Connecteu-vos amb nosaltres

les emissions CO2

Fugida de carboni: evitar que les empreses evitin les normes d’emissions 

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Els eurodiputats volen un impost sobre el carboni més ambiciós a les mercaderies importades per evitar que les empreses es traslladin fora de la UE per evitar els estàndards d'emissions, una pràctica coneguda com a fuga de carboni. Societat.

A mesura que la indústria europea lluita per recuperar-se de la crisi de la Covid-19 i de l'impacte de la guerra a Ucraïna, la UE intenta complir els seus compromisos climàtics, alhora que manté els llocs de treball i les cadenes de producció a casa.

Al voltant del 27% de les emissions mundials de CO2 de la combustió de combustible provenen de béns comercialitzats internacionalment i les emissions de les importacions de la UE han augmentat, soscavant els seus esforços pel clima.

Descobriu com el pla de recuperació de la UE prioritza la creació d'una Europa sostenible i climàticament neutral.

Una taxa de carboni de la UE per evitar la fuita de carboni

Els esforços de la UE per reduir la seva petjada de carboni sota el Acord Verd Europeu i esdevenir resilients de manera sostenible i el clima serà neutre el 2050, podria ser soscavat per països menys ambiciosos pel que fa al clima. Per mitigar-ho, la Comissió Europea va proposar a Mecanisme d’ajust de la frontera del carboni (CBAM) el juliol de 2021, que aplicaria una taxa de carboni a les importacions de determinats béns de fora de la UE.

Aquest mecanisme també forma part d'una sèrie de lleis que s'estan ajustant sota el Apte per al paquet 55 el 2030 complir la Llei Europea del Clima, mitjançant una disminució de les emissions de gasos d'efecte hivernacle d'almenys un 55% l'any 2030 en comparació amb els nivells de 1990. Com funcionaria una taxa europea de carboni?  

  • Si els productes provenen de països amb normes menys ambicioses que la UE, s'aplica la taxa, garantint que les importacions no siguin més barates que el producte equivalent de la UE. 

Tenint en compte el risc que sectors més contaminants traslladin la producció a països amb restriccions més baixes d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, el preu del carboni es considera un complement essencial del sistema existent de drets de carboni de la UE, el sistema de comerç d’emissions (ETS) de la UE. Què és la fuga de carboni?  

anunci
  • La fuga de carboni és el desplaçament de les indústries emissores de gasos d'efecte hivernacle fora de la UE per evitar estàndards més estrictes. Com que això simplement trasllada el problema a un altre lloc, els eurodiputats volen evitar el problema mitjançant aquest nou instrument de fuites de carboni 

Mesures de preus de carboni existents a la UE

Segons l’actual sistema de comerç d’emissions (ETS), que proporciona incentius financers per reduir les emissions, les centrals elèctriques i les indústries han de tenir un permís per cada tona de CO2 que produeixen. El preu d’aquests permisos es basa en la demanda i l’oferta. A causa de la darrera crisi econòmica, la demanda de permisos ha caigut i també el seu preu, que és tan baix que desincentiva les empreses a invertir en tecnologies ecològiques. Per resoldre aquest problema, la UE reformarà l'ETS - tal com es preveu al paquet Fit for 55.

El que demana el Parlament

En un informe aprovat pel Comitè de Medi Ambient el 17 de maig, Els eurodiputats demanen que el Mecanisme d'Ajust de la Frontera del Carboni s'ampliï a més productes, incloent alumini, hidrogen i productes químics i per cobrir les anomenades emissions indirectes de l'electricitat utilitzada en la fabricació. També volen que el mecanisme s'apliqui més ràpidament, a partir de l'1 de gener de 2023, amb un període de transició de dos anys i que s'ampliï a tots els sectors de l'ETS l'any 2030.

L'any 2020, el Mecanisme d'Ajust de la Frontera del Carboni hauria de cobrir els sectors industrials intensius en energia i energia, que representen el 94% de les emissions industrials de la UE i encara reben importants assignacions gratuïtes, segons els eurodiputats. Aquests els subsidis gratuïts s'haurien d'eliminar gradualment el 2030 quan el mecanisme hauria de cobrir totalment les indústries protegides. 

Els diputats donen suport a la proposta de la Comissió d'utilitzar els ingressos generats per la venda de certificats de mecanismes com a nous recursos propis per al Pressupost de la UE.

A més, almenys l'equivalent en valor financer als ingressos generats pel mecanisme, s'hauria de canalitzar als països menys desenvolupats per ajudar a la descarbonització de les seves indústries manufactureres.

L'informe també demana una autoritat centralitzada de la UE per al Mecanisme d'ajust de la frontera del carboni, en lloc d'una a cada país de la UE.

Els eurodiputats votaran l'informe durant el ple del 6 al 9 de juny.

Més informació sobre les respostes de la UE al canvi climàtic i el seu paper en negociacions internacionals sobre el clima.

Per saber més 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències