Connecteu-vos amb nosaltres

Benestar dels animals

La Comissió proposa noves normes per millorar el benestar animal

COMPARTIR:

publicat

on

Tal com va anunciar l'Estratègia de la granja a la cuina, l'agenda de l'Acord Verd europeu per a l'agricultura i la producció d'aliments sostenibles, la Comissió ha proposat avui la major reforma de les normes de benestar animal de la UE durant el transport en 20 anys. La Comissió també proposa, per primera vegada, noves normes de la UE sobre el benestar i la traçabilitat dels gossos i gats, que es crien, es mantenen i es comercialitzen, com a animals de companyia, amb finalitats econòmiques.

El paquet inclou una revisió de les normes actuals de la UE per animals en transport, que ho farà millorar el benestar dels 1.6 milions d'animals transportats dins i des de la UE cada any. Les noves regles reflecteixen les últimes evidències científiques i coneixements, així com els desenvolupaments tecnològics.

Les noves normes sobre el benestar i traçabilitat de gossos i gats, establirà, per primera vegada, estàndards uniformes de la UE per a la cria, l'allotjament i el maneig de gossos i gats en establiments de cria i botigues d'animals, així com en refugis. També es reforçarà la traçabilitat de gossos i gats mitjançant la identificació i el registre obligatoris a les bases de dades nacionals per combatre el comerç il·legal i controlar millor les condicions de benestar animal als establiments.

Finalment, la Comissió proposa més passos per abordar el problema Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) "Europa lliure de pells", que demana una prohibició de la UE sobre la cria de pells i la venda de productes que contenen aquesta pell al mercat únic. La Comissió celebra la iniciativa i reconeix que el benestar animal continua sent una gran preocupació per als ciutadans europeus.

Millors normes per al transport d'animals

Les normes vigents de la UE per als animals al transport tenen 20 anys. Ja no reflecteixen les realitats actuals, les últimes idees i consells científics, els objectius de sostenibilitat o les preocupacions legítimes dels nostres ciutadans pel que fa al benestar animal. Per tant, la proposta d'avui se centra en àmbits clau, vitals per garantir un bon benestar animal en el transport:

  • Els temps de viatge s'escurçaran i durant els trajectes llargs, els animals s'han de descarregar per períodes de descans, alimentació i beure. S'aplicaran normes especials als animals de matança i als animals vulnerables, com ara vedells no deslletats i animals embarassats.
  • Bonificacions per garantir espai mínim per als diferents animals s'incrementarà i s'adaptarà a cada espècie.
  • Transport a temperatures extremes estarà subjecte a condicions estrictes, inclosa la limitació del transport només a la nit quan les temperatures superin els 30 graus. A més, quan les temperatures siguin inferiors a 0 °C, els vehicles de carretera s'han de tapar i controlar la circulació d'aire al compartiment dels animals, per tal de protegir els animals de l'exposició al refredament del vent durant el viatge. Si les temperatures baixen per sota dels -5°C, juntament amb les mesures esmentades anteriorment, la durada del viatge no hauria de superar les 9 hores.
  • Normes per al exportacions d'animals vius de la Unió s'endureixan, incloent-hi millors controls en tercers països per complir amb normes equivalents a les que es troben a la UE.
  • Farem el màxim profit eines digitals per facilitar-ne l'aplicació de les normes de transport (per exemple, el posicionament en temps real dels vehicles; base de dades central).

Millor benestar per a gossos i gats

anunci

Al voltant del 44% de les llars de la UE tenen un animal de companyia. Comerç en gossos i gats ha crescut considerablement en els últims anys, amb un valor anual de 1.3 milions d'euros. No obstant això, les normes de benestar animal per a la cria, la tinença i la venda professionals de gossos i gats divergeixen molt entre els estats membres. També hi ha una àmplia evidència de pràctiques deficients i abús.

A més, El comerç il·legal de gossos i gats s'ha disparat, accelerat per un mercat en línia en creixement que ara representa el 60% de totes les vendes de gossos i gats a la UE. Un nou reportar publicat avui denuncia l'abast del comerç il·legal de gossos i gats, així com les llacunes actuals que permeten que es produeixi.

La proposta d'avui no presenta nova normativa per als ciutadans i propietaris d'animals de companyia. Estableix normes uniformes de la UE per al benestar dels gossos i gats que es crien o es mantenen en establiments de cria, en botigues d'animals i en refugis:

  • Per primera vegada, s'aplicaran els estàndards mínims cria, habitatge, atenció i tractament d'aquests animals a tota la UE.
  • Estricte requisits de traçabilitat, juntament amb controls automatitzats de vendes en línia, ajudarà les autoritats a controlar la cria i el comerç de gossos i gats i els compradors a comprovar que la seva identificació i registre són correctes.
  • Els Estats membres hauran d'oferir formació als manipuladors d'animals i qualsevol persona que compri un gos o un gat serà informat de la importància de titularitat responsable.
  • Les importacions de gossos i gats hauran de complir normes de benestar equivalents.

Resposta a la iniciativa ciutadana europea "Fur Free Europe"

La Comissió també ha respost avui a a Iniciativa ciutadana europea. La iniciativa "Fur Free Europe" demana a la Comissió que prengui mesures per prohibir: (i) la conservació i matança d'animals amb l'únic o principal propòsit de la producció de pells i (ii) la col·locació de pells d'animals de granja i productes que continguin tals pells, al mercat de la UE. També planteja qüestions importants pel que fa a la protecció de la salut humana, animal i ambiental, que la Comissió avaluarà després del seu « Enfocament d'una sola salut", que té com a principi fonamental el reconeixement que la salut humana, animal i ambiental estan indissociablement vinculades.

La Comissió ha encarregat a l'EFSA d'emetre un dictamen científic sobre el benestar dels animals criats per a la pell. A partir d'aquesta aportació científica i d'una avaluació dels impactes econòmics i socials, la Comissió es comunicarà a continuació sobre l'acció més adequada.

Passos següents

Les dues propostes legislatives es presentaran al Parlament Europeu i al Consell. Sobre la Iniciativa Ciutadana Europea, l'EFSA començarà la seva avaluació científica sobre la base de la sol·licitud de la Comissió i emetrà el seu dictamen científic abans del març de 2025.

La Comissió també continuarà el seu treball preparatori sobre altres propostes de benestar animal, tal com s'ha anunciat a l'Estratègia de la granja a la forquilla.

Més informació

Normativa sobre el benestar de gossos i gats i la seva traçabilitat

Reglament de protecció dels animals durant el transport 

Q&A Benestar animal al transport

Q&A Benestar de gossos i gats

Preguntes i respostes Iniciativa Ciutadana Europea "Fur Free Europe"

Fitxa informativa sobre el benestar animal en el transport

Fitxa informativa Benestar de gossos i gats

Comissió Europea de Salut Pública

Autoritat Europea de Seguretat Alimentària

"Més del 80% dels ciutadans de la UE volen una millor protecció dels animals. Avui estem adoptant un paquet de normes molt important que garanteix un millor benestar dels animals durant el transport. Els temps de viatge, l'espai de viatge i les temperatures de viatge s'adaptaran per millorar el seu benestar. A més, presentem per primera vegada normes que milloraran el tracte per part dels criadors i botigues d'animals dels millors amics de l'ésser humà: els gats i els gossos.La manera com tractem la natura, inclosos els animals, diu molt sobre quin tipus d'humans som i jo. Estic content que avui estem avançant en el benestar animal". Maroš Šefčovič, vicepresident executiu de Pacte Verd Europeu, Relacions Interinstitucionals i Prospectiva - 06/12/2023

"El benestar dels animals és un tema que preocupa profundament als ciutadans de la UE i treballar per millorar-lo ha estat la nostra prioritat política des del primer dia. Gairebé la meitat de les llars europees posseeixen un gos o un gat, la qual cosa mostra la importància de les nostres accions avui dia. per primera vegada, proposem normes comunes de la UE per protegir millor els milions de gossos i gats criats a la UE i proporcionar la certesa necessària als futurs propietaris d'animals de companyia. També estem actualitzant les normes sobre transport d'animals per primera vegada en 20 anys. per millorar el seu benestar i prevenir el maltractament dels animals durant el transport. El benestar animal no només és essencial per a la salut i el benestar dels animals sinó també per a una societat humana, sana i sostenible". Stella Kyriakides, Comissionada de Salut i Seguretat Alimentària - 06/12/2023

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.
anunci

Tendències