius recomanats de reducció del 45% o d'intensitat de metà propera a zero, i 51 han presentat plans per millorar la precisió de les seves dades durant els propers 3-5 anys.

Acollit pel PNUMA, el pressupost d'IMEO ascendeix a 100 milions d'euros en cinc anys. Per mantenir la seva independència i credibilitat, no rebrà cap finançament del sector. En canvi, IMEO estarà totalment finançat per governs i filantropies, amb recursos bàsics proporcionats per la Comissió Europea com a membre fundador.

Sobre el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA)

El PNUMA és la veu mundial líder en matèria de medi ambient. Proporciona lideratge i fomenta la col·laboració en la cura del medi ambient inspirant, informant i permetent que les nacions i els pobles millorin la seva qualitat de vida sense comprometre la de les generacions futures.

Sobre la Comissió Europea

La Comissió Europea és el braç executiu de la Unió Europea. És l'encarregat d'elaborar propostes de nova legislació europea i executa les decisions del Parlament Europeu i del Consell de la UE.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències