Connecteu-vos amb nosaltres

medi ambient

Frans Timmermans al CESE: "El Tracte Verd Europeu serà just o no serà"

publicat

on

Frans Timmermans ha anunciat mesures per protegir els més vulnerables de la possible extensió del sistema de comerç d’emissions a combustibles de calefacció i transport, i ha escoltat les propostes del CESE per millorar la presa de decisions empresarials sobre la transició verda mitjançant el diàleg social.

Benvinguda dimecres (9 de juny) al vicepresident executiu de la Comissió Europea, Frans Timmermans, a la sessió plenària del CESE, la presidenta del CESE, Christa Schweng, va dir que el CESE havia estat un ferm aliat de la Comissió en la seva acció climàtica. Havia donat suport a les propostes de la Comissió per reduir les emissions més audaces el 2030 del previst inicialment. També havia estat el seu soci actiu en els esforços per donar suport a l’economia circular incipient a Europa, amb les dues institucions que van llançar la Plataforma Europea de Partícips de l’Economia Circular el 2017 com a recurs per a empreses innovadores a tot Europa.

Ara, mentre Europa reflexionava sobre com recuperar millor després de la pandèmia COVID-19, calia més que mai un acord social per garantir una transició verda justa.

"El Tracte Verd és una ambiciosa estratègia de creixement per a la UE per assolir la neutralitat climàtica el 2050 i proporcionar un impuls econòmic", va dir Schweng, "però s'haurien de reforçar les dimensions social, laboral, sanitària i d'equitat per garantir que cap persona, comunitat, treballador , el sector o la regió es queden enrere ".

Timmermans va destacar que la dimensió social de la transició verda era la principal preocupació de la Comissió, ja que la pandèmia havia desbancat les desigualtats socials, posant la societat "al límit". Va descriure els principals elements del paquet Fit for 55 que es publicaran el 14 de juliol.

Introduir l’equitat social en mesures climàtiques

El paquet "connectaria l'equitat social a les noves propostes", va dir Timmermans, mitjançant:

· Compartir la càrrega de l'acció climàtica de manera justa entre indústries, governs i particulars, i;

· Introduir un mecanisme social per ajudar a suavitzar l’impacte sobre les mesures més vulnerables, com la possible extensió del comerç d’emissions als combustibles de calefacció i transport.

"Tingueu la seguretat", va dir Timmermans, "si fem aquest pas i si les llars afronten costos creixents com a resultat, ens assegurarem que hi hagi un mecanisme social, un fons social d'acció climàtica, que pugui compensar els possibles efectes adversos . "

"Hem de protegir les llars vulnerables contra els possibles augments de preus dels combustibles de calefacció i transport, especialment a les regions on les opcions netes no estan disponibles", va dir Timmermans. "Per tant, si introduïm el comerç d'emissions per a aquests combustibles, això vol dir que també hem de fer el nostre compromís amb la justícia social un pas més enllà. Qualsevol proposta sobre el comerç d'emissions en aquests nous sectors ha de venir al mateix temps amb una proposta d'impacte social . "

Incorporar la veu dels treballadors a l’equació

Com a part del debat, Timmermans va escoltar la contribució del CESE a donar forma a un acord social integral del Green Deal. Les propostes, exposades pel ponent Norbert Kluge, se centren en una participació més forta dels treballadors en la presa de decisions corporatives i en la responsabilitat social corporativa.

"El diàleg social té una importància cabdal per garantir un estret vincle entre el Tracte Verd i la justícia social", va dir Kluge. "Creiem que amb la veu dels treballadors podem millorar la qualitat de les decisions econòmiques que prenen les empreses en passar a un model verd".

"La informació dels treballadors, la consulta i la participació a nivell de junta tendeixen a afavorir un enfocament més a llarg termini i a millorar la qualitat de la presa de decisions en una agenda de reformes econòmiques". va dir el senyor Kluge.

Un informe de la Fundació Hans Böckler sobre com les empreses europees van resistir la crisi financera del 2008-2009 va demostrar que les empreses amb consells de supervisió inclosos als empleats no només eren més robustes, sinó que també es recuperaven més ràpidament de les seves conseqüències. Van acomiadar menys empleats, van mantenir nivells més alts d’inversions en R + D, van registrar majors beneficis i van mostrar una menor volatilitat del mercat de capitals. En general, també estaven més orientats als interessos a llarg termini de la companyia.

Tot i això, el CESE subratlla que un acord social com a part essencial d’un acord verd no només està relacionat amb el treball. Es tracta d’ingressos, seguretat social i suport fiscal per a tots els que ho necessitin, inclosos aquells que no tinguin cap accés al treball.

Es necessiten polítiques actives del mercat laboral, juntament amb serveis públics efectius d’ocupació, sistemes de seguretat social adaptats als patrons canviants dels mercats laborals i xarxes de seguretat adequades en termes d’ingressos mínims i serveis socials per als grups més vulnerables.

Llegiu el text complet de Discurs de Timmermans.

Mireu el debat amb Frans Timmermans al Compte de twitter del CESE @EU_EESC

L'opinió del CESE Cap acord verd sense un acord social properament estarà disponible al lloc web del CESE.

medi ambient

Gestió de l'aigua: la Comissió consulta per actualitzar les llistes de contaminants que afecten les aigües superficials i subterrànies

publicat

on

La Comissió ha llançat un consulta pública en línia buscar opinions sobre la propera revisió de les llistes de contaminants que es produeixen a les aigües superficials i subterrànies, així com sobre les normes reguladores corresponents. Aquesta iniciativa és particularment important per implementar la recentment adoptada Pla d’acció de contaminació zero com a part de la Acord Verd Europeu, i esforços més amplis per garantir un ús més eficient i segur de l'aigua.

El comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevičius, va dir: “Tots els europeus haurien de beneficiar-se d’aigua neta. Garantir una bona qualitat de les aigües superficials i subterrànies a Europa és fonamental per a la salut humana i el medi ambient. Cal evitar la contaminació causada per pesticides, productes químics fets per l’home o per residus de productes farmacèutics. Volem escoltar la vostra opinió sobre com es pot aconseguir millor això ".

Es va trobar una avaluació recent ("comprovació de la forma física") al desembre de 2019 La legislació de la UE sobre aigües és adequada per als propòsits. Tot i això, cal millorar en aspectes com la inversió, l'aplicació de normes, la integració d'objectius d'aigua en altres polítiques, la simplificació administrativa i la digitalització. Aquesta revisió té com a objectiu solucionar algunes de les mancances en relació amb la contaminació química i l’obligació legal de revisar periòdicament les llistes de contaminants, així com ajudar a accelerar la seva implementació. La consulta pública està oberta a comentaris fins a l’1 de novembre de 2021. Hi trobareu més informació comunicat de premsa.

Seguir llegint

medi ambient

La UE inverteix 122 milions d’euros en projectes innovadors per descarbonitzar l’economia

publicat

on

Per primera vegada des de la creació del Fons d'Innovació, la Unió Europea inverteix 118 milions d'euros en 32 petits projectes innovadors ubicats a 14 estats membres de la UE, Islàndia i Noruega. Les subvencions donaran suport a projectes destinats a introduir tecnologies baixes en carboni al mercat en indústries intensives en energia, hidrogen, emmagatzematge d'energia i energies renovables. A més d’aquestes subvencions, 15 projectes ubicats a 10 estats membres de la UE i Noruega es beneficiaran d’una ajuda al desenvolupament de projectes per valor de fins a 4.4 milions d’euros, amb l’objectiu d’avançar la seva maduresa.

El vicepresident executiu, Timmermans, va dir: "Amb la inversió actual, la UE dóna suport concret a projectes de tecnologia neta a tota Europa per ampliar solucions tecnològiques que puguin ajudar a assolir la neutralitat climàtica el 2050. L'augment del Fons d'innovació proposat a Fit for 55 El paquet permetrà a la UE donar suport a més projectes en el futur, accelerar-los i portar-los al mercat el més ràpidament possible ".

A el comunicat de premsa està disponible en línia.

Seguir llegint

Bèlgica

Els cotxes i els paviments es van endur la ciutat belga afectada per les pitjors inundacions de dècades

publicat

on

By

El poble belga de Dinant, al sud de Bèlgica, va ser afectat per les inundacions més fortes de les darreres dècades el dissabte (24 de juliol) després que una tempesta de dues hores va convertir els carrers en torrents torrencials que van rentar cotxes i paviments però no van matar ningú, escriu Jan Strupczewski, Reuters.

Dinant es va estalviar les inundacions mortals de fa deu dies que van matar 10 persones al sud-est de Bèlgica i moltes més a Alemanya, però la violència de la tempesta del dissabte va sorprendre a molts.

"Fa 57 anys que visc a Dinant i mai no he vist res semblant", va dir Richard Fournaux, l'exalcalde de la ciutat del riu Mosa i lloc de naixement del inventor del saxòfon del segle XIX, Adolphe Sax. a les xarxes socials.

Una dona treballa per recuperar les seves pertinences després de les fortes precipitacions a Dinant, Bèlgica, el 25 de juliol de 2021. REUTERS / Johanna Geron
Una dona passeja per una zona afectada per les fortes precipitacions a Dinant, Bèlgica, el 25 de juliol de 2021. REUTERS / Johanna Geron

L’aigua de pluja que brollava pels carrers empinats va arrasar desenes de cotxes, apilant-los en un munt en una cruïlla, i va rentar pedres de llambordes, paviments i trams sencers d’asfalt mentre els habitants observaven horroritzats des de les finestres.

No hi va haver una estimació precisa dels danys, amb les autoritats de la ciutat que només van predir que seria "important", segons RTL TV belga.

La tempesta va causar estralls similars, també sense pèrdua de vides, a la petita ciutat d'Anhee, a pocs quilòmetres al nord de Dinant.

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències