Connecteu-vos amb nosaltres

COP26

La COP26 ha de ser un punt d'inflexió per als petits agricultors i la recerca de la seguretat alimentària

COMPARTIR:

publicat

on

A mesura que els líders mundials es reuneixen a Glasgow per a la conferència de la COP26, és imprescindible que no s'oblidin de les persones més en risc de l'augment de les temperatures globals, especialment a l'Àfrica. La conferència és una oportunitat real perquè els líders mundials reconeguin els principals problemes globals associats al canvi climàtic. Concretament, s'ha de prioritzar la seguretat alimentària en els debats, ja que és un dels principals problemes a l'Àfrica subsahariana que només es preveu que empitjori a mesura que les temperatures continuïn augmentant, amenaçant al seu torn amb agreujar la pobresa i la malaltia en un continent desesperat pel canvi. , escriu Zuneid Yousuf, president African Green Resources (AGR).

Conec molt bé els problemes als quals s'enfronten els ciutadans i, en particular, els petits agricultors de l'Àfrica subsahariana a causa de les meves dècades de treball amb ells a Zàmbia, un país on l'agricultura contribueix al 20% del PIB total. Com els agricultors de Zàmbia, sé que si les temperatures continuen augmentant, els problemes només augmentaran. El 25% de la nostra població s'enfronta a nivells elevats d'inseguretat alimentària aguda (més d'1.7 milions de persones). El canvi climàtic ja s'agreuja a això, i la previsió fa una lectura trista per als zambians.

Aquesta setmana a Glasgow, el nou president de Zàmbia, Hakainde Hichilema, va destacar l'acció nacional que s'està duent a terme a Zàmbia per contribuir a les estratègies globals de mitigació del canvi climàtic.

"Ens hem compromès a reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en un 25% en funció dels nivells del 2010 per al 2030 amb una combinació dels nostres propis recursos nacionals i altres ajuts que hem rebut tradicionalment", ha explicat Hichilema.

"Zàmbia està disposada i disposada a donar suport al vostre lideratge i treballarà estretament amb la comunitat mundial per resoldre aquest repte", va afegir Hichilema al primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson.

El Banc Mundial estima que si l'escalfament global continua al ritme actual, els rendiments de les collites a Zàmbia disminuiran un 25% el 2050, i que en els propers 10-20 anys, les pèrdues relacionades amb el canvi climàtic (per exemple, per l'augment de les sequeres) arribaran entre 2.2-3.1 milions de dòlars. Això seria devastador per a un país que ja pateix una inseguretat alimentària a escala massiva i, per tant, requereix una acció urgent tant des de Zàmbia com de fora.

En una declaració a l'octubre, l'exsecretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-Moon, va cridar l'atenció sobre els problemes als quals s'enfronten els petits agricultors i la importància que té la COP26.

"Si volem un món lliure de fam i pobresa alhora que ens adaptem i mitiguem la crisi climàtica, hem de posar els petits agricultors al centre dels nostres esforços per abordar aquests problemes", va dir l'antic secretari general de l'ONU.

Il·lustrant la importància d'invertir en noves tecnologies, polítiques coherents i, de manera crucial, proporcionar ajuda financera a aquests agricultors, va demanar que es prenguessin mesures per mitigar les emissions climàtiques i la inseguretat alimentària.

Esperem compromisos polítics concrets de la conferència, però segueixo sent optimista que els líders mundials puguin veure la gravetat de la situació davant d'ells, reconeixent que estan en condicions d'ajudar països com Zàmbia. Durant una pandèmia global que ha empitjorat encara més la desigualtat i la pobresa en aquestes regions, no hi podria haver millor moment per a una acció ferma.

Afortunadament, sembla que Hichilema ha prioritzat l'acció domèstica a Zàmbia per ajudar el sector agrícola a navegar per aquesta tempesta. Durant la seva campanya electoral, Hichilema va destacar la importància de l'agricultura per a l'economia i la forma de vida del país, fent comparacions amb la seva educació com a humil ramader.

anunci

Ara podem veure que no eren falses promeses, i que ja s'estan prenent mesures per ajudar els petits agricultors del país mitjançant múltiples iniciatives d'inversió.

El setembre d'aquest any, Hichilema va parlar a la cimera de les Nacions Unides sobre els sistemes alimentaris a la ciutat de Nova York, i va explicar les iniciatives clau que el seu nou govern estava duent a terme a casa. "Estem treballant per ampliar i millorar la prestació de serveis i equips d'extensió agrícola, així com per oferir productes financers a mida assequibles als petits agricultors", va dir Hichilema.

El govern de Zàmbia ja està investigant la possibilitat de reduir el cost dels fertilitzants en més d'un 50%, i a l'octubre, juntament amb el ministre d'Agricultura Mtolo Phiri, Hichilema va reforçar encara més les promeses clau fetes a la columna vertebral de l'economia de Zàmbia. "Estem treballant en reformes per fer que els habitants de Zàmbia tinguin més seguretat alimentària", va dir Phiri abans d'anunciar reformes al Programa de suport a les aportacions dels agricultors de Zàmbia pel qual els agricultors reben ara sis bosses gratuïtes de fertilitzants i 10 kg de llavors per a aquesta temporada agrícola.

Aquests canvis són ben rebuts tant pels agricultors com pels ciutadans del país, però és essencial que es prenguin mesures més grans donada la gravetat de l'emergència climàtica.

Més tard a l'octubre, el govern de Zàmbia va anunciar una nova associació d'inversió amb el Banc Europeu d'Inversions (BEI) i Zanaco, el banc comercial nacional de Zàmbia. La iniciativa de 35 milions de dòlars conduirà a "millorar l'accés al finançament" per als petits agricultors, segons Mukwandi Chibesakunda, director general de Zanaco.

En combinació amb l'establiment de l'Àrea de Lliure Comerç Continental Africana (AfCFTA), aquestes iniciatives funcionaran conjuntament amb els esforços de la nova administració per posar justament el focus sobre els agricultors de Zàmbia.

D'això hem estat parlant... Zàmbia està oberta als negocis a través de les joint ventures, ha afirmat Hichilema després de la notícia de l'acord d'inversió.
Com Hichilema, sempre he cregut en Zàmbia, la seva gent, la seva terra rica en recursos i el seu potencial. Precisament per això vaig establir African Green Resources (AGR). Jo també reconec els problemes als quals s'enfronta el sector agrícola crític de Zàmbia i, per tant, vull utilitzar la meva experiència per atraure més inversions a aquest gran país que està desesperat per assolir el seu potencial increïble.

AGR té com a objectiu permetre als petits agricultors maximitzar els rendiments dels seus cultius mitjançant la creació d'una economia agrícola sostenible mitjançant la facilitació del crèdit agrícola, les matèries primeres com els fertilitzants i el capital circulant per a l'arrendament d'equips. Hem estat actius tant abans com des de l'elecció d'Hichilema, amb nombroses inversions multimilionàries al país, treballant amb socis globals. A més, tenim previst invertir 150 milions de dòlars més en projectes a Zàmbia, com ara una granja solar de 50 megawatts i una presa de reg per ajudar encara més amb els esforços agrícoles sostenibles al país en el qual crec.

Espero que aquestes inversions inspirin altres persones a veure també l'enorme potencial de Zàmbia que està a l'espera de ser alliberat i que, de manera crucial, inversions com aquesta puguin conduir a un futur millor i més sostenible per a tots els zambians.

La qüestió de la seguretat alimentària ha d'estar al centre de les deliberacions climàtiques, i és fonamental que la comunitat global prengui accions per mitigar l'escalfament climàtic que podria agreujar encara més el problema al qual s'enfronta la població.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències