Connecteu-vos amb nosaltres

medi ambient

La UE considera que la nova llei sobre consum responsable és clau per reduir la desforestació mundial

COMPARTIR:

publicat

on

Avui (17 de novembre) la Comissió Europea ha presentat el seu reglament per frenar la desforestació i la degradació forestal impulsada per la UE, la proposta reconeix que l'expansió de les terres agrícoles, vinculada a productes bàsics que importa la UE, com ara, soja, carn de vedella, oli de palma, fusta , cacau i cafè, significa que els europeus han d'assumir més responsabilitat en les seves eleccions. 

L'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) estima que una superfície superior a la de la Unió Europea es va perdre a causa de la desforestació entre 1990 i 2020. En termes de pèrdua neta de superfície, això ascendeix a 178 milions d'hectàrees de coberta forestal en el mateix període de temps, que és al voltant d'una àrea tres vegades més gran que França.

El Reglament estableix normes de deguda diligència obligatòries per als operadors que col·loquen al mercat de la UE productes específics associats a la desforestació i la degradació forestal: soja, carn de boví, oli de palma, fusta, cacau i cafè i alguns productes derivats, com ara cuir, xocolata i mobles. . La seva finalitat és garantir que només es permetin al mercat de la UE productes legals i lliures de desforestació (segons les lleis del país d'origen).

Els operadors hauran de recollir les coordenades geogràfiques dels terrenys on s'han produït les mercaderies que col·loquen al mercat, proporcionant la traçabilitat. Quan es consideri que un país presenta un risc tindrà un "escrutini millorat", de la mateixa manera els que presenten un risc menor rebran un toc més lleuger. La proposta de la UE requerirà un ampli compromís amb els països productors, així com amb altres països d'alt consum. 

anunci

La Comissió vol subratllar que no hi haurà prohibició de cap país ni de cap producte. Els productors sostenibles continuaran podent vendre els seus productes a la UE.

"Per tenir èxit en la lluita global contra les crisis climàtiques i de biodiversitat, hem d'assumir la responsabilitat d'actuar tant a casa com a l'estranger", va dir el vicepresident executiu del Pacte Verd Europeu Frans Timmermans: "La nostra regulació de desforestació respon a les crides dels ciutadans a minimitzar la contribució europea a la desforestació i promoure el consum sostenible".

El comissari de Medi Ambient, Virginijus Sinkevičius, va posar l'èmfasi en la necessitat que Europa assumeixi la responsabilitat i va dir: "Si esperem polítiques climàtiques i ambientals més ambicioses dels socis, hauríem de deixar d'exportar contaminació i donar suport a la desforestació".

anunci

El grup Verds/ALE va acollir la proposta, però argumenta que cal fer més per garantir la protecció dels ecosistemes i els drets humans. Heidi Hautala eurodiputada, vicepresidenta del Parlament Europeu, membre del comitè de Drets Humans i del Comitè de Comerç Internacional va dir: "En la lluita contra la desforestació, és important tenir en compte no només la conservació de la natura sinó també el respecte als drets humans, especialment els drets dels pobles indígenes i de les comunitats locals”. 

Hautala també va demanar a la Comissió que inclogui carns diferents de la vedella, el cautxú i el blat de moro a la llista de productes. 

Un altre eurodiputat verd Ville Niinistö, membre del comitè de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària, va dir que la proposta de la Comissió va quedar curta amb massa llacunes i res sobre la protecció d'altres ecosistemes com la sabana, els aiguamolls i les torberes.

Va afegir: “La desforestació no només és un problema per als països tropicals, també hem de tenir cura dels nostres propis boscos. Els països europeus no tenen credibilitat per exigir que s'aturi la desforestació en un altre lloc si no estem preparats per fer la nostra part per defensar la nostra pròpia naturalesa".

Comparteix aquest article:

les emissions CO2

La Comissió adopta nous annexos a les directrius sobre ajudes estatals del sistema de comerç d'emissions de la UE, que defineixen els punts de referència d'eficiència aplicables i els factors de CO2

publicat

on

La Comissió Europea ha adoptat dos nous annexos al Directrius sobre ajudes estatals del sistema de comerç d'emissions de la UE (les "Directrius de l'ETS"). Els nous annexos complementen les directrius ETS i defineixen els punts de referència d'eficiència i els factors de CO2 aplicables. Les directrius de l'ETS tenen com a objectiu reduir el risc de "fuga de carboni", on les empreses traslladen la producció a països de fora de la UE amb polítiques climàtiques menys ambicioses, la qual cosa comporta una menor activitat econòmica a la UE i cap reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle a nivell mundial. En particular, les Directrius permeten als estats membres compensar els sectors en risc de deslocalització per part dels preus més elevats de l'electricitat com a conseqüència dels senyals de preu del carboni creats per l'ETS de la UE (els anomenats "costos d'emissions indirectes").

Quan es van adoptar les directrius ETS revisades el setembre de 2020, la Comissió va assenyalar que els dos annexos sobre "Valores de referència d'eficiència" i sobre "Factors de CO2" es publicarien en una fase posterior. Els punts de referència d'eficiència representen la quantitat d'electricitat implicada en el procés de producció més eficient per a cada producte. Els factors de CO2, que es basen en la combinació de generació d'energia amb combustibles fòssils a cada país o regió, reflecteixen fins a quin punt el preu a l'engròs de l'electricitat consumida pel beneficiari està influenciat pels costos ETS a les zones de preus corresponents.

La Comissió ha adoptat avui un comunicació complementant les directrius ETS, introduint els annexos pendents. Els punts de referència d'eficiència i els factors de CO2 definits als annexos es basen en aportacions d'experts, pràctiques prèvies i dades estadístiques. Més concretament, els punts de referència d'eficiència es van establir a partir d'un estudi expert realitzat per un consultor extern. La metodologia per establir els factors de CO2 aplicables és similar a la aplicada a les Directrius anteriors, i es basa en dades d'Eurostat.

Els nous punts de referència d'eficiència i factors de CO2 entraran en el càlcul de l'import de la compensació pels costos indirectes incorreguts pels beneficiaris a partir del 2021 i, per tant, són elements importants per garantir la proporcionalitat de les mesures d'ajuda concedides en virtut de les directrius ETS.

anunci

Comparteix aquest article:

Seguir llegint

agricultura

Estadístiques agrícoles de la UE: subvencions, llocs de treball, producció

publicat

on

Descobriu fets i xifres sobre l'agricultura a la UE, inclòs el finançament per país, ocupació i producció, Societat.

L'agricultura és una indústria important per a tots els països de la UE i tots reben fons de la UE a través de la Política Agrària Comuna (PAC). Aquests fons donen suport als agricultors directament a través del Fons Europeu Agrícola de Garantia i les zones rurals, l'acció climàtica i la gestió dels recursos naturals a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural.

Esbrina com la Política Agrària Comuna dóna suport als agricultors.

Subvencions agràries de la UE per països

El 2019, es van gastar 38.2 milions d'euros en pagaments directes als agricultors i 13.8 milions d'euros en desenvolupament rural. 2.4 milions d'euros més van donar suport al mercat de productes agrícoles.

anunci

Les normes que regulen com es gasten els fons de la Política Agrària Comuna les determina el Pressupost a llarg termini de la UE. La les normes actuals s'aplicaran fins al desembre de 2022, després el més recent reforma de la política agrícola comuna entrarà en vigor i durarà fins al 2027.

Infografia amb mapa que mostra la quantitat de subvencions de la Política Agrària Comuna per país de la UE l'any 2019. Es poden trobar dades clau a l'epígraf Subvencions agrícoles de la UE per país.
La divisió dels fons de la Política Agrària Comuna entre els països de la UE  

Estadístiques d'ocupació agrícola de la UE

La indústria agrícola va donar suport a 9,476,600 llocs de treball el 2019 i 3,769,850 llocs de treball en la producció d'aliments (el 2018) i va representar l'1.3% del producte interior brut de la UE el 2020.

Romania tenia la majoria de persones ocupades a l'agricultura el 2019, mentre que Dinamarca tenia la majoria de persones ocupades en la producció d'aliments el 2018.

anunci

Per cada euro gastat, el sector agrícola genera 0.76 € addicionals per a l'economia de la UE. El valor afegit brut de l'agricultura -la diferència entre el valor de tot el que va produir el sector agrícola primari de la UE i el cost dels serveis i béns utilitzats en el procés de producció- va ser de 178.4 milions d'euros el 2020.

Infografia que mostra l'ocupació a l'agricultura (el 2019) i la producció d'aliments (el 2018) per país de la UE. Les dades clau es poden trobar a l'epígraf Estadístiques d'ocupació agrícola de la UE.
Els sectors de l'alimentació i l'agricultura a la UE  

La producció agrícola a Europa

L'agricultura de la UE produeix una gran varietat de productes alimentaris, des de cereals fins a llet. La UE ha legislat per garantir que els aliments produïts i venuts a la UE siguin segurs per menjar. El L'estratègia de la UE de la granja a la bifurcació, anunciat el 2020, té com a objectiu garantir que els aliments també es produeixin de manera més sostenible. Els eurodiputats volen reduir millor l'ús de pesticides protegir els pol·linitzadors i la biodiversitat, acabar amb l'ús de gàbies en la ramaderia i augmentar l'ús del sòl per l'agricultura ecològica per 2030.

Infografia que mostra quantes tones d'aliments diferents es van produir a la UE el 2019.
Producció d'aliments a la UE  

Política Agrícola Comuna 

Fonts de dades 

Comparteix aquest article:

Seguir llegint

Política Agrícola Comuna (PAC)

La reforma de la Política Agrària Comuna obté l'aprovació definitiva dels eurodiputats

publicat

on

Dimarts (23 de novembre), el Parlament va donar llum verda a la nova política agrícola de la UE. Aquesta versió reformada pretén ser més verda, més justa, més flexible i transparent, AGRI, sessió plenària.

Durant les negociacions sobre el paquet de reformes legislatives, els eurodiputats van insistir que l'enfortiment de la biodiversitat i l'adhesió a les lleis i compromisos ambientals i climàtics de la UE seran clau per a l'aplicació de la Política Agrària Comuna (PAC) reformada, que entrarà en vigor el 2023. Per avaluar si els plans estratègics nacionals de la PAC estan en línia amb aquests compromisos, els agricultors hauran de complir amb pràctiques respectuoses amb el clima i el medi ambient. Els estats membres estaran obligats a garantir que almenys el 35% del pressupost de desenvolupament rural i almenys el 25% dels pagaments directes es destinin a mesures mediambientals i climàtiques.

Més suport a les petites explotacions i als joves agricultors

Els eurodiputats van assegurar que un mínim del 10% dels pagaments directes es destinaran a donar suport a les petites i mitjanes explotacions i que almenys el 3% del pressupost de la PAC es destinarà a joves agricultors. També van insistir que una reserva de crisi amb un pressupost anual de 450 milions d'euros (a preus actuals) estarà permanentment preparada per ajudar els agricultors amb la inestabilitat de preus o de mercat.

anunci

Més transparència i millor compliment de les normes laborals

Com a resultat de la pressió del Parlament, les normes laborals de la UE en els sectors agraris seran millor supervisades i les infraccions sancionades gràcies a la cooperació entre els inspectors nacionals de treball i els organismes pagadors de la PAC.

La informació sobre els beneficiaris finals del suport de la UE serà més transparent gràcies a una eina de mineria de dades de la UE, a la qual tindran accés els estats membres i que ajuda a identificar el risc de frau verificant la informació a les bases de dades públiques.

anunci

Amb 452 vots a favor, 178 en contra i 57 abstencions es va aprovar el “Reglament de plans estratègics”, el “Reglament horitzontal” amb 485 vots a favor, 142 en contra i 61 abstencions i el “Reglament d'organització comuna de mercats” amb 487 a favor, 130 en contra i 71 abstencions.

Ponent del 'Reglament de plans estratègics' Peter Jahr (EPP, DE) va dir: “En aprovar la reforma de la PAC, garantim la seguretat de la planificació no només als estats membres, sinó sobretot als nostres agricultors europeus. Hem vetllat perquè aquesta PAC sigui més sostenible, transparent i previsible. El nou model de lliurament reduirà la càrrega burocràtica de la política agrícola sobre els agricultors. El nostre vot d'avui ha demostrat que volem protegir i promoure les explotacions familiars, les persones que mantenen i conserven el nostre paisatge cultural”.

Ponent de la "Regulació horitzontal" Ulrike Müller (RE, DE) va dir: “Avui és un dia històric per a la nova PAC, un dia en què avancem cap a una política agrícola més ambiciosa ambientalment, socialment conscient i orientada al rendiment. El nou model de lliurament garantirà que l'enfocament de la PAC es centrarà més en assolir els seus objectius i menys en el simple compliment de les normes. També ens hem assegurat que els pagaments de la PAC siguin més transparents i que els interessos financers de la UE estiguin millor protegits. Aquest CAP serà realment un èxit".

Ponent del "Reglament de l'organització comuna de mercats" Eric Andrieu (S&D, FR) va dir: “Per primera vegada en més de 30 anys, gràcies a l'organització comuna del mercat part de la reforma de la PAC, les reformes aprovades avui suposaran més regulació del mercat que desregulació. Podem estar orgullosos del lluny que hem arribat, perquè el progrés aconseguit és important per als agricultors, per al sector i per als consumidors. L'organització comuna de mercat és sens dubte un primer pas en la direcció correcta".

Propers passos

Les regles actuals de la PAC es van ampliar després del 31 de desembre de 2020 i es van substituir per regles de transició fins a finals de 2022. Un cop aprovades pel Consell, les noves normes seran aplicables a partir de l'1 de gener de 2023.

Més informació 

Comparteix aquest article:

Seguir llegint
anunci
anunci

Tendències