Connecteu-vos amb nosaltres

COP26

COP26: La UE ajuda a obtenir resultats per mantenir vius els objectius de l'Acord de París

COMPARTIR:

publicat

on

Al final de la COP26 ONU Climate ConferAvui, la Comissió Europea ha donat suport al consens assolit per més de 190 països després de dues setmanes d'intenses negociacions. La COP26 va donar lloc a la finalització del llibre de normes de l'Acord de París i va mantenir vius els objectius de París, donant-nos l'oportunitat de limitar l'escalfament global a 1.5 graus centígrads.

La presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen said: "Hem avançat en els tres objectius que ens vam marcar a l'inici de la COP26: primer, aconseguir compromisos per reduir les emissions per mantenir-se dins del límit d'escalfament global d'1.5 graus. Segon, aconseguir l'objectiu de 100 milions de dòlars anuals de finançament del clima als països en desenvolupament i vulnerables. I tercer, aconseguir un acord sobre el reglament de París. Això ens dóna confiança que podem oferir un espai segur i pròsper per a la humanitat en aquest planeta. Però no hi haurà temps per relaxar-se: encara hi ha treball dur per davant".

El vicepresident executiu i negociador principal de la UE, Frans Timmermans, dit: "Crec fermament que el text que s'ha acordat reflecteix un equilibri dels interessos de totes les parts, i ens permet actuar amb la urgència que és essencial per a la nostra supervivència. És un text que pot portar esperança al cor dels nostres fills i néts. És un text, que manté viu l'objectiu de l'Acord de París de limitar l'escalfament global a 1.5 graus centígrads. I és un text que reconeix les necessitats dels països en desenvolupament per al finançament del clima i estableix un procés per satisfer aquestes necessitats."

Segons l'Acord de París, 195 països es van establir com a objectiu mantenir el canvi mitjà de la temperatura global per sota dels 2 °C i el més a prop possible d'1.5 °C. Abans de la COP26, el planeta estava en marxa per a un perillós escalfament global de 2.7 °C. A partir dels nous anuncis fets durant la Conferència, els experts estimen que ara estem en el camí d'entre 1.8 °C i 2.4 °C d'escalfament. A les conclusions d'avui, les parts han acordat ara revisar els seus compromisos, segons sigui necessari, a finals de 2022 per posar-nos en camí d'1.5 °C d'escalfament, mantenint l'extrem superior de l'ambició segons l'Acord de París.

Per complir amb aquestes promeses, la COP26 també va acordar per primera vegada accelerar els esforços cap a la reducció gradual de l'energia de carbó ininterrompuda i els subsidis ineficients als combustibles fòssils, i va reconèixer la necessitat de suport cap a una transició justa.

La COP26 també va completar les negociacions tècniques sobre l'anomenat Llibre de normes de l'Acord de París, que fixa els requisits de transparència i de presentació d'informes per a totes les parts per fer un seguiment del progrés respecte als seus objectius de reducció d'emissions. El reglament també inclou els mecanismes de l'article 6, que estableixen el funcionament dels mercats internacionals de carboni per donar suport a una major cooperació mundial en la reducció d'emissions.

Pel que fa al finançament climàtic, el text acordat compromet els països desenvolupats a duplicar la quota col·lectiva del finançament de l'adaptació dins de l'objectiu anual de 100 milions de dòlars per al període 2021-2025 i a assolir l'objectiu de 100 milions de dòlars el més aviat possible. Les parts també es comprometen a un procés per acordar un finançament climàtic a llarg termini més enllà del 2025. La COP també va decidir establir un diàleg entre les parts, les parts interessades i les organitzacions rellevants per donar suport als esforços per evitar, minimitzar i abordar les pèrdues i els danys associats al canvi climàtic.

anunci

Nous compromisos de la UE

Els dies 1 i 2 de novembre, la presidenta Úrsula von der Leyen va representar la Comissió a la Cimera Mundial de Líders que va obrir la COP26. El president va comprometre 1 milions d'euros en finançament per al Compromís de finançament global dels boscos l'1 de novembre. El 2 de novembre, la UE va anunciar a Associació per a una transició energètica justa amb Sud-àfrica i va llançar oficialment el Compromís global de metà, una iniciativa conjunta UE-Estats Units que ha mobilitzat més de 100 països per reduir les seves emissions col·lectives de metà almenys un 30% l'any 2030, en comparació amb els nivells de 2020. President von der Leyen també va iniciar el Associació UE-Catalitzador amb Bill Gates i el president del BEI Werner Hoyer. 

Del 7 al 13 de novembre, el vicepresident executiu Frans Timmermans va dirigir l'equip de negociació de la UE a Glasgow. El 9 de novembre, el Sr. Timmermans anunciat una nova promesa de 100 milions d'euros en finançament per al Fons d'Adaptació al Clima, amb diferència, la promesa més gran per al Fons d'Adaptació feta pels donants a la COP26. S'afegeix a les importants contribucions ja anunciades pels estats membres i també confirma el paper de suport de la UE al Grup de Campions informal sobre el finançament de l'adaptació.

Actes paralels a la UE a la COP26

Durant la conferència, la UE va acollir més de 150 esdeveniments paralels al pavelló de la UE a Glasgow i en línia. Aquests esdeveniments, organitzats per diversos països i organitzacions d'Europa i d'arreu del món, van abordar una àmplia gamma de qüestions relacionades amb el clima, com ara la transició energètica, les finances sostenibles i la recerca i la innovació. Més de 20,000 inscrits a la plataforma en línia.

Fons

La Unió Europea és líder mundial en acció climàtica, ja que ha reduït les seves emissions de gasos d'efecte hivernacle en més d'un 30% des de 1990, alhora que ha fet créixer la seva economia en més d'un 60%. Amb el Acord Verd Europeu, presentat el desembre de 2019, la UE va augmentar encara més la seva ambició climàtica comprometent-se a assolir la neutralitat climàtica l'any 2050. Aquest objectiu va esdevenir jurídicament vinculant amb l'adopció i l'entrada en vigor de la Dret europeu sobre el clima. La Llei del Clima també estableix un objectiu intermedi de reduir les emissions netes de gasos d'efecte hivernacle en almenys un 55% l'any 2030, en comparació amb els nivells de 1990. Aquest objectiu per al 2030 era comunicat a la CMNUCC el desembre de 2020 com a NDC de la UE en virtut de l'Acord de París. Per tal de complir amb aquests compromisos, la Comissió Europea ha presentat un paquet de propostes el juliol de 2021 per adaptar les polítiques de la UE en matèria de clima, energia, ús del sòl, transport i fiscalitat per reduir les emissions netes de gasos d'efecte hivernacle en almenys un 55% per a l'any 2030.

Els països desenvolupats s'han compromès a mobilitzar un total de 100 milions de dòlars anuals en finançament internacional pel clima des del 2020 fins al 2025 per ajudar els països més vulnerables i els petits estats insulars, en particular, en els seus esforços de mitigació i adaptació. La UE és el principal donant, aportant més d'un terç de les promeses actuals, amb 23.39 milions d'euros (27 milions de dòlars) de finançament pel clima el 2020. El president von der Leyen va anunciar recentment 4 milions d'euros addicionals del pressupost de la UE per al finançament del clima fins a 2027.

Per obtenir més informació: 

Q&A sobre la UE a la COP26

De l'ambició a l'acció: actuar junts pel planeta (Fitxa informativa)

Pàgina web de la COP26 de la Comissió Europea i programa d'esdeveniments paralels

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències