Connecteu-vos amb nosaltres

COP26

COP26: La UE ajuda a obtenir resultats per mantenir vius els objectius de l'Acord de París

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Al final de la COP26 ONU Climate ConferAvui, la Comissió Europea ha donat suport al consens assolit per més de 190 països després de dues setmanes d'intenses negociacions. La COP26 va donar lloc a la finalització del llibre de normes de l'Acord de París i va mantenir vius els objectius de París, donant-nos l'oportunitat de limitar l'escalfament global a 1.5 graus centígrads.

La presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen said: "Hem avançat en els tres objectius que ens vam marcar a l'inici de la COP26: primer, aconseguir compromisos per reduir les emissions per mantenir-se dins del límit d'escalfament global d'1.5 graus. Segon, aconseguir l'objectiu de 100 milions de dòlars anuals de finançament del clima als països en desenvolupament i vulnerables. I tercer, aconseguir un acord sobre el reglament de París. Això ens dóna confiança que podem oferir un espai segur i pròsper per a la humanitat en aquest planeta. Però no hi haurà temps per relaxar-se: encara hi ha treball dur per davant".

El vicepresident executiu i negociador principal de la UE, Frans Timmermans, dit: "Crec fermament que el text que s'ha acordat reflecteix un equilibri dels interessos de totes les parts, i ens permet actuar amb la urgència que és essencial per a la nostra supervivència. És un text que pot portar esperança al cor dels nostres fills i néts. És un text, que manté viu l'objectiu de l'Acord de París de limitar l'escalfament global a 1.5 graus centígrads. I és un text que reconeix les necessitats dels països en desenvolupament per al finançament del clima i estableix un procés per satisfer aquestes necessitats."

Segons l'Acord de París, 195 països es van establir com a objectiu mantenir el canvi mitjà de la temperatura global per sota dels 2 °C i el més a prop possible d'1.5 °C. Abans de la COP26, el planeta estava en marxa per a un perillós escalfament global de 2.7 °C. A partir dels nous anuncis fets durant la Conferència, els experts estimen que ara estem en el camí d'entre 1.8 °C i 2.4 °C d'escalfament. A les conclusions d'avui, les parts han acordat ara revisar els seus compromisos, segons sigui necessari, a finals de 2022 per posar-nos en camí d'1.5 °C d'escalfament, mantenint l'extrem superior de l'ambició segons l'Acord de París.

anunci

Per complir amb aquestes promeses, la COP26 també va acordar per primera vegada accelerar els esforços cap a la reducció gradual de l'energia de carbó ininterrompuda i els subsidis ineficients als combustibles fòssils, i va reconèixer la necessitat de suport cap a una transició justa.

La COP26 també va completar les negociacions tècniques sobre l'anomenat Llibre de normes de l'Acord de París, que fixa els requisits de transparència i de presentació d'informes per a totes les parts per fer un seguiment del progrés respecte als seus objectius de reducció d'emissions. El reglament també inclou els mecanismes de l'article 6, que estableixen el funcionament dels mercats internacionals de carboni per donar suport a una major cooperació mundial en la reducció d'emissions.

Pel que fa al finançament climàtic, el text acordat compromet els països desenvolupats a duplicar la quota col·lectiva del finançament de l'adaptació dins de l'objectiu anual de 100 milions de dòlars per al període 2021-2025 i a assolir l'objectiu de 100 milions de dòlars el més aviat possible. Les parts també es comprometen a un procés per acordar un finançament climàtic a llarg termini més enllà del 2025. La COP també va decidir establir un diàleg entre les parts, les parts interessades i les organitzacions rellevants per donar suport als esforços per evitar, minimitzar i abordar les pèrdues i els danys associats al canvi climàtic.

anunci

Nous compromisos de la UE

Els dies 1 i 2 de novembre, la presidenta Úrsula von der Leyen va representar la Comissió a la Cimera Mundial de Líders que va obrir la COP26. El president va comprometre 1 milions d'euros en finançament per al Compromís de finançament global dels boscos l'1 de novembre. El 2 de novembre, la UE va anunciar a Associació per a una transició energètica justa amb Sud-àfrica i va llançar oficialment el Compromís global de metà, una iniciativa conjunta UE-Estats Units que ha mobilitzat més de 100 països per reduir les seves emissions col·lectives de metà almenys un 30% l'any 2030, en comparació amb els nivells de 2020. President von der Leyen també va iniciar el Associació UE-Catalitzador amb Bill Gates i el president del BEI Werner Hoyer. 

Del 7 al 13 de novembre, el vicepresident executiu Frans Timmermans va dirigir l'equip de negociació de la UE a Glasgow. El 9 de novembre, el Sr. Timmermans anunciat una nova promesa de 100 milions d'euros en finançament per al Fons d'Adaptació al Clima, amb diferència, la promesa més gran per al Fons d'Adaptació feta pels donants a la COP26. S'afegeix a les importants contribucions ja anunciades pels estats membres i també confirma el paper de suport de la UE al Grup de Campions informal sobre el finançament de l'adaptació.

Actes paralels a la UE a la COP26

Durant la conferència, la UE va acollir més de 150 esdeveniments paralels al pavelló de la UE a Glasgow i en línia. Aquests esdeveniments, organitzats per diversos països i organitzacions d'Europa i d'arreu del món, van abordar una àmplia gamma de qüestions relacionades amb el clima, com ara la transició energètica, les finances sostenibles i la recerca i la innovació. Més de 20,000 inscrits a la plataforma en línia.

Fons

La Unió Europea és líder mundial en acció climàtica, ja que ha reduït les seves emissions de gasos d'efecte hivernacle en més d'un 30% des de 1990, alhora que ha fet créixer la seva economia en més d'un 60%. Amb el Acord Verd Europeu, presentat el desembre de 2019, la UE va augmentar encara més la seva ambició climàtica comprometent-se a assolir la neutralitat climàtica l'any 2050. Aquest objectiu va esdevenir jurídicament vinculant amb l'adopció i l'entrada en vigor de la Dret europeu sobre el clima. La Llei del Clima també estableix un objectiu intermedi de reduir les emissions netes de gasos d'efecte hivernacle en almenys un 55% l'any 2030, en comparació amb els nivells de 1990. Aquest objectiu per al 2030 era comunicat a la CMNUCC el desembre de 2020 com a NDC de la UE en virtut de l'Acord de París. Per tal de complir amb aquests compromisos, la Comissió Europea ha presentat un paquet de propostes el juliol de 2021 per adaptar les polítiques de la UE en matèria de clima, energia, ús del sòl, transport i fiscalitat per reduir les emissions netes de gasos d'efecte hivernacle en almenys un 55% per a l'any 2030.

Els països desenvolupats s'han compromès a mobilitzar un total de 100 milions de dòlars anuals en finançament internacional pel clima des del 2020 fins al 2025 per ajudar els països més vulnerables i els petits estats insulars, en particular, en els seus esforços de mitigació i adaptació. La UE és el principal donant, aportant més d'un terç de les promeses actuals, amb 23.39 milions d'euros (27 milions de dòlars) de finançament pel clima el 2020. El president von der Leyen va anunciar recentment 4 milions d'euros addicionals del pressupost de la UE per al finançament del clima fins a 2027.

Per obtenir més informació: 

Q&A sobre la UE a la COP26

De l'ambició a l'acció: actuar junts pel planeta (Fitxa informativa)

Pàgina web de la COP26 de la Comissió Europea i programa d'esdeveniments paralels

Comparteix aquest article:

COP26

COP26, canvi climàtic i règims autocràtics: una barreja incòmoda

publicat

on

Quan els grans i els bons van baixar a Glasgow per a la conferència sobre el clima de la COP26 que acaba de concloure, podríeu haver estat perdonat per mostrar un cert cinisme.

Malgrat l'onada de compromisos dels governs occidentals i de les empreses multinacionals destinades a fer front al canvi climàtic, l'elefant de la Zona Blava va ser l'augment de les emissions de carboni d'alguns dels més grans contaminants mundials, els gigantes autocràtics de la Xina i Rússia. 

Segons "Our World in Data", la Xina i Rússia junts constitueixen aproximadament el 33% de les emissions mundials de diòxid de carboni, i només la Xina representa un sorprenent 28% de la quota mundial.

Sense una acció concreta i immediata del major emissor del món (la Xina), amb diferència, les possibilitats de mantenir la temperatura global augmenti per sota dels 2 graus el 2050 semblen bastant exagerades. Per aplacar un nombre cada cop més gran de crítiques, l'any passat el president Xi Jinping va prometre que la Xina arribaria a les emissions màximes el 2030 i aconseguiria la neutralitat de carboni el 2060. A més, va garantir reduir la intensitat de carboni en "almenys un 65%" respecte als nivells del 2005 en 2030, a partir d'un objectiu anterior de "fins al 65%". Les companyies estatals d'acer, carbó i electricitat de la Xina també han fet promeses d'aquest tipus a instàncies del règim.

anunci

Com sempre amb els pronunciaments polítics de Pequín, l'abisme entre les paraules i els fets està badallant. El 2003, la Xina va representar el 22% de les emissions mundials de diòxid de carboni, però el 2020 això havia augmentat espectacularment fins al 31%. La seva participació en el consum mundial de carbó va augmentar del 36% al 54% en el mateix període de temps. Amb l'última crisi energètica mundial que complica encara més les coses, Pequín està augmentant la seva capacitat de carbó sense tenir en compte el medi ambient, els seus ciutadans i les seves promeses buides de reducció de carboni.

Segons l'Administració d'Informació d'Energia dels EUA, la Xina està triplicant la seva capacitat per fer combustible amb carbó, aproximadament el procés més intensiu de carboni que ningú pugui imaginar. Ja té més de 1,000 gigawatts d'energia de carbó i té 105 gigawatts més en marxa. En comparació, tota la capacitat de generació d'electricitat del Regne Unit és d'uns 75 gigawatts.

La veïna de la Xina, Rússia, gairebé no li va millor. En un any que ha vist incendis forestals rècords a Sibèria, inundacions torrencials al mar Negre i una onada de calor abrasadora a Moscou, a Rússia es fan preguntes sobre què planegen fer el president Putin i el seu govern davant l'amenaça existencial del canvi climàtic. . 

anunci

Durant l'any passat, el president rus Vladimir Putin ha ordenat al seu govern que desenvolupi un pla perquè Rússia redueixi les seves emissions per sota de les de la Unió Europea l'any 2050. A l'Extrem Orient, l'illa de Sakhalin, a la costa del Pacífic, espera aprofitar els seus extensos boscos per convertir-se en la primera regió neutra en carboni de Rússia. A tots els nivells del govern rus, la política climàtica és el tema candent.

Com a la Xina, cal mirar més enllà dels titulars per veure si l'acció coincideix amb la retòrica elevada. Rússia s'ha compromès amb la neutralitat de carboni l'any 2060 (un objectiu en línia amb la Xina, tot i que deu anys menys ambiciós que la UE i el Regne Unit), però és probable que un zero net rus estigui envoltat d'una exageració excessiva sobre la quantitat de carboni absorbida per boscos del país, més que en reduccions significatives d'emissions mitjançant el desplegament massiu i la posterior adopció de tecnologies transformadores.

Un problema recurrent que entela els esforços de descarbonització de Rússia és la lletania dels que es consideren "catàstrofes ambientals" perpetrats per empreses privades a la regió, un exemple és la fuita accidental de 21,000 tones de gasoil de Norilsk Nickel a un riu siberià el maig passat, per la qual l'oligarca. Vladimir Potanin es va veure obligat a pagar una multa rècord de 2 milions de dòlars i les fuites de productes químics nocius a la planta d'amoníac de Togliattiazot al sud de Rússia sota la propietat de Sergei Makhlai.

Ni Xi Jinping ni Vladimir Putin van assistir a la COP26 en una mesura que no només va marcar un to nefast per a la conferència, sinó que es veu àmpliament com un cop als esforços per aconseguir que els líders mundials negociin un nou acord per frenar l'augment de les temperatures globals. Caldrà veure fins a quin punt els dos líders autocràtics es prendran les seves responsabilitats climàtiques, però lluny dels càlculs geopolítics és una veritat senzilla: la Xina i Rússia són grans països que s'escalfen més ràpidament que el planeta en general. Una successió d'estacions i patrons meteorològics molt volàtils, i les catàstrofes naturals que s'encarreguen, han deixat les poblacions russes i xineses molt més en sintonia amb els problemes ambientals. Per als líders als quals els agrada mantenir-se al costat correcte de l'opinió pública sempre que sigui possible, a la llarga potser no hi haurà més remei que que Xi i Putin es tornin totalment verds i potser fins i tot es plantegin assistir als actes successors de la COP26.

Comparteix aquest article:

Seguir llegint

COP26

La COP26 ha de ser un punt d'inflexió per als petits agricultors i la recerca de la seguretat alimentària

publicat

on

A mesura que els líders mundials es reuneixen a Glasgow per a la conferència de la COP26, és imprescindible que no s'oblidin de les persones més en risc de l'augment de les temperatures globals, especialment a l'Àfrica. La conferència és una oportunitat real perquè els líders mundials reconeguin els principals problemes globals associats al canvi climàtic. Concretament, s'ha de prioritzar la seguretat alimentària en els debats, ja que és un dels principals problemes a l'Àfrica subsahariana que només es preveu que empitjori a mesura que les temperatures continuïn augmentant, amenaçant al seu torn amb agreujar la pobresa i la malaltia en un continent desesperat pel canvi. , escriu Zuneid Yousuf, president African Green Resources (AGR).

Conec molt bé els problemes als quals s'enfronten els ciutadans i, en particular, els petits agricultors de l'Àfrica subsahariana a causa de les meves dècades de treball amb ells a Zàmbia, un país on l'agricultura contribueix al 20% del PIB total. Com els agricultors de Zàmbia, sé que si les temperatures continuen augmentant, els problemes només augmentaran. El 25% de la nostra població s'enfronta a nivells elevats d'inseguretat alimentària aguda (més d'1.7 milions de persones). El canvi climàtic ja s'agreuja a això, i la previsió fa una lectura trista per als zambians.

Aquesta setmana a Glasgow, el nou president de Zàmbia, Hakainde Hichilema, va destacar l'acció nacional que s'està duent a terme a Zàmbia per contribuir a les estratègies globals de mitigació del canvi climàtic.

"Ens hem compromès a reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en un 25% en funció dels nivells del 2010 per al 2030 amb una combinació dels nostres propis recursos nacionals i altres ajuts que hem rebut tradicionalment", ha explicat Hichilema.

"Zàmbia està disposada i disposada a donar suport al vostre lideratge i treballarà estretament amb la comunitat mundial per resoldre aquest repte", va afegir Hichilema al primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson.

El Banc Mundial estima que si l'escalfament global continua al ritme actual, els rendiments de les collites a Zàmbia disminuiran un 25% el 2050, i que en els propers 10-20 anys, les pèrdues relacionades amb el canvi climàtic (per exemple, per l'augment de les sequeres) arribaran entre 2.2-3.1 milions de dòlars. Això seria devastador per a un país que ja pateix una inseguretat alimentària a escala massiva i, per tant, requereix una acció urgent tant des de Zàmbia com de fora.

anunci

En una declaració a l'octubre, l'exsecretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-Moon, va cridar l'atenció sobre els problemes als quals s'enfronten els petits agricultors i la importància que té la COP26.

"Si volem un món lliure de fam i pobresa alhora que ens adaptem i mitiguem la crisi climàtica, hem de posar els petits agricultors al centre dels nostres esforços per abordar aquests problemes", va dir l'antic secretari general de l'ONU.

Il·lustrant la importància d'invertir en noves tecnologies, polítiques coherents i, de manera crucial, proporcionar ajuda financera a aquests agricultors, va demanar que es prenguessin mesures per mitigar les emissions climàtiques i la inseguretat alimentària.

Esperem compromisos polítics concrets de la conferència, però segueixo sent optimista que els líders mundials puguin veure la gravetat de la situació davant d'ells, reconeixent que estan en condicions d'ajudar països com Zàmbia. Durant una pandèmia global que ha empitjorat encara més la desigualtat i la pobresa en aquestes regions, no hi podria haver millor moment per a una acció ferma.

Afortunadament, sembla que Hichilema ha prioritzat l'acció domèstica a Zàmbia per ajudar el sector agrícola a navegar per aquesta tempesta. Durant la seva campanya electoral, Hichilema va destacar la importància de l'agricultura per a l'economia i la forma de vida del país, fent comparacions amb la seva educació com a humil ramader.

anunci

Ara podem veure que no eren falses promeses, i que ja s'estan prenent mesures per ajudar els petits agricultors del país mitjançant múltiples iniciatives d'inversió.

El setembre d'aquest any, Hichilema va parlar a la cimera de les Nacions Unides sobre els sistemes alimentaris a la ciutat de Nova York, i va explicar les iniciatives clau que el seu nou govern estava duent a terme a casa. "Estem treballant per ampliar i millorar la prestació de serveis i equips d'extensió agrícola, així com per oferir productes financers a mida assequibles als petits agricultors", va dir Hichilema.

El govern de Zàmbia ja està investigant la possibilitat de reduir el cost dels fertilitzants en més d'un 50%, i a l'octubre, juntament amb el ministre d'Agricultura Mtolo Phiri, Hichilema va reforçar encara més les promeses clau fetes a la columna vertebral de l'economia de Zàmbia. "Estem treballant en reformes per fer que els habitants de Zàmbia tinguin més seguretat alimentària", va dir Phiri abans d'anunciar reformes al Programa de suport a les aportacions dels agricultors de Zàmbia pel qual els agricultors reben ara sis bosses gratuïtes de fertilitzants i 10 kg de llavors per a aquesta temporada agrícola.

Aquests canvis són ben rebuts tant pels agricultors com pels ciutadans del país, però és essencial que es prenguin mesures més grans donada la gravetat de l'emergència climàtica.

Més tard a l'octubre, el govern de Zàmbia va anunciar una nova associació d'inversió amb el Banc Europeu d'Inversions (BEI) i Zanaco, el banc comercial nacional de Zàmbia. La iniciativa de 35 milions de dòlars conduirà a "millorar l'accés al finançament" per als petits agricultors, segons Mukwandi Chibesakunda, director general de Zanaco.

En combinació amb l'establiment de l'Àrea de Lliure Comerç Continental Africana (AfCFTA), aquestes iniciatives funcionaran conjuntament amb els esforços de la nova administració per posar justament el focus sobre els agricultors de Zàmbia.

D'això hem estat parlant... Zàmbia està oberta als negocis a través de les joint ventures, ha afirmat Hichilema després de la notícia de l'acord d'inversió.
Com Hichilema, sempre he cregut en Zàmbia, la seva gent, la seva terra rica en recursos i el seu potencial. Precisament per això vaig establir African Green Resources (AGR). Jo també reconec els problemes als quals s'enfronta el sector agrícola crític de Zàmbia i, per tant, vull utilitzar la meva experiència per atraure més inversions a aquest gran país que està desesperat per assolir el seu potencial increïble.

AGR té com a objectiu permetre als petits agricultors maximitzar els rendiments dels seus cultius mitjançant la creació d'una economia agrícola sostenible mitjançant la facilitació del crèdit agrícola, les matèries primeres com els fertilitzants i el capital circulant per a l'arrendament d'equips. Hem estat actius tant abans com des de l'elecció d'Hichilema, amb nombroses inversions multimilionàries al país, treballant amb socis globals. A més, tenim previst invertir 150 milions de dòlars més en projectes a Zàmbia, com ara una granja solar de 50 megawatts i una presa de reg per ajudar encara més amb els esforços agrícoles sostenibles al país en el qual crec.

Espero que aquestes inversions inspirin altres persones a veure també l'enorme potencial de Zàmbia que està a l'espera de ser alliberat i que, de manera crucial, inversions com aquesta puguin conduir a un futur millor i més sostenible per a tots els zambians.

La qüestió de la seguretat alimentària ha d'estar al centre de les deliberacions climàtiques, i és fonamental que la comunitat global prengui accions per mitigar l'escalfament climàtic que podria agreujar encara més el problema al qual s'enfronta la població.

Comparteix aquest article:

Seguir llegint

Canvi climàtic

La Comissió, Breakthrough Energy Catalyst i el Banc Europeu d'Inversions avancen la col·laboració en tecnologies climàtiques

publicat

on

A l' Conferència de les parts de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP26) a Glasgow, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i Bill Gates, el fundador de Breakthrough Energy, juntament amb el president del Banc Europeu d'Inversions, Werner Hoyer, han signat oficialment una associació pionera que impulsarà les inversions en tecnologies climàtiques crítiques. La signatura d'un memoràndum d'entesa segueix l'inicial anunci fet el juny d'enguany a la Missió Innovació Conferència Ministerial.  

L'associació entre la Comissió, el Banc Europeu d'Inversions i Catalitzador energètic avançat mobilitzarà fins a 820 milions d'euros (1 milions de dòlars) entre 2022 i 2026 per accelerar el desplegament i comercialitzar ràpidament tecnologies innovadores que ajudin a oferir Acord Verd Europeu ambicions i la Objectius climàtics de la UE per al 2030. Es preveu que cada euro de fons públics afavoreixi tres euros de fons privats. Les inversions es dirigiran a una cartera de projectes basats en la UE amb un alt potencial en quatre sectors:

  • Hidrogen net;
  • combustibles d'aviació sostenibles;
  • captura directa d'aire, i;
  • emmagatzematge d'energia de llarga durada.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va dir: "El moment de l'acció és ara. El repte climàtic ens obliga a invertir en innovacions d'alt risc i eliminar la "prima verda" que comporta la comercialització de noves tecnologies. No puc esperar a veure les tecnologies que arriben al mercat. L'associació UE-Catalyst és un pas més en el camí per convertir Europa en el primer continent climàticament neutre i d'innovació climàtica. Espero que els Estats membres, la indústria i altres s'uneixin a la carrera per la innovació climàtica".

El president del Banc Europeu d'Inversions, Werner Hoyer, va dir: "Per assolir els objectius climàtics de París necessitem una revolució tecnològica global i inversions massives en innovacions que canviïn el joc. El Banc Europeu d'Inversions té un sòlid historial de finançament de tecnologies en fase inicial, ajudant-les a augmentar-les per ser més assequibles. Avui fem servir aquesta experiència per assolir els ambiciosos objectius climàtics de la UE. Estic encantat que puguem anunciar avui una nova associació amb la Comissió Europea i Breakthrough Energy Catalyst per donar suport a les solucions verdes del demà i construir un futur verd per a tots nosaltres".

anunci

Bill Gates, fundador de Breakthrough Energy, va dir: "Aconseguir el zero net serà una de les coses més difícils que la humanitat hagi fet mai. Necessitarà noves tecnologies, noves polítiques i noves associacions entre el sector públic i privat a una escala que mai hem vist abans. Aquesta associació amb la Comissió Europea i el Banc Europeu d'Inversions ajudarà a accelerar l'adopció generalitzada de solucions climàtiques, que crearan indústries netes i crearan oportunitats de treball a tota Europa per a les generacions futures". 

L'associació UE-Catalyst s'orientarà a tecnologies amb un potencial reconegut per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle, però que actualment són massa cares per poder escalar i competir amb les tecnologies basades en combustibles fòssils. Reunirà els sectors públic i privat per invertir en projectes demostratius a gran escala.

Tant el Banc Europeu d'Inversions (amb recursos de la Comissió) com Breakthrough Energy Catalyst proporcionaran quantitats equivalents de subvencions i inversions financeres als projectes. Com a part de la seva contribució, Breakthrough Energy Catalyst es mobilitzarà socis per invertir en projectes i/o adquirir els productes ecològics resultants.  

anunci

Donant suport a aquestes tecnologies en aquesta fase del procés de demostració i creant un mercat per a aquests productes ecològics, l'associació UE-Catalyst reduirà la seva "prima verda", és a dir, reduirà els seus costos a un nivell que eventualment sigui competitiu amb els basats en combustibles fòssils. opcions. Això ajudarà a accelerar la seva adopció global i conduirà a la independència dels programes de suport públic. 

El finançament de la UE per a l'associació s'obtindrà Horitzó Europa i la Fons d'Innovació, i es gestionarà sota InvestEU segons els procediments de govern establerts. Breakthrough Energy Catalyst aprofitarà capital privat equivalent i fons filantròpics en suport de tecnologies clau climàtiques intel·ligents per accelerar la transició cap a ecosistemes industrials sostenibles a Europa. L'associació UE-Catalyst estarà oberta a inversions nacionals dels Estats membres de la UE a través d'InvestEU o a nivell de projecte. Es preveu que els primers projectes siguin seleccionats el 2022.

Comissió Europea

La Comissió Europea té una sèrie de polítiques i programes per assolir les seves ambicions climàtiques. En el marc del Pacte Verd Europeu, el juliol de 55 es va adoptar el paquet "Fit for 2021" amb l'objectiu de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en almenys un 55% l'any 2030.

El finançament de la UE per als projectes recolzats en el marc de l'associació Comissió-Catalyst es canalitzarà a través del programa InvestEU i implementat pel Banc Europeu d'Inversions i altres institucions financeres interessades.

Als efectes d'aquesta associació, el finançament InvestEU està garantit pel Fons d'Innovació i Horizon Europe, el programa marc europeu de recerca i innovació per valor de 95.5 milions d'euros (2021-2027). Horizon Europe dedica el 35% del seu pressupost a l'acció climàtica, mentre que el programa també dóna suport a una sèrie d'associacions que mobilitzen finançament privat per fer front als reptes globals urgents i modernitzar la indústria mitjançant la investigació i la innovació.

El Fons d'Innovació és un nou instrument de finançament per complir els compromisos econòmics de la UE en virtut de l'Acord de París i els seus objectius climàtics, donant suport a la demostració de tecnologies innovadores baixes en carboni.

La Comissió dóna suport juntament amb Breakthrough Energy Catalyst la segona fase de Missió Innovació per provocar una dècada d'acció i inversió en investigació, desenvolupament i demostració per fer que l'energia neta sigui assequible, atractiva i accessible per a tothom.

Banc Europeu d'Inversions

El Banc Europeu d'Inversions (BEI) és la institució creditícia a llarg termini de la Unió Europea i és propietat dels estats membres de la UE. Ofereix finançament a llarg termini per a inversions sòlides amb l'objectiu de contribuir als objectius polítics de la UE tant a Europa com més enllà. El Banc Europeu d'Inversions és actiu a uns 160 països i és el prestador multilateral més gran del món per a projectes d'acció climàtica.

El Grup BEI ha adoptat recentment el seu full de ruta del Banc del Clima per complir la seva ambiciosa agenda per donar suport a 1 bilió d'euros d'inversions en acció climàtica i sostenibilitat ambiental durant la dècada fins al 2030 i per oferir més del 50% del finançament del BEI per a l'acció climàtica i la sostenibilitat mediambiental. 2025. A més, com a part del full de ruta, a partir de principis de 2021, totes les noves operacions del Grup BEI estaran alineades amb els objectius i principis de l'Acord de París.

Energia avançada

Fundat per Bill Gates, Energia avançada es dedica a ajudar la humanitat a evitar un desastre climàtic. A través de vehicles d'inversió, programes filantròpics, defensa de polítiques i altres activitats, Breakthrough Energy es compromet a escalar les tecnologies que el món necessita per assolir les emissions netes zero l'any 2050.

Catalitzador energètic avançat és el primer model del seu tipus dissenyat per accelerar les tecnologies climàtiques crítiques que sustentaran una economia sense carboni. Catalyst busca reunir els sectors públic i privat per finançar projectes de demostració en fase comercial per a solucions crítiques de descarbonització. Catalyst abordarà la bretxa de finançament del desplegament primerenc d'aquestes tecnologies i proporcionarà una estructura per accelerar la seva comercialització. Catalyst començarà finançant projectes de quatre tecnologies: hidrogen verd, combustible d'aviació sostenible, captura directa d'aire i emmagatzematge d'energia de llarga durada. En el futur, Catalyst té la intenció d'ampliar el mateix marc a altres innovacions necessàries, com ara l'acer baix en carboni i el ciment.

Més informació

Discurs del president sobre innovació en tecnologies netes (europa.eu)

Preguntes i respostes: Associació UE-Catalyst

Fitxa informativa: Associació UE-Catalitzador

Memoràndum d'entesa

COP26

Energia avançada

Un pacte verd europeu | Comissió Europea (europa.eu)

Clúster 5: Clima, Energia i Mobilitat | Comissió Europea (europa.eu)

Fons d'Innovació | Acció Climàtica (europa.eu)

La UE establirà noves associacions europees (europa.EU)

Aliança Europea d'Hidrogen Net | Mercat interior, indústria, emprenedoria i pimes (europa.eu)

Comparteix aquest article:

Seguir llegint
anunci
anunci

Tendències