Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

El paper important que juga la compensació de carboni en la transició cap a una societat lliure de carboni

COMPARTIR:

publicat

on

Un crèdit de carboni és un certificat que representa una tona mètrica d'equivalent de diòxid de carboni que s'evita que s'emet a l'atmosfera (evitació/reducció d'emissions) o s'elimina de l'atmosfera. Perquè un projecte de reducció de carboni generi crèdits de carboni, ha de demostrar que les reduccions d'emissions o l'eliminació de diòxid de carboni aconseguides són reals, mesurables, permanents, addicionals, verificades de manera independent i úniques. escriuen Tiago Alves i Silvia Andrade de Reflora Initiative, Portugal.

Les compensacions voluntàries de carboni permeten als sectors o països no regulats compensar les seves emissions comprant aquests crèdits de carboni. Aquesta situació s'aplica a aquells agents que no es troben sota un mecanisme legal, permetent la possibilitat d'una àmplia participació. Així, les compensacions voluntàries de carboni tenen un paper important en la consecució dels diferents esforços globals per aconseguir zero emissions netes, ja que implica una varietat de participants mitjançant la implementació de diferents tipus de projectes. Els ingressos de la venda de crèdits de carboni voluntaris permeten el desenvolupament de projectes de reducció de carboni en una àmplia gamma de tipus de projectes. Aquestes inclouen les energies renovables, l'evitació d'emissions d'alternatives basades en combustibles fòssils, solucions climàtiques naturals, com ara la reforestació, la desforestació evitada, l'eficiència energètica i la recuperació de recursos, com ara evitar les emissions de metà dels abocadors o instal·lacions d'aigües residuals, entre d'altres.

Avui representa un mercat increïblement dinàmic que pot ser part de la solució a la crisi climàtica per la seva eficiència econòmica i mediambiental. Segons l'empresa portuguesa Reflora Initiative, l'èxit dels mercats de carboni depèn de garantir la qualitat dels projectes de carboni mesurant els beneficis conjunts que s'obtenen i assegurant-se que cada crèdit de carboni venut tingui un impacte real. Especialment per als mercats voluntaris de carboni, aquest sistema també permet a les empreses obtenir experiència amb inventaris de carboni, reduccions d'emissions i mercats de carboni. En conseqüència, aquest mecanisme pot facilitar la futura participació en un sistema regulat.

Tot i que és important el paper que tenen els mercats voluntaris de carboni per contribuir a l'esforç global per aconseguir zero emissions netes, també és crucial establir sota quines regulacions hauria de funcionar aquest mecanisme. Per exemple, els Objectius basats en la ciència argumenten que els objectius de zero net de les empreses requeriran objectius de descarbonització profunda a llarg termini del 90-95% en tots els àmbits abans del 2050. També argumenten que quan una empresa assoleix el seu objectiu de zero net, només una quantitat molt limitada d'emissions residuals es pot neutralitzar amb eliminacions de carboni d'alta qualitat, això no serà superior al 5-10%. Per tant, sota la definició d'emissions netes zero feta per SBT, les compensacions voluntàries de carboni s'han d'aplicar a la quantitat d'emissions residuals de cada empresa.

D'altra banda, també hi ha alguns avenços relacionats amb l'article 6 que forma part de l'Acord de París. Després de cinc anys de negociacions, els governs del món van establir les regles per al mercat global del carboni. Els negociadors van acordar evitar el doble recompte per evitar que més d'un país pogués reclamar les mateixes reduccions d'emissions que comptar per als seus propis compromisos climàtics. Es considera que això és fonamental per avançar realment en la reducció d'emissions. A més, aquest mecanisme també és una eina potencial per a l'execució de compromisos nets zero a les empreses.

A més dels mercats voluntaris de carboni, també hi ha els mercats de compliment que es creen i es regulen per règims obligatoris de reducció de carboni regionals, nacionals i internacionals, com el Protocol de Kyoto i l'Esquema de Comerç d'Emissions de la Unió Europea. Cadascun dels participants d'un sistema de límits i intercanvi (normalment països, regions o indústries) se'ls assigna un nombre determinat de drets d'autor en funció d'un objectiu de reducció d'emissions. Aquestes bonificacions no es creen ni s'eliminen, sinó que només es comercialitzen entre els participants.

Atès el marc normatiu que té un sistema de límits i comerç, el seu mecanisme està influenciat per la difusió de les polítiques. Una de les principals distincions amb el mercat voluntari del carboni és que aquest mercat no necessita aquesta política de difusió. Per tant, les empreses podrien executar els seus objectius climàtics d'una manera més ràpida, ja que no depenen d'aquest marc de compliment. A més, es considera que aquest marc específic en disposar d'un sistema de cap-and-trade podria limitar les emissions que es poden compensar, la qual cosa podria afectar el desenvolupament natural del mercat del carboni.

anunci

A més, el marc de compliment té diferents mecanismes segons cada país. Per exemple, els sistemes de Corea del Sud i Tòquio destaquen com els únics amb límits sectorials específics. Alguns sistemes sembla que depenen molt del comerç d'emissions per aconseguir reduccions. Altres sistemes inclouen referències més flexibles a contribuir a la reducció global d'emissions de GEH en l'objectiu de la jurisdicció. En canvi, els crèdits de carboni voluntaris també tenen un paper important en la democratització de la compensació de carboni, ja que qualsevol empresa o individu de forma voluntària podria compensar les seves emissions. Per tant, tot i que els mercats voluntaris de carboni no tenen requisits estandarditzats, hi ha més coherència pel que fa a les forces d'oferta/demanda en aquest mercat que, al seu torn, podria ajudar a la transició cap a una societat descarbonitzada.

El Taskforce on Scaling Voluntary Carbon Markets (TSVCM) estima que la demanda de crèdits de carboni podria augmentar en un factor de 15 o més el 2030 i en un factor de fins a 100 el 2050. En general, el mercat de crèdits de carboni podria valer més de 50 milions de dòlars el 2030. Basant-se en la demanda declarada de crèdits de carboni, les projeccions de demanda d'experts enquestats pel TSVCM i el volum d'emissions negatives necessàries per reduir les emissions d'acord amb l'objectiu d'escalfament d'1.5 graus, McKinsey estima que la demanda global anual de carboni els crèdits podrien arribar fins a 1.5 a 2.0 gigatones de diòxid de carboni (GtCO2) el 2030 i fins a 7 a 13 GtCO2 el 2050. Per tant, es considera que encara hi ha un potencial important en el desenvolupament dels mercats del carboni, sobretot liderant per empreses que necessiten compensar les seves emissions.

Pel que fa a les solucions basades en la natura o al clima natural, diversos actors argumenten que qualsevol camí creïble cap al zero net ha d'incloure acabar amb la desforestació i la degradació dels ecosistemes naturals a més de reduir les emissions associades a la producció agrícola i als sistemes alimentaris. Reflora Initiative és una d'aquelles empreses que centren els seus serveis de compensació de carboni en solucions climàtiques naturals i s'assegura que els projectes de carboni s'acompanyen de beneficis complementaris, com ara la conservació i millora de la biodiversitat, la regulació de l'aigua dolça i el suport social i econòmic a les comunitats rurals i indígenes. Per exemple, una proporció significativa del mercat voluntari es basa en projectes en països tropicals en desenvolupament. també es considera que NCS també dóna suport tant a l'adaptació al canvi climàtic com a la mitigació d'emissions. Per exemple, els sistemes agroforestals poden crear economies agrícoles més resilients, mentre que els projectes de restauració poden reduir l'impacte de les pluges intenses i les inundacions.

En resum, encara hi ha un potencial considerable per als mercats de crèdits de carboni, concretament per als crèdits de carboni voluntaris. Els objectius nets zero de les empreses necessitaran aquestes eines de compensació per assolir els seus objectius de descarbonització. A més, també dóna l'opció a les persones de compensar les seves emissions. D'altra banda, el paper dels projectes NCS és clau per eliminar les emissions a l'atmosfera, mentre que els seus co-beneficis estan generant impactes no només a la biodiversitat sinó també per donar suport a les comunitats rurals i indígenes.

referències

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències