Connecteu-vos amb nosaltres

Canvi climàtic

La captura-22 de H2

COMPARTIR:

publicat

on

Davant d'un repte climàtic urgent, Europa ha de diversificar els seus mètodes locals de producció d'hidrogen verd si vol assolir el seu objectiu climàtic. Alexandre Garese, fundador de la empresa d'inversió industrial Kouros, explora com l'hidrogen verd podria ser la resposta a la crisi energètica europea

"Amb els ulls del món dirigits a la COP27 a Sharm el-Sheik durant les últimes setmanes, i amb el tema de la crisi climàtica una vegada més al capdavant de les discussions polítiques i empresarials, s'estan desplegant nous compromisos i objectius a tots els nivells. La unitat amb la qual els actors estatals i corporatius adopten els objectius de Net-Zero és admirable. Però, aquests compromisos són realistes? I què cal canviar per fer que aquests objectius siguin assolibles?

Com està ben documentat, el temps s'està acabant per assolir aquests objectius, sense deixar espai per a tòpics o promeses buides.

L'hidrogen ha passat al protagonisme com a vector energètic rellevant per descarbonitzar sectors de l'economia difícils de reduir i també per contribuir a la reducció de les importacions de gas natural europeu des de Rússia. L'entusiasme per l'hidrogen renovable està totalment justificat. Europa, però, ha d'encoratjar diferents mètodes de producció –i fer-ho dins de la UE– si es pren seriosament els compromisos que té vigents.

Actualment, el 47% de l'hidrogen es produeix a partir del gas natural, el 27% es produeix a partir de la gasificació del carbó i el 22% del petroli. Substituint aquest altament CO2-emetre hidrogen amb hidrogen produït amb energies renovables no només és desitjable sinó imprescindible per gaudir dels seus múltiples beneficis. La Unió Europea ha fet de la descarbonització de l'hidrogen un focus important de la seva política energètica a llarg termini, fixant un objectiu de consum anual de 20 milions de tones d'hidrogen renovable per al 2030: la meitat es produirà a Europa, l'altra meitat importarà.

No obstant això, la capacitat d'Europa per produir la meitat de l'hidrogen renovable que consumirà en els propers vuit anys és actualment poc realista. Per assolir l'objectiu de 10 milions de tones, els països europeus haurien de produir un 25% més d'electricitat renovable de la que ja es necessita per substituir l'electricitat dels combustibles fòssils i absorbir l'augment estructural del seu consum elèctric.

La producció d'hidrogen a partir de l'electròlisi és una opció. Tanmateix, l'obtenció d'hidrogen verd d'aquest procés requereix l'accés a una electricitat assequible i renovable, cosa que Europa no està ben ubicada per oferir. Europa no és capaç de proporcionar electricitat renovable competitiva a partir de l'energia solar o eòlica per alimentar els electròlitzadors i produir hidrogen a un preu acceptable per als clients. Per tant, Europa haurà de buscar en un altre lloc la major part del seu hidrogen renovable. En països amb els millors recursos renovables (principalment solar i eòlic) i amb efectes d'escala més elevats per produir a costos competitius com Austràlia, Orient Mitjà, Àfrica o Estats Units.

anunci

A més, hi ha disponibles altres noves tecnologies i mètodes de producció d'hidrogen verd, i Europa ha de donar suport al seu desenvolupament i fomentar-ne l'ús per construir un mix de producció d'hidrogen verd més diversificat i més robust. Més enllà de l'energia verda, l'hidrogen verd també es podria produir a partir de residus de biomassa, residus agrícoles, biogàs, residus sòlids i líquids. La biomassa a hidrogen podria fins i tot oferir una petjada de carboni negativa gràcies al subproducte del biocarbon, una forma estable i sòlida de carboni. Aquest procés és en realitat un procés de producció d'hidrogen i un embornal de carboni. Aquesta solució única obre el camí cap a una descarbonització accelerada de indústria i transport. Totes aquestes oportunitats ja s'estan implementant en projectes del món real per part d'inversors europeus com Kouros.

En adquirir o construir negocis disruptius al llarg de la cadena de valor, Kouros reuneix la seva cartera com un trencaclosques de sinergies i innovacions que treballen amb el mateix objectiu. Això li permet posar les solucions necessàries per a les transicions energètiques al servei de les necessitats actuals.

El suport i la inversió en mètodes innovadors de tecnologies diversificades de producció d'hidrogen, com ara els residus de biomassa, són essencials si Europa vol assolir els seus objectius climàtics i els seus objectius d'hidrogen, així com per reforçar la seva seguretat energètica de subministrament. Hem d'actuar i actuar ara, perquè el temps s'acaba".

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències