Connecteu-vos amb nosaltres

Deal Green

Posar les persones al centre de la transició de mobilitat és essencial per assolir el Green Deal

COMPARTIR:

publicat

on

La transició de la mobilitat, que no té precedents i ja està a punt, tindrà un impacte enorme tant en els llocs de treball com en els consumidors. La manera com traslladem persones i mercaderies requerirà un canvi decisiu cap a una mobilitat neutra en carboni. L'electrificació, en totes les seves formes, és una gran part del camí a seguir, però una reducció del 100% al tub d'escapament, tal com proposen els estàndards de CO2 de la Comissió Europea per a cotxes i furgonetes, exclou efectivament les sinergies existents i les solucions paral·leles que poden i haurien de tenir un paper. paper en una transició verda I justa. Actualment tres comissions parlamentàries estan revisant amb raó els alts interessos en joc.
Promoció del consum sostenible mitjançant l'avaluació del cicle de vida
Tenir opcions ofereix a la gent més control sobre el que compren, permet preus més competitius i més probabilitats de trobar allò que s'ajusta a les seves necessitats. Per ajudar els consumidors a comprar vehicles de manera informada i sostenible, els països de la UE han de garantir que es proporcioni informació rellevant, inclosa una etiqueta que mostri l'eficiència del combustible i les emissions de CO2 del cotxe. Actualment aquesta etiqueta només avalua les emissions procedents del tub d'escapament del vehicle. És a dir, no mira la petjada de carboni de manera holística, des del bressol fins a la tomba. Això dóna als consumidors una falsa sensació de seguretat que el seu cotxe pot estar totalment lliure d'emissions.

La gent mereix conèixer la petjada de carboni real del seu vehicle per prendre les decisions millor informades. Només a través d'una avaluació del cicle de vida (ACV) podeu saber com de verd és realment el vostre cotxe. S'han de tenir en compte tots els processos i fluxos de recursos i energia associats a la producció, l'ús i el reciclatge. Això és important per equilibrar totes les opcions tecnològiques, atès que la majoria de les emissions dels vehicles convencionals provenen de la fase d'ús, on per als vehicles elèctrics, per exemple, la fase de producció representa de mitjana una part més gran de les emissions totals. 

La setmana passada, Green NCAP va anunciar el seu primer Resultats de l'ACV, examinant l'impacte ambiental total d'alguns dels cotxes més populars d'Europa per ajudar els compradors de cotxes a prendre decisions més sostenibles. Sens dubte, aquest és un pas en la direcció correcta i prepara les bases per a la primera plataforma LCA de vehicles harmonitzat i a llarg termini per al mercat europeu. 

A més, el recentment publicat Informe Climàtic de l'IPCC confirma la necessitat d'actuar contra el canvi climàtic. Identifica els vehicles elèctrics com el camí més eficient. Tanmateix, l'informe també esmenta que l'electrificació del transport requerirà una inversió continuada en infraestructures de suport per augmentar el desplegament. Reconeix que el sector de la mobilitat engloba necessitats i tecnologies molt diverses. Per aquest motiu, l'IPCC té en compte el paper que poden tenir els combustibles alternatius juntament amb l'electrificació en la descarbonització de la mobilitat viària, especialment en els segments difícils de reduir, però no només. L'informe, per tant, recomana adoptar un enfocament d'ACV per determinar les emissions de CO2 al llarg de tota la cadena de valor, i no només al tub d'escapament. 
Mobilitat assequible: cosa del passat?
La transició dels vehicles elèctrics està en marxa i té sentit que el canvi sigui més fàcil per als fabricants d'automòbils premium que serveixen a un segment de mercat que es pot permetre el luxe de ser els primers usuaris. L'anunci que Volkswagen vol passar al segment del luxe podria considerar-se una prova en el punt. L'electrificació es veu cada cop més com el camí a seguir per als OEM, especialment a Europa, però el cost de construir-los està tenint un impacte en la disponibilitat de cotxes petits i mitjans assequibles. 

El president del grup Stellantis ha criticat fort el cost de la producció de vehicles elèctrics i l'enfocament polític actual. Carlos tavares, que argumenta que l'electrificació és una opció política que augmenta els costos dels vehicles i deixa de banda maneres més barates i ràpides de reduir les emissions de carboni. La carrera d'electrificació a Europa també està posicionant els fabricants estrangers, històricament febles a Europa, per guanyar quota de mercat gràcies als seus preus assequibles. 

Assolir la paritat de costos també està lligat a moltes altres incerteses, com ara els preus de l'energia i les noves dependències d'importació de matèries primeres i cèl·lules de bateries. En els últims dies, alemany L'eurodiputat Ismail Ertug va advertir del perill de continuar construint interdependències amb països no democràtics, com s'ha vist recentment a Rússia amb les importacions d'energia. 

Una prohibició tecnològica corre el risc d'acabar mig milió de llocs de treball en proveïdors d'automòbils només en el segment de la propulsió fins al 2040. També corre el risc d'una mobilitat assequible i limita l'elecció dels consumidors. Un enfocament tecnològic obert, que inclogui l'electrificació, els combustibles renovables sostenibles, la tecnologia híbrida, l'hidrogen i altres solucions de carboni net hauria de formar part d'un marc polític equilibrat. 
L'obertura tecnològica potencia els ciutadans, la innovació i la resiliència
Hauríem d'anar amb compte de no perdre la nostra competitivitat global i dècades d'inversió apostant per una sola solució i eliminant molts ciutadans de la mobilitat personal. L'objectiu principal de la transició a la mobilitat hauria de ser assolir els objectius climàtics alhora que satisfer les diverses necessitats de mobilitat i transport per a tothom, independentment dels mitjans econòmics. 

Una transformació d'aquesta magnitud no pot passar sense tenir en compte els ciutadans europeus. No s'han d'oblidar aquells que depenen de motors de combustió avançats per a la seva vida, i aquells per als quals canviar de cotxe és una inversió important. Els responsables polítics han de salvaguardar les necessitats econòmiques i socials, així com protegir l'ocupació. 

Tot i que històricament l'atenció s'ha centrat en les emissions del tub d'escapament dels cotxes i vehicles lleugers, LCA demostra la importància d'incloure les emissions de tota la cadena de valor del vehicle, incloses les tecnologies alternatives del tren propulsor, per avaluar amb precisió la petjada de carboni d'un vehicle. 

Suport CLEPA la recent votació a la Comissió d'Indústria del Parlament Europeu (ITRE) per desenvolupar una metodologia per a l'avaluació i la presentació coherent de dades del cicle de vida complet, però creu que això hauria de venir ara. També donem suport a la decisió d'ITRE d'ajustar l'objectiu de CO2 al 90%, la qual cosa permet seguir utilitzant diferents tecnologies necessàries per gestionar millor la transició cap a la neutralitat climàtica. Aquest senyal d'obertura tecnològica és prometedor abans de les properes votacions del Comitè de Transport (TRAN) i Medi Ambient (ENVI) sobre els estàndards de CO2. Perquè el Green Deal tingui èxit, els cotxes han de ser ecològics, assequibles i aptes per al seu propòsit. 

L’autor és Secretari General de CLEPA

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències