Connecteu-vos amb nosaltres

Biodiversitat

Biodiversitat oceànica: Acord global sobre protecció i ús sostenible dels recursos i la biodiversitat a alta mar

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

S'han conclòs les negociacions mundials sobre el Tractat d'Alta Mar per protegir l'oceà, fer front a la degradació ambiental, lluitar contra el canvi climàtic i prevenir la pèrdua de biodiversitat.

El nou tractat ho permetrà establir àrees marines protegides a gran escala en alta mar, que també són necessaris per complir el compromís global de la Acord Global de Biodiversitat Kunming-Montreal es va concloure el desembre passat per protegir almenys el 30% de l'oceà l'any 2030. Per primera vegada, el tractat també requerirà avaluar l'impacte de les activitats econòmiques en la biodiversitat d'alta mar. Els països en desenvolupament rebran suport en la seva participació i l'aplicació del nou tractat mitjançant un fort component de creació de capacitat i transferència de tecnologia marina, finançat amb diverses fonts públiques i privades i per un mecanisme equitatiu per compartir els beneficis potencials dels recursos genètics marins.

Aquest tractat 'Biodiversitat més enllà de la jurisdicció nacional', acordat avui a la 5th Conferència Intergovernamental a Nova York, és el fruit de més d'una dècada de compromís global per trobar solucions a aquest problema mediambiental global crucial. El UE i la seva els estats membres han estat líders Coalició d'Alta Ambició BBNJque va tenir un paper clau per arribar a l'acord. La coalició reuneix 52 països compromesos, al més alt nivell polític, a aconseguir accions ambicioses per a la protecció de l'oceà. Va ser va posar en marxa a la One Ocean Summit 2022 a Brest pel president von der Leyen juntament amb la Presidència francesa del Consell.

Propers passos

Un cop acabades les negociacions, l'Acord entrarà en vigor un cop hagin ratificat 60 Estats. La UE treballarà per garantir que això passi ràpidament i per ajudar els països en desenvolupament a preparar-se per a la seva implementació. Amb aquesta finalitat, la UE s'ha compromès amb 40 milions d'euros com a part d'un programa oceànic global i ha convidat els membres de la Coalició d'Alta Ambició a fer el mateix dins de les seves capacitats.

L'adopció formal del tractat es durà a terme un cop s'hagi completat el control legal en els idiomes de l'ONU.

Fons

anunci

L'alta mar ofereix a la humanitat beneficis ecològics, econòmics, socials i de seguretat alimentària inestimables i necessiten una protecció urgent.

Les zones fora de la jurisdicció nacional cobreixen gairebé dos terços de l'oceà del món, que inclou l'alta mar i el fons marí fora de la jurisdicció nacional. Contenen recursos marins i biodiversitat i proporcionen beneficis ecològics, econòmics, socials, culturals, científics i de seguretat alimentària inestimables a la humanitat. No obstant això, estan sota una pressió creixent per la contaminació (inclòs el soroll), la sobreexplotació, el canvi climàtic i la disminució de la biodiversitat.

Davant d'aquests reptes i davant de les creixents demandes futures de recursos marins per a aliments, medicaments, minerals i energia, entre d'altres, una aclaparadora majoria d'estats va coincidir en la necessitat d'aquest tractat d'alta mar, que es concreta en un nou Acord d'Execució. sota la Convenció de les Nacions Unides sobre el Dret del Mar (UNCLOS) per protegir i utilitzar de manera sostenible els recursos d'aquestes zones. L'Acord seguirà implementant els principis existents a la UNCLOS per aconseguir una gestió més holística de les activitats realitzades a alta mar. Aquests principis inclouen el deure de cooperar, protegir i preservar el medi marí i dur a terme una avaluació prèvia de l'impacte de les activitats.

Aquest Acord d'Execució és el tercer d'aquest tipus després dels acords específics sobre la mineria del fons marí l'any 1994 i la gestió de les poblacions de peixos transzonals i altament migratoris el 1995. El nou acord permetria a l'UNCLOS al corrent dels avenços i reptes que s'han produït des de la seva implantació. es va desenvolupar fa trenta anys i donaria suport encara més a l'assoliment de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, en particular l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible 14 ('Vida sota l'aigua').

Més informació

Lloc web de la Comissió sobre la coalició d'alta ambició i les negociacions del BBNJ "Protegint l'oceà, hora d'acció"

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències