Connecteu-vos amb nosaltres

Canvi climàtic

Copèrnic: estat europeu del clima 2022

COMPARTIR:

publicat

on

La calor extrema sense precedents i la sequera generalitzada marquen el clima europeu el 2022. El Servei de Canvi Climàtic de Copernicus publica avui el seu informe anual sobre l'estat europeu del clima (ESOTC), que detalla els esdeveniments climàtics significatius del 2022 a Europa i arreu del món. Aquests coneixements basats en dades mostren l'augment de les temperatures i la intensificació dels esdeveniments extrems, i ofereixen una visió general del clima del 2022 en un context a llarg termini.

Principals troballes per a Europa:

 • Europa va viure el segon any més càlid mai registrat
 • Europa va viure l'estiu més calorós que s'ha registrat
 • Bona part d'Europa va patir onades de calor intenses i prolongades
 • El sud d'Europa va experimentar el nombre més alt de dies amb un "estrès per calor molt fort" registrat
 • Les baixes precipitacions i les altes temperatures van provocar una sequera generalitzada
 • Les emissions de carboni dels incendis forestals d'estiu van ser les més altes en 15 anys, amb alguns països que van veure les emissions més altes en 20 anys.
 • Els Alps europeus van veure una pèrdua rècord de gel de les glaceres
 • Hi va haver un nombre rècord d'hores de sol a Europa

Principals troballes per a l'Àrtic:

 • L'Àrtic va experimentar el sisè any més càlid registrat
 • La regió de Svalbard va viure l'estiu més càlid que s'ha registrat: la temperatura mitjana d'estiu en algunes zones va assolir més de 2.5 °C per sobre de la mitjana.
 • Groenlàndia va experimentar una fusió rècord de la capa de gel durant onades de calor excepcionals al setembre

Principals conclusions per als recursos energètics renovables:

 • Europa va rebre la seva major quantitat de radiació solar superficial en 40 anys, la qual cosa va provocar una generació d'energia solar fotovoltaica potencial per sobre de la mitjana a la major part d'Europa.
 • La generació d'energia potencial a partir de l'eòlica terrestre va ser inferior a la mitjana a la major part d'Europa, especialment a les regions del centre-sud.

A nivell mundial, els últims vuit anys han estat els més càlids registrats. El 2022, les concentracions mitjanes anuals mundials de diòxid de carboni (CO2) i el metà (CH4) van assolir els seus nivells més alts mesurats mai per satèl·lit. Segons dades del Servei de Canvi Climàtic de Copèrnic (C3S), Europa va experimentar l'estiu més calorós que s'ha registrat, agreujat per diversos esdeveniments extrems, com ara onades de calor intenses, condicions de sequera i incendis forestals extensos. Les temperatures a tot Europa augmenten al doble de la mitjana mundial; més ràpid que qualsevol altre continent.

C3S publica el Informe sobre l'estat europeu del clima 2022 (ESOTC 2022) per proporcionar una visió més profunda del clima europeu, basant-se en les seves dades climàtiques gratuïtes i obertes. Mauro Facchini, cap d'Observació de la Terra de la Direcció General d'Indústria de Defensa i Espai de la Comissió Europea, comenta: “L'últim informe de síntesi de l'IPCC adverteix que ens estem acabant el temps i que l'escalfament global ha provocat extrems més freqüents i més intensos. esdeveniments meteorològics, com és el cas d'Europa. Només una informació i dades precises sobre l'estat actual del clima ens poden ajudar a assolir els objectius que ens hem marcat, i l'informe sobre l'estat europeu del clima és una eina essencial per donar suport a la Unió Europea amb la seva agenda d'adaptació al clima i el seu compromís per assolir la neutralitat climàtica. pel 2050”.

Temperatures europees: rècords batuts i impactes sobre la salut

anunci

L'augment de la temperatura és un indicador climàtic important i posa de manifest el canvi climàtic d'Europa. Les dades mostren que la mitjana d'Europa durant l'últim període de 5 anys va ser d'uns 2.2 °C per sobre de l'era preindustrial (1850-1900). El 2022 va ser el segon any més càlid registrat, a 0.9 °C per sobre de la mitjana recent (utilitzant el període de referència 1991-2020). L'estiu passat va ser el més calorós registrat a Europa, amb 1.4 °C per sobre de la mitjana recent.

Les temperatures extremes a finals de primavera i estiu van provocar condicions perilloses per a la salut humana. A causa de les onades de calor extremes durant l'estiu, el sud d'Europa va experimentar un nombre rècord de dies amb "estrès per calor molt fort". Europa està experimentant una tendència a l'alça en el nombre de dies d'estiu amb estrès per calor "fort" o "molt fort", i al sud d'Europa el mateix s'observa amb "estrès per calor extrem". També hi ha una tendència a la disminució del nombre de dies sense "estrès per calor".

Carlo Buontempo, director del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S), comenta: "L'informe ESOTC 2022 destaca els canvis alarmants al nostre clima, inclòs l'estiu més calorós mai registrat a Europa, marcat per onades de calor marines sense precedents al mar Mediterrani i rècords. temperatures a Groenlàndia al setembre. La comprensió local de la dinàmica del canvi climàtic a Europa és crucial per als nostres esforços per adaptar-nos i per mitigar l'impacte negatiu que aquests canvis tenen al continent".

L'augment de les temperatures a Europa s'inscriu en una tendència a l'alça que ha anat afectant el món durant les últimes dècades. L'Organització Meteorològica Mundial (OMM) abordarà aquestes tendències en el clima global en el seu proper Estat del Clima Global 2022.

Sequera a Europa: manca de pluges i neu

Un dels esdeveniments més significatius que va afectar Europa el 2022 va ser la sequera generalitzada. Durant l'hivern del 2021-2022, gran part d'Europa va experimentar menys dies de neu que la mitjana, i moltes zones van veure fins a 30 dies menys. A la primavera, les precipitacions van ser inferiors a la mitjana a gran part del continent, amb la precipitació més baixa registrada al maig del mes. La manca de neu a l'hivern i les altes temperatures d'estiu van provocar una pèrdua rècord de gel de les glaceres dels Alps, equivalent a una pèrdua de més de 5 km.3 de gel. Les baixes precipitacions, que van continuar durant tot l'estiu, juntament amb les excepcionals onades de calor, també van provocar una sequera generalitzada i prolongada que va afectar diversos sectors, com l'agricultura, el transport fluvial i l'energia.

L'anomalia anual d'humitat del sòl va ser la segona més baixa dels darrers 50 anys, amb només zones aïllades que van veure condicions d'humitat del sòl més humides que la mitjana. A més, el cabal fluvial d'Europa va ser el segon més baix registrat, marcant el sisè any consecutiu amb cabals per sota de la mitjana. Pel que fa a la zona afectada, el 2022 va ser l'any més sec que s'ha registrat, amb un 63% dels rius europeus amb cabals inferiors a la mitjana.

Emissions de carboni dels incendis forestals d'estiu a Europa: les més altes des del 2007

Per al conjunt d'Europa, durant la major part de l'any es van observar condicions de perill d'incendi per sobre de la mitjana. Els científics del Servei de Monitorització de l'Atmosfera (CAMS) de Copernicus que van supervisar els incendis forestals a tot el món van fer un seguiment d'augments significatius de les emissions de carboni dels incendis forestals per a algunes regions europees l'estiu del 2022, després de les condicions de calor i seca. Les emissions totals estimades als països de la UE per a l'estiu del 2022 van ser les més altes des del 2007. França, Espanya, Alemanya i Eslovènia també van experimentar les seves emissions d'incendis forestals més altes durant almenys els darrers 20 anys, i el sud-oest d'Europa va veure alguns dels incendis més grans registrats. a Europa.

Temperatures excepcionals a l'Àrtic

La regió àrtica està experimentant canvis dràstics en el seu clima. Les temperatures a l'Àrtic han augmentat molt més ràpidament que les de la major part de la resta del món. El 2022 va ser el sisè any més càlid registrat per a l'Àrtic en conjunt, i el quart any més càlid per a les zones terrestres de l'Àrtic. Una de les regions de l'Àrtic més afectades el 2022 va ser Svalbard, que va experimentar l'estiu més càlid de la història, amb algunes zones que van veure temperatures superiors als 2.5 °C per sobre de la mitjana.

Durant el 2022, Groenlàndia també va experimentar condicions climàtiques extremes, com ara una calor i pluges excepcionals al setembre, una època de l'any en què la neu és més típica. Les temperatures mitjanes del mes van ser fins a 8 °C superiors a la mitjana (la més alta registrada), i l'illa es va veure afectada per tres onades de calor diferents. Aquesta combinació va provocar una fusió rècord de la capa de gel, amb almenys un 23% de la capa de gel impactada al pic de la primera onada de calor.

Recursos d’energia renovable

L'informe ESOTC 2022 també va examinar alguns aspectes del potencial per generar energia renovable a Europa. Pel que fa a aquestes condicions, Samantha Burgess, directora adjunta de C3S, diu: "Les reduccions d'emissions de gasos d'efecte hivernacle són imprescindibles per mitigar els pitjors efectes del canvi climàtic. Comprendre i respondre als canvis i la variabilitat dels recursos d'energia renovable, com ara l'eòlica i la solar, són fonamentals per donar suport a la transició energètica cap a NetZero. Les dades precises i oportunes milloren la rendibilitat d'aquesta transició energètica”.

El 2022, Europa va rebre la seva major quantitat de radiació solar superficial en 40 anys. Com a resultat, la generació potencial d'energia solar fotovoltaica va ser superior a la mitjana a la major part del continent. Val la pena assenyalar que l'elevada radiació solar superficial l'any 2022 és coherent amb una marcada tendència positiva observada durant el mateix període de 40 anys.

Mentrestant, la velocitat mitjana anual del vent per a terra europea el 2022 va ser pràcticament igual a la seva mitjana dels 30 anys. Estava per sota de la mitjana a la major part de l'oest, centre i nord-est d'Europa, però per sobre de la mitjana a l'est i sud-est d'Europa. Això va significar que la generació d'energia potencial a partir de l'eòlica terrestre estava per sota de la mitjana a la major part d'Europa, especialment a les regions del centre sud.

Quan es tracta dels recursos energètics renovables a Europa i la seva relació amb el clima, és important entendre les condicions i les tendències en la producció d'energia, i també com afecta el clima a la demanda d'energia. L'any 2022, la demanda d'electricitat estava per sota de la mitjana a la majoria de zones, vinculada a temperatures superiors a la mitjana durant els mesos no estius, reduint la necessitat de calefacció. Tanmateix, la demanda va ser superior a la mitjana al sud d'Europa a causa de la calor extrema durant l'estiu que va augmentar la demanda d'aire condicionat.

C3S i CÀMERES són implementats pel Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Pla Mitjà en nom de la Comissió Europea amb finançament de la Unió Europea.

L'informe sobre l'estat europeu del clima 2022 estarà disponible un cop s'aixequi l'embargament aquí.  

Llegiu més sobre l'informe en aquest article en línia.

Les mitjanes d'àrea per als valors de temperatura citats tenen els límits de longitud/latitud següents:

Copèrnic és un component del programa espacial de la Unió Europea, amb finançament de la UE, i és el seu programa insígnia d'observació de la Terra, que opera a través de sis serveis temàtics: Atmosfera, Marí, Terrestre, Canvi Climàtic, Seguretat i Emergència. Ofereix dades i serveis operatius d'accés lliure que proporcionen als usuaris informació fiable i actualitzada relacionada amb el nostre planeta i el seu entorn. El programa està coordinat i gestionat per la Comissió Europea i s'implementa en col·laboració amb els Estats membres, l'Agència Espacial Europea (ESA), l'Organització Europea per a l'Explotació de Satèl·lits Meteorològics (EUMETSAT), el Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Pla Mitjà ( ECMWF), Agències de la UE i Mercator Océan, entre d'altres.

Extensió ECMWF opera dos serveis del programa d'observació de la Terra Copernicus de la UE: el Servei de Monitorització de l'Atmosfera de Copernicus (CAMS) i el Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S). També contribueixen al Servei de Gestió d'Emergències (CEMS) de Copernicus, que està implementat pel Consell Comú de Recerca (JRC) de la UE. El Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Pla Mitjà (ECMWF) és una organització intergovernamental independent amb el suport de 35 estats. És alhora un institut de recerca i un servei operatiu les 24 hores del dia, els 7 dies de la setmana, que produeix i difon prediccions meteorològiques numèriques als seus Estats membres. Aquestes dades estan totalment disponibles per als serveis meteorològics nacionals dels Estats membres. La instal·lació de superordinadors (i l'arxiu de dades associat) de l'ECMWF és una de les més grans d'aquest tipus a Europa i els Estats membres poden utilitzar el 25% de la seva capacitat per als seus propis propòsits.

L'ECMWF ha ampliat la seva ubicació als seus Estats membres per a algunes activitats. A més d'una seu al Regne Unit i un centre d'informàtica a Itàlia, es troben a Bonn noves oficines centrades en activitats realitzades en col·laboració amb la UE, com ara Copernicus.

El lloc web del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus pot ser-ho trobat aquí.
El lloc web del Servei de seguiment de l’atmosfera de Copernicus pot ser-ho trobat aquí.

Més informació sobre Copèrnic.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències