Connecteu-vos amb nosaltres

Canvi climàtic

La Comissió, Breakthrough Energy Catalyst i el Banc Europeu d'Inversions avancen la col·laboració en tecnologies climàtiques

COMPARTIR:

publicat

on

A l' Conferència de les parts de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP26) a Glasgow, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i Bill Gates, el fundador de Breakthrough Energy, juntament amb el president del Banc Europeu d'Inversions, Werner Hoyer, han signat oficialment una associació pionera que impulsarà les inversions en tecnologies climàtiques crítiques. La signatura d'un memoràndum d'entesa segueix l'inicial anunci fet el juny d'enguany a la Missió Innovació Conferència Ministerial.  

L'associació entre la Comissió, el Banc Europeu d'Inversions i Catalitzador energètic avançat mobilitzarà fins a 820 milions d'euros (1 milions de dòlars) entre 2022 i 2026 per accelerar el desplegament i comercialitzar ràpidament tecnologies innovadores que ajudin a oferir Acord Verd Europeu ambicions i la Objectius climàtics de la UE per al 2030. Es preveu que cada euro de fons públics afavoreixi tres euros de fons privats. Les inversions es dirigiran a una cartera de projectes basats en la UE amb un alt potencial en quatre sectors:

  • Hidrogen net;
  • combustibles d'aviació sostenibles;
  • captura directa d'aire, i;
  • emmagatzematge d'energia de llarga durada.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va dir: "El moment de l'acció és ara. El repte climàtic ens obliga a invertir en innovacions d'alt risc i eliminar la "prima verda" que comporta la comercialització de noves tecnologies. No puc esperar a veure les tecnologies que arriben al mercat. L'associació UE-Catalyst és un pas més en el camí per convertir Europa en el primer continent climàticament neutre i d'innovació climàtica. Espero que els Estats membres, la indústria i altres s'uneixin a la carrera per la innovació climàtica".

El president del Banc Europeu d'Inversions, Werner Hoyer, va dir: "Per assolir els objectius climàtics de París necessitem una revolució tecnològica global i inversions massives en innovacions que canviïn el joc. El Banc Europeu d'Inversions té un sòlid historial de finançament de tecnologies en fase inicial, ajudant-les a augmentar-les per ser més assequibles. Avui fem servir aquesta experiència per assolir els ambiciosos objectius climàtics de la UE. Estic encantat que puguem anunciar avui una nova associació amb la Comissió Europea i Breakthrough Energy Catalyst per donar suport a les solucions verdes del demà i construir un futur verd per a tots nosaltres".

Bill Gates, fundador de Breakthrough Energy, va dir: "Aconseguir el zero net serà una de les coses més difícils que la humanitat hagi fet mai. Necessitarà noves tecnologies, noves polítiques i noves associacions entre el sector públic i privat a una escala que mai hem vist abans. Aquesta associació amb la Comissió Europea i el Banc Europeu d'Inversions ajudarà a accelerar l'adopció generalitzada de solucions climàtiques, que crearan indústries netes i crearan oportunitats de treball a tota Europa per a les generacions futures". 

L'associació UE-Catalyst s'orientarà a tecnologies amb un potencial reconegut per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle, però que actualment són massa cares per poder escalar i competir amb les tecnologies basades en combustibles fòssils. Reunirà els sectors públic i privat per invertir en projectes demostratius a gran escala.

Tant el Banc Europeu d'Inversions (amb recursos de la Comissió) com Breakthrough Energy Catalyst proporcionaran quantitats equivalents de subvencions i inversions financeres als projectes. Com a part de la seva contribució, Breakthrough Energy Catalyst es mobilitzarà socis per invertir en projectes i/o adquirir els productes ecològics resultants.  

anunci

Donant suport a aquestes tecnologies en aquesta fase del procés de demostració i creant un mercat per a aquests productes ecològics, l'associació UE-Catalyst reduirà la seva "prima verda", és a dir, reduirà els seus costos a un nivell que finalment sigui competitiu amb els basats en combustibles fòssils. opcions. Això ajudarà a accelerar la seva adopció global i conduirà a la independència dels programes de suport públic. 

El finançament de la UE per a l'associació s'obtindrà Horitzó Europa i la Fons d'Innovació, i es gestionarà sota InvestEU segons els procediments de govern establerts. Breakthrough Energy Catalyst aprofitarà capital privat equivalent i fons filantròpics en suport de tecnologies clau climàtiques intel·ligents per accelerar la transició cap a ecosistemes industrials sostenibles a Europa. L'associació UE-Catalyst estarà oberta a inversions nacionals dels Estats membres de la UE a través d'InvestEU o a nivell de projecte. Es preveu que els primers projectes siguin seleccionats el 2022.

Comissió Europea

La Comissió Europea té una sèrie de polítiques i programes per assolir les seves ambicions climàtiques. En virtut del Pacte Verd Europeu, el juliol de 55 es va adoptar el paquet "Fit for 2021′" amb l'objectiu de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en almenys un 55% l'any 2030.

El finançament de la UE per als projectes recolzats en el marc de l'associació Comissió-Catalyst es canalitzarà a través del programa InvestEU i implementat pel Banc Europeu d'Inversions i altres institucions financeres interessades.

Als efectes d'aquesta associació, el finançament d'InvestEU està garantit pel Fons d'Innovació i Horizon Europe, el programa marc europeu de recerca i innovació per valor de 95.5 milions d'euros (2021-2027). Horizon Europe dedica el 35% del seu pressupost a l'acció climàtica, mentre que el programa també dóna suport a una sèrie d'associacions que mobilitzen finançament privat per fer front als reptes globals urgents i modernitzar la indústria mitjançant la investigació i la innovació.

El Fons d'Innovació és un nou instrument de finançament per complir els compromisos econòmics de la UE en virtut de l'Acord de París i els seus objectius climàtics, donant suport a la demostració de tecnologies innovadores baixes en carboni.

La Comissió dóna suport juntament amb Breakthrough Energy Catalyst la segona fase de Missió Innovació per provocar una dècada d'acció i inversió en investigació, desenvolupament i demostració per fer que l'energia neta sigui assequible, atractiva i accessible per a tothom.

Banc Europeu d'Inversions

El Banc Europeu d'Inversions (BEI) és la institució creditícia a llarg termini de la Unió Europea i és propietat dels estats membres de la UE. Ofereix finançament a llarg termini per a inversions sòlides amb l'objectiu de contribuir als objectius polítics de la UE tant a Europa com més enllà. El Banc Europeu d'Inversions és actiu a uns 160 països i és el prestador multilateral més gran del món per a projectes d'acció climàtica.

El Grup BEI ha adoptat recentment el seu full de ruta del Banc del Clima per complir la seva ambiciosa agenda per donar suport a 1 bilió d'euros d'inversions en acció climàtica i sostenibilitat ambiental durant la dècada fins al 2030 i per oferir més del 50% del finançament del BEI per a l'acció climàtica i la sostenibilitat mediambiental. 2025. A més, com a part del full de ruta, a partir de principis de 2021, totes les noves operacions del Grup BEI estaran alineades amb els objectius i principis de l'Acord de París.

Energia avançada

Fundat per Bill Gates, Energia avançada es dedica a ajudar la humanitat a evitar un desastre climàtic. A través de vehicles d'inversió, programes filantròpics, defensa de polítiques i altres activitats, Breakthrough Energy es compromet a escalar les tecnologies que el món necessita per assolir les emissions netes zero l'any 2050.

Catalitzador energètic avançat és el primer model del seu tipus dissenyat per accelerar les tecnologies climàtiques crítiques que sustentaran una economia sense carboni. Catalyst busca reunir els sectors públic i privat per finançar projectes de demostració en fase comercial per a solucions crítiques de descarbonització. Catalyst abordarà la bretxa de finançament del desplegament primerenc d'aquestes tecnologies i proporcionarà una estructura per accelerar la seva comercialització. Catalyst començarà finançant projectes de quatre tecnologies: hidrogen verd, combustible d'aviació sostenible, captura directa d'aire i emmagatzematge d'energia de llarga durada. En el futur, Catalyst té la intenció d'ampliar el mateix marc a altres innovacions necessàries, com ara l'acer baix en carboni i el ciment.

Més informació

Discurs del president sobre innovació en tecnologies netes (europa.eu)

Preguntes i respostes: Associació UE-Catalyst

Fitxa informativa: Associació UE-Catalitzador

Memoràndum d'entesa

COP26

Energia avançada

Un pacte verd europeu | Comissió Europea (europa.eu)

Clúster 5: Clima, Energia i Mobilitat | Comissió Europea (europa.eu)

Fons d'Innovació | Acció Climàtica (europa.eu)

La UE establirà noves associacions europees (europa.EU)

Aliança Europea d'Hidrogen Net | Mercat interior, indústria, emprenedoria i pimes (europa.eu)

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències