Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

Com els ciutadans poden impulsar les transicions ecològiques i digitals

COMPARTIR:

publicat

on

La iniciativa d’Europa connectada ha demostrat el suport popular que hi ha a una societat més sana, ecològica i digital. Ben Wreschner (economista en cap, Vodafone) i Dharmendra Kanani (director d'Àsia, pau, seguretat i defensa, portaveu digital i principal, Amics d'Europa) explicar com el compromís ciutadà serà crucial per a les transicions verdes i digitals.

La recentment llançada Conferència sobre el futur d’Europa ha adoptat un enfocament innovador, ja que busca maneres de reformar les polítiques i les institucions de la Unió Europea. Ofereix una plataforma digital perquè la gent pugui enviar idees i participar en discussions, fomentant la visió i el debat a tota la UE.

Aquest enfocament de compromís digital reflecteix una iniciativa conjunta entre Vodafone i Amics d’Europa que s’ha dut a terme durant els darrers sis mesos. Europa connectada reuneix punts de vista de ciutadans, indústries i responsables polítics i utilitza un enfocament col·laboratiu per generar recomanacions de polítiques, amb èmfasi en solucions pràctiques als reptes als quals ens enfrontem. Les perspectives ciutadanes són fonamentals per a l’Europa connectada: les seves esperances i inquietuds ajuden a guiar les discussions.

A mesura que comença la conferència, aquí teniu alguns suggeriments sobre com fomentar el debat i generar idees útils per a una societat més ecològica i digital.

No deixeu ningú enrere

Els ciutadans que participen en les discussions d’Europa connectada veuen els avantatges de la tecnologia. Però ens van recordar que la tecnologia no pot ser una solució per si sola. Hem d’assegurar-nos que la gent pugui accedir a la tecnologia disponible. Això significa construir habilitats digitals des de l’escola fins al lloc de treball i més enllà, de manera que hi hagi oportunitats d’aprenentatge permanent. Assegura que ningú es quedi enrere.

Es comprèn que els ciutadans estan preocupats per l’exclusió digital, sobretot quan es tracta de persones grans, persones amb discapacitat i persones que viuen en zones remotes. Garantir l'accés a tothom és increïblement important. Els governs han de treballar amb les empreses per solucionar la bretxa digital i oferir connectivitat a tothom, jove o gran, urbà o rural.

anunci

També es va reconèixer, de vegades perdut en les sitges de l'elaboració de polítiques, que la transformació digital és un facilitador de molts altres objectius importants. Per exemple, la digitalització pot ajudar a mitigar el canvi climàtic i donar suport a la sostenibilitat, pot ajudar a millorar la salut, enfortir l’economia i millorar la justícia social. Fins i tot pot enfortir la posició de la UE al món fent que la UE sigui més competitiva, alhora que defensa la democràcia europea.

Feu-lo just

Als nostres grups de discussió Europa Verda, es va demanar la seva opinió a uns 150 ciutadans europeus de 16 països. Una de les preocupacions més grans que es planteja quan es tracta de la transició verda és la justícia. Hi ha una gran preocupació pel fet que la càrrega pugui caure injustament sobre els consumidors, en lloc de sobre els governs i la indústria.

No obstant això, el punt complet de l’habilitació digital per a una transició verda és que ajuda a assolir els objectius de sostenibilitat sense deixar que la càrrega recaigui injustament en cap grup. Tant les transicions ecològiques com les digitals tenen com a objectiu trobar oportunitats per a tothom, de manera que els canvis generin beneficis al voltant.

Les innovacions digitals, com ara comptadors intel·ligents i fanals LED connectats a un sistema de gestió central, poden reduir dràsticament el consum d’energia. Els sensors d’Internet de les coses (IoT) de les granges poden mesurar la humitat i la salut del sòl de manera que el reg i l’ús de fertilitzants siguin molt més eficients. Cap d'aquestes innovacions no provoca la pèrdua d'un grup. Són autèntics guanys per als ciutadans, els consumidors, la indústria i els governs, sempre que tots ens prenguem seriosament les nostres pròpies emissions i les abordem adequadament.

Claredat

Els grups de discussió d’Europa connectada van mostrar com la gent de vegades lluita per interpretar les credencials verdes. La majoria de la gent vol fer el correcte pel que fa a la sostenibilitat, però quan es tracta de decisions quotidianes, no sempre queda clar quina és l’opció respectuosa amb el medi ambient. La manca d’estàndards i paràmetres de referència a tota la UE significa que els consumidors poden tenir dificultats per prendre decisions verdes informades.

Una solució seria crear un marc estandarditzat que funcioni d’acord amb els principis de sostenibilitat de la UE. Podria mostrar no només l’impacte ambiental d’un producte o servei, sinó també les seves credencials digitals. Un dels suggeriments que ja sorgeix de les discussions d’Europa connectada és que la UE utilitzi processos que ja estan en marxa per construir una “Avaluació d’oportunitats digitals” que se senti al costat de les avaluacions d’impacte ecològic.

Una altra opció és el passaport de producte digital esmentat a la Declaració ministerial de la UE sobre una transformació verda i digital. El seguiment i rastreig de productes i materials milloraria l’empoderament del consumidor i les opcions sostenibles mitjançant la informació i la sensibilització. Perquè els passaports tinguin èxit, cal un enfocament paneuropeu fort juntament amb les eines logístiques digitals que puguin fer un seguiment dels productes a tota la cadena de subministrament.

Responsabilitat

La rendició de comptes està estretament lligada a la claredat. Les preocupacions dels ciutadans sobre l’equitat, la confiança i la conveniència demostren que hem de demostrar que fem el que prometem. Però, com ens podem fer responsables quan es tracta de digital per al verd i oferir la doble transició digital i verda?

Les discussions sobre Europa connectada van mostrar la importància de treballar entre sectors i desenvolupar estàndards comuns. Una solució podria ser utilitzar l’índex d’economia i societat digitals (DESI), que controla el rendiment digital global d’Europa i fa un seguiment del progrés dels estats membres en matèria de competitivitat digital. Es podria modificar DESI per incloure la sostenibilitat. Es podria controlar eficaçment l'assignació i la despesa de fons de recuperació i es poden mesurar les reformes polítiques en relació amb el DESI. El multiplicador digital pot ajudar els estats membres a complir amb el compromís de la Unió Europea de Recuperació i Resiliència (RRF) d'almenys el 37% de la despesa dels plans nacionals destinada a projectes ecològics.

L’argument per tal de rendir comptes també consisteix a mostrar la relació qualitat-preu: hi ha forts beneficis econòmics en aquests canvis. Segons un Informe Deloitte, El PIB de la UE podria augmentar un 7.2% si els paquets de recuperació se centren en inversions digitals i ecològiques i tots els estats membres assoleixin una puntuació de 90 al DESI el 2027.

Treballant junts

Connected Europe és una iniciativa realment col·laborativa que implica ciutadans, indústria, responsables polítics i acadèmics. Aquest enfocament s’ha de replicar a una escala més àmplia si volem navegar amb èxit en les transicions verdes i digitals. La visió dels ciutadans i l'experiència de la indústria han de reunir-se amb els que prenen decisions que puguin donar suport i facilitar el marc adequat per permetre que una associació col·laborativa funcioni eficaçment.

Hi ha evidències clares que amb el marc adequat, les reformes polítiques i l’ús eficaç dels fons de reconstrucció de la UE, podem fer més per invertir en la zona adequada. Podem construir una societat més sana i sostenible, capacitant els ciutadans i les empreses per aprofitar el potencial de la transformació digital. Podem construir una Europa verda, digital i més resistent.

La iniciativa Europa connectada continua recopilant opinions i aportacions per formular les recomanacions i les polítiques que demanen que construeixin una Europa més reeixida, més ecològica i resistent. Es publicarà un informe complet més endavant l'any. Per participar o obtenir més informació sobre Europa connectada, feu clic aquí.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències