Connecteu-vos amb nosaltres

Canvi climàtic

Copèrnic: maig de 2024 és el 12è mes consecutiu amb temperatures rècord

COMPARTIR:

publicat

on

El Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S)finançat per la Comissió Europea, va observar que El maig del 2024 va ser el maig més càlid que s'ha registrat a nivell mundial, amb una temperatura mitjana global de l'aire a la superfície de 0.65 °C per sobre de la mitjana de 1991-2020, que va marcar el 12.th mes consecutiu en què la temperatura mitjana global assoleix un valor rècord per al mes corresponent, basat en les dades ERA5. 

La ratxa de 12 mesos es confirma al mateix temps que l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) i l'Oficina Meteorològica del Regne Unit publiquen el seu Actualització de la predicció climàtica anual a dècada, que sintetitza les prediccions anuals a decenals fetes per aquestes institucions per al futur proper per al període 2024-2028. Aquest informe mostra, entre moltes altres troballes, que és probable que almenys un dels propers cinc anys sigui el més càlid de la història, superant el 2023.

Carlo Buontempo, director de C3S, comenta: "És impactant, però no estrany que hem arribat a aquesta ratxa de 12 mesos. Tot i que aquesta seqüència de mesos de rècord finalment s'interromprà, la signatura general del canvi climàtic es manté i no hi ha cap senyal a la vista d'un canvi en aquesta tendència".

També afegeix: "Vivim temps sense precedents, però també tenim una habilitat sense precedents en el seguiment del clima i això pot ajudar a informar les nostres accions. Aquesta sèrie de mesos més calorosos es recordarà com a relativament freda, però si aconseguim estabilitzar les concentracions de GEH a l'atmosfera en un futur molt proper, potser podrem tornar a aquestes temperatures "fredes" a finals de segle".

Les dades del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus i l'informe de l'OMM-Regne Unit Met Office s'estan utilitzant per donar suport a un gran declaració climàtica del secretari general de l'ONU, António Guterres (en directe dimecres 16.00 CEST). 

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, afirma: “Durant l'any passat, cada gir del calendari ha augmentat la calor. El nostre planeta està intentant dir-nos alguna cosa. Però sembla que no escoltem. Estem trencant els rècords de temperatura global i recollint el remolí. És temps de crisi climàtica. Ara és el moment de mobilitzar-se, actuar i lliurar”.

anunci

Les dades del servei de canvi climàtic de Copernicus del maig mostren que:

· La temperatura mitjana global del maig de 2024 va ser 1.52 °C per sobre de la mitjana preindustrial de 1850–1900, marcant l'11è mes consecutiu (des de juliol de 2023) a 1.5 °C o per sobre.

· La temperatura mitjana global dels darrers 12 mesos (juny de 2023 – maig de 2024) és la més alta registrada, amb 0.75 °C per sobre de la mitjana de 1991–2020 i 1.63 °C per sobre de la mitjana preindustrial de 1850–1900.

· El 6 de juny es publicarà una anàlisi més completa sobre altres indicadors climàtics clau, com ara les temperatures de la superfície del mar i la cobertura del gel marí com a part del butlletí mensual regular del clima.        

·       Copèrnic és un component del programa espacial de la Unió Europea, amb finançament de la UE, i és el seu programa insígnia d'observació de la Terra, que opera a través de sis serveis temàtics: Atmosfera, Marí, Terrestre, Canvi Climàtic, Seguretat i Emergència. Ofereix dades i serveis operatius d'accés lliure que proporcionen als usuaris informació fiable i actualitzada relacionada amb el nostre planeta i el seu entorn.

El programa està coordinat i gestionat per la Comissió Europea i s'implementa en col·laboració amb els Estats membres, l'Agència Espacial Europea (ESA), l'Organització Europea per a l'Explotació de Satèl·lits Meteorològics (EUMETSAT), el Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Pla Mitjà ( ECMWF), Agències de la UE i Mercator Océan, entre d'altres.

·       Extensió ECMWF opera dos serveis del programa d'observació de la Terra Copernicus de la UE: el Servei de Monitorització de l'Atmosfera de Copernicus (CAMS) i el Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S). També contribueixen al Servei de Gestió d'Emergències (CEMS) de Copernicus, que està implementat pel Consell Comú de Recerca (JRC) de la UE.

El Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Pla Mitjà (ECMWF) és una organització intergovernamental independent amb el suport de 35 estats. És alhora un institut de recerca i un servei operatiu les 24 hores del dia, els 7 dies de la setmana, que produeix i difon prediccions meteorològiques numèriques als seus Estats membres.

Aquestes dades estan totalment disponibles per als serveis meteorològics nacionals dels Estats membres. La instal·lació de superordinadors (i l'arxiu de dades associats) de l'ECMWF és una de les més grans d'aquest tipus a Europa i els Estats membres poden utilitzar el 25% de la seva capacitat per als seus propis propòsits.

· L'ECMWF ha ampliat la seva ubicació als seus Estats membres per a algunes activitats. A més d'una seu al Regne Unit i un centre d'informàtica a Itàlia, es troben noves oficines centrades en activitats realitzades en col·laboració amb la UE, com ara Copernicus, a Bonn, Alemanya.

· L'OMM és la veu autoritzada del sistema de les Nacions Unides sobre l'estat i el comportament de l'atmosfera terrestre, la seva interacció amb la terra i els oceans, el temps i el clima que produeix i la distribució resultant dels recursos hídrics.

· Com que el temps, el clima i el cicle de l'aigua no coneixen fronteres nacionals, la cooperació internacional a escala mundial és essencial per al desenvolupament de la meteorologia i la hidrologia operativa, així com per obtenir els beneficis de la seva aplicació. L'OMM proporciona el marc d'aquesta cooperació internacional als seus 193 estats i territoris membres.

· El mandat de l'OMM es refereix a les àrees de meteorologia (temps i clima), hidrologia operativa i ciències geofísiques relacionades. L'OMM té un paper poderós a l'hora de contribuir a la seguretat i el benestar de la humanitat fomentant la col·laboració entre els Serveis Meteorològics i Hidrològics Nacionals (SMHN) dels seus membres i fent avançar l'aplicació de la meteorologia i la hidrologia en moltes àrees socials i econòmiques.

· L'OMM regula i facilita l'intercanvi gratuït i sense restriccions de dades i informació, productes i serveis en temps real o gairebé real. Això és fonamental per a aplicacions relacionades amb la seguretat i la seguretat de la societat, el benestar social i econòmic i la protecció del medi ambient. Les normes i polítiques de l'OMM contribueixen a la formulació de polítiques en aquests àmbits a nivell nacional i regional.

· L'Organització té un paper destacat en els esforços internacionals per controlar i protegir el clima i el medi ambient. En col·laboració amb altres agències de les Nacions Unides i SMHN, l'OMM dóna suport a la implementació de la CMNUCC i una sèrie de convencions ambientals i és fonamental per oferir assessorament i avaluacions als governs sobre qüestions relacionades. Aquestes activitats contribueixen a garantir el desenvolupament sostenible i el benestar de les nacions.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències