Connecteu-vos amb nosaltres

medi ambient

La Comissió demana que la sostenibilitat ambiental sigui el nucli dels sistemes d'educació i formació de la UE

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

La Comissió ha publicat una proposta de Recomanació del Consell sobre l'aprenentatge per a la sostenibilitat ambiental. L'objectiu de la proposta és donar suport als estats membres, les escoles, les institucions d'educació superior, les organitzacions no governamentals i tots els proveïdors d'educació per dotar els estudiants de coneixements i habilitats sobre sostenibilitat, canvi climàtic i medi ambient. A nou marc europeu de competències en sostenibilitat publicat per la Centre Comú d'Investigació, també disponible avui, traça les competències necessàries per a la transició verda, com ara el pensament crític, la presa d'iniciativa, el respecte a la natura i la comprensió de l'impacte que tenen les accions i decisions quotidianes sobre el medi ambient i el clima global.

La vicepresidenta de Promoció de l'estil de vida europeu, Margaritis Schinas, va dir: "La participació juvenil ha estat revolucionant la nostra manera de veure el clima i el medi ambient. Mitjançant els nostres programes juvenils, el Cos Europeu de Solidaritat i DiscoverEU, fomentem l'impuls de sostenibilitat que implica la nostra joventut. Aquest és un un pas més en el treball cap a una millor integració de la sostenibilitat a l'educació".

La comissària d'Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel, va dir: "S'està fent una feina enorme a tot Europa per ajudar els nens, els joves i els adults a conèixer i participar en el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat i la sostenibilitat. El nostre objectiu és basar-nos en aquests esforços i treballar estretament amb els Estats membres per situar la sostenibilitat al centre dels sistemes d'educació i formació. Tots els alumnes, des de ben petits, necessiten oportunitats per entendre i actuar per la sostenibilitat ambiental, per protegir el nostre planeta i el nostre futur".

La proposta de la Comissió demana als estats membres que:

  • Proporcionar als estudiants de totes les edats accés a una educació i formació inclusiva i d'alta qualitat sobre canvi climàtic, biodiversitat i sostenibilitat;
  • establir l'aprenentatge per a la sostenibilitat ambiental com a àmbit prioritari en les polítiques i programes d'educació i formació per tal de donar suport i permetre que el sector contribueixi a la transició verda;
  • fomentar i donar suport als enfocaments de la sostenibilitat de tota la institució que incloguin l'ensenyament i l'aprenentatge; desenvolupament de visions, planificació i governança; implicació activa dels estudiants i del personal; gestió d'edificis i recursos i associacions amb comunitats locals i més àmplies, i;
  • mobilitzar fons nacionals i de la UE per invertir en infraestructures, formació, eines i recursos sostenibles i ecològiques per augmentar la resiliència i la preparació de l'educació i la formació per a la transició verda.

Quan se li va preguntar en una enquesta de l'Eurobaròmetre, quines haurien de ser les principals prioritats de la UE en els propers anys, el primera resposta dels joves va ser la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic (67%), seguida de la millora de l'educació i la formació (56%). Això demostra com d'important és actuar.

L' Programa Erasmus+ 2021-2027 també posa una gran atenció la transició verda en educació i formació. Per al programa de treball anual de 2022, es donarà prioritat als projectes que desenvolupin competències i habilitats ecològiques, currículums orientats al futur i enfocaments planificats de la sostenibilitat per part dels proveïdors d'educació. A convocatòria específica per a projectes de gran envergadura proporcionarà finançament per identificar, desenvolupar i provar enfocaments innovadors a l'educació per a la sostenibilitat ambiental. La Comissió també oferirà oportunitats de formació i comunitats de pràctica per als educadors Porta d’educació escolar   eTwinning. El nou Portal de l'Espai Europeu d'Educació de la Comissió permet un fàcil accés a la informació sobre educació i formació a la UE, inclosa informació específica sobre educació verda.

Propers passos

anunci

La proposta de la Comissió serà discutida pels estats membres i després adoptada pels ministres d'Educació de la UE. La Comissió donarà suport a l'aplicació de la Recomanació mitjançant l'aprenentatge i els intercanvis entre els Estats membres, les parts interessades i els països socis.

Fons

Per preparar la proposta, la Comissió va fer una àmplia consulta sobre l'estat actual de les oportunitats d'aprenentatge per a la sostenibilitat ambiental a la UE. A enquesta pública, que es va desenvolupar de juny a setembre de 2021, va rebre més de 1,300 respostes, així com 95 documents de posicionament. També es van recollir aportacions durant una sèrie de tallers de consulta en línia amb responsables polítics, professors, organitzacions juvenils, interlocutors socials, investigadors i altres organismes i organitzacions interessades. Les consultes van subratllar el paper crucial de l'educació i la formació a l'hora d'ajudar la gent a entendre i prendre mesures sobre la sostenibilitat ambiental.

A l'enquesta pública, el 71% dels enquestats va situar l'educació i la formació com el sector més important en aquest sentit, per davant dels organismes públics i governs (56%) i dels mitjans de comunicació (34%). Oferir a professors, formadors, líders juvenils i personal acadèmic oportunitats de desenvolupament professional de qualitat en matèria de medi ambient i sostenibilitat es va considerar una prioritat d'actuació, juntament amb fer de la sostenibilitat un tema transversal en els plans d'estudis i els programes d'estudis.

Més informació

Proposta de Recomanació del Consell sobre l'aprenentatge per a la sostenibilitat

Marc europeu de competències en sostenibilitat

Espai Europeu d'Educació

GreenComp – El marc europeu de competències en sostenibilitat al Science Hub

Racó d'aprenentatge

Porta d’educació escolar

eTwinning

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències