Connecteu-vos amb nosaltres

Canvi climàtic

Copèrnic: la ratxa de rècord de temperatura global continua: l'abril del 2024 és el més càlid de la història

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Anomalia de la temperatura de l'aire a la superfície de l'abril de 2024 en relació amb la mitjana d'abril del període 1991-2020. Font de les dades: ERA5. Crèdit: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

El Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S), implementat pel Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Pla Mitjà en nom de la Comissió Europea amb finançament de la UE, publica regularment butlletins climàtics mensuals que informen sobre els canvis observats en les temperatures de l'aire i del mar a la superfície global, la coberta de gel marí i les variables hidrològiques. Totes les troballes informades es basen en anàlisis generades per ordinador i segons el conjunt de dades de reanàlisi ERA5, utilitzant milers de milions de mesures de satèl·lits, vaixells, avions i estacions meteorològiques de tot el món.

Anomalies mensuals de la temperatura de l'aire a la superfície global (°C) en relació amb el període 1850–1900 des de gener de 1940 fins a abril de 2024, representades com a sèries temporals per a cada any. El 2024 es mostra amb una línia groga gruixuda, el 2023 amb una línia vermella gruixuda i la resta d'anys amb línies fines ombrejades segons la dècada, des del blau (dècada de 1940) fins al vermell maó (dècada de 2020). Font de les dades: ERA5. Crèdit: C3S/ECMWF. 

Abril de 2024: temperatura de l'aire a la superfície i temperatura de la superfície del mar:

 • L'abril del 2024 va ser més càlid a nivell mundial que qualsevol abril anterior al registre de dades, amb una temperatura mitjana de l'aire superficial ERA5 de 15.03 °C, 0.67 °C per sobre de la mitjana de 1991-2020 d'abril i 0.14 °C per sobre del màxim anterior establert l'abril de 2016. 
 • Aquest és l'onzè mes consecutiu que és el més càlid del registre de dades ERA5 per al mes respectiu de l'any. Tot i que és inusual, una ratxa similar de registres mensuals de temperatura global es va produir anteriorment el 2015/2016. 
 • El mes va ser 1.58 °C més càlid que una estimació de la mitjana d'abril de 1850-1900, el període de referència preindustrial designat. 
 • La temperatura mitjana global dels darrers 12 mesos (maig de 2023 a abril de 2024) és la més alta que s'ha registrat, amb 0.73 °C per sobre de la mitjana de 1991-2020 i 1.61 °C per sobre de la mitjana preindustrial de 1850-1900.  
 • La temperatura mitjana europea de l'abril de 2024 va ser 1.49 °C per sobre de la mitjana de l'abril de 1991-2020, el que va convertir el mes en el segon abril més càlid registrat al continent. 
 • Les temperatures van ser més per sobre de la mitjana a les regions de l'est d'Europa. Fennoscandia i Islàndia van experimentar temperatures per sota de la mitjana. La temperatura mitjana, però, emmascara el contrast entre les temperatures més càlides i més fredes experimentades a l'inici i la darrera part d'abril a l'oest d'Europa.
 • Fora d'Europa, les temperatures van ser més per sobre de la mitjana al nord i nord-est d'Amèrica del Nord, Groenlàndia, l'est d'Àsia, el nord-oest de l'Orient Mitjà, parts d'Amèrica del Sud i la major part d'Àfrica. 
 • El Niño al Pacífic equatorial oriental va continuar debilitant-se cap a condicions neutres, però les temperatures de l'aire marí en general es van mantenir a un nivell inusualment alt.  
 • La temperatura global de la superfície del mar (SST) mitjana de l'abril de 2024 entre 60 ° S i 60 ° N va ser de 21.04 ° C, el valor més alt registrat durant el mes, lleugerament per sota dels 21.07 ° C registrats al març de 2024. 
 • Aquest és el tretzè mes consecutiu que l'SST ha estat el més càlid del registre de dades ERA5 per al mes respectiu de l'any.

La mitjana diària de la temperatura de la superfície del mar (°C) a l'oceà global extrapolar (60°S–60°N) per al 2023 (taronja) i el 2024 (vermell fosc). La resta d'anys entre 1979 i 2022 es mostren amb línies grises. La mitjana diària del període de referència 1991-2020 es mostra amb una línia grisa discontínua. Font de les dades: ERA5. Crèdit: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

Segons Carlo Buontempo, director del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S), "El Niño va assolir el màxim a principis d'any i les temperatures de la superfície del mar al Pacífic tropical oriental estan tornant a condicions neutres. No obstant això, mentre que les variacions de temperatura s'associen amb cicles naturals com El Niño, l'energia extra atrapada a l'oceà i l'atmosfera per l'augment de les concentracions de gasos d'efecte hivernacle seguirà empenyent la temperatura global cap a nous rècords".

Anomalies i extrems en els percentils de temperatura de la superfície del mar a l'abril de 2024. Les categories de color fan referència als percentils de les distribucions de temperatura per al període de referència 1991-2020. Les categories extremes ("Més fresc" i "Més càlid") fan referència al període 1979-2024. Els valors només es calculen per als oceans lliures de gel. Les zones cobertes de gel marí i plataformes de gel l'abril de 2024 es mostren en gris clar. Font de les dades: ERA5. Crèdit: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

anunci

Abril 2024 - Aspectes hidrològics:

 • A l'abril de 2024, era predominantment més humit que la mitjana a la major part del nord-oest, centre i nord-est d'Europa. 
 • La major part del sud d'Europa, incloent gran part de l'est d'Espanya, la península d'Itàlia, els Balcans occidentals, Turquia, Ucraïna i el sud de Rússia, així com Islàndia, estaven més secs que la mitjana. 
 • L'abril de 2024, les condicions eren més humides que la mitjana a les regions del centre, l'est i el sud d'Amèrica del Nord, a l'Àsia central, els països del golf Pèrsic, l'Àsia més oriental, l'est d'Austràlia i el sud del Brasil; Les fortes pluges sovint van provocar inundacions. 
 • Es van observar condicions més seques que la mitjana a parts del nord de Mèxic, al voltant del mar Caspi i l'altiplà tibetà. La major part d'Austràlia també era més seca que la mitjana.

Abril de 2024: moments destacats del gel marí

 • L'extensió del gel marí de l'Àrtic va ser aproximadament un 2% per sota de la mitjana, una anomalia negativa relativament petita en comparació amb les anomalies d'abril registrades durant els darrers 10 anys.
 • Com al març, les anomalies de concentració de gel marí es van barrejar a l'oceà Àrtic. Les concentracions es van mantenir per sobre de la mitjana al mar de Groenlàndia, una característica persistent des de l'octubre. 
 • L'extensió del gel marí de l'Antàrtida va ser un 9% per sota de la mitjana, la 10a extensió més baixa d'abril en el registre de dades de satèl·lit, continuant un patró d'anomalies negatives freqüents observades des del 2017. 
 • Com al febrer i març, les concentracions de gel marí van ser més per sota de la mitjana al nord del mar de Weddell i al sector del mar de Ross-Amundsen.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències